30 Μαρτίου 2010

Χαστούκι Μέρκελ στην Τουρκία (Τώρα έγινε καλή η Μέρκελ ρε παλικάρια;)

Αρνήθηκε για μια ακόμη φορά επί Τουρκικού εδάφους, την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στην Τουρκία την Δευτέρα (29/3).

Η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε στον πρωθυπουργό Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία δεν είναι απαραίτητο να καταλήξουν στην ένταξη της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως από τότε που η Τουρκία χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης, πριν από μισό αιώνα δηλαδή, «οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει».

Η κ. Μέρκελ είχε πει από πριν την επίσκεψη της σε τουρκικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης πως η Γερμανία δεν επιθυμεί ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ωστόσο θα μπορεί να έχει μια «προνομιακή» σχέση.

«Να ανοίξουν τα λιμάνια για την Κύπρο»

Άλλο ένα «ευαίσθητο» θέμα στην Τουρκία, ο αποκλεισμός των Κυπριακών πλοίων στα τουρκικά λιμάνια μπήκε στο στόχαστρο της γερμανίδας καγκελάριου.

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία στα πλαίσια της τελωνειακής Ένωσης. «Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Πρέπει να ρυθμίσουμε το ζήτημα της Κύπρου. Από αυτό θα επωφεληθούμε όλοι», σημείωσε.

Συμφώνησαν στα σχολεία

Στο θέμα που συμφώνησαν Μέρκελ και Ερντογάν , ήταν η ίδρυση τουρκικών σχολείων για τα 2,5 εκατομμύρια Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία.

Η Μέρκελ είπε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν στη Γερμανία τουρκικά σχολεία, όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για να μην μάθουν οι μετανάστες γερμανικά ή να μην ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία.

ΠΗΓΗ: Cosmo.gr