17 Μαΐου 2010

Δήλωση Χρ. Σταϊκούρα για τις τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ που επιβεβαιώνονται τον επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Στρος-Καν και της Ε.Κ.Τ. κ. Τρισέ

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Στρος-Καν και του προέδρου της Ε.Κ.Τ. κ. Τρισέ αποκαλύπτουν τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ευθύνες, πρώτον, για τη δημιουργία της κρίσης δανεισμού, και δεύτερον, για την προσφυγή - προαποφασισμένη ή αναπόφευκτη - στο μηχανισμό στήριξης και, εν τέλει, στο ΔΝΤ. Συγκεκριμένα:

Ο επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. κ. Στρος-Καν ανέφερε ότι η Ελληνική κυβέρνηση προσέφυγε στο Δ.Ν.Τ., ενώ το υιοθετούμενο πρόγραμμα λιτότητας συνετάχθη από την Ελληνική κυβέρνηση. Να τονισθεί ότι ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, πρόσφατα, ανέφερε ότι, “όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο Δ.Ν.Τ.”.

Ο πρόεδρος της Ε.Κ.Τ. κ. Τρισέ ανέφερε ότι η Ελληνική κυβέρνηση άργησε πολύ να αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Η ΕΚΤ ήταν ξεκάθαρη στις προειδοποιήσεις της ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά .

Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν την ορθότητα της κριτικής που ασκεί η Νέα Δημοκρατία για τις πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Επιβεβαιώνουν τη θέση ότι η κυβέρνηση άργησε να πάρει μέτρα. Αν τα μέτρα είχαν ληφθεί νωρίτερα, θα ήταν πολύ ηπιότερα και ισοδυνάμου οικονομικού αποτελέσματος.

Επιβεβαιώνουν τη θέση ότι το μίγμα των μέτρων είναι κοινωνικά άδικο και αμφιβόλου οικονομικής αποτελεσματικότητας. Ο συνδυασμός της αύξησης της φορολογίας με την περιοριστική εισοδηματική πολιτική “ροκανίζει” τα εισοδήματα, “στεγνώνει” την αγορά, διογκώνει την ανεργία (το ποσοστό ανεργίας το Φεβρουάριο του 2010 ανήλθε στο 12,1%), παραλύει την ψυχολογία της κοινωνίας, ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις (ο πληθωρισμός τον Απρίλιο “σκαρφάλωσε” στο 4,8%).

Επιβεβαιώνουν τη θέση ότι το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής καταρτίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών (η τελευταία Έκθεση του ΔΝΤ περιλαμβάνει σχετικές επιστολές του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προς την “τρόικα”) και ότι είναι Μνημόνιο κομματικής προπαγάνδας.

Επιβεβαιώνουν τη θέση μας ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι τεράστιες, τόσο για την παρόξυνση της οικονομικής κρίσης, όσο και για το μίγμα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, που επιφέρει υψηλό κοινωνικό κόστος.

Πλέον, αυτές οι ευθύνες της Κυβέρνησης επιβεβαιώνονται από τους επικεφαλής της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ.

ΠΗΓΗ: ΝΔ