03 Οκτωβρίου 2009

OI APANTHSEIS TOY DIMITRI GALAMATI STIS EROTISEIS MAS

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΔ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΛΑΜΑΤΗ

Δεξί Εξτρέμ:

1. Έπρεπε να είχαν επιβληθεί κυρώσεις σε όσους δεν εφαρμόζουν ότι προβλέπει ο Νόμος για το άσυλο;

Ασφαλώς ναι. Κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου. Κανείς απολύτως.

2. Πρέπει να κλείσει το παράνομο indymedia που αποτελεί το διαδικτυακό άντρο των κουκουλοφόρων;
Η νομική αντιμετώπιση των blogs είναι προφανώς θέμα της Δικαιοσύνης. Από πολιτική άποψη, εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι κανένα ευνομούμενο κράτος δεν μπορεί να ευνοεί τη διάπραξη παράνομων πράξεων. Κάποτε θα πρέπει να δούμε και «τα δικαιώματα των άλλων», δηλαδή όχι μόνο τα ατομικά δικαιώματα ενός κουκουλοφόρου που καίει και ρημάζει δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες ή ενός υβριστή και συκοφάντη μπλόγκερ αλλά και τα δικαιώματα του συνόλου, αυτών που θίγονται.


3. Πως εξηγείτε να υπάρχουν δίπλα-δίπλα σε εφημερίδες, “επιθέσεις” εναντίον του Καραμανλή και της συζύγου του, με συνεντεύξεις βουλευτών της ΝΔ;

Δε νομίζω ότι συνδέονται αυτά τα δύο μεταξύ τους, παρόλο που σαν νεοδημοκράτη, σαν πολίτη αν θέλετε, δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η εικόνα. Στο κάτω κάτω όταν δίνεις μια συνέντευξη δεν μπορείς να γνωρίζεις όλη την ύλη της εφημερίδας. Το επικοινωνιακό κομμάτι που αφορά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι ένα ζήτημα κεντρικής διαχείρισης. Αυτό είναι σαφές. Όπως είναι σαφές ότι η κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες αντιμετωπίζει επικοινωνιακό πρόβλημα, χωρίς να μπορεί να προβάλλει τα πολλά σημαντικά που έκανε, χωρίς να μπορεί να αντιμετωπίσει στην επικοινωνιακή επίθεση που δέχεται τα τελευταία χρόνια. Αυτό το πρόβλημα επισημάνθηκε πολλές φορές από βουλευτές και στελέχη. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Στην πραγματικότητα δεν εισακούστηκαν οι απλοί πολίτες, αυτοί που στις καθημερινές επαφές μας εξέφραζαν τις απορίες και τις πικρίες τους.

Σ’ εμάς τους νέους ανθρώπους, που μπήκαμε στην πολιτική για να αλλάξουμε πράγματα, δεν μας αρέσει μια τέτοια εικόνα, δεν μας αρέσει να βλέπουμε παραλογισμούς τέτοιου τύπου. Πιστεύω ότι τέτοια ζητήματα είναι μια καλή αφορμή για να τεθεί και να ρυθμιστεί συνολικά και με τόλμη το θέμα των ΜΜΕ και της σχέσης τους με κομματικούς σχηματισμούς και τα διάφορα συμφέροντα.

4. Αν σας ζητούσαν συνέντευξη από το “Πρώτο Θέμα” θα τους δίνατε; Ναι ή όχι και γιατί;
Φυσικά, θα έδινα προκειμένου να προβάλω τις απόψεις μου και τις ιδέες μου. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να αποκλείουμε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Από κει και πέρα είναι θέμα εκατέρωθεν κανόνων.


5. Πως εξηγείτε το ότι δίπλα σε κρατικές διαφημίσεις γίνονται χυδαίες επιθέσεις εναντίον εναντίον του Καραμανλή και της ΝΔ, πχ. “Πρώτο Θέμα”;

Για να είμαστε ξεκάθαροι: στη Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχουν αποκλεισμένα ΜΜΕ. Η κρατική διαφήμιση δίνεται με βάση συγκεκριμένο νόμο. Από κει και πέρα, εκτιμώ ότι η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έπασχε στο επικοινωνιακό κομμάτι, αυτό ήταν ορατό σε περιπτώσεις σαν αυτή που περιγράφετε. Το γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν ακραίες καταστάσεις που λειτουργούσαν σε βάρος της παράταξης, σε βάρος της κυβέρνησης, σε βάρος του τόπου, αυτό είναι υπό την κρίση των πολιτών. Γίνανε λάθη. Όμως είναι ώρα ν’ αφήσουμε στην άκρη τις πικρίες για τα πρόσωπα και να στηρίξουμε την ιδέα, η οποία είναι ακλόνητη.


6. Πως εξηγείτε το ότι κανένας από τους 15 σχολιαστές των ειδήσεων και καμία από τις 5 μεγάλες εφημερίδες, δεν προβάλει το έργο της ΝΔ;


Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παρατήρησή σας. Η απάντηση είναι προφανής πια. Όμως θα επαναλάβω ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα σε κανένα επίπεδο. Υπάρχουν κανόνες που δίνουν τις λύσεις.


7. Tελικά ποιοι πρέπει να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Οι μάχιμοι όπως λέει το ΠΑΣΟΚ ή όσοι εκφράζουν και έχουν περάσει στην ιστορία;

Ακούσαμε και τις δύο απόψεις. Πιστεύω ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Το ΠΑΣΟΚ έχει επιχειρήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να παίξει με τους «μάχιμους», όμως απέτυχε.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας υπάρχει για να δίνει την ευκαιρία στην πολιτική και στα κόμματα να φέρνουν κοντά τους ανθρώπους καταξιωμένους στον επαγγελματικό και στον κοινωνικό τους χώρο, ανθρώπους που ποτέ δεν θα έμπαιναν στη λογική των ανέλιξης σε μια κομματική ιεραρχία.

Από την άλλη, θεωρώ πολιτικά βίαιο να πετάς έξω ανθρώπους που εκλέγονται επί πολλές τετραετίες, που έχουν δώσει τη ζωή, την ψυχή και το πνεύμα τους για τον τόπο και την παράταξη.

Σαφώς και είμαι υπέρ της ανανέωσης, όμως δε νομίζω ότι θα έλυνε το πρόβλημα η απομάκρυνση π.χ. του πρώην προέδρου τη ΝΔ Μ. Έβερτ. Δεν είναι τυχαίο ότι στο εξωτερικό αξιοποιούν συμβουλευτικά ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία, οι οποίοι μοιραία είναι μεγάλης ηλικίας.

8. Πιστεύετε ότι ο “λαός” έκανε λάθος αφήνοντας το 2007 την κ. Γιαννάκου εκτός Βουλής; Υπάρχει περίπτωση το λαϊκό αίσθημα να σφάλει;

Αν έλεγα το αντίθετο θα ήμουν κόλακας! Από την άλλη, είναι προφανές ότι οι πολίτες δεν ενέκριναν τις πολιτικές επιλογές της κ. Γιαννάκου, δεδομένου ότι βρέθηκε σε ένα ευαίσθητο υπουργείο και είχε την ευκαιρία να προωθήσει σημαντικά θέματα. Κι επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεστε στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού, προσωπική μου άποψη είναι ότι επρόκειτο για ένα απαράδεκτο βιβλίο με πολλά στοιχεία προπαγάνδας γι’ αυτό και η κυβέρνηση το απέσυρε. Εκτιμώ ότι η κ. Γιαννάκου επέδειξε μειωμένα πολιτικά αντανακλαστικά, ότι έκανε λάθος που δεν το απέσυρε. Όμως δεν μπορώ να ξεχάσω ότι έκανε και μεγάλη δουλειά στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης όπου το ΠΑΣΟΚ τορπίλισε το διάλογο.

9. Κάνοντας έναν απολογισμό, πιστεύετε ότι ο Ρουσόπουλος ωφέλησε την παράταξη ή όχι;

Μπορεί να είχε καλές στιγμές, να βοήθησε στην προσπάθεια για τη νίκη του 2004, όμως απολογιστικά πιστεύω ότι έκανε κακό. Υπήρχαν και υπάρχουν άξια στελέχη που πιστεύουν σε όσα επί χρόνια πρεσβεύουμε στη Νέα Δημοκρατία. Όμως θέλω να πω ότι δεν είναι θέμα ενός προσώπου, είναι πρόβλημα πολλών συμπεριφορών. Γιατί ο πολίτης που συναντούμε καθημερινά, ο φίλος μας, ο αδερφός μας, δεν πικράθηκε μόνο από τους πρωτοκλασάτους, από αυτούς που είδαμε τα ονόματά τους στα πρωτοσέλιδα και στα παράθυρα. Πικραίνεται καθημερινά από όσους συντηρούν μηχανισμούς και στηρίζονται από αυτούς, απ’ όσους εκπέμπουν χλιδή και έπαρση την ώρα που ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να πείσει το λαό για την δύσκολη αλήθεια της οικονομίας, απ’ όσους την επομένη της νίκης ξέχασαν τους πολίτες.

10. Θα τοποθετούσατε και εσείς, τον παντελώς απόντα στον προεκλογικό αγώνα, κ. Σουφλιά, στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας;
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι ελάχιστη σημασία έχει αυτό το θέμα, την ώρα που η χώρα μας βιώνει μια τέτοια κρίση. Και το αποδίδω στις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να αποπροσανατολίσει από τα κρίσιμα θέματα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Η ανανέωση των κομμάτων δεν κρίνεται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά από τις επιλογές των προσώπων στα ψηφοδέλτια στην υπόλοιπη χώρα. Και πολύ περισσότερο είναι ευθύνη των πολιτών να ψηφίσουν τους νέους, τους άφθαρτους, τους καθαρούς, αυτούς που ξέρουν τι θα πει δουλειά, αυτούς που συναισθάνονται το καθήκον και το ρόλο τους ως εκπρόσωποι ενός τόπου και των ανθρώπων του. Εκεί θα γίνει η ανανέωση: στην κάλπη. Και θέλω να πω με την ευκαιρία ότι τελευταίες ευκαιρίες ζητούν πολλοί, ειδικά αυτές τις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές. Μη δίνετε τελευταία ευκαιρία σε κανέναν, μην ενδίδετε σε πιέσεις. Κάθε τελευταία ευκαιρία για τα πρόσωπα είναι μια χαμένη τετραετία για τον τόπο, για την περιφέρεια, για την παράταξη. Τώρα είναι η ώρα της ανανέωσης!


11. Έπρεπε να διαγραφεί ο κ. Τσιτουρίδης μετά από τις βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του Πρωθυπουργού και την αναστάτωση που έφερε στη ΝΔ;
Θα σας δώσω την ίδια απάντηση που έδωσα και στην προηγούμενη ερώτηση. Το θέμα το σήκωσαν συγκεκριμένοι κύκλοι, αγνοώντας τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Έτσι, ο Σάββας Τσιτουρίδης που μέχρι πρότινος ήταν ο αποδιοπομπαίος των ΜΜΕ, έγινε με μια δήλωσή του ο αγαπημένος των συμφερόντων. Καθαρά πράγματα! Στην πολιτική, ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των λόγων και των έργων του και οι πολίτες μας κρίνουν.


12. Μπορούν να συνυπάρχουν στη ΝΔ ΚΕΝΤΡΩΟΙ και ΔΕΞΙΟΙ;
Η Νέα Δημοκρατία έχει αρχές και αξίες, έχει θεμέλια που έθεσε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτή είναι η βάση. Καμία άλλη. Εκεί βρίσκεται η συνείδηση της παράταξης. Όποιος ασπάζεται αυτές τις αρχές και τις αξίες μπορεί να βρει θέση μέσα στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.


13. Εγώ ανήκω στο “μεσαίο χώρο” και ψηφίζω ΝΔ… Ο πατέρας μου που αυτοαποκαλείται «ΔΕΞΙΟΣ» και «ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ» ΤΙ ΚΟΜΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ;
Δεν μπορώ εγώ να υποδείξω σε κανέναν τι πρέπει να ψηφίσει, είναι θέμα αρχής, όμως νομίζω ότι σας απάντησα ήδη. Η ΝΔ ήταν πάντα στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, όμως ήταν ένα ανοιχτό κόμμα, ποτέ δεν λειτούργησε με αποκλεισμούς. Η ΝΔ είναι η παράταξη που εκφράζει το νοικοκύρεμα του κράτους, είναι η κυβέρνηση που βρήκε πολλά εμπόδια σε κάθε προσπάθεια για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και για όσα δεν έγιναν, δεν είναι δυνατόν να κατηγορούν τη ΝΔ αυτοί που στάθηκαν εμπόδιο στην πραγματοποίησή τους. Αν θέλεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι σ’ αυτές τις εκλογές η ψήφος διαμαρτυρίας είναι πολυτέλεια. Και η ψήφος στο ΛΑΟΣ είναι ψήφος που βοηθάει το ΠΑΣΟΚ. Ξεκάθαρα.


14. Πιστεύετε ότι η αντίδραση της Κυβέρνησης στα έκτροπα του περασμένου Δεκεμβρίου, ήταν σωστή; Τι θα κάνατε διαφορετικά;
Ας είμαστε ειλικρινείς. Προφανώς έγιναν λάθη. Προφανώς η στάση δεν ήταν σωστή. Όμως τέτοια πρωτοφανή γεγονότα σοκάρουν όχι μόνο την κοινωνία αλλά και αυτούς που πρέπει να πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις. Όμως σας θυμίζω ότι ο ίδιος ο Καραμανλής έκανε την αυτοκριτική του, είπε την αλήθεια, χάραξε πλέον τις κόκκινες γραμμές και στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου και στο θέμα της καταστροφής της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Ο Καραμανλής είναι συνετός και ξεκάθαρος, όπως δεν είναι κανένας πολιτικός αρχηγός.


15. Πως αισθάνεται ένας νέος άνθρωπος σαν εσένα όταν βρίσκει συνεχώς μπροστά του ανθρώπους, των οποίων η πορεία τα τελευταία 20-30 χρόνια, είναι σαν καρδιογράφημα νεκρού;
Έχεις δίκιο, εάν εννοείς αυτό που αντιλαμβάνομαι. Προφανώς ανήκουμε στην ίδια γενιά. Έχω ζήσει κι εγώ την απογοήτευση από την πολιτική όχι μόνο στην ενασχόλησή μου με τα κοινά αλλά κυρίως στην καθημερινότητά μου. Έχω συναντήσει κι εγώ δυσκολίες στη δουλειά μου, όπως οι περισσότεροι, έχω προβληματιστεί, έχω στεναχωρηθεί. Όμως, σου θυμίζω ότι τίποτε απ’ όλα όσα αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν προήλθε από παρθενογένεση. Είναι προβλήματα δεκαετιών, πολλά από αυτά μας τα κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ, βλέπε π.χ. τα stage ή τους συμβασιούχους του Δημοσίου. Οι κουκουλοφόροι και οι μολότοφ δεν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μετά το 2004. Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν καταλύθηκε χθες. Θέλω να πω ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα στη λειτουργία του κράτους που χρειάζεται πολύς κόπος, δύναμη, τόλμη και αποφασιστικότητα για να επιλυθούν. Χρειάζεται και χρόνος και συναίνεση, συναίνεση λαϊκή. Αυτό ζητά ο Καραμανλής, νωπή εντολή – λαϊκή συναίνεση για να βγούμε από το τούνελ.


16. Αν κερδίσουμε τις εκλογές και εκλεγείς σε ποιο τομέα πιστεύεις ότι είσαι έτοιμος να προσφέρεις;
Το βιογραφικό μου είναι γνωστό, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις είσαι έτοιμος να προσφέρεις απ’ όποια θέση σου ζητηθεί. Προσωπικά, μπήκα στην πολιτική όχι για να χτίσω καριέρα πάνω στα προβλήματα των συμπολιτών μου αλλά για να λύσω τα προβλήματά τους. Είμαι πολύ συνειδητοποιημένος σ’ αυτό. Βεβαίως μπήκα για να προσφέρω και είμαι έτοιμος γι’ αυτό. Έχω την εμπειρία, έχω τις ιδέες, έχω τη διάθεση, έχω τον τρόπο.


17. Αν χάσουμε και εκλεγείς και τεθεί θέμα Καραμανλή, ποια θα είναι η θέση σου;

Καταρχήν πιστεύω ότι δεν θα χάσουμε. Είναι μια πολύ δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, όπως ήταν και το 2000 όπου το αποτέλεσμα κρίθηκε στο νήμα. Όσο υπάρχει ο Καραμανλής είμαστε μαζί του. Εξάλλου, ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα παραμείνει στην ηγεσία.