15 Μαρτίου 2010

Σαμαράς στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ: «Δεν θα ανεχθώ επιστροφή στην εσωστρέφεια»

Ο Πρόεδρος της ΝΔ διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθεί υπονόμευση της ενότητας, ενώ υπογράμμισε ότι η ΝΔ εκφράζει τα βαθύτερα πιστεύω, τις αρχές και τις αξίες του ελληνικού λαού.

Του Νίκου Χιδίρογλου

«Ο δικός μας πατριωτισμός είναι πίστη σε ιδανικά κοινής Παιδείας. Είναι πολιτισμός, είναι ευγένεια, αλλά είναι και αδιαπραγμάτευτη επιμονή στην υπεράσπιση της πατρίδας μας. Εμείς αγαπάμε την πατρίδα μας», τόνισε καταχειροκροτούμενος ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χθες στο έκτακτο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ στο ΣΕΦ του Φαλήρου. Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν θα ανεχθεί την ιδεολογική τρομοκρατία που έχει επιβάλλει η αριστερά στον τόπο μας: «Υποταγή στην ιδεολογική τρομοκρατία των αντιπάλων μας και στον ξύλινο και στρογγυλεμένο πολιτικό λόγο. Ποτέ ξανά! Γιατί ήταν η ΝΔ που στερέωσε της Δημοκρατία στην Ελλάδα. Ήταν η ΝΔ που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, κι όμως, επί χρόνια πάσχαμε από ενοχικά πλέγματα! Είναι ύψιστη ανάγκη, είναι πρωταρχικό καθήκον να απενοχοποιήσουμε την παράταξή μας από τέτοια πλέγματα. Μαζί θα το επιτύχουμε! Μέχρι τώρα πολλές φορές σαν κόμμα πέσαμε στο λάθος να μην λέμε τη γνώμη μας από φόβο μη μας… κακοχαρακτηρίσουν. Εκπροσωπούμε τα βαθύτερα πιστεύω, τις αρχές και τις αξίες του λαού μας. Και φοβόμασταν να τις εκφράσουμε. Αυτό σταματάει. Ποτέ ξανά!»

Ο κ. Σαμαράς, δεν μάσησε τα λόγια του: «Το κόμμα μας συνέρχεται από μια πρόσφατη βαριά ήττα. Σε μια εποχή που η Ελλάδα δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή κρίση - οικονομική και κοινωνική - είδαμε τα λάθη μας, κάναμε την αυτοκριτική μας. Θα κάνουμε και την αυτοκάθαρσή μας! Όσοι με την συμπεριφορά τους προσέβαλαν τον ελληνικό λαό και το φιλότιμό του, δεν έχουν θέση στο κόμμα μας», τόνισε καταχειροκροτούμενος από τους ΟΝΝΕΔίτες. Επίσης, δίνοντας το στίγμα του εν όψει της εκλογής για την Προεδρία της ΟΝΝΕΔ στις 18 Απριλίου, τόνισε ότι «η “κόκκινη γραμμή” που εγώ θέτω είναι η γραμμή της ενότητας. Και στη νεολαία και στο κόμμα. Εκείνο που δεν θα επιτρέψω, δεν θα ανεχθώ, είναι να επιστρέψουμε στην εσωστρέφεια. Και στη νεολαία και στο κόμμα. Κάνουμε ανοικτή εκλογή στη βάση. Και παίρνουμε αυτό το μήνυμα από τη βάση: ενότητα όσο ποτέ…, Δημοκρατία όσο ποτέ… Αλλά εσωστρέφεια ποτέ!»

Βολές κατά ΠΑΣΟΚ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε αυτοκριτική λέγοντας ότι «ίσως, το σημαντικότερο λάθος μας είναι ότι, ως κυβέρνηση, δεν αλλάξαμε το καθεστώς ΠΑΣΟΚ που σήμερα και πάλι προσπαθεί να διασώσει το σύστημά του». Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για «κρίση αδιαφάνειας, που προκαλεί νέα κρίση σκανδάλων», κάνοντας αναφορά στην «προσθήκη που πήγε το ΠΑΣΟΚ να περάσει στη Βουλή για την αδιαφανή ανάθεση σε ξένες εταιρίες, ευαίσθητων ή απόρρητων εθνικών υποθέσεων απευθείας από τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα όριζε και την αμοιβή των εταιριών αυτών! Η προσθήκη αποσύρθηκε υπό το βάρος της καταγγελίας μας και επιστρέφει να συζητηθεί ως τροπολογία», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, μιλώντας για «λογική παρακμής που οδηγεί στην καχυποψία».

Ένταση αλλά πάνω απ’ όλα νεανική ζωντάνια

Στο συνεδριακό χώρο στο ΣΕΦ είχαν μαζευτεί από πολύ νωρίς χιλιάδες νεολαίοι, κυρίως φοιτητές της ΔΑΠ στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, από όλη την Ελλάδα. Η αλλαγή καταστατικού για την εκλογή από τη βάση εγκρίθηκε, ενώ οι τέσσερις υποψηφιότητες των Κώστα Χατζή, Ανδρέα Παπαμιμίκου, Βασίλη Αξιώτη και Κώστα Ιωάννου, σύντομα έγιναν τρεις, με τον τελευταίο να αποχωρεί και να στηρίζει δημόσια τον 25χρονο Βασίλη Αξιώτη, ο οποίος όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει την απαιτούμενη δυναμική για να διεκδικήσει μία από τις δύο πρώτες θέσεις.

Το κλίμα ήταν καλό, αν και πριν από την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ παρατηρήθηκε ένταση. Ο λόγος; Η τακτική των συνεργατών του 31χρονου Ανδρέα Παπαμιμίκου. Ο τελευταίος, απολαμβάνει τη στήριξη του περιβάλλοντος της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Η νεοφιλελεύθερη ρητορική του και η προϊστορία του με την αστική εταιρεία ΟΝΝΕΔ Α.Ε., αλλά και η πρότερη συμμετοχή του στα διοικητικά συμβούλια της ΕΥΑΘ και της Τραμ ΑΕ, αποτρέπει πολλούς νεολαίους από το να τον στηρίξουν, καθώς έχει δημιουργήσει «θέματα». Επίσης, η απόπειρά του να «πολώσει» το κλίμα με τοπικιστικού χαρακτήρα ρητορικές, κρίνεται τουλάχιστον ατυχής, όπως και η αποτυχημένη προσπάθειά του να αποκλείσει από τις κάλπες τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες και Κύπριους φοιτητές.

Από την άλλη, η υποψηφιότητα του 30χρονου Κώστα Χατζή από τη Χαλκίδα, δείχνει να αποκτά δυναμική νίκης. Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Κεντρικής Διοίκησης της ΟΝΝΕΔ, με θητεία στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά όταν ο νυν Πρόεδρος της ΝΔ ήταν υπουργός Πολιτισμού, έχει αποκτήσει σαφέστατο προβάδισμα, κάτι που αποτυπώθηκε και στο έκτακτο Συνέδριο, παρά την κινητοποίηση των αντιπάλων του. Παράλληλα, ο Κώστας Χατζής, ο οποίος έχει κερδίσει τους ΟΝΝΕΔίτες με την πατριωτική ρητορεία του, κατάφερε να εξασφαλίσει και τη στήριξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος έχει σημαντικές προσβάσεις στην ΟΝΝΕΔ.

Νίκος Χιδίρογλου

ΠΗΓΗ: Ελεύθερη Ώρα