22 Μαρτίου 2010

Σημεία ομίλίας Ν. Μπακογιάννη στο Προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

- για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:
"..η λειτουργία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ γεννά ανησυχίες και προβληματισμό. Έχουμε την εικόνα ενός πρωθυπουργού υπερκινητικού και υπουργών σε αφασία. Με τους ερασιτεχνισμούς και την αναβλητικότητά τους, πρωθυπουργός και υπουργοί, επιδεινώνουν το πρόβλημα της χώρας.."

"..γιατί στα τόσα διαγγέλματα που έχουν κάνει μέχρι τώρα ο κ Παπανδρέου και οι υπουργοί του δεν βρήκαν χώρο και χρόνο για να μας πουν συγκεκριμένα μέτρα που θα ενισχύσουν τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.."

- για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:
"..η βάση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε ως παράταξη σήμερα, είναι γιατί ως κυβέρνηση δεν εφαρμόσαμε το πρόγραμμα μας, γιατί δεν υλοποιήσαμε την πολιτική για την οποία είχαμε δεσμευτεί και είχε ως βάση την ιδεολογία μας. Για αυτό πρέπει να μιλήσουμε και όχι να εξαντλούμαστε σε γενικόλογους αφορισμούς και αυτομαστίγωμα.."

"..Δεν μείναμε πιστοί στις ιδέες μας. Δεν τις προβάλαμε και δεν κυβερνήσαμε με βάση τις ιδέες μας. Γι’ αυτό και κυριαρχεί ένα θολό, κρατικίστικο και νεομαρξιστικό κατεστημένο στην Ελλάδα. Ένα κατεστημένο που φοβάται, μισεί και αποτρέπει τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Δεν τολμήσαμε, δεν πρωτοπορήσαμε, δεν συγκρουστήκαμε. Συμβιβαστήκαμε και το πληρώσαμε με τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα της παράταξής μας ως σήμερα.."

- για την Νέα Δημοκρατία:
"..Για αυτή την πορεία αναγέννησης έχω παρουσιάσει στο δημόσιο διάλογο πριν από την εκλογή Προέδρου, συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Ισχύουν όλες, όπως είναι η εκλογή Προέδρου από τα μέλη του κόμματος, η θέσπιση θητείας, η καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος, η διαφάνεια και η ονομαστικοποίηση των εσόδων, προτάσεις τις οποίες θα καταθέσω και τώρα στην οργανωτική επιτροπή.."

"..Θα είναι λάθος να αποκλειστούν στο μέλλον από τα όργανα της Ν.Δ., οι αιρετοί εκπρόσωποι της φιλελεύθερης παράταξης στους μαζικούς χώρους.."

και για το ανώτατο πολιτικό όργανο του κόμματος,

"..δεν υπήρξε μία φορά στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας που ο Πρόεδρος να διορίζει τα μέλη του..Η εκλογή του Προέδρου από τη βάση δεν δικαιολογεί την επιστροφή στο αρχηγικό κόμμα του παρελθόντος.."

"..Αν δεν κυριαρχήσουμε στις ιδέες και αν δεν πείσουμε με τις προτάσεις μας, όλοι θα ασχολούνται με το ποιες είναι οι προσωπικές μας σχέσεις και ο καημός του καθενός. Αλλά δεν δίνουν δεκάρα οι πολίτες για όλα αυτά.."

Η πρόκληση της επόμενης δεκαετίας, να κάνει κάποιος την Ελλάδα μία ευρωπαϊκή χώρα.

"..υπάρχει σήμερα ένα άθροισμα δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία που δεν εκπροσωπείται από κανέναν μας. Και το δυστύχημα είναι ότι οι δυνάμεις αυτές κυρίως συνιστούν την παραγωγική Ελλάδα...Αν αυτό το κοινό μας αφήσει στα αζήτητα τότε, θα εξαντλούμαστε σε αυτάρεσκες περιστροφές γύρω από τον άξονα μας παραμένοντας κομμάτι μιας ξεπερασμένης εποχής. Αν αυτός ο νέος ελληνικός κόσμος που γεννιέται μας αναζητήσει, τότε οι προτάσεις και η πολιτική μας μπορούν να γίνουν ο φορέας ανατροπής της παρατεταμένης παρακμής που βιώνει ο τόπος."

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη το Σάββατο 20/10 στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.