31 Μαρτίου 2010

Άστοχα και σε λάθος χρόνο τα μέτρα για την ανεργία

Τα οικονομικά μέτρα που έχει πάρει η παρούσα κυβέρνηση έχουν σαν στόχο να μειώσουν το έλλειμμα με μια λογιστική λογική και δεν έχουν καθόλου αναπτυξιακή προοπτική. Η ύφεση στην οποία έχει μπεί και έχει στρογγυλοκαθήσει η Ελληνική οικονομία έχει παρασύρει μαζί της και τον βασικό της στυλοβάτη τον κεντρικό της πυλώνα...τον κλάδο της κατασκευής, της οικοδομής γενικότερα.

Η κατασκευή της οικοδομής δίνει εργασία σε δεκάδες επαγγέλματα και είναι η μεγαλύτερη συνισταμένη δύναμη που κινεί το χρήμα στην αγορά. Όταν όμως αυτή η συνισταμένη δύναμη παραμεριστεί και δεχτεί καίρια πλήγματα απο οικονομικά μέτρα που το μόνο που προσφέρουν ύφεση και αποδυνάμωση της συνισταμένης αυτής , τότε ένα από τα βασικά προβλήματα που προκύπτουν είναι η ανεργία και όσο δεν λαμβάνει η κυβέρνηση μέτρα ανάσας και τόνωσης της αγοράς τόσο η ανεργία θα πολλαπλασιάζετε καθώς θα βουλιάζουμε στην ύφεση των άστοχων εισπρακτικών οικονομικών μέτρων.

Ένας κακός ιατρός λοιπόν έχει στα χέρια του έναν ασθενή και προτού κάνει διάγνωση , προκειμένου να διαπιστώσει τα αίτια της ασθένειας έτσι ώστε να του χορηγήσει τα ανάλογα φάρμακα που θα φέρουν την γιατριά του , προτίμησε να χορηγήσει πρώτα τα φάρμακα στον ασθενή και μετά να τον εξετάσει. Αυτό έχει πολλαπλές συνέπειες για τον ασθενή

1ον) την επιδείνωση της υγείας του και
2ον) την αύξηση των εξόδων του απο την συνεχή λανθασμένη χορήγηση φαρμάκων εφόσον δεν έχει προηγηθεί διάγνωση της ασθένειας.

Κάπως έτσι παρομοιάζω την ανακοίνωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας απο την κυβέρνηση , η οποία αντί να προσπαθήσει να βρεί τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να ανοίξουν οι δουλειές στην οικοδομή και στην αγορά , που θα έχει σαν εξέλιξη το άνοιγμα θέσεων εργασίας , η κυβέρνηση πράττει με τα μέτρα αυτά ακριβώς το αντίθετο επιδοτεί την πρόσληψη ανέργων χωρίς όμως να υπάρχουν θέσεις εργασίας γιατί η κατασκευή-οικοδομή έχει καθίζηση και η αγορά στενάζει, αγκομαχεί. Ενα επερχόμενο νέο πακέτο μέτρων θα φέρει κι άλλη ύφεση που θα αυξήσει την ανεργία.

Ρωτώ λοιπόν τι νόημα έχει η επιδότηση της πρόσληψης ανέργων όταν δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας , όταν με απλά λόγια δεν υπάρχει ζήτηση στην αγορά εργασίας;

Τα μέτρα αυτά είναι άστοχα και ανακοινώθηκαν πρόχειρα και σε λάθος χρόνο , η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ανάσες αναπτυξιακές και μετά να επιδοτήσει την πρόσληψη για τους ήδη υπάρχοντες ανέργους.

Χωρίς την προοπτική ανοίγματος θέσεων εργασίας τα μέτρα αυτά δείχνουν μια κυβέρνηση που δεν έχει σειρά στις πράξεις της και συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου απο την κρίση


X.K.
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ