09 Απριλίου 2010

Έγγραφο-βόμβα της Goldman Sachs μας στέλνει στο ΔΝΤ

- Όρος για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 20% ;
- Στις 428 μονάδες το spread
- Δεν καθησύχασε τις αγορές ο Τρισέ
- Παπακωνσταντίνου: θα δανειστούμε από την αγορά ακόμη κι αν το spread πάει στις 800 μονάδες

18μηνη εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα -αρχής γενομένης από τον Απρίλιο- "βλέπει" ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs στην Ευρώπη.

Όπως ενημέρωσε με email τους κορυφαίους συνεργάτες του λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις δηλώσεις Τρισέ, ο Ερικ Νίλσεν εκτιμά ότι συμφωνία για εμπλοκή του ΔΝΤ-μέσω του μηχανισμού στήριξης- είναι πολύ πιθανό να κλειστεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Κατά τον κ. Νίλσεν θεωρείται μάλιστα πιθανό να τεθεί ως όρος για την ανάμιξη του ΔΝΤ η περικοπή μισθών ΚΑΙ στον ιδιωτικό τομέα της τάξης του 20%.

Συγκεκριμένα -όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα "Το Βήμα"- το στέλεχος της Goldman Sachs θεωρεί αναπόφευκτη τη χρήση του διμερούς μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ενώ επισημαίνει τις ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί τους όρους που θα θέσει το ΔΝΤ για να παράσχει βοήθεια, για το ύψος της ευρωπαϊκής βοήθειας και το κόστος δανεισμού που θα προκύψει για την Ελλάδα, καθώς και για το αν τελικά το συγκεκριμένο σχήμα βοηθείας θα είναι αρκετό για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Νίλσεν, το ΔΝΤ θα απαιτήσει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω περικοπών κατά 15%-20% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις -πάντα κατά τον κ.Νίλσεν-η Ελλάδα θα λάβει δάνειο ύψους 20-25 δισ. ευρώ, με το ΔΝΤ να χρεώνει επιτόκιο λίγο πάνω από το 3% και την Ευρώπη περί το 4%-5%. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs δεν βλέπει «φως στο τούνελ», σημειώνοντας ότι ακόμη και αν ληφθεί, αυτή η βοήθεια δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες των επόμενων 18 μηνών.

Πάντως χθες ο υπουργός Οικονομικών, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, είπε πως
η Ελλάδα θα δανειστεί από την αγορά όσο ψηλά κι αν φτάσει το spread, διότι μιά προσφυγή στο ΔΝΤ θα είχε μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ: newsit.gr