12 Δεκεμβρίου 2009

Η επιστροφή ενός πρώην «τσάρου»

Από ΒΗΜΑ:

Αναζητείται ρόλος για τον πρώην «τσάρο» της Οικονομίας κ. Ι.Παπαντωνίου. Οι κακές εποχές φαίνεται ότι αποτελούν παρελθόν έπειτα από τη συνάντηση που είχε προχθές το πρωί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλο στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομίας σε περιόδους κρίσης, διατηρεί ανοικτή γραμμή με μέλη της κυβέρνησης και έχει καλή σχέση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ενδεχόμενη ενεργοποίησή του ωστόσο εκτιμάται ότι θα διαταράξει τις ισορροπίες στο οικονομικό επιτελείο, καθώς η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη έχει διαφορετική οικονομική φιλοσοφία, ενώ από την άλλη πλευρά ο κ. Παπαντωνίου διατηρεί σχέσεις με υψηλούς συνομιλητές στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Στη συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο, παρ΄ ότι δεν έγινε καμία πρόταση για συνεργασία στον κ. Παπαντωνίου, συζητήθηκε εκτενώς η κατάσταση της οικονομίας. «Του είπα αυτά τα οποία λέω και δημόσια», δήλωσε μιλώντας στον Βήμα FΜ ο πρώην υπουργός. «Για την κρισιμότητα της κατάστασης και για αυτό που πιστεύω εγώ ότι πρέπει να είναι ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Γιατί η χώρα μας αντιμετωπίζει πάρα πολλούς σοβαρούς κινδύνους... Και νομίζω ότι το πράγμα είναι επείγον και πως πρέπει να ληφθεί άμεση δράση.Αυτά είπα στον Θόδωρο, μου είπε και αυτός τις απόψεις του, συμμερίστηκε πολλές από τιςανησυχίες μου και βεβαίως μέσα στη συζήτηση αυτή προέκυψε η αμοιβαία διάθεση και των δυο μας να συμμετέχω στην κοινή αυτή προσπάθεια για να βγει η χώρα από την κρίση. Δεν έγινε συγκεκριμένη πρόταση, απλώς διαπιστώθηκε η κοινή μας βούληση να είμαστε μαζί στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση. Κάναμε μια πρώτη συζήτηση για να δούμε κατά πόσο συμπίπτουν οι απόψεις μας- αν υπάρχει μια διάθεση από όλους για μια τέτοια συμβολή. Και τέτοια διάθεση υπάρχει. Εγώ θέλω να βοηθήσω από οποιαδήποτε θέση μπορεί να είμαι χρήσιμος» .

O κ. Παπαντωνίου είπε ότι, κατά την άποψή του, έχει χαθεί ωφέλιμος χρόνος και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει «έστω και την ύστατη αυτή ώρα» αν όχι να κάνει μια στροφή στην οικονομική πολιτική, να καταθέσει ένα αυστηρότερο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο να είναι σε θέση να πείσει τις διεθνείς αγορές έτσι ώστε να αποστιγματιστεί η Ελλάδα από τη θέση του μαύρου πρόβατου της ευρωζώνης, του αδύναμου κρίκου.

Οι κίνδυνοι που απειλούν τη χώρα, κατά τον πρώην υπουργό, είναι το ενδεχόμενο εκτίναξης του κόστους δανεισμού και να μπουν τα ομόλογα του Δημοσίου στα αζήτητα οπότε θα επιβληθούν οδυνηρά μέτρα στον ελληνικό λαό. «Είμαστε μπροστά μπροστά στη θάλασσααν θέλετεστον ωκεανό- που σημαίνει ότι αν υπάρξει μια αναταραχή,ένα τσουνάμι,για αιτία άσχετη από την Ελλάδα, όπως ήταν το Ντουμπάι, και σηκωθεί μεγάλο κύμα, οι πρώτοι που θα φάμε το κύμα θα είμαστε εμείς» είπε.