14 Απριλίου 2010

Ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή για το Φορολογικό Νομοσχέδιο

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αν εξετάσει κανείς το φορολογικό Νομοσχέδιο, προκύπτουν τρία απογοητευτικά συμπεράσματα:

Είναι απίστευτα πρόχειρο. Είναι χαρακτηριστικά άδικο. Κι είναι κραυγαλέα αντί-αναπτυξιακό.

* Πρώτον είναι πρόχειρο. Πριν τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι το είχε έτοιμο. Το κατέθεσε έξη μήνες μετά τις εκλογές. Αναγκάστηκε να το τροποποιήσει πολλές φορές – όπως συνέβη με την πρόβλεψη για την παρακράτηση του 8%. Κι ακόμα δεν φαίνεται να έχει καταλάβει τι ακριβώς θέλει και που ακριβώς οδηγούν οι ρυθμίσεις που προτείνει.

Τέτοια προχειρότητα σημαίνει ότι δεν είχαν ιδέα τι ακριβώς θα κάνουν με τη φορολογία. Δεν είχαν κανένα Σχέδιο. Φοβάμαι ότι ακόμα δεν έχουν…

* Δεύτερον, είναι άδικο: Επιφέρει μικρές φορολογικές ελαφρύνσεις από την αλλαγή των κλιμάκων. Αλλά τις παίρνει πίσω με πολλούς τρόπους.

Η μεγαλύτερη μείωση φόρου με τις νέες κλίμακες γίνεται στα εισοδήματα των 22 χιλιάδων ετησίως. Και η μείωση αυτή φτάνει τα 340 ευρώ!

Αλλά το ποσό αυτό υπερκαλύπτεται από τις περικοπές μισθών και επιδομάτων, καθώς κι από την αύξηση των εμμέσων φόρων – κυρίως του ΦΠΑ, καθώς και του φόρου στα Καύσιμα, που μεταφέρεται σε όλη την οικονομία.

-- Μια κραυγαλέα αδικία είναι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους Αγρότες. Η οποία τους αποστερεί το κίνητρο να παραμείνουν στις περιοχές τους και να συνεχίσουν τις αγροτικές ασχολίες τους. Η κυβέρνηση θα κερδίσει ασήμαντα από τη φορολόγηση των αγροτών. Όμως, θα χάσει η χώρα από την επιδείνωση της αποψίλωσης της υπαίθρου. Ο Αγροτικός κόσμος χρειάζεται στήριξη, όχι φορο-επιδρομές. Καταργείστε το!

-- Μια επίσης κραυγαλέα αδικία είναι ότι φορολογούνται τα επιδόματα επικίνδυνων επαγγελματιών που σχετίζονται με την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια, όπως των αεροπόρων μας που κάνουν αναχαιτίσεις, των πυροτεχνουργών, των δυτών και των ναρκαλιευτών. Δύο λόγια μόνο: Αλλάξτε το!

-- Μια ακόμα αδικία: Η φορολόγηση των επιδομάτων των διπλωματών του εξωτερικού, σαν να πρόκειται για κανονικό εισόδημα κι όχι για κάλυψη στοιχειωδών αναγκών των οικογενειών τους σε ξένο περιβάλλον. Αν δεν θέλετε να διαλύσετε τη διπλωματική υπηρεσία ή τις προσωπικές ζωές των διπλωματών μας – κι ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας – αλλάξτε το κι αυτό! Αμέσως…

* Τρίτον: είναι αντί-αναπτυξιακό: επιτείνει την ύφεση!

Διατηρεί αυτό που πρωτίστως όφειλε να καταργήσει: τον απαρχαιωμένο κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Ενώ αυξάνει αυτό που έπρεπε να μειώσει: το εξωγενές κόστος των επιχειρήσεων.

-- Ακόμα, η αύξηση των οριακών φορολογικών συντελεστών θα προκαλέσει περαιτέρω καθίζηση των ανταγωνιστικότητας, σε μια χώρα που ήδη έχει υστέρηση ανταγωνιστικότητας. Κι εδώ η κυβέρνηση κάνει το αντίθετο απ’ ότι θα έπρεπε:

Αντί να τονώσει την αγορά για να αντέξει την ύφεση, με τα μέτρα-ανάσες που έχουμε ήδη προτείνει, επιτείνει την ύφεση με αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Να δούμε τι θα βρει, τελικά, να φορολογήσει…

Εξαιρετικά υφεσιακή είναι η αύξηση φορολογικών συντελεστών των μερισμάτων, που αφορά κατά 95% μεσαία και μικρομεσαία εισοδήματα…

Η πρόσθετη φορολογία διανεμουμένων κερδών έχει το σοβαρό κίνδυνο να θεωρηθεί διπλή φορολόγηση, η οποία προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο. Και οι μεγαλομέτοχοι μπορούν πάντα να μεταβιβάζουν τις μετοχές τους στο εξωτερικό και να γλιτώνουν.

Εδώ το νέο φορολογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση δεν μειώνει τη φοροδιαφυγή, επιτείνει τη φυγή κεφαλαίων. Η οποία ήδη άρχισε…

-- Υπονομεύει και τους στόχους που το ίδιο επιδιώκει: Πάρτε για παράδειγμα τις περιβόητες αποδείξεις και την αύξηση του ΦΠΑ. Με το μπερδεμένο σύστημα που εγκαινιάζεται, σε πολλές περιπτώσεις θα συμφέρει το συναλλασσόμενο να μη πάρει απόδειξη και να έχει έκπτωση τιμής 21% από το ΦΠΑ. Γιατί αν πάρει απόδειξη με πληρωμένο το ΦΠΑ, θα επιτύχει, στην καλύτερη περίπτωση έκπτωση μόνο 10% επί τους εισοδήματός του. Μ’ άλλα λόγια, δίνουμε κίνητρα στους συναλλασσόμενους να αποφεύγουν το ακριβότερο ΦΠΑ…

-- Είναι αντιαναπτυξιακό ακόμα, διότι πνίγει την Οικοδομή, από την οποία ζουν μέχρι και 150 επαγγέλματα της Οικονομίας μας.

Δίνει την εντύπωση ότι δεν φορολογεί απλώς. Ουσιαστικά τιμωρεί την ακίνητη ιδιοκτησία. Ακόμα κι εκείνη που δεν αποδίδει εισόδημα.

Είμαστε υπέρ απλών και διαφανών κριτηρίων διαβίωσης. Που θα φορολογούν, για παράδειγμα, την αντικειμενική αξία των ακινήτων. Όχι το εμβαδόν τους! Και δεν θα εξισώνουν παλαιές κατοικίες από κληρονομιά σε υποβαθμισμένες περιοχές, με πολυτελείς κατοικίες που είναι προϊόντα φοροδιαφυγής σε πανάκριβες περιοχές.

Επειδή κοινός μας στόχος είναι η φοροδιαφυγή, η πρότασή μας είναι η εξής: Αντί της ισοπεδωτικής λογικής «πονάει μάτι - κόβει κεφάλι», που εξουθενώνει εκατοντάδες χιλιάδες αθώους για να πιάσει πολύ λιγότερους «επιτήδειους», εμείς προτείνουμε σύστημα διπλής επιλογής:

Δηλαδή να δώσουμε επιλογή στους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες:

-- Είτε να φορολογηθούν με τεκμαρτό υπολογισμό,

-- Είτε να φορολογηθούν με αναλυτικό λογιστικό υπολογισμό.

Δηλαδή είτε να αποδεχθούν ένα τεκμαρτό εισόδημα που ορίζεται αντικειμενικά με λογικούς συντελεστές.

Είτε να μπει η Εφορία και να τους τα ψάξει όλα.

Έτσι, για πολύ μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, προκύπτει αντικειμενική φορολόγηση, χωρίς συναλλαγή με τον έφορο.

Ενώ για τους υπόλοιπους θα υπάρξει αναλυτικός έλεγχος, που δεν θα επιτρέπει, ούτε να φοροδιαφεύγουν όταν μπορούν να πληρώσουν, ούτε το κράτος να τους εξουθενώνει όταν δεν έχουν καλή χρονιά.

Εδώ έγκειται στις φορολογικές αρχές να προσδιορίζουν απρόσωπα το τεκμαρτό εισόδημα των πολλών: τόσο υψηλό, ώστε να πιάνει όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος της φορολογητέας ύλης που αλλιώς θα διέφευγε, και τόσο χαμηλό, ώστε να έχουν κίνητρο να το αποδεχθούν οι περισσότεροι για να αποφύγουν πολύ πιο ενδελεχείς ελέγχους.

Αυτή η λύση που προτείνουμε έχει δύο πλεονεκτήματα.

-- Αντικειμενικοποίηση των φορολόγησης, ώστε να αποφεύγεται η συναλλαγή.

-- Και ευελιξία, ώστε να αποτρέπεται η «ισοπέδωση» δικαίων και αδίκων.

Η κυβέρνηση έχει υποκαταστήσει την οικονομική λογική με τη στείρα λογιστική. Νομίζει ότι, αν αυξήσει τις κλίμακες, θα αυξήσει αντίστοιχα και τα έσοδά της. Δεν αντιλαμβάνεται ότι τα ποσά επί των οποίων φορολογεί θα μειωθούν κι αυτά. Δεν διανοείται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί δυσανάλογα, ότι τα κέρδη και οι μισθοί θα μειωθούν επίσης, ότι η φοροδιαφυγή είναι πιθανό να αυξηθεί...

Για να το πω διαφορετικά, επιδιώκουμε να μειώσουμε τη συνολική τιμή ενός κλάσματος: Όπου στον αριθμητή υπάρχει το έλλειμμα και στον παρανομαστή υπάρχει το ΑΕΠ. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τον αριθμητή θεωρώντας δεδομένο τον παρανομαστή. Δεν αντιλαμβάνεται ότι με τα μέτρα που παίρνει μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αναλογικά μείωση του παρανομαστή. Κι έτσι το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ να μην μειωθεί ή και να αυξηθεί κι όλας. Ή στη καλύτερη περίπτωση να μειωθεί πολύ λιγότερο απ’ όσο επιδιώκει.

* Τέλος, δείτε πώς εξελίχθηκε το κόστος δανεισμού χθες: η τελευταία έκδοση του Ιανουαρίου ήταν με 2,20% για τα ετήσια έντοκα γραμμάτια, ενώ τώρα δανειστήκατε με 4,85%. Υπερδιπλασιάστηκε το κόστος δανεισμού. Και στα εξάμηνα το ίδιο: Από 1,36% σε 4,56%. Εδώ έχουμε υπέρ-τριπλασιαμό! Τι άλλο θέλετε για να αντιληφθείτε, ότι δεν έχουν πειστεί οι αγορές για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής σας;

Μέχρι πριν λίγο αμφισβητούσαν ότι μπορείτε να πάρετε και να εφαρμόσετε μέτρα εξυγίανσης. Σήμερα αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων σας. Γιατί προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση μάλλον, παρά μικρότερα ελλείμματα.

Και απ’ όλα πιο υφεσιακό είναι το Φορολογικό σας Νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα.

Μάλλον θα αναγκαστείτε να το αλλάξετε. Κι αν δεν το κάνετε εσείς, θα το αλλάξουμε εμείς όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Θα δημιουργήσουμε ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα, θα ανακουφίζει τους πολλούς και θα εξουδετερώνει τη φοροδιαφυγή στοχευμένα, εκεί που πρέπει - όχι ισοπεδωτικά, εξουθενώνοντας τους πάντες.

Για τα spreads των δεκαετών ομολόγων δεν θα πούμε τίποτε σήμερα. Άλλωστε σε λίγη ώρα θα επισκεφθώ τον Πρωθυπουργό. Κι είμαι πολύ προσεκτικός σε θέματα που αφορούν το δημόσιο Συμφέρον.

Σας θυμίζω, όμως, ότι μετά την εξαγγελία του Ευρωπαϊκού «πακέτου στήριξης» στις 25 Μαρτίου πανηγυρίζατε, ενώ εγώ συνιστούσα να είμαστε πιο προσεκτικοί. Κι ύστερα τα spreads συνέχιζαν να ανεβαίνουν και να δημιουργούν νέα ιστορικά υψηλά…

Κι αργότερα, μετά την απόφαση της περασμένης Κυριακής στις Βρυξέλλες - που δεν άλλαξε τίποτε από εκείνα στα οποία είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις - συνέστησα και πάλι να αποφύγουμε τους πανηγυρισμούς…

Και τα spreads υποχώρησαν λίγο αλλά μετά γύρισαν πάλι προς τα πάνω, εκεί που ήταν πριν την απόφαση της Κυριακής. Και πολύ πιο πάνω από εκεί που ήταν πριν ανακοινωθεί ο περιβόητος «μηχανισμός στήριξης».

Την ύφεση φοβούνται πλέον όλοι. Και το φαύλο κύκλο: ύφεσης, ελλειμμάτων, μεγαλύτερης ύφεσης, ακόμα μεγαλύτερων ελλειμμάτων...

Αυτόν τον κίνδυνο τον επιτείνετε με το φορολογικό σας Νομοσχέδιο. Γι’ αυτό και σήμερα το καταψηφίζουμε. Και αύριο θα το αλλάξουμε