31 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση του Ι Βρούτση για την επίσκεψη Παπανδρέου στον ΟΑΕΔ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ., Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης με αφορμή την εξαγγελία των πρώτων μέτρων για την ανεργία από την κυβέρνηση, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Με καθυστέρηση 6 μηνών που καταναλώθηκαν σε διαπιστώσεις, κινδυνολογίες, και εξαγγελίες έχουμε τα πρώτα μέτρα για την ανεργία με την παρουσία μάλιστα του Πρωθυπουργού.

Να θυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθήλωσε, υποβάθμισε και ακύρωσε ένα εξαιρετικά εκτεταμένο και πολλαπλών στοχεύσεων πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας που βρισκόταν σε εξέλιξη. Σήμερα, παρουσιάζει ένα «φτωχό» πλαίσιο προγραμμάτων που περιλαμβάνει δύο δράσεις επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών με αμφίβολη απορροφητικότητα και αποτελεσματικότητα, λόγω των συνθηκών ύφεσης που επικρατούν στην Ελληνική Αγορά. Επιπλέον υλοποιεί δύο δοκιμασμένες θετικά από πέρυσι δράσεις, η μία επιδότηση Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών και η άλλη επιδότηση της απασχόλησης στον Τουριστικό Κλάδο.

Τα προγράμματα που εξαγγέλθηκαν δεν συνιστούν επαρκή απάντηση για την ανεργία στη χώρα μας που κλιμακώνεται.

Δεν είναι ολοκληρωμένη πολιτική για την απασχόληση. Δεν έχει αναφορές και συνέργεια με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στο μέσο μιας τόσο ισχυρής οικονομικής κρίσης, η τόνωση της απασχόλησης και η συγκράτηση της ανεργίας πρέπει να τεθούν σε υψηλή προτεραιότητα. Αμέσως μετά τα δημοσιονομικά και οικονομικά της χώρας μας. Απαιτούν ολοκληρωμένες και συνεκτικές πολιτικές, απαιτούν στοχευμένες δράσεις που θα απαντούν θετικά στις ανάγκες της Ελληνικής Οικονομίας και θα φέρουν αποτελέσματα.

Αποσπασματικά μέτρα σαν αυτά που εξαγγέλθηκαν δεν είναι αρνητικά σίγουρα, όμως δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας και πολύ περισσότερο δεν δίνουν ελπίδα και προοπτική στους άνεργους συμπολίτες μας.