22 Μαΐου 2010

Πρακτικά εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens 20.05.2010

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΓ΄ -ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ«ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ «SIEMENS» ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ»
ΠΡΑΚΤΙΚΟ

Στην Αθήνα σήμερα, ημέρα Πέμπτη 20 Μαΐου 2010 και ώρα 11.05΄ συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης ‘SIEMENS’ στο σύνολό της, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. Ιωσήφ Βαλυράκη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μαρτύρων.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ. Αηδόνης Χρήστος, Γρηγοράκος Λεωνίδας, Κεγκέρογλου Βασίλης, Μακρυπίδης Ανδρέας, Οικονόμου Παντελής, Παπαγεωργίου Αθανάσιος, Ρήγας Παναγιώτης, Τσόνογλου-Βυλλιώτη Βασιλική, Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Νεράντζης Αναστάσιος, Αποστολάκος Γρηγόριος, Καμμένος Πάνος, Κόλλια-Τσαρουχά Μαρία, Παφίλης Αθανάσιος, Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος, Παπαδημούλης Δημήτριος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Παρακαλώ να εισέλθει ο μάρτυς.

(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυς κύριος Ευστάθιος Τσέγκος)

Κύριε μάρτυς, αν έχετε την καλοσύνη, πείτε μας όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και την ιδιότητά σας.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ονομάζομαι Ευστάθιος Τσέγκος του Ξενοφώντος. Είμαι διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού, ανάπτυξης και ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Σήμερα πού εργάζεστε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος σ’ αυτή τη διεύθυνση που σας είπα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μπορείτε να ορκιστείτε ή έχετε κώλυμα;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Όχι, δεν έχω κανένα κώλυμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αποκρύψω οτιδήποτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ορκίζομαι.

…ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Σας ευχαριστώ.

Κύριε μάρτυς, η Εξεταστική Επιτροπή που με ομόφωνη απόφαση της Βουλής έχει οριστεί να διερευνήσει την υπόθεση του σκανδάλου SIEMENS αναζητά να βρει τις πολιτικές ευθύνες που τυχόν υπάρχουν και τις τυχόν εμπλοκές πολιτικών προσώπων σ’ αυτό το μεγάλο σκάνδαλο που έχει ταλανίσει τον τόπο μας. Εσείς ως κατέχων μία σημαντική διευθυντική θέση στον ΟΣΕ μπορείτε να μας πείτε σε σχέση με τη SIEMENS και τα προϊόντα που αυτή έχει πωλήσει στον ΟΣΕ κατά το διάστημα που εσείς εργαζόσασταν εκεί τι είδους προβλήματα μπορεί να υπήρχαν, καθότι εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν ευθύνες προσώπων πέρα από την περίπτωση του συστήματος C4I για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στον ΟΣΕ με την αγορά του προαστιακού, αν δεν κάνω λάθος, και με ό,τι άλλα προϊόντα έχουν αγοραστεί. Ξέρουμε ότι μέχρι σήμερα ο προαστιακός, αν δεν κάνω λάθος, δεν υπάρχει. Ξέρουμε ότι έχουν καταβληθεί 160 εκατομμύρια και διορθώστε μας αν δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πείτε μας λοιπόν τι ξέρετε σ’ ένα χρονικό διάστημα πέντε λεπτών και στη συνέχεια μπορείτε να έχετε και άλλο χρόνο αν χρειαστείτε και θα σας ρωτήσουν οι συνάδελφοι για όποια θέματα νομίζουν ότι χρειάζεται να σας ρωτήσουν.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Πρώτα απ’ όλα αυτά που μπορώ να καταθέσω είναι για τον προαστιακό της Αθήνας με τον οποίο είχα ασχοληθεί την εποχή εκείνη, ή μάλλον μ’ ένα τμήμα του προαστιακού της Αθήνας γιατί ο προαστιακός της Αθήνας είναι ένα ευρύτερο έργο που εκτελεί τμήματά του η ΕΡΓΟΣΕ. Τμήμα του εκτελεί ο ΟΣΕ και νυν ο Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής. Είναι η εταιρεία που έχει προκύψει μετά τη διάσπαση το 2007 του ΟΣΕ σε ΕΔΙΣΥ, ΤΡΕΝΟΣΕ, ΟΣΕ μητρική και βέβαια ΕΡΓΟΣΕ η οποία εκτελεί τα έργα. Ο προαστιακός της Αθήνας έχει κλάδους προς την πλευρά του ΣΚΑ. Το ΣΚΑ είναι το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών, από αεροδρόμιο μέχρι τις λεγόμενες Τρεις Γέφυρες. Υπάρχει έργο του ΣΚΑ προς το Κιάτο που πρόκειται να προχωρήσει και θα φτάσει μέχρι την Πάτρα. Υπάρχει προς τη Χαλκίδα και υπάρχει βέβαια και η διαδρομή η οποία αφορά εμάς, αφορούσε τον ΟΣΕ και μετά βέβαια τον ΕΔΙΣΥ. Σ’ αυτό λοιπόν μειοδότηση είχε ανακηρυχθεί μία κοινοπραξία υπό τον ΑΚΤΩΡΑ. Νομίζω ότι επικεφαλής ήταν η ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, SIEMENS.

Είπατε για ένα τίμημα των 160 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ήταν η σύμβαση 159 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν έχει καταβληθεί προφανώς ολόκληρο για τον απλούστατο λόγο ότι το έργο εκτελείται, έχει πάρα πολλά προβλήματα και τα προβλήματα βέβαια έχουν ξεκινήσει από αντιδράσεις φορέων και κατοίκων στο δήμο Αθηναίων κυρίως και στους Αγίους Αναργύρους. Αυτά στους Αγίους Αναργύρους έχουν «θεραπευθεί». Βέβαια έχει καταβληθεί το τίμημα το οποίο αναλογεί στις εργασίες και για το οποίο δεν είμαι πρόχειρος να σας απαντήσω.

Θα σας αναφέρω λοιπόν ένα μικρό ιστορικό. Αυτό το έργο ήταν ενταγμένο να γίνει από την ΕΡΓΟΣΕ η οποία, όπως ξέρετε, είναι η θυγατρική μας εταιρεία η οποία εκτελεί τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Έκανε ένα διαγωνισμό το 2002, αν θυμάμαι καλά, όμως ο διαγωνισμός αυτός δεν προχώρησε διότι κατέπεσε η περιβαλλοντική μελέτη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας διότι στη λύση που είχε δοθεί υπήρχε διεύρυνση του διαδρόμου. Όταν μιλώ για διάδρομο εννοώ το μέρος μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι γραμμές. Κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγή του δήμου Αθηναίων και κάποιων κατοίκων.

Μετά από αυτό και δεδομένου ότι ήταν στον Ολυμπιακό φάκελο για την υποψηφιότητα της Ελλάδας η υποχρέωση να έχουν γίνει τα έργα του προαστιακού σιδηροδρόμου και ειδικά αυτά που είναι από το αεροδρόμιο στην Αθήνα και στον Πειραιά, αποφασίστηκε, με κοινές αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, να εκτελεστεί το έργο από τον ΟΣΕ αμιγώς από εθνικούς πόρους.

Το ότι ξεκίνησε να εκτελείται από αμιγούς πόρους ήταν διότι αφενός υπήρχε μία αγωνία στη Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Σιδηρόδρομοι, Αεροδρόμια, Αστικές Συγκοινωνίες» και κατά συγκοπήν «Σ.Α.Α.Σ.» -επειδή υπήρχε χαμηλή απορροφητικότητα, υπήρχαν και άλλες δύο εργολαβίες, οι οποίες δεν είχαν τότε κατακυρωθεί- μήπως απενταχθεί το έργο.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, αυτό να εκτελεστεί από τον ΟΣΕ, με μελέτες τις οποίες είχε ξεκινήσει η ΕΡΓΟΣΕ και τις ολοκλήρωσε ο ΟΣΕ, να γίνει από εθνικούς πόρους. Και αποφασίστηκε, με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Εγκρίθηκε η διακήρυξη. Είχαν εν τω μεταξύ εγκριθεί όλες οι μελέτες οι οποίες είχαν εκπονηθεί. Και τελικά το έργο το οποίο δημοπράτησε ο ΟΣΕ, περιελάμβανε τη διαδρομή από το σιδηροδρομικό σταθμό του Πειραιά –σπεύδω να πω της Πελοποννήσου, γιατί έχουμε δύο σταθμούς, του Αγίου Διονυσίου- πέρναγε από τον Άγιο Ιωάννη το Ρέντη, από το σταθμό Αθηνών και πήγαινε μέχρι τις Τρεις Γέφυρες.

Επιπλέον, έπρεπε να γίνουν και άλλα δύο προσωρινά…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Σας εξήγησα ότι εμάς μας ενδιαφέρει να αναζητήσουμε τις πολιτικές ευθύνες προσώπων σε σχέση με την παράδοση των προϊόντων της Siemens. Συνεπώς, όλα αυτά, πού πήγε, τι έκανε κλπ., είναι λεπτομέρειες. Εμάς μας ενδιαφέρει το έργο που παραγγέλθηκε, παραλήφθηκε; Παραλήφθηκε στην ώρα του; Είχε προβλήματα; Είχε ελαττώματα; Δόθηκαν χρήματα που δεν έπρεπε; Μόνο αυτά μας ενδιαφέρουν. Όλα τα άλλα…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Κύριε Πρόεδρε, το έργο εκτελείται. Δεν έχει ολοκληρωθεί, διότι με νέα προσφυγή του Δήμου Αθηναίων και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μας υποχρεώνουν να προβούμε σε υπογειοποίηση στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Και τώρα, βέβαια, ολοκληρώνουμε το έργο σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε και μένουν να ληφθούν αποφάσεις για το αν και πότε θα κάνουμε την υπογειοποίηση.

Το έργο, εξ όσων γνωρίζω -διότι από ένα σημείο και μετά εγώ δεν έχω εμπλοκή στη διαχείριση- δεν έχει ελαττώματα, έχει εκτελεστεί, όπως έχει εκτελεστεί σήμερα, στα κομμάτια που μπορεί να εκτελεστεί, με τον καλύτερο τρόπο.

Δεν ξέρω τι άλλο να προσθέσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αυτά που έχουμε ακούσει εμείς –εκτός αν κάνω λάθος- περί βαγονιών που ήταν στενότερα ή φαρδύτερα από τις ράγες είναι όλα φαντασίες; Τι είναι;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ακούστε, δεν έχουν να κάνουν με αυτά που μπορώ να σας πω εγώ. Εγώ είμαι πολιτικός μηχανικός. Τότε ήμουν προϊσταμένη αρχή των έργων. Έχω γνώση, λοιπόν, για πράγματα για τα οποία… Και επειδή ορκίστηκα, τα πράγματα για τα οποία έχω γνώση θα σας καταθέσω.

Εγώ, λοιπόν, μπορώ να σας πω για το έργο του προαστιακού σιδηροδρόμου της Αθήνας, το οποίο είναι το συγκεκριμένο.

Τα περί βαγονιών, λοιπόν, κλπ. νομίζω ότι έχουν ήδη κληθεί άλλοι συνάδελφοι αρμοδιότεροι εμού, για να απαντήσουν. Πάντως τέτοιο πράγμα, για στενότερα και φαρδύτερα βαγόνια, εγώ τουλάχιστον δεν το έχω ακούσει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Έχει γραφτεί και σε βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν καταθέσει εδώ μάρτυρες. Και όχι μόνο ένας.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Να πω κάτι. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι μάρτυρες που έχουν συνολικότερη γνώση των θεμάτων του ΟΣΕ. Κι εγώ έχω μία συνολικότερη γνώση, αλλά σας λέω ότι εγώ μπορώ να σας καταθέσω τα πράγματα που γνωρίζω.

Εν προκειμένω, αφού μου κατονομάσατε τη Siemens, η Siemens έχει ένα ποσοστό –το 25% σε αυτό το έργο- που αφορά τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση. Τα υπόλοιπα είναι αντικείμενα των δύο άλλων κατασκευαστικών εταιρειών. Δηλαδή, τα έργα υποδομής, επιδομής και ηλεκτροκίνησης –γιατί η ηλεκτροκίνηση δεν χρειάζεται κάποια, ας το πούμε, ιδιαίτερη τεχνογνωσία- είναι των δύο άλλων εταιρειών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εσείς είστε μόνιμος υπάλληλος του ΟΣΕ;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μόνιμος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Πότε ξεκινήσατε να εργάζεστε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Το 1976.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πότε για πρώτη φορά δημοπρατήθηκε το έργο του προαστιακού;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Από την ΕΡΓΑ ΟΣΕ πρέπει να ήταν το 2002. Είχε σαν αντικείμενο παρόμοιο με αυτό που είναι ο προαστιακός σήμερα, που εκτελούμε εμείς και εκτελεί ο ΕΔΙΣΥ, με τη διαφορά ότι δεν πήγαινε μέχρι τον Πειραιά, πήγαινε μέχρι τον Άγιο Ιωάννη το Ρέντη. Έβαζε –γι’ αυτό κατέπεσε και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία είχε ήδη εγκριθεί- μία επιπλέον γραμμή και καταλάμβανε την Κωνσταντινουπόλεως. Το έργο που δημοπρατήσαμε εμείς μετά, δεν έκανε αυτό το πράγμα. Πηγαίναμε μέσα στο διάδρομο, δηλαδή στο χώρο, που εξασφάλιζε ο ΟΣΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το 2002, λοιπόν, ξεκίνησε για πρώτη φορά η διαδικασία. Αυτό το έργο πώς είχε χαρακτηριστεί; Για ποιο λόγο γινόταν;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Σας είπα, ήταν ο προαστιακός της Αθήνας, ο οποίος ήταν υποχρέωση και στον Ολυμπιακό φάκελο. Και είναι και προφανές…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για να μη λέμε πολλά λόγια, ήταν ένα έργο το οποίο έπρεπε να γίνει προ των Ολυμπιακών Αγώνων γιατί ήταν μέσα στο φάκελο που κατέθεσε η Ελλάδα για να πάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Και όχι μόνο. Θα με αφήσετε να σας πω. Ο προαστιακός της Αθήνας, όπως ξέρετε, δεν είναι μόνο… Αυτό που έπρεπε να γίνει, έπρεπε να ολοκληρωθούν κάποια κομμάτια ώστε μέχρι τους Ολυμπιακούς να φτάσουμε στον Πειραιά. Το θέμα λοιπόν…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για να συνεννοηθούμε: Σε ό,τι σας ρωτάω, θα μου απαντάτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Όχι, επειδή…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν υπάρχει «επειδή».

Αυτό το έργο γιατί έπρεπε να γίνει τότε που ξεκίνησε να δημοπρατείται;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Έπρεπε να γίνει, διότι έπρεπε να εξυπηρετήσει…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για τον εκσυγχρονισμό γενικά του ΟΣΕ…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Του δικτύου. Ναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: …ή γιατί έπρεπε, όταν θα γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες, η χώρα και κυρίως το συγκρότημα της Αθήνας, να διαθέτει ένα αξιόπιστο μέσο μεταφοράς επιβατών γύρω από τις εγκαταστάσεις που θα γινόντουσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Όχι για τις εγκαταστάσεις. Το μείζον ήταν ότι ο προαστιακός εντάσσεται σε ένα συγκοινωνιακό πλέγμα όπως το μετρό, το τραμ κλπ. κι έπρεπε να γίνει για ολόκληρη την Αθήνα.

Τώρα, ένα κομμάτι από το αεροδρόμιο και κάποια άλλα έργα συνοδά, έπρεπε να γίνουν μέχρι τον Πειραιά, γιατί ήταν και στον Ολυμπιακό φάκελο. Αυτή είναι η πλήρης απάντηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ωραία. Άρα, λοιπόν, έγινε, γιατί ήταν στον Ολυμπιακό φάκελο.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Και γιατί –μιλάω και γενικότερα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να σας πω κάτι; Επειδή προφανώς δεν ξέρετε, εδώ δεν ήρθατε για να σας πάρουμε συνέντευξη.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Όχι, κατάθεση…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Περιμένετε για να σας τα κάνω από την αρχή γνωστά.

Εδώ δίνετε ένορκη κατάθεση σε αρμόδια Αρχή, που σύμφωνα με το νόμο είστε υποχρεωμένος να λέτε, σε ό,τι ερωτάσθε, την αλήθεια και μόνο την αλήθεια χωρίς να αποκρύπτετε ή να προσθέτετε το οτιδήποτε μπορεί να τη συσκοτίσει.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μα, νομίζω ότι το κάνω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί σας το λέω: Διότι προσπαθείτε, ενώ ο στόχος της ερώτησης αφορά τη σχέση του συγκεκριμένου έργου με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, να πάτε το πράγμα αλλού.

Ακούστε, λοιπόν, τώρα για να το κάνουμε και πιο συγκεκριμένο: Η προκήρυξη έγινε με βάση την ειδική νομοθεσία για τη δημοπράτηση των Ολυμπιακών έργων, ναι ή όχι;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Έγινε με τη νομοθεσία περί εκτελέσεως δημοσίων έργων, τη γενική. Δεν γνωρίζω αν υπήρχε κάποια ειδική νομοθεσία για την εκτέλεση των Ολυμπιακών έργων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν γνωρίζατε ότι είχε γίνει νομοθεσία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων για τη διευκόλυνση διαδικασιών επιτάχυνσης και όλα αυτά, που αφορούσαν την εκτέλεση των δημοσίων έργων;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Δεν το ξέρω αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν το ξέρετε. Δεν έχετε συμμετοχή εσείς στη δημοπράτηση του έργου.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Έχω συμμετοχή στη δημοπράτηση του έργου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αν έχετε συμμετοχή, κακώς δεν ξέρατε τότε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Συγχωρήστε με. Εγώ ξέρω ότι δημοπρατήθηκε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μας έχετε φέρει εδώ στοιχεία; Τη διακήρυξη την έχετε φέρει;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Θα σας τα προσκομίσω, διότι…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πότε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ούτως ή άλλως – ήθελα να σας το πω και a priori αυτό το πράγμα- επειδή μας έχουν ζητηθεί και με επερώτηση από το Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικολόπουλο πολλά στοιχεία, θα τα προσκομίσουμε αυτά και σε εσάς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πότε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Θα το σημειώσω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος έχει συντάξει τη διακήρυξη;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Η διακήρυξη έχει συνταχθεί από τις υπηρεσίες του ΟΣΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όλοι μαζί;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Όχι όλοι μαζί. Η διακήρυξη έχει συνταχθεί από τη Διεύθυνση Παραγωγής και τη Διεύθυνση της γραμμής που ήμουν και εγώ και έχει ακολουθήσει τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων, το ν. 1418 και το ν. 609, όπως ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο ν. 1418 είναι περί εκτελέσεως δημοσίων έργων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Τζαβάρα, μου επιτρέπετε να κάνω μια μικρή διακοπή;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Επειδή, κύριε μάρτυς, από την απάντησή σας καταλαβαίνω ότι δεν έχετε εικόνα ακριβώς της Επιτροπής και των αρμοδιοτήτων της, επειδή δηλαδή είπατε ότι «μου έχει ζητηθεί και με επερώτηση και θα το δώσω και εκεί», εμείς, ξέρετε, μπορούμε να σας πούμε: «Πάμε τώρα με συνοδεία οργάνων να μας τα φέρετε». Είμαστε ανακριτική αρχή. Θέλω να το έχετε αυτό υπόψη σας. Να έχετε υπόψη σας ότι εάν καταθέσετε κάτι που δεν είναι αληθές ή αποκρύψετε κάτι, πάτε για ψευδορκία και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να σας οδηγήσουμε στη διαδικασία της ποινικής δίωξης.

Οπότε με αυτό το δεδομένο, σας παρακαλώ να συνεχίσετε τις απαντήσεις σας.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Άρα, θέλετε τη διακήρυξη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πρώτον, τη διακήρυξη.

Δεύτερον, καλύτερα από εσάς και πιο σφαιρικά ποιος γνωρίζει το θέμα της δημοπράτησης του Προαστιακού, έτσι όπως περιγράψατε το έργο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Καλύτερα από μένα και πιο σφαιρικά; Δεν μπορώ να κάνω συγκρίσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άρα, εσείς είστε ο καλύτερος που γνωρίζετε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Είμαι αυτή τη στιγμή από τους υπάρχοντες, γιατί ήταν και κάποιος άλλος Διευθυντής, ο οποίος έχει αποδημήσει, ήταν και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι τώρα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εκδημήσει προφανώς θέλετε να πείτε. Έχει πάει στο εξωτερικό;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Όχι, έχει εκδημήσει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πάμε παρακάτω.

Ποιοι άλλοι είναι, δηλαδή, εκτός από εσάς;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Σας είπα ότι γνώση πρέπει να έχει και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιαννακός και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες που είχαν συμμετάσχει στις μελέτες. Τη διακήρυξη τη γνωρίζω εγώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αφού τη γνωρίζετε εσείς τη διακήρυξη, πείτε μας το εξής: Αυτό το έργο είπατε ότι αρχικά ήταν να γίνει με κοινοτικούς πόρους και στη συνέχεια ελήφθη μια απόφαση για να γίνει με εθνικούς πόρους.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μάλιστα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τη διαφορά των συνεπειών που υπάρχουν στη μια και στην άλλη περίπτωση τη γνωρίζετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μπορώ να σας απαντήσω. Απεντάχθηκε μεν από το υπηρεσιακό πρόγραμμα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα πείτε γιατί απεντάχθηκε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Απεντάχθηκε, διότι εξ όσων γνωρίζω, γιατί δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τίνος ήταν αρμοδιότητα;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Αυτά ήταν αρμοδιότητες της Διαχειριστικής Αρχής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όνομα;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Η κα Γιώτη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Κοιτάξτε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εδώ δεν θα παίξουμε, κύριε! Εγώ αυτό το θέμα θέλω να το ερευνήσω, για να μάθει ο ελληνικός λαός ποιος ήταν εκείνος που πήρε την απόφαση για ένα έργο που μπορούσε να γίνει χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο ταμείο. Μιλάμε για τι ποσό; Πόσο στοίχισε στον ελληνικό λαό αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Κοιτάξτε, σας είπα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι «κοιτάξτε»! Πόσο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Σας είπα ότι είναι 160 εκατομμύρια ο προϋπολογισμός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτά τα 160 εκατομμύρια μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Εξ όσων γνωρίζω, γιατί δεν είμαι αρμόδιος, αυτά παρέμειναν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Σιδηρόδρομοι». Δεν απεντάχθηκαν από κει, αλλά προσπαθώ να εξηγήσω, κύριε Βουλευτά…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μην προσπαθείτε. Θέλω να μου πείτε ποιος πήρε την απόφαση να χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο έργο που έκανε 160 εκατομμύρια με εθνικούς πόρους, ενώ υπήρχε η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους. Ποιος πήρε την απόφαση;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Νομίζω τα Διοικητικά Συμβούλια του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος ήταν τότε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ήταν από τη μια πλευρά –στα Διοικητικά Συμβούλια δεν ξέρω τα ονόματα τους, τους Προέδρους και Διευθύνοντες Συμβούλους ξέρω- ο κ. Γιαννακός και ο κ. Τσίτουρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και τώρα πείτε μας τι ξέρετε γι’ αυτό.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Υπήρξαν μελέτες. Έγινε η δημοπρασία του έργου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και κάτι άλλο.

Τότε ο Οργανισμός βεβαίως ήταν υπό την άμεση εποπτεία των Υπουργών Επικοινωνίας και Μεταφορών. Έτσι δεν είναι;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Προφανώς, όπως και σήμερα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος ήταν τότε Υπουργός;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ο κ. Βερελής.

Έγιναν τα τεύχη, δημοπρατήθηκε το έργο για πρώτη φορά στις 16-7-2003. Απέβη άγονος ο διαγωνισμός και επαναλήφθηκε στις 27-8-2003, όπου εμφανίστηκε ένας μειοδότης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πριν πάμε στον μειοδότη, έχουμε σε εκκρεμότητα να μας αιτιολογήσετε, αν ξέρετε, ποιος είναι ο λόγος που οδήγησε στο να χρηματοδοτηθεί με εθνικούς πόρους το συγκεκριμένο έργο. Γιατί, λοιπόν, δεν χρηματοδοτήθηκε με κοινοτικούς πόρους;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Διότι, απεντάχθηκε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το ότι απενταχθηκε ήταν η γραφειοκρατική συνέπεια του ότι κάποιος αποφάσισε να μη χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Κύριε Βουλευτά, μου είπατε προηγουμένως…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι σημαίνει το «απεντάχθηκε»; Ποιος πήρε την απόφαση για την απένταξη και για ποιο λόγο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Δεν το γνωρίζω αυτό. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι νομίζω ότι απεντάχθηκε, γιατί αν δεν υπήρχε μεγάλη απορρόφηση, μπορούσαν να χαθούν τα λεφτά από ολόκληρο το Πρόγραμμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι σημαίνει «εάν δεν υπήρχε μεγάλη απορρόφηση»;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Υπήρχαν και άλλα δύο έργα, γιατί δεν ήταν μόνο αυτό το έργο, ήταν άλλα δύο έργα. Εάν, λοιπόν, δεν υπάρχει μεγάλη απορρόφηση, σε αυτές τις περιπτώσεις…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η μεγάλη απορρόφηση από ποιον εξαρτάται, κύριε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Από την πρόοδο του έργου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ωραία! Δεν μπορούσε, λοιπόν, ο ΟΣΕ να διαχειριστεί το έργο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρξει μεγάλη απορρόφηση και να μη χαθούν τα λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Αυτό πρώτα-πρώτα ήταν αρμοδιότητα της ΕΡΓΟΣΕ. Ως εκ τούτου, κάποιοι το έκριναν -και τα Διοικητικά Συμβούλια. Υπάρχει Επιτροπή Παρακολούθησης. Η Επιτροπή Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων αποτελείται, απ’ ό,τι γνωρίζω, από πολλούς φορείς, είκοσι, τριάντα φορείς, οι οποίοι παίρνουν κάποιες αποφάσεις. Επειδή σε αυτά τα πράγματα εγώ δεν ήμουν, μόνο πληροφορίες μπορώ να σας μεταφέρω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ωραία, αφήστε τα. Εγώ θέλω να μου πείτε το εξής: Υπήρχε η δυνατότητα το έργο αυτό να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά χρήματα;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Την εποχή εκείνη δεν το ξέρω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τότε γιατί λέτε ότι είχε ενταχθεί και απεντάχθηκε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Σας είπα για κάποιους λόγους. Νομίζω ότι μόνο με δοξαστικό τρόπο απεντάχθηκε γι’ αυτό το λόγο. Αυτά αρμοδιότεροι εμού θα τα καταθέσουν, κύριε Βουλευτά. Αυτό προσπαθώ να πω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν ήσασταν τότε Διευθυντής εσείς;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Υπάρχουν διευθυντές οι οποίοι κάνουν κάποια πράγματα. Εγώ δεν ασχολιόμουν με τις χρηματοδοτήσεις των έργων. Εγώ ήμουν μια προϊσταμένη αρχή, που έπρεπε να δημοπρατήσει το έργο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Στη διακήρυξη αναφέρετε ότι το συγκεκριμένο έργο θα χρηματοδοτηθεί από ποια κονδύλια;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Από εθνικούς πόρους. Εγώ, δηλαδή, είχα πάρει το πράσινο φως να το κάνω από εθνικούς πόρους. Το πώς και το γιατί, σας λέω προσπαθώντας να βοηθήσω την Επιτροπή σας…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το πώς και το γιατί, όμως, ξέρετε πόσο σημαντικό είναι;

Το πώς και το γιατί, κύριε, ταυτίζονται με την ύπαρξη μας εδώ πέρα. Εάν δεν ξέρετε να μας πείτε το πώς και το γιατί, η παρουσία σας είναι περιττή. Τι ήρθατε εδώ; Να μας πείτε έκθεση ιδεών; Αυτό είναι το κυρίαρχο, ποιος είχε την πολιτική και την υπηρεσιακή ευθύνη τα 160 εκατομμύρια που στοίχιζε αυτό το έργο να τα πάρει από το δημόσιο ταμείο, ενώ είχε τη δυνατότητα να τα πάρει από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αυτό θέλουμε να μας πείτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό το θέμα, για τον απλούστατο λόγο ότι σε αυτά εμπλεκόταν και η Επιτροπή Παρακολούθησης. Δεν ξέρω εγώ τι διημείφθη στην Επιτροπή Παρακολούθησης, γιατί απεντάχθηκε, ποιοι έκαναν τις προτάσεις κ.λπ.. Και βέβαια εικάζω ότι αυτά ήταν, προκειμένου να μεταφερθεί το έργο στον ΟΣΕ και στην ΕΡΓΟΣΕ, αποφάσεις και των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο οργάνων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα. Πάμε παρακάτω.

Είπατε ότι εκεί εμφανίστηκε ένας μόνο. Πώς λεγόταν αυτός;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): ΆΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ- SIEMENS.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος εκπροσωπούσε τον ΆΚΤΩΡΑ;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Δεν ενθυμούμαι. Αυτό θα το δούμε. Θα το σημειώσω και θα το στείλω.


(1TS)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το θέλουμε, να μας το στείλετε. Εκπρόσωπο του ΑΚΤΟΡΑ, της ΤΕΡΝΑ και της SIEMENS.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Συνήθως αυτά, εάν μου επιτρέπετε, κάνουν κάποιους κοινούς εκπροσώπους…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είχαν κοινοπραξία. Μας ενδιαφέρει να μάθουμε ποιος εκπροσωπούσε κάθε μία από τις τρεις και ποιος συνολικά εκπροσωπούσε για τις ανάγκες της παρακολούθησης του έργου και της σχέσης με τον κύριο του έργου…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Κατά την εκτέλεση;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι, ποιος εκπροσωπούσε την κοινοπραξία.

Είπατε ότι το ποσοστό της SIEMENS ήταν 25%.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Νομίζω ότι ήταν 25%. Ήταν υποχρεωτικό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Των άλλων;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Κυμαινόταν. Για την ΤΕΡΝΑ, που ήταν επικεφαλής, δεν είμαι πρόχειρος να σας τα πω. Αυτά μπορώ να σας τα βρω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τότε τι ήρθατε να μας πείτε, κύριε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Κύριε Βουλευτά, μου τηλεφώνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης. Την Πέμπτη προσπάθησα να μαζέψω κάποια στοιχεία, αλλά αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο. Να κρατήσω σημείωση και να τα βρω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή βλέπω απροθυμία και των συναδέλφων εδώ, μήπως πρέπει να καλέσουμε και τους άλλους μάρτυρες, για να μη βασανιζόμαστε, να τους πούμε τι μας ενδιαφέρει; Γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με λειψά στοιχεία την έρευνα αυτού του συγκεκριμένου τομέα της υπόθεσης, αφού είναι δεδομένο ότι χωρίς χαρτιά δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον. Είναι σοβαρό το θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Τζαβάρα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι στοιχεία έχουν οι άλλοι μαζί τους. Γιατί τους ταυτίζετε απολύτως; Είσαστε μία ομάδα, κύριε μάρτυς;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μία ομάδα, αλλά σας είπα ότι θα αναζητήσω τη διακήρυξη –είναι πολύ εύκολο- για να δω εκπροσώπους ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-SIEMENS, όπως είχαν οριστεί τότε, ποιοι εκπροσωπούν την κοινοπραξία κατά την εκτέλεση του έργου. Κρατώ σημειώσεις, για να σας δώσω αυτά τα στοιχεία. Αύριο θα τα έχετε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πολύ ωραία. Ας πάμε παρακάτω. Είπατε ότι εκεί εμφανίστηκε ως μειοδότης ή μάλλον ο μόνος…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Με 1%.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος έκρινε ότι αυτό το 1% ήταν ικανοποιητικό;

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Με 0,965%.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Το 0,965% είναι μετά την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Υπάρχει ένας μηχανισμός. Οι προσφορές επί των τιμών του τιμολογίου ήταν 1%.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτή η συγκεκριμένη προσφορά κρίθηκε ικανοποιητική;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Κρίθηκε ικανοποιητική.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εσείς πόσα έργα έχετε υπ’ όψιν σας να έχουν γίνει στον ΟΣΕ κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας σας;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Έχουν γίνει πολλά έργα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πόσα από αυτά έχουν καταλήξει με ανάθεση 1% προσφορά;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Υπάρχουν έργα. Πρώτα-πρώτα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε το είδος του έργου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πριν πάμε στο είδος του έργου, θα μου πείτε τη μέση έκπτωση στα έργα που δημοπρατεί ο ΟΣΕ από το 1976 που είπατε ότι ήσασταν…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Σε έργα ήμουν πολύ αργότερα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πολιτικός μηχανικός δεν είστε, κύριε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ναι, πολιτικός μηχανικός, αλλά δεν εκτελούσα έργα. Ήμουν μηχανικός γραμμής που έκανα με αυτεπιστασία δουλειές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και δεν είχατε καμία επαφή; Δηλαδή, ήσασταν σε ένα κουτάκι και δεν ενδιαφερθήκατε να μάθετε τι γίνεται;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Κύριε Βουλευτά, ξέρω, αλλά σας λέω ότι δεν ήμουν μονίμως στα έργα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πείτε μου, λοιπόν, ποια είναι η εκτίμησή σας για το μέσο ποσοστό της προσφοράς που δίνεται για τέτοια έργα.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Για το συγκεκριμένο έργο;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Εάν είναι παρόμοιο έργο, υπήρχαν τα συγκριτικά στοιχεία δημοπρατημένου έργου, παρόμοιου με αυτό, για να μην πω του ίδιου…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για να μιλάτε για παρόμοιο έργο, πρέπει αυτό το έργο να λέγεται «Προαστιακός». Έχουν ξαναγίνει πολλά τέτοια έργα στην Ελλάδα;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Άλλα δύο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι έκπτωση υπήρχε εκεί;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ήταν 1,66% στο ένα και το άλλο ήταν 12,1%.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος πήρε αυτό με το 1,66% και ποιος πήρε το άλλο με το 12,1%;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Η ΑΒΑΞ πήρε το 1,66% -ήταν το κομμάτι στο αεροδρόμιο Σκα–Τρεις Γέφυρες- μαζί με μία άλλη κοινοπραξία και το άλλο το πήρε ο ΑΚΤΩΡ με τη SIEMENS και τη ΒΙΜΠΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και εκεί έδωσε 12%;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το 12% και 1% στα 160.000.000 αποδίδουν την ίδια ωφέλεια για το δημόσιο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Η απάντηση είναι η εξής: Οι τιμές ήταν διαφορετικές. Οι δικές μας τιμές ήταν πολύ φθηνότερες από αυτές, διότι εμείς δημοπρατήσαμε το έργο και εφαρμόσαμε τα δικά μας τιμολόγια. Τα άλλα τα δημοπράτησε η ΕΡΓΟΣΕ. Υπάρχουν, λοιπόν, στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι το δικό μας έργο με 1% ήταν φθηνότερο και από το 1,66% και από το άλλο, διότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε απόλυτες εκπτώσεις, πρέπει να συγκρίνουμε την τελική τιμή προσφοράς του αναδόχου. Και η τελική τιμή προσφοράς του αναδόχου, έστω και αν το 1,66% είναι στην αριθμητική μεγαλύτερο του 1% και το 12,1% είναι μεγαλύτερο του 1%, οι τιμές τελικά ήταν φθηνότερες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι χρονική απόσταση υπάρχει στη δημοπράτηση των τριών έργων;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Αν θυμάμαι καλά, αυτό που ήταν με το 1,66% λιγότερο από χρόνο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τελικά, χρησιμοποίησαν άλλη κοστολόγηση στις τιμές που συμπεριέλαβαν στον προϋπολογισμό του έργου οι υπηρεσίες του ΟΣΕ, ώστε να είναι φθηνότερες οι τιμές με την έκπτωση του 1% σε σύγκριση με εκείνες τις τιμές που δόθηκε 12% προσφορά;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ναι, αυτή είναι η απάντηση. Ήταν φθηνότερες. Είμαστε δύο διαφορετικές εταιρείες. Εμείς πήραμε τις μελέτες, εκτελούσαμε ήδη έργα...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θέλω να έχετε υπ’ όψιν σας ότι με αυτά που μας λέτε δεν μας πείθετε. Δεν χρειάζεται τώρα να κάνουμε και πολλή κουβέντα, εκτός και αν νομίζετε ότι εδώ εμείς είμαστε έξω από τη ζωή. Εν πάση περιπτώσεις, θα το πάω και παρακάτω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μόνο η διαφορά της προσφοράς, αλλά είναι και ένα άλλο στοιχείο πολύ σημαντικό, ότι δεν υπήρξε συναγωνισμός.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ο συναγωνισμός υπάρχει…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επειδή είστε και πολιτικός μηχανικός, ξέρετε τι λένε τα δικαστήρια σ’ αυτές τις περιπτώσεις; Ξέρετε τι λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν γίνεται δημοπράτηση ενός έργου και συμμετέχει ένας μειοδότης;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Θέλω να πω ότι σ’ αυτό τουλάχιστον και από την Ευρωπαϊκή…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πείτε μου και μετά θα κάνουμε το σχόλιο.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Δεν ξέρω τι λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αφού δεν ξέρετε τι λέει, θα σας το πω εγώ. Πότε είναι καλύτερο το αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού για εκείνον που δημοπρατεί το έργο, για τον κύριο του έργου, όταν εμφανίζεται ένας ή όταν εμφανίζονται περισσότεροι και συναγωνίζονται μεταξύ τους;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Προφανώς όταν εμφανίζονται περισσότεροι και συναγωνίζονται. Όμως, εμείς είχαμε δώσει όλη τη δημοσιότητα, είχαμε κάνει δύο διαγωνισμούς και εν πάση περιπτώσει κάποιοι έκριναν να έρθουν αυτοί και να μην έρθουν κάποιοι άλλοι. Ο διαγωνισμός ήταν δημόσιος και ανοιχτός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πείτε το αυτό, γιατί δεν το κατάλαβα καλά πώς το είπατε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Λέω ότι εμείς δώσαμε τεράστια δημοσιότητα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, αυτό που είπατε ότι «κάποιοι έκριναν ότι έπρεπε να έρθουν αυτοί και όχι κάποιοι άλλοι».

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Όχι οι ίδιοι, όχι να έρθουν κάποιοι άλλοι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έτσι είπατε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Συγγνώμη, μπορεί να έγινε κάποιο σαρδάμ, το επανορθώνω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πείτε τώρα, χωρίς το σαρδάμ, για να καταλάβουμε τι εννοούσατε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Έγινε δημόσιος διαγωνισμός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κατ’ αρχάς, διαγωνισμός σημαίνει τουλάχιστον δύο. Διαφορετικά, δεν είναι διαγωνισμός.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Δεν το ξέρω αυτό το πράγμα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι σημαίνει, κύριε; Διαγωνίζομαι με τον εαυτό μου;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Κύριε Βουλευτά, σας είπα ότι εμείς καλέσαμε όποιον ήθελε και είχε τα προσόντα να προσφέρει. Αυτός ήταν κανένας την πρώτη φορά και ένας μετά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ένας ίσον κανένας. Δεν είναι διαγωνισμός.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Και η κοινοτική νομοθεσία και επειδή αυτή η Σύμβαση κρίθηκε και από το Ελεγκτικό Συνέδριο…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν κρίθηκε ακόμα, δεν πήγαμε εκεί. Μην βιάζεστε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Δεν βιάζομαι, αλλά λέω ότι δεν απαγορεύει…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αφού βιαστήκατε να πάτε στο Ελεγκτικό Συνέδριο!

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Προσπαθώ να πω ότι τελικά εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε, για να έρθουν περισσότεροι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος αποφάσισε ότι αυτός διαγωνισμός δεν ήταν άγονος, παρόλο που ήταν ένας ο διαγωνιζόμενος;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Και η Επιτροπή Εισήγησης και Ανάθεσης…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιοι ήταν αυτοί;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ήμουν πρόεδρος εγώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Α, ήσασταν πρόεδρος εσείς! Και δεν ξέρετε να μας πείτε το σκεπτικό;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Το σκεπτικό το έχω, μπορώ να σας το καταθέσω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχετε το πρακτικό; Πού είναι;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Θα σας το δώσω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχει σκεπτικό εκεί; Μπορείτε να μας το διαβάσετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ναι, θα σας το διαβάσω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Διαβάστε το να το δούμε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Σας λέω ότι «στον προϋπολογισμό προσφοράς, από την Επιτροπή είχαν συμπληρωθεί ολογράφως τα επιμέρους ποσοστά εκπτώσεων κατά κατηγορία και ομάδα. Η οικονομική προσφορά που κατατέθηκε είχε την αύξοντα αριθμό 4, που χορηγήθηκε από την υπηρεσία στο τέλος της Κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ Α.Ε. κατά την παραλαβή της. Έγινε έλεγχος στη σωστή μεταφορά των ολογράφων ποσοστών έκπτωσης με τις αντίστοιχες αριθμητικές στο έντυπο του προϋπολογισμού προσφοράς, καθώς και στις επιμέρους εισπράξεις από την Επιτροπή, παρουσία του νομίμου εκπροσώπου του διαγωνιζομένου. Έγινε έλεγχος ομαλότητος των επιμέρους ποσοστών έκπτωσης και δεδομένου ότι το ποσοστό έκπτωσης είναι το αυτό για όλες τις κατηγορίες και ομάδες 1%, η προσφορά είναι ομαλή.

Λάβαμε υπόψη μας μία ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σχετικά με το εάν μπορεί με έναν…». Μπορώ να σας τη διαβάσω. Να τη διαβάσω ολόκληρη ή να σας την καταθέσω;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για διαβάστε τη.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): «Σύμφωνα με την ανωτέρα κομισθείσα ομόφωνη γνωμοδότηση…».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Καταρχάς, πείτε τα στοιχεία της γνωμοδότησης.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Είναι η 489/2000 γνωμοδότηση του Β’ Τμήματος Διακοπών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στη συνεδρίαση της 6ης Σεπτεμβρίου…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είπατε 489/2000…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Γνωμοδότηση του Β’ Τμήματος Διακοπών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Β’ Τμήμα και Διακοπών, κιόλας.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μάλιστα. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2000.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κάποιος βιαζόταν φαίνεται. Τι λέει εκεί;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Η πλήρης είναι μεγάλη. Να σας διαβάσω την πλήρη ή να σας την καταθέσω;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να μας την καταθέσετε, αλλά πέστε μας την κεντρική ιδέα.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Η κεντρική της ιδέα είναι ότι σε μία περίπτωση όπου συμμετείχαν τρεις διαγωνιζόμενοι αποκλείσθηκαν οι δύο για τυπικούς λόγους…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα, εν τω μεταξύ, έτσι; Εγώ σας ερώτησα: Υπήρχαν και άλλοι και αποκλείσθηκαν;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Στον Ο.Σ.Ε.;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Όχι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τότε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Υπάρχει ένα σκεπτικό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ωραία, για πέστε το μας.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Το σκεπτικό, λοιπόν, έμεινε τελικά…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ήταν, λοιπόν, εκεί τρεις και αποκλείσθηκαν.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μάλιστα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είχαν δώσει προσφορές και οι τρεις.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όμως, για τυπικούς λόγους οι δύο αποκλείσθηκαν.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Προσφορές, όμως, υπήρχαν τρεις.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μάλιστα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ωραία. Είναι το ίδιο αυτή η περίπτωση με το όταν από την αρχή υπάρχει ένας που δίνει μία προσφορά, χωρίς να αποκλείεται κανένας;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Αριθμητικά δεν είναι το ίδιο, αλλά τελικά…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι αριθμητικά, κύριε μάρτυς. Στην μία περίπτωση έχουμε κανονικά διαγωνισμό. Στην άλλη περίπτωση δεν έχουμε, γιατί είναι ένας. Αυτό σας λέω από την αρχή.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορώ να απαντήσω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχετε κάποια τέτοια γνωμοδότηση που να λέει ότι όταν υπάρχει ένας, αυτό το πράγμα λέγεται διαγωνισμός;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Τέτοια γνωμοδότηση, όχι, δεν έχω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα. Πάμε παρακάτω τώρα.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Καταλήγει, λοιπόν, αφού λέει όλα αυτά τα πράγματα, ότι «αν, βέβαια, η αναθέτουσα αρχή έχει στοιχεία από τα οποία προκύπτει ή έστω πιθανολογείται σε σημαντικό βαθμό ότι ο συναγωνισμός υπήρξε ανεπαρκής και σε περίπτωση επανάληψής του θα είναι ουσιαστικότερος και η έκπτωση μεγαλύτερη, μπορεί να κρίνει άγονο και να ακυρώσει το διαγωνισμό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έτσι μπράβο.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Κατά την ομόφωνη γνώμη του Τμήματος, η ύπαρξη μιας μόνης έγκυρης προσφοράς δεν συνεπάγεται από μόνη της την ακύρωση του διαγωνισμού και την επαναδημοπράτηση του έργου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Σ’ αυτό, λοιπόν, στηριχθήκαμε….

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Την επόμενη σκέψη, όμως, τη διαβάσατε καλά;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Τη διάβασα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για διαβάστε τη πάλι.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): «Αν, βέβαια, η αναθέτουσα αρχή έχει στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ή έστω να πιθανολογείται σε σημαντικό βαθμό ότι ο συναγωνισμός υπήρξε ανεπαρκής και σε περίπτωση επανάληψής του θα είναι ουσιαστικότερος και η έκπτωση μεγαλύτερη, μπορεί να κρίνει άγονο και να ακυρώσει το διαγωνισμό».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μέχρι εδώ. Πέστε μου εσείς είχατε στοιχεία που να σας πείθουν ότι υπήρξε συναγωνισμός πρώτα απ’ όλα; Πέστε μου αν υπήρξε συναγωνισμός. Προσέξτε: Προϋπόθεση για να σκεφθούμε, με βάση αυτή την απόφαση, είναι ότι πρέπει να διαπιστώσουμε ύπαρξη συναγωνισμού, δηλαδή, να συμμετέχουν περισσότερες από μία επιχειρήσεις.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Το κατάλαβα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εδώ είχατε μία από την αρχή. Άρα, δεν υπήρξε συναγωνισμός. Γιατί πήγατε, λοιπόν, να σκεφθείτε…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ναι, όμως, ακούστε. Εξαντλήσαμε τη δημοσιότητα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος έκανε εισήγηση για την ανάθεση;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Η Επιτροπή Διαγωνισμού. Η Επιτροπή για την ανάθεση γνωμοδότησε θετικά…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μας λέτε τα ονόματα πόσα ήταν;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Βεβαίως. Ήμουν εγώ Πρόεδρος, ο κ. Λιακόπουλος Αρχιμηχανικός, ο κ. Μπασαγιάννης Αθανάσιος Αρχιμηχανικός, ο κ. Μπιρλιράκης Ευάγγελος εκτελών χρέη Αρχιμηχανικού…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μειοψηφία κράτησε κανένας;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Όχι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι. Μπράβο.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Πίτσος Γεώργιος, Πολιτικός Μηχανικός, εκπρόσωπος του ΤΕΕ, Αγγέλου Χαράλαμπος, Πολιτικός Μηχανικός, εκπρόσωπος του ΣΤΕΗΤ και Σωτηρίου Ιωάννης, Κοινοτικός Σύμβουλος Αντικύρων, εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πολύ ωραία. Πέστε μου τώρα το εξής. Είπατε ότι έγινε ευρεία δημοσιότητα.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μάλιστα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πού και πού δημοσιεύτηκε η διακήρυξη;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Όπως είχαμε υποχρέωση, στην Ευρωπαϊκή…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό είναι υποχρεωτικό.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Υποχρεωτικό. Και σε μεγάλες εφημερίδες των Αθηνών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πείτε μου σε ποιες.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Να το σημειώσω να σας το προσκομίσω. Ένα λεπτό κρατήσω σημείωση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και ποια ημερομηνία θα μας πείτε.

Ο διαγωνισμός ήταν διεθνής;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Διεθνής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα. Πείτε μου τώρα ένα άλλο θέμα. Είπατε για το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πότε έπρεπε να ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή το Ελεγκτικό Συνέδριο; Πριν από τη δημοπράτηση ή μετά;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μετά τη δημοπράτηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα. Σε ποια φάση;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Όταν κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός, σύμφωνα με τον νόμο. Ο φάκελος ολόκληρος…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πολύ ωραία. Γίνεται λοιπόν προσυμβατικός έλεγχος;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μάλιστα, προσυμβατικός έλεγχος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εκεί, λοιπόν, είπε το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι καλώς έγιναν τα πάντα;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Το Ελεγκτικό Συνέδριο, αν θυμάμαι καλά -θα σας τις καταθέσω, πρώτα απ’ όλα, για να τις αναγνώσετε και μόνοι σας- σε μία απόφασή του είπε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μήπως επικαλέσθηκε νομική πλάνη;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Όχι. Συγγνωστή Πλάνη για άλλο θέμα. Το θυμάμαι αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για ποιο θέμα; Την έχετε αυτή την απόφαση;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Τις έχω. Θα σας τις προσκομίσω όλες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να μας τα φέρετε. Ας μη τις συζητάμε.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Άμα θυμάστε, πείτε μας.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Για τη συγγνωστή πλάνη, κοιτάξτε. Ήταν διότι στα περιβαλλοντικά που είχαμε βάλει για μία προσωρινή γραμμή μεταξύ των Ν. Λιοσίων και Αγ. Αναργύρων, τι κάναμε; Είχαμε δύο γραμμές, μία μετρικού εύρους, μία μεικτού, δηλαδή, που μπορούμε να κυκλοφορούμε. Τη μετατρέπαμε αυτή σε μεικτού εύρους. Εκεί, λοιπόν, δεν είχαμε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν το κατάλαβα.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Προσέξτε: Υπάρχει η γραμμή του μετρικού εύρους, της Πελοποννήσου και υπάρχει η γραμμή που μπορεί να πάει και μετρικό, δηλαδή, της Πελοποννήσου, το πιο στενό και το μεγάλο. Εκεί, λοιπόν…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θέλετε να έχει πλάτος ένα μέτρο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Γιατί είναι μετρικό και το άλλο είναι…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι 1,43;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Είναι 1,435. Εκεί, λοιπόν, μετατρέπαμε και τη δεύτερη γραμμή σε κανονικού εύρους και βάζαμε προσωρινή ηλεκτροκίνηση σε σηματοδότηση. Αυτό, λοιπόν, δεν είχε συμπεριληφθεί Είχε περιγραφεί μέσα στη περιβαλλοντική αδειοδότηση, αλλά θεώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι έπρεπε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το Ελεγκτικό Συνέδριο είπαμε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Συγγνώμη. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι έπρεπε να έχει και αυτό ρητά… Εκεί, λοιπόν, απέδωσε…

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ότι τι; Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Όχι. Έπρεπε να έχει περιγραφή, για να δει αν έπρεπε να μας δώσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση απαλλαγή. Διότι απαλλαχθήκαμε, διότι επρόκειτο για έργο ανακαίνισης. Εμείς τι κάναμε σε αυτό το έργο; Μπαίναμε μέσα στο διάδρομο και κάναμε ανακαινίσεις γραμμών. Επειδή, μάλιστα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εσείς λέγατε ότι θα γίνει ανακαίνιση γραμμών. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν ήταν ανακαίνιση γραμμών.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ανακαίνιση γραμμών ήταν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι, δηλαδή; Για πέστε μου. Δεν φτιάξατε καινούργιες γραμμές;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Φτιάξαμε και κάποιες υπηρεσιακές…

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αφήστε, κύριε Τζαβάρα, να μας τα πει αναλυτικά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μισό λεπτό, περιμένετε και θα ρωτήσετε και εσείς.

Θέλω να μου πείτε το εξής εμένα: Ποιο ήταν το έργο στην πραγματικότητα;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Θα σας προσκομίσω την τελική περιγραφή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι ποιο είναι το έργο στα χαρτιά.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μάλιστα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θέλω να μου το περιγράψετε, ότι εμείς κάναμε αυτό και αυτό και αυτό.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Σας είπα ότι μπορούν να σας το περιγράψουν αρμοδίως…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, εσείς να μου το περιγράψετε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Δεν μπορώ να σας το περιγράψω, γιατί δεν το έχω στο μυαλό μου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν το έχετε εσείς στο μυαλό σας το έργο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Προσέξτε: Εγώ δημοπράτησα το έργο, κύριε Βουλευτά και ασχολήθηκα για μικρό χρονικό διάστημα. Από εκεί και πέρα, λοιπόν, αυτά τα στοιχεία υπάρχουν. Δεν είναι κάτι το οποίο εγώ προσπαθώ να σας αποκρύψω. Αυτό προσπαθώ να πω. Έγιναν και κάποιες υπηρεσιακές και βοηθητικές γραμμές, για να γίνει αυτό το πράγμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι σημαίνει υπηρεσιακές γραμμές;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Υπηρεσιακές γραμμές είναι για να μπορούν, πρώτα από όλα, να αφήνουν ορισμένα βαγόνια εκεί πέρα και εργοταξιακές είναι αυτές οι οποίες χρησιμοποιούνται, προκειμένου να ανακαινίσουν μία γραμμή. Κάνουμε μία άλλη δίπλα, την κυκλοφορούμε και την επαναφέρουμε μετά στην αρχική της τάξη. Βέβαια, έχετε δίκιο σ' αυτό που λέτε, ότι κάποιες γραμμές παρέμειναν.

Και σε κάθε περίπτωση, επιδίωξή μας, κύριε Βουλευτά, για να μην παρεξηγηθώ γι' αυτό το πράγμα, ήταν να κάνουμε ένα έργο καταρχήν επιφανειακό, διότι αυτή ήταν η βούληση και οι οικονομικές δυνατότητες με τον καλύτερο τρόπο και τις λιγότερες, βέβαια, αντιδράσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και τελικά, τι έργο κάνατε; Επιφανειακό;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Επιφανειακό έχουμε κάνει. Μας υποχρεώνουν τώρα να κάνουμε υπογειοποίηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Τζαβάρα, παρακαλώ ολοκληρώστε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, σε δύο λεπτά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Έχετε ήδη πάρει μισή ώρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πότε υποχρεωθήκατε για αυτή την υπογειοποίηση;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας από το Δήμο Αθηναίων και κατοίκους στο τέλος, αν θυμάμαι καλά, του 2006, Επιτροπή Αναστολών και στο τέλος…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχει υπάρξει απόφαση; Ξέρετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Να τα γράψω, να σας τα προσκομίσω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Φέρτε τα εσείς.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μα, σας είπα, μία ημέρα μου δώσατε. Και να σας πω και κάτι; Θα έρθουν άλλοι συνάδελφοι που είναι μέσα στα πράγματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιοι είναι αυτοί που είναι μέσα στα πράγματα;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Είπαμε, ο κ. Λιακόπουλος περιμένει απ’ έξω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτός ξέρει;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Είχε ευθύνες ως Υπηρεσία, γιατί αυτή είχε εγκρίνει το έργο τώρα. Είναι η διευθύνουσα υπηρεσία που εγκρίνει το έργο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και ποιος άλλος;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ο επιβλέπων κ. Μπιρλιράκης Ευάγγελος…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι εδώ αυτός ο κύριος;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Όχι. Σήμερα δεν τον έχετε καλέσει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σημειώνουμε τον κ. Μπιρλιράκη…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Απ’ ό,τι κατάλαβα, θέλετε τις γνωμοδοτήσεις…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όλα τα θέλουμε. Ο κ. Μπιρλιράκης τι ήταν;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Πολιτικός μηχανικός.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επιβλέπων, είπατε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Επιβλέπων του έργου, ναι. Μαζί με τον κ. Χαραλάμπους, ηλεκτρομηχανολογικά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο κ. Χαραλάμπους μας ενδιαφέρει πιο πολύ, γιατί θα ξέρει και τη SIEMENS, έτσι δεν είναι;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μάλιστα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το μικρό του ποιο είναι;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ευάγγελος Χαραλάμπους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγγράφως πρέπει να ζητήσουμε να κληθούν αυτοί οι μάρτυρες; Να πούμε εδώ ότι θέλουμε να κληθούν μάρτυρες ο κ. Μπιρλιράκης Ευάγγελος και ο κ. Χαραλάμπους Ευάγγελος, ο ένας ως επιβλέπων τα έργα αρμοδιότητας πολιτικού μηχανικού και ο άλλος ως επιβλέπων τα έργα αρμοδιότητας ηλεκτρολόγου μηχανολόγου.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μάλιστα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν είναι δυνατόν, να τους καλέσουμε την άλλη εβδομάδα αυτούς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Έχουμε ανακοινώσει το πρόγραμμα, κύριε συνάδελφε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Κύριε Βουλευτά, είπαμε για τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά θέλω να ανακεφαλαιώσω: Διακήρυξη, εκπρόσωποι ΑΚΤΩΡ-SIEMENS, ποιοι εκπροσωπούνται στην κοινοπραξία κατά την εκτέλεση του έργου, ποιος είναι ο εκπρόσωπος, σε ποιες εφημερίδες και ποια ημερομηνία δημοσιεύτηκε και γνωμοδοτήσεις…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αν τις βρείτε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως. Και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Τις έχετε εδώ, έτσι δεν είναι;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ναι, ναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τις διαβάσατε ήδη.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μάλιστα. Άλλο;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όλα τα πρωτόκολλα που έχουν σχέση με ό,τι έχει φύγει από την Επιτροπή του Διαγωνισμού, την Επιτροπή Εισήγησης…

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Τα Πρακτικά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: …και Επιτροπή Αξιολόγησης. Εν πάση περιπτώσει, επειδή κάτι ξέρουμε και εμείς, όλα τα έγγραφα που σύμφωνα με το ν. 1418 –που απ’ ό,τι κατάλαβα, τον ξέρετε καλά- και το Προεδρικό Διάταγμα 609, προβλέπεται να αποτελούν το φάκελο του διαγωνισμού. Όλο το φάκελο του διαγωνισμού θέλουμε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Το φάκελο διαγωνισμού, επομένως, μέχρι την κατακύρωση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μέχρι την κατακύρωση.

Επίσης, εφόσον είπατε «μέχρι την κατακύρωση», θέλω να μου πείτε πόσες φορές από τότε που έγινε η κατακύρωση και ξεκίνησε το έργο μέχρι σήμερα, έχουν γίνει αναθεωρήσεις των τιμών. Οι συγκριτικοί πίνακες δηλαδή.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Δεν γνωρίζω για τις αναθεωρήσεις των τιμών, γιατί εγώ δεν παρακολουθώ…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Συγκριτικοί πίνακες;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ένας μόνο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ένας ανακεφαλαιωτικός;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ανακεφαλαιωτικός σε ισοζύγιο. Αν θέλετε, έχω κάποια στοιχεία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα. Πότε υπεβλήθη αυτός;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Αυτός αποφασίστηκε στις 19-6-2006.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα. Κατ’ αρχάς, ο συγκριτικός πίνακας έγινε γιατί προβλέφθησαν καινούριες ποσότητες;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Έγινε για πολλούς λόγους, δηλαδή λόγω κάποιων αστοχιών προσμετρήσεων και χρειάστηκε σε ένα τόσο μείζον έργο να γίνει για κάποιες νέες τιμές σε κάποιες νέες εργασίες…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Λογικό αυτό.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Και αφαιρέθηκε και ένα τμήμα αντικειμένου, αν θυμάμαι καλά, από τη σηματοδότηση. Και αυτό αφορούσε τη SIEMENS. Ήταν γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα. Τα έχετε σημειώσει αυτά.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Είπαμε για τον πρώτο ανακεφαλαιωτικό πίνακα, με τα συνοδά του βέβαια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πάμε στο έργο τώρα. Μέχρι σήμερα εκτελείται με βάση το αντικείμενο; Αν αφαιρέσουμε αυτό που είπατε ότι αφαιρέθηκε, είναι το έργο που περιγράφεται στην αρχική διακήρυξη ή είναι άλλο έργο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Γι’ αυτό καλύτερα να σας ενημερώσουν οι επιβλέποντες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιοι είναι αυτοί;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Σας είπα, ο κ. Μπιρλιράκης, ο κ. Χαραλάμπους, κλπ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εσείς δεν έχετε άποψη επ’ αυτού;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Κοιτάξτε, σας είπα, εγώ είμαι πολύ μακριά από το έργο ήδη από το 2006 που μετατέθηκα, για να μη σας λέω πράγματα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Τζαβάρα, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε. Τελειώνω.

Κύριε μάρτυς, πότε ξεκίνησε αυτό το έργο; Πότε έγινε η κατακύρωση αυτού του έργου;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Η κατακύρωση έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου 2003.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έγινε κατακύρωση;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και ξεκίνησε να εκτελείται το έργο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Όχι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πότε ξεκίνησε να εκτελείται το έργο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Η σύμβαση υπογράφηκε στις 26-4-2005.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα. Δηλαδή, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και ήταν ολυμπιακό έργο αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ήταν και ολυμπιακό, αλλά ήταν και προαστιακό έργο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα. Τα σχετικά με το τι διαφοροποιήσεις έχουν γίνει, θα μας τα πει ο κ. Λιακόπουλος;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Θα σας πει και ο κ. Λιακόπουλος, αλλά και οι επιβλέποντες, εφόσον θα τους καλέσετε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα έρθει ο κ. Μπιρλιράκης και ο κ. Χαραλάμπους.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μάλιστα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα στην κοινοπραξία, μπορείτε να μας το πείτε, αν το ξέρετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ο κ. Λιακόπουλος θα σας το πει ασφαλέστερα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και αυτό θα μας το πει ο κ. Λιακόπουλος! Τώρα, βέβαια, υπάρχουν και δύο-τρία άλλα πράγματα τα οποία είπατε ότι δεν τα ξέρετε. Είναι το GSM-R

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Δεν τα ξέρω. Αυτά είναι πολύ εξειδικευμένα αντικείμενα ηλεκτρολόγου-μηχανολόγου μηχανικού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το τροχαίο υλικό;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ούτε το τροχαίο. Αυτά είναι μηχανολόγου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτά ποιοι τα ξέρουν;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Αυτά τα ξέρουν αυτοί που είχαν χειριστεί…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πείτε μας ονόματα.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Γιατί να σας παραπλανήσω τώρα και να σας πω…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Απ’ αυτούς που θα έρθουν εδώ σήμερα, ποιος τα ξέρει αυτά;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Αν μιλάτε για προγραμματικές, ο κ. Κουμάντος που είναι έξω…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τις ξέρει τις προγραμματικές;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Ξέρει για προγραμματικές…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εσείς δεν ξέρετε για προγραμματικές;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Όχι, δεν ξέρω τίποτα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Το GSM-R βέβαια είναι εξαιρετικά εξειδικευμένο αντικείμενο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και ποιος το χειριζόταν αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Κοιτάξτε, εμείς GSMR εμείς δεν κάνουμε. Τα κάνει ο ΕΡΓΟΣΕ αυτά τα πράγματα. Δεν είναι δικό μας θέμα το GSMR, γιατί όλα τα μείζονα κατασκευαστικά τα κάνει ο ΕΡΓΟΣΕ τώρα πια…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άρα και αυτό το έργο πρέπει να το κάνει ο ΕΡΓΟΣΕ, αλλά το κάνατε εσείς.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Σας είπα γιατί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είπατε, με απόφαση των δύο διοικητικών συμβουλίων. Την αιτιολογία, όμως, δεν μάθαμε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Σας είπα ότι νομίζω…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτά τα Πρακτικά των δύο διοικητικών συμβουλίων, θα μας τα φέρετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Μιλάμε για την Επιτροπή Παρακολούθησης …

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και Απένταξη, αυτό που μας είπατε.

ΜΑΡΤΥΣ (Ευστάθιος Τσέγκος): Είπαμε, Επιτροπή Παρακολούθησης, Απένταξη και Πρακτικά Διοικητικών Συμβουλίων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτά είχα να πω, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Η κα Τσόνογλου έχει το λόγο.

…………………………………………..

(Στο σημείο αυτό προσέρχεται στην αίθουσα της Επιτροπής ο μάρτυρας)

Κύριε μάρτυς, σας παρακαλώ να μας δώσετε τα στοιχεία σας για τα Πρακτικά.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Λέγομαι Κουμάντος Παναγιώτης του Αθανασίου, κατοικώ στην Κηφισιά, Φαιστού 4 και είμαι συνταξιούχος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μπορείτε να ορκιστείτε;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω οτιδήποτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, εμείς διερευνούμε την υπόθεση SIEMENS σε σχέση με τις αγορές προϊόντων από τον ΟΣΕ, τον ΕΡΓΟΣΕ και επίσης απασχοληθήκατε για μεγάλο διάστημα και μπορεί να γνωρίζετε, προκειμένου να μας διαφωτίσετε για τη διερεύνηση που εμείς έχουμε ως αποστολή της εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Θα παρακαλούσα όσο πιο συνοπτικά γίνεται, να αναφερθείτε στην υπηρεσία που ήσασταν σε σχέση με τις αγορές προϊόντων SIEMENS και στη συνέχεια οι συνάδελφοι θα σας κάνουν ερωτήσεις.

Σας ενημερώνω ότι ορκιστήκατε και αυτό σημαίνει ότι εάν για οτιδήποτε εμείς κρίνουμε ότι δεν μας έχετε πει την αλήθεια, μπορείτε να κατηγορηθείτε για ψευδορκία. Επίσης να έχετε υπόψη σας ότι η επιτροπή μας λειτουργεί στο πλαίσιο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υπό την έννοια ότι ασκούμε ανακριτικά καθήκοντα και έχουμε όλες τις αρμοδιότητες κάθε ανακριτικού οργάνου.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Το αντιλαμβάνομαι. Ευχαριστώ.

Θα κάνω μία σύντομη αναδρομή, επειδή αναφέρεσθε στο θέμα SIEMENS. Έχω κρατήσει μερικές σημειώσεις από τα παλιά. Ο ΟΣΕ αγόρασε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 έξι ηλεκτράμαξες SIEMENS για το κομμάτι Θεσσαλονίκη-Ιδομένη, το οποίο ήταν ηλεκτροκινούμενο. Εγώ, όπως σας είπα, ανέλαβα καθήκοντα στον ΟΣΕ στα τέλη Φεβρουαρίου 2002. Με την ανάληψη καθηκόντων, ένα από τα κύρια θέματα που μας απασχόλησε εκείνη την εποχή ήταν η προώθηση των προγραμματικών συμφωνιών που είχαν υπογραφεί στα τέλη του 1997 και κυρίως για τροχαίο υλικό, το οποίο βρισκόταν σε καθυστέρηση.

Ως γενικός διευθυντής διοίκησης, εγώ είχα τους εξής τομείς αρμοδιότητας: Τις οικονομικές υπηρεσίες, δηλαδή λογιστήριο και χρηματοοικονομικά, δάνεια και πληρωμές και επίσης, τη Διεύθυνση Προμηθειών Υλικού και Ανταλλακτικών και μαζί και τις αποθήκες. Οπότε στην εξέλιξη των προγραμματικών συμφωνιών συμμετείχα μαζί με άλλα ανώτερα διοικητικά στελέχη του Ο.Σ.Ε. -και μηχανικούς και οικονομικούς- οι οποίοι ήσαν στο επίπεδο των διευθυντών.

Οι προγραμματικές συμφωνίες για το τροχαίο υλικό υπεγράφησαν επί διευθύνοντος συμβούλου κυρίου Μουρμούρη και προέδρου κυρίου Γρατσία. Οι συμβάσεις αυτές υπεγράφησαν με κοινοπραξίες, όπου οπωσδήποτε έπρεπε να συμμετέχει μια ελληνική εταιρεία ως μέλος. Σε αυτές τις προγραμματικές συμφωνίες συμμετείχαν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ και ο ΛΕΪΔΗΣ, τα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ και άλλοι.

Ο ΟΣΕ είχε απέναντί του κοινοπραξίες ως νομικά πρόσωπα και όχι απευθείας τις ίδιες τις εταιρείες, δηλαδή κάποιος από την κοινοπραξία την εκπροσωπούσε. Αυτοί συνεννοούντο μεταξύ τους, έβγαζαν κάποιες αποφάσεις ή έρχονταν με ορισμένες προτάσεις. Ως νομικό πρόσωπο εμείς βλέπαμε την κοινοπραξία, η οποία είχε ως αρχηγό έναν από τους συμβαλλομένους της εταιρείας.

Εκείνη την εποχή είχαν υπογραφεί περίπου 50 προγραμματικές συμφωνίες. Υπήρχαν περίπου 10-15 προγραμματικές συμφωνίες που αφορούσαν τροχαίο υλικό. Σε 6 απ’ αυτές ήταν μέλος τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ. Σε 3, αν θυμάμαι καλώς, ήταν μέλος η SIEMENS. Σε άλλες προγραμματικές συμφωνίες μέλη ήταν η BOMBARDIER και διάφορες άλλες μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού με συμμετοχή Ελλήνων προμηθευτών, όπως ο ΛΕΪΔΗΣ, τα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ και άλλοι.

Η ενεργοποίηση των προγραμματικών συμφωνιών προχώρησε τον Αύγουστο του 1999, οπότε κατεβλήθησαν οι προκαταβολές μετά από χρηματοδότηση του Ο.Σ.Ε. από το Υπουργείο Οικονομίας. Υπεγράφησαν το Δεκέμβριο του 1997 και περίπου τον Αύγουστο του 1999 εδόθησαν οι προκαταβολές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι ποσοστό ήταν οι προκαταβολές;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Αν θυμάμαι καλά, το ποσοστό πρέπει να ήταν 15%-20%. Δεν ενθυμούμαι ακριβώς.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το συνολικό τίμημα ποιο ήταν;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Το συνολικό τίμημα των προγραμματικών συμφωνιών του τροχαίου υλικού πρέπει να ήταν γύρω στα 200 δισεκατομμύρια δραχμές, δηλαδή 600 εκατομμύρια ευρώ. Δεν θυμάμαι ακριβώς.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το 10%-15% των προγραμματικών πόσο ήταν;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Το 10%-15% των προγραμματικών συμφωνιών πρέπει να ήταν ένα πολύ μεγάλο ποσό και μαζί και με τις άλλες προγραμματικές συμφωνίες το σύνολο του ποσού μπορεί να ήταν και πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ.

Ενεργοποιήθηκαν, λοιπόν, οι συμβάσεις τον Αύγουστο του 1999 και άρχισαν να τρέχουν οι ημερομηνίες για την παράδοση τροχαίου υλικού. Όταν ανέλαβα εγώ στο τέλος Φεβρουαρίου 2002, υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση. Θα έπρεπε από το 2000-2001 να είχαν παραδοθεί κάποιες αυτοκινητάμαξες και γενικά τροχαίο υλικό.

Εκείνη ήταν μια πολύ δύσκολη εποχή. Τελικά το Μάιο του 2002 πουλήθηκαν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ στη γερμανική εταιρεία HDW, η οποία ήταν μια πολύ μεγάλη ναυπηγική εταιρεία. Οι διάφοροι προμηθευτές που συμμετείχαν στις προγραμματικές συμφωνίες δημιουργούσαν προβλήματα στον Ο.Σ.Ε. Αφενός μεν δεν παρέδιδαν τροχαίο υλικό, αφετέρου πίεζαν να μην πληρώσουν τις ποινικές ρήτρες που άρχισαν να τρέχουν μαζί με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του τροχαίου υλικού.

Υπήρξαν αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, συζητήσεις και πιέσεις. Τελικά, το Δεκέμβριο του 2002, δηλαδή περίπου μετά από ένα εξάμηνο επήλθαν κάποιες συνολικές συμφωνίες για τις 6 προγραμματικές συμφωνίες, στις οποίες συμμετείχαν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ και νομίζω σε 3 απ’ αυτές –αν θυμάμαι- είναι και η SIEMENS.

Η συμφωνία αυτή προέβλεπε το πάγωμα των ποινικών ρητρών μετά την 31/12/2002. Βέβαια, οι κοινοπραξίες ήσαν υποχρεωμένες να πληρώσουν σταδιακά αυτές τις ποινικές ρήτρες και τόκους υπερημερίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άρα, οι ποινικές ρήτρες θα πληρώνονταν. Απαλλαγή για το μέλλον.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Στις 31.12.2002 παγώνουν οι ποινικές ρήτρες. Εκείνη την εποχή ήταν περίπου στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Πληρώθηκαν όλες αυτές οι ποινικές ρήτρες μέχρι τελευταίου ευρώ στα επόμενα δυο-τρία χρόνια μέχρι που έφυγα εγώ.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή οι ποινικές ρήτρες ήταν από το 1999 έως το 2002;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Ακριβώς.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ –ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πόσες ήταν αυτές, αν θυμάστε;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Τριάντα εκατομμύρια, τα οποία και πληρώθηκαν αργότερα.

Επειδή ο Ο.Σ.Ε. πιεζόταν να έχει τροχαίο υλικό εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, η συμφωνία ήταν να παγώσουν οι ποινικές ρήτρες, να δοθεί παράταση από τα συμβατικά χρονοδιαγράμματα παράδοσης του τροχαίου υλικού περίπου κατά δύο χρόνια και, επίσης, να δοθεί στον Ο.Σ.Ε. τροχαίο υλικό δωρεάν, με υπολογισμό ως ισοδύναμο από τις ημερομηνίες που καθυστερούσε η παράδοση μέχρι την ημερομηνία που θα παραδιδόταν το τροχαίο υλικό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Ο.Σ.Ε. παρέλαβε το 2004 οκτώ…

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Συγγνώμη, να σας διακόψουμε εδώ.

Γι’ αυτά όλα υπάρχει σύμβαση; Υπογράφηκε κάποιο μνημόνιο;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Ξέχασα να σας πω ότι, για να προχωρήσουν οι τροποποιήσεις αυτών των προγραμματικών συμφωνιών, αφού ελήφθησαν αποφάσεις στο διοικητικό συμβούλιο μετά από εισηγήσεις των υπηρεσιών, έγινε γενική συνέλευση του μετόχου του Ο.Σ.Ε. Ουσιαστικά είναι το Υπουργείο Οικονομικών κύριος και αποκλειστικός μέτοχος. Αυτές οι συμβάσεις είχαν γίνει και είχαν υπογραφεί με τη διαμεσολάβηση διακομματικής επιτροπής το 1997 και άρα, έπρεπε να υπάρχει στο ανώτατο επίπεδο μία απόφαση για την τροποποίηση αυτών των συμβάσεων. Δεν υπήρχε περίπτωση να τροποποιήσουν τις συμβάσεις οι υπηρεσιακοί παράγοντες, χωρίς την έγκριση αφενός μεν του διοικητικού συμβουλίου και αφετέρου της γενικής συνέλευσης.

Αυτά έγιναν στις αρχές του 2003. Δόθηκε η δυνατότητα στη διοίκηση του Ο.Τ.Ε. να διαπραγματευτεί γι’ αυτές τις 6 προγραμματικές συμφωνίες τροποποιήσεις με όρους που να έδιναν μια παράταση χρόνου για την υλοποίηση της παράδοσης του τροχαίου υλικού και με κάποια επιπλέον διασφάλιση, ώστε σε περίπτωση που δεν παραδίδεται να ξεκινούν να τρέχουν ξανά οι ποινικές ρήτρες και κάποια επιπλέον διασφάλιση.

Πρέπει να σημειώσω ότι ο Ο.Σ.Ε. για όλες αυτές τις πληρωμές που είχε δώσει ως προκαταβολές κ.λπ. είχε εγγυητικές επιστολές, οι οποίες τουλάχιστον μέχρις ότου έφυγα εγώ υπήρχαν ακόμη. Δεν είχε δοθεί καμία πίσω στις κοινοπραξίες.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μέχρι πότε, δηλαδή;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Εγώ ήμουν Γενικός Διευθυντής Διοίκησης μέχρι το Μάιο του 2006. Και υπήρχαν οι εγγυητικές επιστολές και είχαν πληρωθεί και όλες οι ποινικές ρήτρες.

Συνεχίζοντας, όπως σας είπα, υπεγράφησαν τρεις τροποποιητικές συμφωνίες των τριών προγραμματικών συμφωνιών, ενώ ήταν πέντε ή έξι οι συνολικές συμφωνίες με τα Ελληνικά Ναυπηγεία. Εδόθησαν οκτώ αυτοκινητάμαξες ντίζελ DESIRO στον Ο.Σ.Ε., ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Αυτά δόθηκαν στις αρχές του 2004, απ’ ό,τι θυμάμαι, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, μία άλλη σύμβαση, η οποία ήταν…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ηλεκτράμαξες όμως ήταν αυτές.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Ηλεκτράμαξες. Σας ανέφερα σύμβαση της SIEMENS, απ’ ό,τι έχω μάθει, η οποία έγινε γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αυτή ήταν διαφορετική.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Παρελήφθησαν;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Αυτές παρελήφθησαν και λειτουργούσαν Θεσσαλονίκη-Ειδομένη. Απλώς, επειδή αναφέρεσθε στη SIEMENS, σας λέω όσο πιο πίσω μπορώ να θυμηθώ χρονικά.

Αυτή η ελβετική εταιρεία, η STANDLER, η οποία δεν συμμετείχε στην τροποποίηση της δικής της σύμβασης, πλήρωσε όλες τις ποινικές ρήτρες και προχώρησε στο να μας παραδώσει τα γνωστά rail buses, δηλαδή τα σιδηροδρομικά λεωφορεία, τα οποία και κυκλοφόρησαν κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και βοήθησαν τον Ο.Σ.Ε. να μπορέσει να λειτουργήσει μαζί και με τις οκτώ αυτοκινητάμαξες.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι ήταν αυτή η εταιρεία σε σχέση με τις αρχικές προμηθεύτριες; Ήταν διάδοχος κάποιας;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Αυτή ήταν εταιρεία ελβετική…

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πώς μπήκε στη μέση; Ήταν μέλος της κοινοπραξίας;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Σε όλες τις προγραμματικές συμβάσεις εκτός από τις ελληνικές επιχειρήσεις, που ήταν υποχρεωτικό να συμμετέχουν, υπήρχαν και ξένες επιχειρήσεις: η SIEMENS, η BOMBARDIER, η STANDLER και άλλες. Αυτή η εταιρεία προχώρησε και έδωσε όλο το τροχαίο υλικό, το παρέδωσε εξ ολοκλήρου σχεδόν λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και βοήθησε στη λειτουργία του σιδηροδρόμου και κυρίως του Προαστιακού από το Αεροδρόμιο μέχρι το Ολυμπιακό Στάδιο.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί όμως να πληρώσει μόνο αυτή τις ποινικές ρήτρες;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Αυτή ήταν η απόφαση της STANDLER, γιατί προφανώς είχε τη δυνατότητα να παραδώσει. Έγινε και μία άλλη τροποποίηση, που πρέπει να αναφέρω: Δηλαδή, για τρεις προγραμματικές συμφωνίες, αν θυμάμαι καλά, δόθηκε η δυνατότητα αντί η παραγωγή να γίνει στην Ελλάδα, να γίνει στο εξωτερικό. Αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να μπορέσουν να παραδώσουν το τροχαίο αυτό υλικό έγκαιρα, βέβαια με κάποιες ποινές λόγω των ποινικών ρητρών, οι οποίες έτρεχαν, γιατί και αυτοί είχαν καθυστερήσει.

Αφού λοιπόν υπεγράφησαν τρεις τροποποιητικές συμβάσεις και η STANDLER δεν συμμετείχε, έμειναν άλλες δύο προγραμματικές συμφωνίες, για τις οποίες δεν υπήρξε συμφωνία να υπογραφούν τροποιητικές συμβάσεις. Σε αυτή την περίπτωση ο Ο.Σ.Ε. αναγκάστηκε να εισηγηθεί με απόφαση του Ειδικού Συμβουλίου προς τη γενική συνέλευση του Ο.Σ.Ε., δηλαδή τον Υπουργό Οικονομικών, την κήρυξη ως εκπτώτου μιας εταιρείας, στην οποίαν συμμετείχε μια ισπανική εταιρεία, η TEMOESSA, η οποία είχε και πολλές δυσκολίες. Έγινε η γενική συνέλευση με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομίας, δεν ελήφθη κάποια απόφαση και μετά μετετέθη το θέμα για επόμενη γενική συνέλευση, στην οποίαν όμως δεν προσήλθε ο μέτοχος, δηλαδή δεν έστειλε το Υπουργείο Οικονομικών κάποιον εκπρόσωπο. Προφορικά μας είπαν να μην προχωρήσουμε στην κήρυξη των…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος ήταν Υπουργός;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Πρέπει να ήταν μεταβατική περίοδος μεταξύ ΠΑ.ΣΟ.Κ., που ήταν ο κ. Βερελής και Νέας Δημοκρατίας, που ήταν ο κ. Λιάπης. Οπότε μάλλον επί κ. Λιάπη πρέπει να ήταν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Λιάπης;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Όχι. Μιλάω για τις αρχές του 2003, οπότε Υπουργός Μεταφορών ήταν ο κ. Βερελής, Υπουργός Οικονομικών ο κ. Χριστοδουλάκης και Υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Έτσι, λοιπόν, ο Ο.Σ.Ε. δεν προχώρησε στο να κηρύξει έκπτωτη τη μία κοινοπραξία. Μάλλον προχώρησε, αλλά αυτό δεν ευοδώθηκε. Έτσι, έμεινε σε εκκρεμότητα αυτό το θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι αντικείμενο χρηματικό είχε αυτή η συγκεκριμένη συμφωνία;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Δεν θυμάμαι να σας πω. Πρέπει να ήταν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά όχι εκατοντάδες. Δηλαδή, ήταν μια μικρή σχετική προγραμματική συμφωνία.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, ποιος ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος για το ίδιο χρονικό διάστημα;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Διευθύνων Σύμβουλος ήταν ξεκάθαρα ο κ. Γιαννακός, Πρόεδρος ήταν ο κ. Ανδρέας Λαμπρινόπουλος. Μετά όμως για κάποιο διάστημα ανέλαβε και Πρόεδρος του Ο.Σ.Ε. ο κ. Γιαννακός. Δεν θυμάμαι όμως την ημερομηνία που ανέλαβε ο κ. Γιαννακός και ως Πρόεδρος του Ο.Σ.Ε. Πάντως, εκείνη την εποχή Πρόεδρος ήταν ο κ. Λαμπρινόπουλος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, βλέπω ότι παρακολουθείτε και τις σημειώσεις σας κατά γράμμα. Πείτε μας, παρακαλώ, συνοπτικά ό, τι μπορείτε να μας πείτε. Εμείς αναζητούμε την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο περίφημο σκάνδαλο SIEMENS. Μην μας λέτε πολλές λεπτομέρειες. Θα σας ρωτήσουν οι συνάδελφοι. Ολοκληρώστε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Αφού πήραμε λοιπόν τις οκτώ αυτοκινητάμαξες DESIRO, έπρεπε να τις παραδώσουμε πίσω στις αρχές του 2006. Επί Διευθύνοντος Συμβούλου του κ. Γιαννακού έγινε μία προσπάθεια να κρατήσουμε αυτό το τροχαίο υλικό για άλλον ένα χρόνο. Αν θυμάμαι καλά, νομίζω πως είχε γίνει μια συμφωνία να παραχωρηθεί αυτό το τροχαίο υλικό για ένα χρόνο. Στα τέλη όμως του 2005 απεχώρησε ο κ. Γιαννακός, μετά υπήρξε ένα διάστημα όπου ο κ. Μπαλτάς ήταν για τρεις με τέσσερις μήνες και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και μετά εγώ δεν ήμουν πλέον στη θέση του Γενικού Διευθυντή και δεν ξέρω τι συνέβη.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να πω ότι ο Ο.Σ.Ε., κατά τη δική μου την κρίση, πιστεύω ότι δεν υπέστη καμία ζημία, ότι το ισοδύναμο τροχαίο υλικό που δόθηκε στον Ο.Σ.Ε., χωρίς να είναι ολοκληρωμένο, δεν ήταν αυτό που ζητούσαμε, αλλά ένα μέρος δόθηκε δωρεάν ως αποθετική ζημία και ότι οι ποινικές ρήτρες και οι τόκοι υπερημερίας παρακρατήθηκαν μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Κύριοι Βουλευτές, είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

…………………………………………………………

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι τόσο σημαντικά αυτά που λέει ο κύριος μάρτυρας που πρέπει να τύχουν ενδελεχούς έρευνας.

Θέλω να μου πείτε κύριε μάρτυρα, αυτή η φάμπρικα των προγραμματικών, κατά τη γνώμη σας, εφαρμοζόμενη στις προμήθειες του ΟΣΕ, του τροχαίου υλικού, απέδωσε για το ελληνικό δημόσιο, που είναι ο κύριος μέτοχος και ο μοναδικός του ΟΣΕ, καλύτερα αποτελέσματα οικονομικά απ’ ό,τι θα απέδιδε η προμήθεια του ίδιου υλικού με τη χρησιμοποίηση διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Να σας είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα γι’ αυτό το ερώτημα γιατί δεν έγιναν διεθνείς διαγωνισμοί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το δημόσιο, σύμφωνα με τους νόμους που ξέρουμε, πώς προμηθεύεται αγαθά και υπηρεσίες; Δεν υπάρχει μία διαδικασία που είναι συγκεκριμένη από καταβολής τουλάχιστον του δημόσιου μέχρι σήμερα και που επιβάλλει δημοπρασία;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Βεβαίως. Όλες οι προμήθειες μεγάλης αξίας πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 5 δισεκατομμύρια δραχμές εκείνη την εποχή, γινόντουσαν οπωσδήποτε με διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά επίσης και με τη συμμετοχή Διακομματικής Επιτροπής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποια ήταν αυτή η Διακομματική Επιτροπή, πότε έγινε και από ποιους αποτελείτο;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Αυτή η Διακομματική Επιτροπή ήταν πριν από τη δική μου εποχή, το 1997. Εγώ έτυχε να παρευρίσκομαι σε μία Διακομματική Επιτροπή...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όταν λέτε «διακομματική», εννοείτε όλα τα Κόμματα;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Όλα τα Κόμματα εκείνη την εποχή. Θυμάμαι ότι δεν συμμετείχε ο εκπρόσωπος του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και αντ’ αυτού υπήρχε κάποιος δικαστικός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και ποια άλλα Κόμματα ήσαν;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Νομίζω ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το Κ.Κ.Ε. και ο Συνασπισμός τότε, δεν νομίζω ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Υπάρχουν Πρακτικά γι’ αυτά;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Βεβαίως, υπάρχουν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πού θα τα βρούμε αυτά;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Στον ΟΣΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα είναι σοβαρά εδώ πέρα και γι’ αυτό βλέπω ότι υπάρχει απροθυμία -υποθέτω, μπορεί να κάνω λάθος- των συναδέλφων από των πλευρών εκείνων που έχουν συμμετάσχει στη Διακομματική..

Κύριε μάρτυς, θα διακόψω εδώ τη συζήτηση, γιατί δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, όπου στην Αίθουσα δεν παρευρίσκονται συνάδελφοι….

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Τζαβάρα, αντιλαμβάνομαι ότι ο λόγος που επικαλεστήκατε αρχικώς σχετιζόταν με τη σοβαρότητα και την προετοιμασία που θα θέλαμε να έχουμε κάνει εμείς, αφού δούμε κάποια από τα έγγραφα που θα μας φέρουν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε καλύτερα τους μάρτυρες και όχι ο αριθμός των συμμετασχόντων, διότι έχει και Ολομέλεια και Επιτροπές.

Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή δεν έχω ακριβή εικόνα των όσων εγγράφων έχουν έρθει για την υπόθεση των προγραμματικών και του προαστιακού, θα παρακαλούσα πάρα πολύ να γίνει, με τις οδηγίες τις δικές σας, ένας ολοκληρωμένος φάκελος, αναφορικά με το θέμα του προαστιακού, με βάση αυτά που ζήτησε ο κ. Τζαβάρας, και να διανεμηθεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Συμφωνώ και εγώ.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ήδη έχουν έρθει κάποια αντίγραφα προγραμματικών συμφωνιών, έξι αν θυμάμαι καλά με τα ναυπηγεία, αλλά αν δεν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος φάκελος -με αυτά που υπάρχουν και αυτά που θα έρθουν- και να καθίσουμε να τον μελετήσουμε, είναι αδύνατο πια να γίνει σοβαρή εξέταση οιουδήποτε μάρτυρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ορίστε, κύριε Τζαβάρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτές οι σαράντα πέντε προγραμματικές συμφωνίες -τάξη μεγέθους θέλω να δώσετε- πόσου συνολικού αντικειμένου ήταν;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Ανέφερα νωρίτερα ότι το σύνολο των προγραμματικών συμφωνιών για τροχαίο υλικό ήταν της τάξεως των 500.000.000-600.000.000 ευρώ και πρέπει να ήταν και άλλα 200.000.000 ευρώ για τις υπόλοιπες συμφωνίες που αφορούσαν υλικά, ανταλλακτικά, καύσιμα, στρωτήρες κ.λπ..

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εκτός από προγραμματικές συμφωνίες τροχαίου υλικού, υπήρξαν και άλλες προγραμματικές συμφωνίες για άλλα αντικείμενα;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Ακριβώς. Το 1997 υπεγράφησαν κάπου πενήντα προγραμματικές συμφωνίες. Οι δεκαπέντε ή δέκα ήταν τροχαίο υλικό. Εγώ δεν ήμουν εκεί, εκ των υστέρων το έμαθα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτές τι αντικείμενο είχαν;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Όπως σας ανέφερα ήταν για ανταλλακτικά, για στρωτήρες, για καύσιμα, για χημικά είδη, για πάρα πολλά είδη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η Διακομματική Επιτροπή εκεί είχε δουλέψει;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Διακομματική Επιτροπή δούλευε για συμβάσεις που αφορούσαν συνολική αξία άνω των 5 δισεκατομμυρίων δραχμών, 15 εκατομμύριων ευρώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, γνωρίζεστε με τον κ. Λιακόπουλο και τον κ. Τζανακάκη;

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Τους ξέρω, γιατί την εποχή που ήμουν εγώ, ήταν εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είναι του ιδίου επιπέδου γνώσης των πραγμάτων, όπως εσείς, ή δεν ξέρουν…

ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Κουμάντος): Οι δύο αυτοί κύριοι είναι μηχανικοί και ασχολούνταν με τα έργα του ΟΣΕ, δεν ασχολούνταν με τις προγραμματικές συμφωνίες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, θα σας καλέσουμε, αφού προετοιμαστούμε και εμείς σε σχέση με το θέμα.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας.

(Αποχωρεί της Αιθούσης ο μάρτυς κ. Παναγιώτης Κουμάντος)

Κύριοι συνάδελφοι, οι δύο άλλοι μάρτυρες που αναμένουν είναι μηχανικοί, που δεν είχαν, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, εμπλοκή για να αποκτήσουν τη γνώση που έχει ο μάρτυς που αποχωρεί τώρα.

Κρίνετε σκόπιμο να τους καλέσουμε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να το αναβάλουμε, κύριε Πρόεδρε.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να το αναβάλουμε, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εγώ σας αποχαιρετώ από την Επιτροπή, λόγω της ανάληψης καθηκόντων Υφυπουργού στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Μη υπάρχοντος άλλου θέματος προς συζήτηση, λύεται η συνεδρίαση.

Ώρα λήξης: 12.55΄