12 Μαρτίου 2010

BAFIN: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μαζική κερδοσκοπία εναντίον των ελληνικών ομολόγων...

Όλοι θα ακούσατε ή θα διαβάσατε τις προηγούμενες μέρες σε ελληνικά ΜΜΕ ότι το περιοδικό Spiegel έγραψε πως σύμφωνα με την Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht-BaFin) υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις» για κερδοσκοπία «τεραστίων διαστάσεων» εις βάρος των ελληνικών ομολόγων... φυσικά κανένας δεν θα άκουσε ότι την ίδια μέρα η εν λόγω υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση που διευκρινίζει ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ...

Η πλήρης ανακοίνωση (για όσους ξέρουν γερμανικά εδώ) της γερμανικής υπηρεσίας λέει:
«Η BaFin διευκρινίζει: Έως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις μαζικής κερδοσκοπίας εναντίον των ελληνικών ομολόγων

Η BaFin μέχρι τώρα -παρά τις περί του αντιθέτου ειδήσεις του τύπου- δεν έχει βρει καμία ένδειξη ότι το περασμένο διάστημα χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα τα Credit Default Swaps (CDS), προκειμένου να κερδοσκοπήσουν εναντίον των ελληνικών ομολόγων.

Η Υπηρεσία Εποπτείας παρακολουθεί αυτή την εποχή, ιδιαίτερα τις αγορές ομολόγων και CDS επιλεγμένων χωρών της Ευρωζώνης. Σε μια ανάλυση που παρουσιάζεται στον τύπο αναφέρεται μια εκτίμηση της BaFin.

Σύμφωνα μ' αυτή η σημαντικότερη αιτία της αύξησης του CDS-Spreads είναι η αυξημένη ζήτηση για διασφάλιση των δανείων προς την χώρα υψηλού κινδύνου, Ελλάδα.

Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η κεντρική υπηρεσία συλλογής, το αμερικάνικο Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) δεν δείχνουν την δημιουργία νέων ανοικτών θέσεων και δεν δείχνουν ενδείξεις μαζικής κερδοσκοπίας.

Είναι σωστό ότι ο Μικτός Όγκος εκκρεμών συμβολαίων CDS σε ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με την DTCC ήταν την 12η Φεβρουαρίου, με 83 δις $, περισσότερο από το διπλάσιο της περασμένης χρονιάς (41,1 δις $). Ο Μικτός Όγκος όμως αποδίδει περισσότερο τον εμπορικό τζίρο και τις τελευταίες μέρες έχει μειωθεί. Αντίθετα σαν δείκτης ένδειξης κερδοσκοπικών κινήσεων πρέπει να λαμβάνεται ο Καθαρός Όγκος των εκκρεμών συμβολαίων CDS, ο οποίος σύμφωνα με την DTCC είναι στα ίδια επίπεδα των 9 δις $, από τα μέσα Ιανουαρίου έως σήμερα.

ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η BaFin ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ.»
Αυτά να τα έχουν υπόψη και κάποιοι δικοί μας που μιλάνε για κερδοσκόπους και επιθέσεις που έχουν εξοργίσει αμερικάνους και Ευρωπαίους που τάχα μου θα δημιουργήσουν μέτωπο εναντίον των κακών κερδοσκόπων. Τα πράγματα είναι απλά:

πρώτα ο ΓΑΠ τα έκανε μπάχαλο και μετά πλάκωσαν οι «κερδοσκόποι»... και στο κάτω κάτω της γραφής οι κερδοσκόποι δεν είναι η αιτία των προβλημάτων μας αλλά το αποτέλεσμα... η αιτία είναι ο ΓΑΠ και η αδράνειά του όταν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τα spreads ήταν στο 130...

Ας μην πέφτουμε λοιπόν θύματα της προπαγάνδας και ας μην τρέφουμε αυταπάτες ότι οι ξένοι θα κυνηγήσουν ανεμόμυλους...
θα αφήσουν μόνο του το Δον Κιχώτη να τους κυνηγάει
...