ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΓ΄ -ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ «SIEMENS» ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ»
ΠΡΑΚΤΙΚΟ
Στην Αθήνα σήμερα, ημέρα Τρίτη, 18 Μαΐου 2010 και ώρα 11.14΄ συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης ‘SIEMENS’ στο σύνολό της, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. Ιωσήφ Βαλυράκη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μαρτύρων.
...
Παρακαλείται, λοιπόν, ο μάρτυρας κ. Κωνσταντίνος Γείτονας να προσέλθει στην Επιτροπή μας.
(Στο σημείο αυτό προσέρχεται ο μάρτυρας κ. Κωνσταντίνος Γείτονας)
Κύριε Γείτονα, πείτε μας, σας παρακαλώ, για τα Πρακτικά το όνομά σας και την ιδιότητά σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ονομάζομαι Κώστας Γείτονας του Ιωάννου και είμαι Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Β΄ Περιφέρειας Αθηνών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλούμε, κύριε Γείτονα, να ορκιστείτε: «Ορκίζομαι πω όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αποκρύψω τίποτα».
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ορκίζομαι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, έχετε όσο χρόνο θέλετε για να μας πείτε με δικά σας λόγια την εικόνα που έχετε εσείς για το θέμα.
Εμείς σας καλέσαμε εδώ σήμερα, γιατί από τις καταθέσεις του βασικού κατηγορούμενου Χριστοφοράκου προκύπτει -ο Χριστοφοράκος αυτόκλητος μηνυτής του εαυτού του ομολόγησε και υπάρχει στην απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου κατά το μέρος του Χριστοφοράκου, αλλά επίσης και στο Πρωτοδικείο του Μονάχου από τον Σίκατσεκ- ότι αυτοί δωροδοκούσαν τα δύο κόμματα –δηλαδή η SIEMENS δωροδοκούσε τα δύο κόμματα- την περίοδο του C4-I, ώστε τα δύο κόμματα μέσω του Κώστα Γείτονα και του αείμνηστου Βαρθολομαίου θα εξασφάλιζαν, ώστε οι αρμόδιοι αξιωματικοί, μέλη των επιτροπών…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Υπάλληλοι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …και υπάλληλοι θα παραβίαζαν ενδεχομένως το καθήκον τους, ώστε να υποστηρίξουν τα συμφέροντα της SIEMENS.
Αυτό είναι το θέμα για το οποίο σας έχουμε καλέσει και θέλουμε με δικά σας λόγια να μας δώσετε μια εικόνα για το πώς εσείς το αντιλαμβάνεστε και τι έχετε να μας πείτε γι’ αυτό.
Θα έχετε την άνεση χρόνου να μας εξηγήσετε και μετά θα είστε στη διάθεση των συναδέλφων για ερωτήσεις. Άλλωστε, νομίζω πως ξέρετε τη διαδικασία.
Έχετε το λόγο, λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Τη γνωρίζω, κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα λίγο την προσοχή σας.
Από την αρχή, κύριε Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν ηλίου φαεινότερο ότι επρόκειτο για μια μεθόδευση στη βάση μιας υπερασπιστικής στρατηγικής που είχε χαράξει ο κατηγορούμενος και φυγόδικος Χριστοφοράκος.
Και αναφέρομαι στη μεθόδευση εμπλοκής των δύο κομμάτων, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, μέσω των ταμείων. Μάλιστα, θέλω να σας ομολογήσω ότι εγώ δεν υπήρξα ποτέ ταμίας. Και θέλω να σας προσδιορίσω και την ακριβή μου ιδιότητα. Όπως ξέρετε, με βάση το Καταστατικό, ήμουν εκλεγμένος -φυσικά αυτό γίνεται με υπόδειξη του εκάστοτε Αρχηγού, από την Κεντρική Επιτροπή τότε- ως υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικού, που έχει τη γενική ευθύνη της εξασφάλισης της αυτοδυναμίας των κομμάτων.
Λέει λοιπόν: «Η μεθόδευση αυτή αποσκοπούσε στο να εμπλακούν τα δυο κόμματα στο θέμα αυτό προκειμένου εκείνος να εξασφαλίσει αυτούς τους στόχους που είχαν θέσει. Εμείς το καταγγείλαμε από την αρχή…» -θα πω στη συνέχεια τα γεγονότα- «…και ήρθε το DVD…» -ένα DVD δεν ξέρω αν το έχετε υπόψη σας- «...το οποίο ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό που λέγαμε από την αρχή, ότι επρόκειτο για μια μεθόδευση». Θυμίζω ότι σε ένα σημείο αυτής της συνομιλίας του Χριστοφοράκου με τους δικηγόρους του, όπου εκεί δεν γίνεται καμία μνεία στο δικό μου όνομα –σ’ αυτό το DVD- λένε οι δικηγόροι του «αυτό που μπορούμε να συζητήσουμε είναι να τα μεταφέρουμε στα δεδομένα της Γερμανίας και να πούμε αντίστοιχα ότι χρηματοδοτήσαμε τη CQL, τη SPD, τη FBP –είναι κόμματα Γερμανίας- και τους «πράσινους» και τους έδωσα κάτι…» -αυτά τα λένε στη μαγνητοφωνημένη- «…επειδή μ’ αρέσει ο πλουραλισμός και θα έπρεπε κανείς να δει αν αυτό γίνεται. Μάλλον πρέπει να υιοθετήσουμε τέτοια τακτική γιατί πρώτον, ταιριάζει καλύτερα σε όσα είπαν και ο Σίκατσεκ και ο τάδε». Όπως φαίνεται, είναι σαφές ότι χάρασσαν μια υπερασπιστική τακτική σύμφωνη με αυτά που είχε πει ο Σίκατσεκ για δικούς τους λόγους και εκεί αναφέρθηκαν.
Έρχομαι τώρα στα γεγονότα. Όταν πληροφορήθηκα δημοσιογραφικά και εγώ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. –και αυτό έγινε στις 12 Αυγούστου 2009 το πρωί και μάλιστα ώσπου να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς ήταν, μας πήρε το απόγευμα- ότι υπήρξε αναφορά στην απολογία του κ. Χριστοφοράκου στην αυτοκαταγγελία του στο Ειρηνοδικείο του Μονάχου, για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., για τους ταμίες, για τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή αναφορά ουσιαστικά για συμφωνίες που έγιναν, για δήθεν ενέργειες για υποτιθέμενες οικονομικές ενισχύσεις, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. δράσαμε ακαριαία. Κάναμε μια πρώτη διάψευση. Υπάρχουν οι δηλώσεις. Αμέσως στις 12 Αυγούστου έγινε δήλωση δική μου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ό,τι έχετε, κύριε συνάδελφε, να κατατεθεί για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όπως είπα στην αρχή ήταν από δημοσιογραφικές πληροφορίες. Σας διαβάζω τη δήλωσή μου: «Στα όσα πληροφορούμε μέσω δημοσιογραφικών ερωτήσεων και με τα οποία επιχειρείται να συνδέσουν εμένα προσωπικά με συμφωνίες και χρηματοδοτήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τη SIEMENS, είναι εντελώς ανυπόστατα, είναι αποκυήματα φαντασίας. Όλες αυτές οι αναφορές δεν ισχύουν και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα για όλη την περίοδο κατά την οποία ήμουν υπεύθυνος στον τομέα οικονομικών του κινήματος. Παραμένω σταθερός στη θέση μου. Θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση». Και ήμουν σταθερός από την αρχή και υπέγραψα όλες τις εξεταστικές επιτροπές, πριν αναφερθεί το δικό μου όνομα.
Ταυτόχρονα βγήκε ανακοίνωση από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που λέει «Στο ταμείο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως φαίνεται και από τη δήλωση του Κώστα Γείτονα, τότε υπεύθυνου οικονομικών του κινήματος και από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και έχουν ελεγχθεί στη Βουλή, δεν προκύπτει οτιδήποτε σχετικό. Τα δε περί συμφωνιών των δύο κομμάτων για την υπόθεση C4I, είναι το λιγότερο αστεία». Αυτή είναι δήλωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Δεν μείναμε εκεί. Στη συνέχεια με απόφαση του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του κ. Παπανδρέου, ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ραγκούσης τότε έστειλε επιστολή στους δικηγόρους του Χριστοφοράκου να μας δώσουν ό,τι στοιχεία έχουν. Όπως ξέρετε, απάντησαν ότι δεν έχουν στοιχεία.
Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το θέμα έληξε ουσιαστικά εκεί. Για μένα προσωπικά υπήρχε ακόμη ένα θέμα. Γιατί εγώ ήθελα να προστατεύσω και τη δική μου τιμή και υπόληψη. Γι’ αυτό εξουσιοδότησα δικηγόρους εδώ, στους οποίους έδωσα εντολή να έρθουν σε επαφή με δικηγόρους της Γερμανίας και να ζητήσουν όλα τα αναφερόμενα επίσημα από τις γερμανικές αρχές. Και το λέω αυτό γιατί κάποτε ακούστηκε και μέσα στη Βουλή ότι δεν έγιναν ενέργειες.
Ζητήσαμε δυο φορές -την πρώτη απερρίφθη, μετά έγινε έφεση και απερρίφθη κι αυτή- από τις γερμανικές δικαστικές αρχές, μέσω της εισαγγελίας του Μονάχου, όλα τα στοιχεία με τον πλέον επίσημο τρόπο, τα υποτιθέμενα στοιχεία, για να προστατεύσω τον εαυτό μου και να ασκήσω τα δικαιώματά μου. Και σ’ αυτό το αίτημά μου και στο νεώτερο που είπαμε –και υπάρχουν αυτές οι απαντήσεις- η απάντηση ήταν αρνητική. Δεν μας έδωσαν στοιχεία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λέτε ότι «υπάρχουν». Πού υπάρχουν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Τα έχουν οι δικηγόροι μου. Όταν θέλετε να σας τα δώσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα διαμορφώσετε εσείς ένα φάκελο και θα τον φέρετε εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Πολύ ευχαρίστως.
Λέω ότι η απάντηση ήταν αρνητική με το αιτιολογικό ότι εκκρεμοδικεί η υπόθεση και δεν είμαι διάδικος. Συγκεκριμένα είπα στο αιτιολογικό ότι προσκρούει το αίτημά μου στους σκοπούς της ποινικής δίωξης κατά Χριστοφοράκου. Η συνέχεια αποδεικνύει ότι ήταν σκόπιμη και αυτή η άρνηση. Διότι εκκρεμοδικούσε το θέμα. Θα αναφερθώ στη συνέχεια.
Στο μεταξύ αυτά είχαν υποβληθεί και ήρθε η πρώτη αρνητική απάντηση και μετά η δεύτερη αρνητική απάντηση. Στο μεταξύ στις 13.9.2009 εν μέσω εκλογών –είπαμε ότι ξεκινήσαμε από τις 12 Αυγούστου- και καταλαβαίνετε τι ήταν για μένα, δημοσιεύει η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αποσπάσματα –εμείς δεν είχαμε πάρει στοιχεία- από την απολογία του Χριστοφοράκου. Από τα αποσπάσματα αυτά –τα οποία δεν ξέρουμε τι ήταν, πώς ήταν- είδαμε ότι ξανά αναφέρεται στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στο όνομά μου με εξόφθαλμες συκοφαντίες και αναλήθειες συνομολογώντας ταυτόχρονα ότι αποδείξεις δεν υπάρχουν. Το λέει στην κατάθεσή του «αποδείξεις δεν υπάρχουν». Και μετά από αυτή την εξέλιξη δεν είχα άλλη επιλογή παρά να προσφύγω στη δικαιοσύνη και άσκησα αγωγή στις 22 Σεπτεμβρίου.
Τα αιτήματά μου προς τη γερμανική δικαιοσύνη, τις απαντήσεις και την αγωγή, θα τα καταθέσω στη δικαιοσύνη.
Η υπόθεση ήταν θνησιγενής όπως είπα, από την αρχή. Γιατί; Η εξέλιξη στη συνέχεια -και παρακαλώ κύριε Πρόεδρε, αν δεν έχετε αυτές τις αποφάσεις να τις ζητήσετε μέσω της δικαστικής συνδρομής- απέδειξε και κατέδειξε όλη τη μεθόδευση. Υπήρξε στη συνέχεια απόφαση –γι’ αυτό μας είχαν πει ότι εκκρεμοδικεί, γι’ αυτό δεν μας δίνουν τα στοιχεία- του πρωτοδικείου ή δεν ξέρω τι άλλο, του δεύτερου βαθμού, όπου φαίνεται ότι οι καταγγελίες ήρθησαν και αρχειοθετήθηκε το αδίκημα της δωροδοκίας των πολιτικών προσώπων. Αυτό έγινε στις 5 Μαρτίου. Πιστεύω να το έχουν υπόψη τους τα μέλη της επιτροπής.
Διαβάζω από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τι γράφτηκε: «Τάσος Τέλογλου. Καθώς και τροποποίηση του κατηγορητηρίου στηρίχτηκε σε δυο πραγματικά περιστατικά, τα οποία το δικαστήριο μετά από εξηγήσεις των συνηγόρων του κ. Χριστοφοράκου, αξιολόγησε ως απιστία σε βάρος της SIEMENS και όχι ως δωροδοκία προσώπων με άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είχε αποφανθεί η εισαγγελία. Ο κ. Χριστοφοράκος είχε πει ότι είχε δώσει χρήματα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.λπ.» Και αναφέρομαι στον Τάσο Τέλογλου, γιατί παρακολουθεί το θέμα και αυτός είχε δημοσιεύσει και τα περισσότερα με τη Γερμανία. Συνεχίζει παρακάτω: «Ο κ. Χριστοφοράκος επιθυμούσε να τροποποιήσει αυτό τον ισχυρισμό για το λόγο ότι είχε να αντιμετωπίσει την αγωγή Γείτονα, αλλά και διότι η τελεσίδικη καταδίκη του για δωροδοκία θα σήμαινε κίνδυνο οριστικού αποκλεισμού της SIEMENS από κάθε διαγωνισμό.» Έχουμε λοιπόν να μένει μόνο το αδίκημα της απιστίας. Τα ίδια αναφέρει και η κυρία Μπουγάτσου στις 5 Μαρτίου -να μη τα διαβάσω, μπορείτε να τα βρείτε τα αποκόμματα- στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ότι ουσιαστικά ήρθησαν οι αυτοκαταγγελίες που είχαν γίνει ως προς αυτό. Και έμεινε μόνο η απιστία, για την οποία υπάρχει η καινούργια απόφαση με τα πρόσφατα δημοσιεύματα στις 10 Μαΐου -αναφέρομαι στις εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και ΕΘΝΟΣ- όπου «η αστική δίκη δεν θα γίνει για τον κ. Χριστοφοράκο, καθώς φαίνεται ότι τα βρήκε με τη SIEMENS».
Είναι αυτό το 1,2 με το οποίο συμφώνησε για τη Siemens. Το ίδιο αναφέρει και το «Έθνος», ότι μετά την καταδίκη σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών στις αρχές του περασμένου Μαρτίου για το αδίκημα της συνέργιας σε απιστία – δεν υπάρχει το αδίκημα της δωροδοκίας – κατέβαλε αποζημίωση 1,2 εκατομμύρια.
Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά. Από την αρχή, όπως είπα, καταγγείλαμε ως ανυπόστατα, είναι δε εξωφρενικά αυτά τα οποία αναφέρονται, ότι μπορούσαμε να συμφωνήσουμε από κοινού τα δύο μεγάλα κόμματα, οι δύο ταμίες των δύο μεγάλων κομμάτων με τη Siemens – οι οποίοι δεν ξέραμε αν θα είμαστε, γιατί, όπως ξέρετε, οι ταμίες των κομμάτων είναι προσωρινοί – ώστε να επηρεάσουμε στη δημόσια διοίκηση υπέρ Siemens υπαλλήλους. Και αορίστως – δεν αναφέρεται ότι έχει αποδείξεις – και σε περίοδο, όπως λέει και η ίδια η απόφαση, μη διερευνηθείσα, δόθηκαν, λέει, κάποια χρήματα. Πού και πότε;
Όλα αυτά φαινόταν ότι ήταν συκοφαντικά και ήταν στη στρατηγική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του. Αφού εξυπηρέτησε τα υπερασπιστικά του συμφέροντα, ουσιαστικά άλλαξε ρότα και έτσι το θέμα έχει φτάσει μέχρι εδώ.
Πιστεύω, δηλαδή, ότι έχει αναιρεθεί. Εγώ έχω τα στοιχεία, όπως είπα, και τις ενέργειες που έκανα, τις ανακοινώσεις που έκανα. Σε αυτές εμμένω. Δεν υπάρχει τίποτα. Δεν μπορεί κανένας να εμπλέξει ούτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη δική μου την περίοδο, όπως είπα – ιδιαίτερα γι’ αυτήν μιλάω εγώ, που μπορώ να μιλήσω, γιατί ενώπιόν σας θέλω να είμαι συγκεκριμένος – ούτε το πρόσωπό μου.
Και θέλω να πω για το πρόσωπό μου – με ξέρετε οι περισσότεροι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Πρόεδρε – ότι έχω χτίσει αυτό που είμαι λιθαράκι λιθαράκι. Έχω κάνει επτά έως εννέα κυβερνητικές θητείες με αποφάσεις μεγάλες που πήρα ως Υπουργός και ποτέ ούτε καν επικρίθηκε απόφασή μου. Και έχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με βάση τους νόμους και τους κανόνες της ηθικής, όχι απλά μόνο με τους νόμους. Γι’ αυτό και δεν επέτρεψα σε κανέναν – θα μπορούσα να σταματήσω, γιατί φαινόταν πού ήταν η εξέλιξη – γι’ αυτό και κατέφυγα στη Δικαιοσύνη, για να μην υπάρξει καμία σκιά και να αποκαταστήσω την τιμή μου.
Και απ’ ό,τι φαίνεται, άρχισε να τα «στρίβει» και με την τελευταία απόφαση ουσιαστικά φαίνεται ότι δικαιώνομαι πλήρως κι εγώ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Αυτές ήταν οι αντιδράσεις οι δικές μας. Δεν υπήρξαν αντίστοιχες αντιδράσεις, να ζητήσουν στοιχεία από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν ξέρω αν έγινε κάτι που εγώ δεν το γνωρίζω. Εκείνο που γνωρίζω μόνο, διότι παρακολουθούσα τα πράγματα, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι η γυναίκα του αείμνηστου του Βαρθολομαίου έχει κάνει κάποιο εξώδικο κι αυτή για την προστασία της μνήμης του ανθρώπου της.
Κύριε Πρόεδρε, επί της ουσίας δεν έχω άλλα. Θέλω να πω δε, για να είμαι καθαρός, ότι κατά σύμπτωση – θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, ως Βουλευτής να ασχοληθώ – με το θέμα C4I ούτε είχα ασχοληθεί ποτέ…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με προλάβατε, θα σας ρωτούσα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι, να τελειώσω με αυτό: ούτε είχα ασχοληθεί ποτέ, ούτε ασχολήθηκα και γι’ αυτό προτείνω μάρτυρες όλους όσους τυχόν ανακατεύτηκαν με το θέμα να πουν αν ποτέ με ξέρουν, με είδαν, με άκουσαν ή οτιδήποτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τώρα, σήμερα εξετάζεστε εσείς. Δεν έχετε χρεία μαρτύρων. Δεν είστε κατηγορούμενος.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι, το λέω, για να αποδείξω τα κραυγαλέα ψέματα και μια μεθόδευση, η οποία αποσκοπούσε, με αυτά τα περί πλουραλισμού κ.λπ., στο να εμπλέξει και τα δύο μεγάλα κόμματα και ταυτόχρονα να δημιουργήσει υπερασπιστική γραμμή. Ήταν ολοφάνερη και δυστυχώς σε αυτή τη δίνη ενεπλάκημεν και βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Αλλά τουλάχιστον ευτυχώς τα γεγονότα έδειξαν, όπως λέγεται, ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
Αυτά. Από κει και πέρα, είμαι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε.
.....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο συνάδελφος κ. Καμμένος έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυρα, κατ’ αρχήν ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Είστε ένας έμπειρος πολιτικός και ένας πολιτικός ο οποίος δεν έχει πλουτίσει από την πολιτική και ζει σε ένα επίπεδο ζωής φτωχότερο απ’ ότι όταν μπήκε στην πολιτική, όπως και αρκετοί άλλοι που έχουμε εκλεγεί από τον ελληνικό λαό. Δεν σας κάνει εντύπωση που πολλοί συνάδελφοί μας –συνήθως αλεξιπτωτιστές- έχουν πλουτίσει αυτά τα χρόνια από την πολιτική; Κυκλοφορούν με μεγάλα αυτοκίνητα, έχουν πάρει βίλες, έχουν σπίτια στα νησιά, έχουν μία ζωή που ζουν οι δισεκατομμυριούχοι. Και σας ρωτώ μέσα από την καρδιά μου, σαν πολιτικό ο οποίος έχετε δώσει μάχες και ξέρω τον τρόπο με τον οποίο ζείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, εγώ το μόνο που μπορώ να πω και πρέπει να πω και μάλιστα από τη θέση του μάρτυρα, είναι για τον εαυτό μου. Θα μου επιτρέψετε να μην προβώ σε γενικότερες κρίσεις για τους πολιτικούς και για το πολιτικό σύστημα. Και πρέπει να το σεβαστείτε αυτό. Είμαι στη θέση του μάρτυρα. Πρέπει να είμαι ακριβής και προσεκτικός για ό,τι ξέρω σε σχέση με αυτά που έχουν τεθεί επί τάπητος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ρώτησα για τον εξής λόγο: Εδώ ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει εκταμιευτεί το 2% από τις δουλειές της Siemens με σκοπό να πάνε σε πολιτικά κόμματα και πολιτικούς, ουσιαστικά λεφτά έχουν βρεθεί ή αναφορές έχουν βρεθεί για συγκεκριμένους πλην των πρωταγωνιστών. Μεταξύ αυτών είστε κι εσείς. Δηλαδή, για να προστατεύσετε τον εαυτό σας -θεωρώ ότι καθήκον όλων μας είναι να ξεχάσουμε ακόμα και την κομματική μας ταυτότητα και να βρούμε την άκρη- γι’ αυτό σας ρωτώ ευθέως, κύριε Γείτονα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Οφείλω, όμως, να πω κάτι, κύριε Καμμένο, για να είμαι απόλυτα ακριβής.
Ο κατηγορούμενος, φυγόδικος, υπόδικος, ισχυρίζεται ότι δια μέσου ημών, εμού και του Βαρθολομαίου, έδινε λεφτά στα κόμματα, όχι σε εμάς. Αυτό χρειάζεται να είναι σημειωμένο.
Μιας και θίξατε αυτό το θέμα, απ’ ό,τι θυμάμαι –και καλό είναι να το δει η Επιτροπή σας, αφού συζητάει αυτή την περίπτωση και κάλεσε κι εμένα ως μάρτυρα, δεν κάνω υποδείξεις, αλλά αυτή είναι η γνώμη μου- πάνω σε αυτό που λέτε αναφέρεται το εξώδικο της Βαρθολομαίου, σε τέτοια ζητήματα. Για δείτε το.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Της κας Βαρθολομαίου. Της συζύγου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ναι.
(Στο σημείο αυτό την προεδρική έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ, όμως, εκτός των χρημάτων που έχουμε, τυγχάνει και οι αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν από συναδέλφους μας πολιτικούς -και των δύο μεγάλων κομμάτων που ασκήσαμε εξουσία- να συμπίπτουν χρονικά με εκταμιεύσεις χρημάτων, με τηλεφωνικά ραντεβού και με πρόσφατες αποφάσεις. Γι’ αυτό το λόγο, είναι καθήκον μας, προστατεύοντας και την υστεροφημία όλων μας, να προχωρήσουμε.
Σας ρωτώ συγκεκριμένα: Στα ραντεβού και στις υποχρεώσεις του Χριστοφοράκου, όπως προκύπτει από τα κατασχεθέντα κλασέρ της Siemens και συγκεκριμένα της δικογραφίας 141, την Κυριακή 6/2/2003 φέρεται να υπάρχει αναφορά που να λέει: PC, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. Terming key, που σημαίνει αποπληρωμή. 26/2. Έχει ζητήσει ο Σίκατσεκ. Θα γίνει ραντεβού. Τηλέφωνο Γείτονας, Σίμιτσεκ, Στεφανίδης, Νανόπουλος και εν συνεχεία…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Πότε είπατε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυριακή 6/2/2003.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Που λέει, αναφέρει Γείτονα. Υπάρχουν πολλές αναφορές, στο ημερολόγιο, Γείτονας. Είναι ακατανόητες…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας πω, γιατί εδώ υπάρχει το εξής θέμα. Παρακάτω, σε άλλη γραμμή, λέει: ΚΥΣΕΑ. Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, Βερελής, Τσοχατζόπουλος. Να στείλουμε δύο paper. Σίκατσεκ. Μετά από είκοσι μέρες –προσέξτε- γίνεται το ΚΥΣΕΑ. Στο ΚΥΣΕΑ αυτό υπογράφουν: Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, εισήγηση ο Βερελής και ο Σημίτης και δεν υπογράφει ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε ο Χρυσοχοΐδης που ήταν Υπουργός Δημόσιας Τάξης για την προμήθεια του C4I. Και την ίδια εποχή έχουμε και εκταμίευση από τα γραφεία της Siemens.
Δηλαδή, θέλω να σας πω ότι εδώ υπάρχει άμεση εμπλοκή και των ημερομηνιών και των εκταμιεύσεων και των αποφάσεων. Μάλιστα, έρχεται η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την απόφαση αυτή του ΚΥΣΕΑ, της 27/2, την ανατρέπει, λέγοντας να μην πληρωθεί, διότι χρειάζεται προσυμβατικός έλεγχος. Κατά διαβολική σύμπτωση αυτοί που δεν υπογράφουν, είναι οι έχοντες την απάντηση από την ολομέλεια, δηλαδή ο κ. Χρυσοχοΐδης. Και καλώς κάνει ο άνθρωπος και δεν υπογράφει, όπως δεν υπέγραψε αργότερα και ο Βουλγαράκης στην ίδια θέση.
Κι εδώ φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή με συμμετοχή συγκεκριμένων πολιτικών. Βάζουν, όμως, μέσα στο σύστημα και τα κόμματα. Δεν ξέρετε τίποτα; Δεν θυμάστε αν είχατε ποτέ επαφή 6/2/2003;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, ήμουν κατηγορηματικός και είμαι: Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με το θέμα C4I.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία. Αφήστε το C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ούτε στο στάδιο αυτό που λέτε, της ανάθεσης, ούτε μετά, πολύ περισσότερο, στο στάδιο που αναφέρετε. Διότι αναφέρεται ο Χριστοφοράκος, σε αυτά που είπε στο Ειρηνοδικείο, σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο. Μάλιστα, εγώ δεν ήμουν καν. Είχα φύγει και από υπεύθυνος οικονομικού σε χρόνους που πιθανολογούνται. Εγώ, δεν είχα, σας το είπα, που θα μπορούσα ως Βουλευτής… Εσείς δεν έχετε ενδιαφερθεί για χίλια θέματα; Θα μπορούσα να έχω ασχοληθεί και τώρα θα έλεγαν: Α, ασχολήθηκες. Δεν έχω, κατά σύμπτωση –ευτυχώς δηλαδή- ασχοληθεί ποτέ. Γι’ αυτό και απάντησα και προηγουμένως στην ερώτηση, ότι για το C4I δεν έχω κουβεντιάσει ποτέ με κανέναν, από Siemens, από…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με το Χριστοφοράκο έχετε βρεθεί ποτέ πλην του C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Αφού αναφέρεται στο ημερολόγιο…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάμε στο ημερολόγιο…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μην ξεχνάτε ότι εγώ ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής Απορρήτου, πριν γίνει η ΑΔΑΕ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, έχετε βρεθεί με τον κ. Χριστοφοράκο.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Βρεθήκαμε μία φορά για τα θέματα απορρήτου. Διότι μας απασχολούσαν στην Επιτροπή –και αυτά είναι, όπως ξέρετε, στα πρακτικά των πορισμάτων που δίναμε κάθε χρόνο- τα θέματα της ασφάλειας των κινητών τηλεφώνων σε σχέση με υποκλοπές. Δεύτερον, μας απασχολούσε μία πληροφορία –και ήταν Διακομματική, όπως ξέρετε, η Επιτροπή- ότι υπάρχει τεχνολογία η οποία αποκωδικοποιεί, φορητή τεχνολογία. Σε αυτά τα πλαίσια είχα δει πολλούς που έχουν σχέση με τηλέφωνα, μεταξύ αυτών και τον κ. Χριστοφοράκο. Αυτή είναι η μόνη επαφή.
Είναι για άλλο θέμα και θα μπορούσε αυτό όπως ξέρετε από το ρόλο το συνταγματικό –γιατί συνταγματικά ήμουν ο υπεύθυνος- να μην το αναφέρω και καν. Αλλά σας το λέω για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ‘Ησασταν ταμίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το Μάρτιο του 2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Καταρχήν ταμίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπως είπα δεν υπήρξα ποτέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην οικονομική επιτροπή ήσασταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ναι βεβαίως. ‘Εμεινα και στις δυο εκλογές όταν ανέλαβε ο Πρόεδρος και νυν Πρωθυπουργός. ‘Όπως γίνεται όταν αλλάζει ο αρχηγός, υπέβαλα την παραίτησή μου. Μου είπε να μείνω στις εκλογές, έμεινα στις δύο εκλογές και έφυγα μετά. ‘Όταν έγινα το συνέδριο έφυγα τυπικά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κύριος Τσουκάτος όπως ξέρετε έχει ομολογήσει ότι πήρε ένα εκατομμύριο μάρκα για να δώσει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και η ανακοίνωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του επισήμου είναι ότι δεν έχει πάρει ένα εκατομμύριο από τον κύριο Τσουκάτο. Το βεβαιώνετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Για το θέμα του κυρίου Τσουκάτου έχει απαντήσει ο ίδιος και το κίνημα. Εγώ δεν έχω ούτε γνώση ούτε ανάμειξη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ‘Ησασταν στην οικονομική επιτροπή όμως;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): ‘Όχι αυτό έγινε σε προγενέστερο χρόνο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γι’ αυτό σας ρωτάω για ημερομηνίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν ήμουν εγώ. Να γίνει καθαρό. Εγώ ανέλαβα στο τέλος του 2000 τόσο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα λεφτά τότε του Τσουκάτου ήταν εκείνη την περίοδο. Γι’αυτό σας ρωτάω. Στις εκλογές του 2000 ήταν.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν ήμουν εγώ υπεύθυνος το 2000. Εγώ πήγα μετά τις εκλογές. Και δεν ήμουν και έφυγα περίπου αρχές του 2005. Θα το βρείτε. Εγώ θέλω να διευκολύνω το έργο της επιτροπής. ‘Όπως ξέρετε οι υπεύθυνοι οικονομικού ορίζονται και διαχειριστές με βάση πληρεξούσια των αρχηγών. Αυτό πηγαίνει στην επιτροπή που ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων. Άρα μπορείτε να βρείτε όλους τους υπεύθυνους οικονομικού όλων των κομμάτων για να ξέρετε ποιοι ήταν και πότε ήταν ο καθένας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς λοιπόν μετά που αναλάβατε στην επιτροπή, διερευνήσατε την υπόθεση αν ο Τσουκάτος έλεγε αλήθεια ή ψέματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μα δεν εγνώριζε κανείς για την υπόθεση αυτή. Δεν μου ετέθη ποτέ εμένα τέτοιο θέμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κάνατε μήνυση στον κύριο Τσουκάτο σαν οικονομική επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ; Διότι εδώ προκύπτει το εξής θέμα. Αν μεν ο Τσουκάτος λέει ψέματα, θα έπρεπε να του κάνει μήνυση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στους αντιστοίχους της Νέας Δημοκρατίας το ίδιο ισχύει και το ίδιο λέω. Αν ισχύει όμως είναι υποχρεωμένο το κόμμα βάσει του συντάγματος και των νόμων να επιστρέψει την κρατική επιχορήγηση. Εχει γίνει κάποια κίνηση από τη μεριά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της οικονομικής επιτροπής που ανέλαβε μετά για ποινική ή αστική διεκδίκηση κατά του κυρίου Τσουκάτου;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν γνωρίζω κύριε συνάδελφε γιατί σας λέω εγώ ότι από το 2005 και μετά έπαψα να είμαι υπεύθυνος οικονομικού.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 3 Μαρτίου 2004 στις αναφορές της κυρίας Τσακάλου στο ημερολόγιο Τσουκάτου υπάρχει η σημείωση «φάκελος Θόδωρου Τσουκάτου, συνάντηση με Γείτονα και δικηγόρο Δημάκη». Και παράλληλα δεξιά υπάρχουν αναφορές για την κυρία Κόκκαλη. Και για τους άλλους τροφοδότες της SIEMENS, προμηθευτές. Δεν γνωρίζετε κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): ‘Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε τον συναντήσατε ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι. Μάλιστα το 2004 δεν τον έχω δει καν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ είμαι υποχρεωμένος να πω τις αναφορές.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας):Αυτά που σας είπα περί επιτροπής απορρήτου προηγούνται του 2004.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 29 Νοεμβρίου 2002 ο κύριος Τσουκάτος φέρεται τηλεφώνημα Γείτονα και μάλιστα /Αποστολίδης file. Αποστολίδης σας θυμίζω ότι ήταν ο διοικητής της Ε.Υ.Π. τότε. Προφανώς μπορεί να ήταν για θέμα του απορρήτου. Και αριστερά στα ραντεβού συναντιέται με την κυρία Γιαννάκου στις 10.30 το πρωϊ και στις 12.00 με την κυρία Κυπραίου. Εδώ αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι προκύπτει ότι έχει επαφές με ανθρώπους και από τα δύο κόμματα και αναφέρεται και σε εσάς. Εσείς λοιπόν τότε μου λέτε ότι το μόνο στο οποίο είχατε σχέση ήταν το θέμα του απορρήτου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Καμμένο το έχω πει χίλιες φορές και το έχω ξαναπεί. Εγώ είχα συναντήσει και συναντούσα τον κύριο Χριστοφοράκο σε δημόσιες εκδηλώσεις όπου συναντάμε χίλιους ανθρώπους και τον συνάντησα τότε που σας είπα που διερευνούσα αυτό το θέμα. Καμία άλλη. Αυτό δε στη Βουλή, πουθενά αλλού. Και αναφέρεται κάπου ο ίδιος εκεί στην κατάθεση ότι συνάντησε εμένα. Πουθενά. Ούτε σε SIEMENS έχω πάει ούτε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει έρθει όσο γνωρίζω εγώ, ούτε σε άλλο γραφείο. ‘Όταν έγινε η συνάντηση αυτή, έγινε στη Βουλή επίσημα και σας είπα γιατί, για ποιόν λόγο, υπό την ιδιότητα μου αυτή. Είναι γνωστό. Κάπου μάλιστα υπάρχει μία αναφορά ότι ήταν μέλος. Το είδα και εγώ στο ημερολόγιο. Υπάρχει μια αναφορά στο ρόλο μου αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν πολλές αναφορές, για αυτό σας ρωτάω. Τη μέρα που σας συναντάει στη Βουλή και τηλεφωνεί ή συναντιέται με την κυρία Γιαννάκου και την κυρία Κυπραίου και τον κύριο Αποστολίδη γράφει παρακάτω «ραντεβού με την κυρία Σιούτη» η οποία όμως τυχαίως όλως σήμερα βρίσκεται στο Μαξίμου και ήταν εκείνη η οποία υπέβαλε το ερώτημα προς την αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κατά πόσο η DEBEVOISE & PLIMPTON μπορεί να κάνει έλεγχο, με αποτέλεσμα να χρεωθεί στην αρχή που μέλος της ήταν ο δικηγόρος και του Χριστοφοράκου αλλά και του κυρίου Βουρλούμη και να μην δοθεί το δικαίωμα να κάνει έλεγχο η DEBEVOISE & PLIMPTON στην SIEMENS μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου. Σας είχε τεθεί ποτέ θέμα για πιθανό έλεγχο και κατά πόσο το θέμα του απορρήτου είχε σχέση; Είχατε βρεθεί με την κυρία Σιούτη;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι δεν την έχω συναντήσει ποτέ. Ούτε την γνωρίζω την κυρία. Το όνομά της το έχω ακούσει. ‘Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον δεν ετέθη θέμα ποτέ από την επιτροπή απορρήτου –δεν ήμουν μόνος μου- για θέματα υποκλοπών, για τη SIEMENS. Σας είπα γιατί χρησιμοποιήσαμε ως τεχνοκράτη και ρωτούσαμε. Εμείς μιλούσαμε για τα θέματα υποκλοπής όπως ξέρετε με τους παρόχους. Πάροχοι ήταν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ΟΤΕ κ.λπ. Επειδή όμως είχαμε αυτές τις πληροφορίες και με τη συζήτηση που είχαμε σε όλη την επιτροπή, προσπαθούσαμε να βρούμε τεχνικές λεπτομέρειες ή να πάρουμε πληροφορίες για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει παραβίαση του απορρήτου. Και όπως απεδείχθη όσο ήμουν εγώ Πρόεδρος της Επιτροπής απορρήτου δεν υπήρξε υποκλοπή. Τουλάχιστον δεν έχει βγει στο φως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 28 Νοεμβρίου του 2002 φέρεται συνάντηση Γείτονας- Κυπραίου μαζί και παρακάτω …
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Την Κυπραίου;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η κυρία Κυπραίου πιθανώς είναι ιδιαιτέρα του κυρίου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Εγώ να συναντηθώ με την κυρία Κυπραίου;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας λέω τι γράφει στο ημερολόγιο και είμαι υποχρεωμένος να το αναφέρω.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Να συνεννοηθούμε λίγο. Εμείς μπορούμε να συνεννοηθούμε τουλάχιστον. Στο ημερολόγιο υπάρχουν κάποιες μονομερείς αναφορές τις οποίες μάλιστα επειδή τις είδα και εγώ δημοσιευμένες προσπάθησα ορισμένες να τις εξηγήσω και πραγματικά είναι ανεξήγητο. Γράφει διάφορα κωδικά. Αυτά μπορεί να είναι άσχετα. Δεν ξέρω πότε γράφηκαν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι καλύτερα να τα καταθέτετε εδώ πέρα παρά να βγαίνουν σε εφημερίδες.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση. Γι’αυτό απαντώ στις ερωτήσεις σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την ίδια ημέρα φέρεται να γράφει “for C4I, Μεγάλη Βρετάνια-Νίκος”. Γνωρίζετε πιθανή εμπλοκή της εταιρείας ΛΑΜΨΑ, της ιδιοκτήτριας της Μεγάλης Βρετάνιας σε σχέση με το C4I ή του κυρίου Λασκαρίδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι κύριε Καμμένο. Σας είπα ότι δεν γνωρίζω τίποτα. Κατηγορηματικά όχι. Δεν γνωρίζω για το C4I.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η αμερικανική πλευρά είχε ενδιαφέρον; Για το απόρρητο είχε ενδιαφέρον;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι ποτέ δεν απασχολήθηκε. ‘Όπως ξέρεις εγώ είχα και εμπειρία από το Δημόσιας Τάξης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γι’ αυτό σας ρωτάω.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Είχαμε διακομματική επιτροπή. Τα μέλη της είναι γνωστά. Είχαμε διακομματική επιτροπή η οποία δούλεψε. Είχα συγχαρεί τότε όλα τα κόμματα όταν παραδώσαμε στην ανεξάρτητη αρχή γιατί δουλέψαμε όλα τα κόμματα ως μία γροθιά και πραγματικά όσο μπορούσαμε με διάφορους ελέγχους, με αιφνιδιαστικούς ελέγχους, με πληροφορίες προστατεύσαμε τότε το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, παρόλο που ήμασταν μία επιτροπή από τα κόμματα που υπήρχαν με ένα συνεργάτη ο καθένας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κύριος Μίλερ ήταν τότε Πρέσβυς των Η.Π.Α.; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν γνωρίζω, ούτε θυμάμαι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε σε αυτό το σημείο θέλω να ζητήσω, γι’ αυτή τη συνάντηση, να δούμε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ΛΑΜΨΑ, εάν ήταν μέλος ο κύριος Τόμας Μίλερ, πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως επίσης και τι εξαγορές έγιναν σε off shore εταιρείες από την εταιρεία ΛΑΜΨΑ, που προκύπτουν από το δελτίο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και συγκεκριμένα σε εταιρείες με έδρα τον Παναμά και τη Λιβερία, ποιοι ήταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου και αν εκταμιεύτηκαν ποσά της τάξεως των 38.000.000 ευρώ. Αυτό είναι προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ποια είναι η συσχέτιση με την υπόθεση;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Η συσχέτιση κύριε Πρόεδρε είναι ότι φέρεται την ίδια μέρα που υπάρχει τηλέφωνο Γείτονας, Κυπραίου, ραντεβού Μεγάλη Βρετάνια προς C4I, Νίκος, 28 Νοεμβρίου 2002. Και επειδή οι Αμερικανοί είχαν ενδιαφέρον εκείνη την εποχή, να δούμε πιθανώς μήπως υπήρχε έμμεση σχέση με την υπόθεση ΛΑΜΨΑ, η οποία διερευνάται.
Θέλω να σας πω ότι παράλληλα υπάρχει αναφορά στις 22 Νοεμβρίου 2002, πάλι Γείτονας, υπάρχει αναφορά στις 21 Νοεμβρίου 2002 και μάλιστα αναφέρει διεύθυνση Αγίου Κωνσταντίνου 8 2ος όροφος, είναι από κάτω, αλλά αργότερα υπάρχει αναφορά σε σχέση με τον κύριο Αντωνακόπουλο στις 21 Οκτωβρίου 2002. Θέλω να σας ρωτήσω: επειδή αναφέρεται στην ίδια σελίδα ο κύριος Λέτσας, μάλιστα σε ποιο ξενοδοχείο προτείνουμε να μείνει, για Ολυμπιακούς 2004 και λέει «Λέτσας, Κονιδάρης, Γείτονας, Τουσμάκης, Δρ Γιούγκ» και αναφέρεται εν συνεχεία η κυρία Γαλανάκη. Είχε καμία εμπλοκή η επιτροπή τότε σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με το απόρρητο το οποίο θα ήρετο για την κινητή τηλεφωνία;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ουδέποτε κύριε συνάδελφε. Το έχω εξηγήσει. Για να σας διευκολύνω άλλωστε θα σας θυμίσω κάτι. Ο κύριος Χριστοφοράκος αναφέρεται ότι ήρθε σε επαφή με εμάς από το τέλος του 2003. Αν δείτε αυτό που είπε στο Ειρηνοδικείο, σας τα θυμίζω, αναφέρεται…..
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Θα πάμε και στο Ειρηνοδικείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Πότε θα μας πάτε στο Ειρηνοδικείο κύριε Καμένε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε συγχωρήστε με αλλά θέλω να εξετάσω τον μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Βεβαίως να τον εξετάσετε. Πόσο χρόνο θέλετε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Πρέπει να τελειώσω με τις αναφορές στο ημερολόγιο. Αν δεν θέλετε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αφού σας λέει ότι δεν έχει καμία σχέση. Ρωτάτε έτσι;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Εδώ μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ο κύριος Γείτονας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Συνεχίστε τις ερωτήσεις σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Επειδή είμαστε στην ίδια περιφέρεια, μην με …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Όχι βέβαια. Δεν το κάνω. Μάλιστα αναφέρθηκα από την αρχή για εσάς.
Η αναφορά λοιπόν στο τηλέφωνο 3822796, 3802858, στο όνομά σας, είναι το γραφείο σας το πολιτικό ή της Βουλής;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν ξέρω τα τηλέφωνα αυτά που μου λέτε, ούτε τα έχω δε ποτέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Μάλιστα, δεν τα θυμάστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Θα πάμε και στο Ειρηνοδικείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είπε ότι δεν τα ξέρει, όχι ότι δεν τα θυμάται.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μπορεί και να είναι. Δεν τα ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Για τις 20 Ιουλίου 2004 υπάρχει αναφορά και στην ίδια σελίδα αναφέρεται ο κύριος Τζανετάκης, πιθανόν ο πρώην Πρωθυπουργός, ο μακαρίτης, Ελευθεριάδης, Γείτονας και σε ραντεβού που έχουν σχέση με την SIEMENS Mobile. Εκείνη την εποχή εσείς δεν ήσασταν στην επιτροπή. Έτσι δεν είναι; Είχε γίνει η επιτροπή απορρήτου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Τον Ιούλιο του 2004 δεν ήμουν εγώ. Έγινε ή τέλος του 2003 η ΑΔΑΕ, ή αρχές του 2004. Δεν θυμάμαι. Υπάρχουν τα πορίσματα που έχουν κατατεθεί κύριε Πρόεδρε στη Βουλή γι’ αυτά, γιατί η επιτροπή κατέθετε πόρισμα με βάση το Σύνταγμα, όπως ξέρετε, προς τους αρχηγούς των κομμάτων, τον Πρόεδρο της Βουλής κ.λπ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Άλλη αναφορά 1η Μαρτίου 2004, Γείτονας για ραντεβού Δευτέρα ή Τρίτη. Στις 26 Φεβρουαρίου 2004 αναφέρεται πάλι Κυπραίου, Γείτονας, Παπαθανασίου. Εσείς είχατε καμία κοινή συμμετοχή με τον κύριο Παπαθανασίου σε καμία επιτροπή μαζί;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ουδέποτε. Δεν γνωρίζω. Σας είπα ότι τις είδα όλες τις αναφορές κύριε συνάδελφε. Δεν μου λένε τίποτα αυτές οι αναφορές.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Εδώ υπάρχει αναφορά πάλι στο όνομά σας μαζί με τον κύριο Βερελή και αναφέρεται και ο κύριος Παμπούκης για το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, ραντεβού, και ο κύριος Αλογοσκούφης.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Για πότε λέτε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Για τις 25 Φεβρουαρίου 2004. Νομίζω ότι ήταν προεκλογικά αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι. Ουδέποτε είχα εγώ καμία σχέση με τα πρόσωπα που λέτε σε σχέση με το ….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Σας ρωτώ μήπως υπάρχουν και άλλοι Γείτονες. Γιατί εδώ βλέπω συνέχεια πάλι, 12 Φεβρουαρίου 2004, Γείτονας, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Γιαννίδης, ο δικηγόρος.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Μετά, αναφορά στις 12 Μαΐου 2003. Αναφέρεται στην κυρία Κυπραίου ότι ενημέρωσε ότι στις 20 Μαΐου μιλάει ο Κυριάκος για την ελληνική οικονομία στο Royal Olympic, τραπέζι 12 ατόμων, 240 ευρώ, Γείτονας, όπου εδώ φέρεται να σας ζητάει αυτό που λέγατε προηγουμένως, να μεσολαβήσετε στην κυρία Κωστοπούλου Ασπασία, που συμμετείχε στην υλοποίηση της σύμβασης για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς. Την ξέρετε την κυρία Κωστοπούλου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι. Ούτε την κυρία Κωστοπούλου ξέρω, ούτε μου έχει ζητηθεί ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε έχω συζητήσει ποτέ για συμβάσεις. Επαναλαμβάνω κύριε Καμένε και με ξέρετε, κατηγορηματικά –και ξέρετε την εμπειρία μου…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Κύριε Γείτονα μην εκνευρίζεστε. Εγώ σας ρωτώ για να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα που αναφέρονται στη δικογραφία. Βέβαια, την άλλη μέρα που φέρεται να ήρθε να συζητήσει για την κυρία Κωστοπούλου Ασπασία, κάνει ραντεβού στις 7 η ώρα την Τετάρτη με τον κύριο Βερελή. Οπότε εδώ προκύπτει θέμα εξέτασης του κυρίου Βερελή.
Τελευταία αναφορά πάλι στις 12 Μαΐου αναφέρεται ραντεβού με τον κύριο Λασκαρίδη και Μητσοτάκη και τηλέφωνο Γείτονα και Κυπραίου. Όλα αυτά πιστεύετε ότι είναι αναφορές οι οποίες γίνονται έτσι.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν έχω ούτε είχα καμία σχέση ούτε συζήτηση ποτέ και πολύ περισσότερο συμφωνία ή άλλου είδους ενέργεια για τα θέματα SIEMENS είτε αφορά C4I, είτε αφορά άλλες συμβάσεις. Κατηγορηματικά κύριε συνάδελφε και ξέρετε τι σημαίνει ο λόγος μου. Δεν με αγγίζει. Γι’ αυτό με βλέπετε έτσι. Δεν με αγγίζει το θέμα της SIEMENS.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Όμως κύριε Γείτονα πρέπει να βρούμε ποιος την έκανε τη δουλειά. Εγώ δέχομαι αυτό που μου λέτε, αλλά εδώ πέρα προκύπτει και το εξής θέμα. Κατ’ αρχήν εγώ υιοθετώ, ο ίδιος αναλαμβάνω την προσωπική ευθύνη, διότι μου το έστειλαν εμένα το dvd της υποκλοπής και θεωρώ ότι θα το χρησιμοποιήσω τουλάχιστον όσον αφορά εμένα, παρότι είναι προϊόν υποκλοπής, διότι εδώ ερευνούμε θέματα που έχουν να κάνουν με εγκληματικές ενέργειες, φέρεται μέσα σε αυτό το dvd της συνομιλίας, ο Χριστοφοράκος να κάνει την τροποποίηση που είπατε της κατηγορίας, για τον εξής λόγο: αναφέρεται και λέει «εάν βγει δωροδοκία και δεν πάει απιστία σε βάρος της εταιρείας, τότε βάσει του γερμανικού δικαίου, μπορεί να καταργηθεί η σύμβαση και να πρέπει να υποχρεωθεί να γυρίσει πίσω όλα τα λεφτά της συμβάσεως». Αυτό το έχετε διαβάσει στην αναφορά από το υποκλοπέν dvd;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Για να μη γίνει πάλι παρατήρηση για χρήση ….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Εγώ αναλαμβάνω ευθύνη. Εγώ σας ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Εγώ όταν είδα το dvd προφανώς το διάβασα γιατί είχε μπει στην υπόθεση το όνομά μου.
Πρώτον, αυτό που είδα και πρόσεξα είναι ότι πουθενά δεν αναφέρεται στους διαλόγους το όνομά μου. Και δεν είναι τυχαίο πώς προέκυψε μετά. Δεν αναφέρεται πουθενά το όνομά μου, προσέξτε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην κατάθεση αναφέρεται.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Το όνομά μου αναφέρεται μόνο στην κατάθεση στο Ειρηνοδικείο για πρώτη φορά,…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στη Μπόιμερ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας):...τον Ιούλιο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην Μπόιμερ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ναι, στην κατάθεση στον ειρηνοδίκη. Δεν αναφέρεται το όνομά μου.
Και δεύτερον, από την αρχή που με ρωτήσανε διέψευσα όλα αυτά τα πράγματα. Και με ρωτήσανε και δημοσιογράφοι κι άλλοι παράγοντες «πώς το εξηγείτε;» κι είχα πει ότι είναι μεθόδευση. Γι’ αυτό χρησιμοποίησα και το προηγούμενο. Λέω ότι η συνέχεια των πραγμάτων από το DVD, που είπα, και από το ότι αναίρεσε για να αρχειοθετηθεί το αδίκημα της δωροδοκίας, δικαιώνει αυτή την άποψή μου, ότι μεθοδεύσανε τα πράγματα. Ήταν σε άσχημη κατάσταση τότε και μεθόδευσε με τους δικηγόρους του τα πράγματα έτσι, προσπάθησε να εμπλέξει τα κόμματα, για να επιτύχει καταδίκη εκεί και να αποφύγει άλλα ζητήματα. Δηλαδή όλη αυτή η μεθόδευση εντάχθηκε σε μια στρατηγική υπερασπιστική του κ. Χριστοφοράκου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εντάξει, κύριε Γείτονα. Αυτό ήταν το τελευταίο ερώτημα, κύριε Καμμένο. Εσείς είπατε ότι ήταν το τελευταίο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε όμως. Εδώ πέρα προκύπτει το εξής, ότι η στρατηγική εντάσσεται και στην προσπάθεια αντί να βγει η κατηγορία της δωροδοκίας, που μπορεί να επιφέρει ποινές για τη Γερμανία και για τη SIEMENS με επιστροφή του συνόλου των χρημάτων που πήρε για τη Σύμβαση, εάν αποδειχθεί δωροδοκία, όπως λέει ο ίδιος ο Χριστοφοράκος,…Έχει κι αυτό μέσα, τα λεφτά για τα κόμματα. Εγώ το λέω δημοσίως -και για τη Νέα Δημοκρατία πρώτα- ότι υπάρχουν χρήματα άνω των 15.000 ευρώ που διάφοροι επιχειρηματίες δίνουν. Σε αυτά τα χρήματα προέκυψε του Αλαφούζου με το θέμα της MAYO, με το ένα εκατομμύριο, επιταγή κ.λπ.. Τα χρήματα, τα οποία δινόντουσαν πιθανώς στα κόμματα, εσείς ως Επιτροπή είστε βέβαιος ότι τα ξέρατε όλα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, όπως ξέρετε, έχω κι εγώ απόψεις, αλλά δεν ήρθα εδώ να πω τις γενικές μου απόψεις. Και σας θυμίζω ότι όταν συζητιόταν, νομίζω το 2002, ο νόμος περί χρηματοδότησης των κομμάτων είχα πει εκεί τις απόψεις μου και τι πρέπει να γίνει, με την εμπειρία μου αυτή. Όμως εκείνο που σας λέω είναι ότι όσον αφορά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την περίοδο που εγώ ήμουν, κάναμε οικονομικές εξορμήσεις –το ξέρετε- όπως κάνουν τα κόμματα, με κουπόνια κυρωμένα από τη Βουλή και το πρώτο που βάζαμε στις εγκυκλίους ήταν ότι θα τηρηθεί απ’ όλους που παίρνανε κουπόνια ο νόμος περί χρηματοδότησης των κομμάτων, ο οποίος είχε όρια και ως προς το ποσόν και είχε και όρια ότι δεν μπορούσες να πάρεις από εταιρίες. Ό,τι λέει ο νόμος προσπαθούσαμε να το τηρήσουμε. Τώρα αν κάποιος ποτέ δεν το τήρησε αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανένας. Εμείς πάντως είχαμε φανερά τα οικονομικά μας. Όλα ελέγχθηκαν από την Επιτροπή, τη μικτή, με δικαστικούς της Βουλής. Έχουν ελεγχθεί όλα τα οικονομικά των κομμάτων. Δεν υπάρχει τέτοια εισφορά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πιστεύετε ότι υπάρχει ένας πολίτης απέξω που θα πιστέψει ότι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πιθανώς κάποια άλλα κόμματα –πιθανώς, λέω εγώ- δεν πήραν πάνω από 15.000 ευρώ; Δηλαδή εδώ το κακό είναι ότι αυτοί που τα παίρνανε και πολλοί εξ αυτών τα κρατούσαν για την τσέπη τους και φαίνεται από τη ζωή που κάνουν έξω - για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη- χρησιμοποιούσαν τα κόμματα και κάποιοι από τα κόμματα πιθανώς να παίρνανε και χοντρές «σακούλες». Το θέμα είναι όμως ότι θα βγουν και θα πουν ότι εδώ ο Γείτονας και ο Καμμένος πήγαν να καλύψουν τα κόμματα. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό, γιατί αυτοί θα μας ρίξουν στα λιοντάρια. Πρέπει να τους αποκαλύψουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κοιτάξτε. Εγώ σας λέω πραγματικά περιστατικά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν συμφωνείτε με αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Από εκεί και πέρα, αν θέλετε να συζητήσουμε για τυχόν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Όχι. Εδώ εξετάζεστε ως μάρτυρας. Εδώ δεν κάνουμε αντιπαράθεση πολιτικών απόψεων.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι τώρα, κύριε Πρόεδρε,…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι όμως σημαντικό να καταγραφεί στα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Αν θέλετε να συζητήσουμε απόψεις που έχω κι εγώ -αυτό σας είπα- περί της αλλαγής του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, πώς να ψάξουμε να βρούμε το κακούργημα εδώ πέρα είναι το ζήτημα, κύριε συνάδελφε. Να ψάξουμε να βρούμε αυτούς που τα πήραν πραγματικά και τα πήραν και για λογαριασμό των κομμάτων και για τους εαυτούς τους. Γιατί εσείς μπήκατε στην πολιτική και δεν έχετε πάρει πέντε πολυκατοικίες και κότερα. Έτσι είναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Είστε όλοι οι μετέχοντες -και δεν κάνω κανένα κομπλιμάν- έμπειροι, έχετε όλοι αυτή τη διάθεση. Προσπαθήστε να χυθεί άπλετο φως, να βρεθεί η αλήθεια. Εγώ αν θέλετε, όσο μπορώ, προσπαθώ να σας διευκολύνω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάντως σ’ ένα πράγμα δεν μου απαντήσατε και θέλω να το επισημάνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Και με αυτό κλείστε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι για το θέμα του Τσουκάτου. Ο Τσουκάτος ομολόγησε ότι πήρε τα λεφτά. Δεν έπρεπε εσείς ως Επιτροπή Οικονομική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είτε να μηνύσετε τον κ. Τσουκάτο, είτε, αν τα πήρε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., να πείτε «ναι, σφάλαμε. Πρέπει να επιστρέψουμε πίσω την επιχορήγηση»;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μου ζητάτε να τοποθετηθώ σ’ ένα θέμα το οποίο, πρώτον, είναι στη Δικαιοσύνη και δεύτερον, να τοποθετηθώ σ’ ένα θέμα το οποίο βγήκε όταν εγώ δεν ήμουν. Αυτό βγήκε το 2007, το 2008. Εγώ είχα φύγει. Σας είπα ότι δεν ήμουν υπεύθυνος οικονομικών, δεν είχα καμία σχέση με τα οικονομικά. Επομένως, δεν μπορώ να σας απαντήσω, ούτε να κάνω κρίση. Και δεν είναι σωστό να κάνω κρίση.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε, κύριε Καμμένο.
.........
Το λόγο έχει ο κ. Τζαβάρας για δεκαπέντε λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δύο ερωτήσεις θα κάνω μόνο.
Κατ’ αρχάς, δεχτείτε και τη δική μου εκτίμηση και σεβασμό για την ιστορία σας στο ελληνικό Κοινοβούλιο κυρίως.
Θα ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις.
Είπατε προηγουμένως σε επανειλημμένα ερωτήματα που σας τέθηκαν ότι η αναφορά του ονόματός σας στο ημερολόγιο της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου είναι «μονομερείς καταγραφές». Και με τον χαρακτηρισμό αυτό ως «μονομερών καταγραφών» προφανώς θέλετε να μας πείτε ότι είναι άνευ σημασίας, γιατί δεν έχουν και τη δική σας αποδοχή.
Προσέξτε, όμως, να δείτε το εξής και σ’ αυτό θέλω να σας ρωτήσω. Αυτές οι «μονομερείς καταγραφές» πράγματι θα ήσαν στερημένες κάθε αξίας, νοήματος, εάν είχαν γίνει σε χρόνο ο οποίος είναι μεταγενέστερος της αποκάλυψης του σκανδάλου. Όμως, πρόκειται για καταγραφές οι οποίες έχουν γίνει σε ανύποπτο χρόνο. Γι’ αυτό ακριβώς εγώ θεωρώ ότι έχουν την αξία τους. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα τις υπερεκτιμήσουμε.
Όμως, εγώ θεωρώ ότι από εσάς, από έναν έμπειρο πολιτικό, από έναν ικανό καθ’ όλα κρατικό λειτουργό σε αξιώματα τα οποία μας αναφέρατε, έχω την απαίτηση να μου δώσει τουλάχιστον μία άλλη εξήγηση. Τι σημαίνει δηλαδή «μονομερής καταγραφή»;
Και όταν μάλιστα –και αυτό είναι ένα δεύτερο στοιχείο το οποίο σας δίνω για να μου πείτε την απάντησή σας- αυτές οι καταγραφές παρουσιάζουν μία κατανομή η οποία ποικίλει ανάλογα με τα πρόσωπα. Δηλαδή, για άλλα πρόσωπα του δικού σας Κόμματος έχουμε μεγαλύτερη πυκνότητα και συχνότητα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για άλλα πρόσωπα του δικού μας Κόμματος.
Άρα, λοιπόν, αυτές οι διακυμάνσεις ακόμη και στη συχνότητα της καταγραφής έχουν την αξία τους. Γι’ αυτό ακριβώς, επειδή όλα αξιολογούνται στην Επιτροπή, θα ήθελα να πάρετε μια πιο διεισδυτική θέση και να μας δώσετε μία εξήγηση που να είναι πέραν αυτού του αφορισμού που έγκειται στο ότι πρόκειται περί «μονομερών καταγραφών».
Τι ακριβώς μπορεί να έχει συμβεί σ’ αυτήν την περίπτωση, ώστε σε έξι-επτά περιπτώσεις να υπάρχει το όνομά σας καταγεγραμμένο στο ημερολόγιο της κυρίας Τσακάλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κατ’ αρχήν αναφέρθηκα σε «μονομερείς καταγραφές», με την έννοια ότι εγώ δεν έχω το δικό μου ημερολόγιο για να μπορώ να συγκρίνω και να πω ότι τότε που λέει αυτό, δεν μου τηλεφώνησε ή ότι εγώ ήμουν εκεί κ.λπ.
Δεύτερον, είπα ότι οι καταγραφές είναι κατά τέτοιον τρόπο -γιατί προσπάθησα και εγώ να τις ερμηνεύσω, κύριε συνάδελφε- που ορισμένα είναι ανεξήγητα. Επί παραδείγματι, το τι σημαίνει «ευχές», το εξήγησα. Τι σημαίνει «Γείτονας» και παράθεση δέκα ονομάτων; Αυτό είπα, ότι αδυνατώ δηλαδή να δώσω μία ερμηνεία σε σχέση με τις καταγραφές. Δεν αναφέρθηκα ούτε σε πλαστές καταγραφές ούτε σε οτιδήποτε.
Σας είπα δε ότι επειδή οι περισσότερες καταγραφές είναι νωρίτερα του 2003 ή το 2002 –απ’ ότι είδα στο ημερολόγιο- ο ίδιος ο Χριστοφοράκος σ’ αυτήν την αυτοκαταγγελία του όπου εμπλέκει τα δύο Κόμματα -τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εμένα και τον Βαρθολομαίο- αναφέρεται σε συνάντηση γι’ αυτά τα θέματα στο τέλος του 2003. Αξιολογήστε τα. Δεν έχω καμία αντίρρηση να τα αξιολογήσετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επί του γεγονότος αυτού, θα ήθελα μία δική σας αξιολογική κρίση. Εσείς τώρα ανεξάρτητα από τη δική σας περίπτωση νομίζετε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να ασχοληθεί με τις καταγραφές συγκεκριμένων ονομάτων στο συγκεκριμένο ημερολόγιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Τζαβάρα, αυτή τη στιγμή εγώ είμαι μάρτυς, αυτή είναι η ιδιότητά μου και δεν την ξεχνώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ως μάρτυρα σας ρωτάω. Ξέρω πολύ καλά την ιδιότητά σας και σας ρωτώ ως μάρτυρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Είμαι μάρτυς, το όνομα του οποίου όμως είχε εμπλακεί. Και εάν εγώ πω να λάβετε ή να μην λάβετε υπόψη τις καταγραφές, νομίζω ότι μπορεί να έχει το υποκειμενικό στοιχείο.
Είστε αρκετά έμπειροι όλοι και πιστεύω ότι θέλετε, όπως άλλωστε και εγώ, να βρεθεί η αλήθεια και να πέσει άπλετο φως, για να μην μένει σκιά στον πολιτικό κόσμο, αλλά και για να τιμωρηθούν τυχόν υπεύθυνοι. Επομένως, θα το αξιολογήσετε δεόντως. Δεν μπορώ να σας το πω εγώ.
Όσον αφορά σ’ αυτές που αφορούν εμένα, σας εξήγησα. Κάποιες αναφορές είναι ανεξήγητες, ενώ για κάποιες αναφορές σας έδωσα συγκεκριμένες εξηγήσεις. Δεν αναφέρονται συναντήσεις, για να σας πω ότι δεν τον συνάντησα τότε. Σας είπα πού συνάντησα και πού δεν συνάντησα τον κ. Χριστοφοράκο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να σας κάνω μία άλλη ερώτηση. Πιστεύετε ότι έχει κάποια αξία η πολύ πυκνή και συχνή αναφορά του ονόματος του κ. Τσοχατζόπουλου ή του ονόματος άλλου προσώπου –δεν είμαι μονομερής- από τη Νέα Δημοκρατία; Δείχνει κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Τζαβάρα, επιτρέψτε μου να μην κάνω αξιολογική κρίση για άλλα πρόσωπα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το δέχομαι.
Τώρα, λοιπόν, θα σας κάνω μία τελευταία ερώτηση. Ερωτηθήκατε και από προηγούμενο συνάδελφο, αλλά εγώ θα επιμείνω με μία άλλη στόχευση. Είστε τα τελευταία…είκοσι χρόνια; Δεν ξέρω πόσα χρόνια υπηρετείτε…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Είμαι από το ’89 στη Βουλή ανελλιπώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχετε, λοιπόν, μία πληθωρική παρουσία στο δημόσιο βίο και μάλιστα είστε από τους πολιτικούς που έχουν παίξει πρωτεύοντα ρόλο σε πολύ κρίσιμες εποχές του τόπου μας.
Θέλω, λοιπόν, τώρα εν πάση ειλικρινεία να σας πω ότι δεν μπορεί ο Γείτονας -ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο επί πολλαίς κυβερνήσεις Υπουργός- να μην έχει αποκρυσταλλώσει, να μην έχει κατασταλαγμένη μέσα του μία άποψη για το τι έχει συμβεί στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Διότι εδώ, κύριε Γείτονα, η Επιτροπή βρίσκεται στην εξής θέση. Από τη μία πλευρά έχουμε επίσημο υλικό που προέρχεται από δικαστικές γερμανικές αρχές, στο οποίο έχει καταγραφεί ότι η Siemens από το 1996-1997 σε συγκεκριμένους τομείς της δημόσιας οικονομικής ζωής του τόπου έδινε «βρώμικο χρήμα», προκειμένου να «καλλιεργεί» πολιτικό τοπίο και να παίρνει δουλειές που είχαν σχέση με τις προμήθειες του ελληνικού δημοσίου και την εκτέλεση έργων. Αυτά τα χρήματα είναι πλέον δεδομένο από εκείνη την πλευρά, όπως σας είπα, ότι έχουν αποδέκτες πολιτικά και υπηρεσιακά πρόσωπα.
Εμείς, λοιπόν, έχουμε το προνόμιο το δυστυχές στην προκειμένη περίπτωση να προσπαθούμε να δούμε σε ποια πρόσωπα ή σε ποιους συγκεκριμένους αποδέκτες έχουν καταλήξει αυτά τα χρήματα, αν έχουν καταλήξει. Εγώ θέλω να μας βοηθήσετε με την άποψή σας, γιατί δεν μπορεί να μην έχετε άποψη. Έχετε συλλέξει όλο αυτό το υλικό επ’ ευκαιρία της αναφοράς του ονόματός σας και σας συγχαίρω γιατί αμυνθήκατε και υπερασπιστήκατε τον εαυτό σας όπως έπρεπε να το κάνετε. Θέλω, λοιπόν, να μας πείτε ποια είναι η άποψη στην οποία έχετε καταλήξει. Τι έχει συμβεί εδώ δηλαδή; Βρισκόμαστε προ μιας κατασυκοφάντησης του πολιτικού κόσμου η οποία εκπορεύεται από ξένα κέντρα; Ή πράγματι εδώ υπάρχουν στοιχεία τέτοια που να μας πείθουν ότι έχει γίνει αν όχι στην έκταση που λέγεται, αλλά σε μια πολύ σημαντική έκταση, το φαινόμενο αυτό της διαφθοράς του πολιτικού κόσμου αναφορικά με τις δουλειές που έπαιρνε η συγκεκριμένη επιχείρηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Τζαβάρα, εγώ μπορεί να είμαι πιο έμπειρος στην πολιτική αλλά και εσείς είστε στα νομικά. Αυτό που μου ζητάτε μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα από τη διερεύνηση συγκεκριμένων περιπτώσεων με συγκεκριμένα στοιχεία και μαρτυρίες. Δεν μπορεί να βρεθεί γενικά και αόριστα. Οπωσδήποτε κάτι συνέβη. Δεν είναι ότι δεν συνέβη κάτι. Αυτό είναι πασιφανές. Τι ακριβώς συνέβη, ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, πώς τυχόν κατέληξαν χρήματα σε υπηρεσιακούς ή σε πολιτικά πρόσωπα, όσο και δύσκολο να είναι, είναι μια δουλειά που αφορά την επιτροπή σας. Εγώ ό,τι μπορώ στον τομέα αυτόν, να διευκολύνω. Αλλά δυστυχώς όπως σας είπα, πάλεψα για να βρω στοιχεία και δεν μου τα έδωσαν, ούτε οι γερμανοί. Γι’ αυτό ζητώ και από τον Πρόεδρο να δούμε τι λέει η τελευταία απόφαση, αυτή που αρχειοθετήθηκε. Να τα δούμε όλα αυτά τα πράγματα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ευχαρίστως να μας βοηθήσετε. Εμείς δεν διεκδικούμε το προνόμιο της παντογνωσίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Η οποιαδήποτε διερεύνηση της αλήθειας, το αποτέλεσμα στη διερεύνηση της αλήθειας, εμένα προσωπικά με βοηθά γιατί εγώ, όπως ξέρετε, υπέστην -και πρέπει να το συνεκτιμήσετε αυτό- μία καταγγελία και συκοφαντία αστήρικτη εν μέσω εκλογών. Κι αυτό για έναν πολιτικό, ο οποίος έχει χτίσει μια εικόνα ανθρώπου και την έχει χτίσει λιθαράκι-λιθαράκι, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι. και η στάση ενός πολιτικού κ. Τζαβάρα, είναι στα υπουργικά καθήκοντα. Έχω κάνει ανεπίληπτες υπουργικές θητείες με τεράστιες αποφάσεις, μεγάλου οικονομικού αντικειμένου και δεν τόλμησε ούτε αντιπολίτευση ούτε κανένας ποτέ να τις επικρίνει. Και είμαι στη διάθεσή σας - ανακατεύτηκε το όνομά μου- να σας πω αν έχω κάτι να προσφέρω. Δεν έχω τίποτα παραπάνω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.
..................
Παρακαλώ να εισέλθει ο μάρτυς.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυς κύριος Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης)
Κύριε μάρτυς, θα μας πείτε όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και την ιδιότητα που είχατε και ποια ιδιότητα έχετε σήμερα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ονομάζομαι Σημαιοφορίδης Κωνσταντίνος του Αγαπίου. Η διεύθυνση κατοικίας μου είναι Βότση 5, Γλυφάδα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Σήμερα με τι ασχολείστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Με το γράψιμο και το διάβασμα. Με τα φιλολογικά μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είστε λοιπόν συνταξιούχος που γράφετε και διαβάζετε. Στο παρελθόν είχατε διατελέσει…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Πρόλαβα και δίδαξα 24 χρόνια ως καθηγητής φιλόλογος. Ύστερα «ξεστράτισα», έγινα δήμαρχος Καστοριάς και από το 1981 έως το 2000 ήμουν εδώ, στο Κοινοβούλιο. Μετέπειτα είχα μόνο κομματική δραστηριότητα. Εκλήθην, αν θυμάμαι καλά, στις 14 Δεκεμβρίου του 2004 από τον Πρόεδρο και τότε Πρωθυπουργό κύριο Καραμανλή για να μου αναθέσει την ευθύνη του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Πριν υπεισέλθετε σ’ αυτά τα ουσιαστικά θέματα, θα ήθελα να μου πείτε αν έχετε πρόβλημα να ορκιστείτε. Μπορείτε να ορκιστείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω οτιδήποτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Οπότε σας δίνουμε πέντε-δέκα λεπτά για να μας κάνετε μία μικρή εισαγωγή που να σχετίζεται με το αντικείμενο της υποθέσεως για την οποία έχετε κληθεί εδώ και που υποθέτω ότι αντιλαμβάνεστε ότι είναι η γνωστή υπόθεση των κατηγοριών που υπάρχουν από στελέχη της εταιρείας SIEMENS ότι εδίδοντο χρήματα στα πολιτικά κόμματα. Πείτε μας λοιπόν γι’ αυτά τα θέματα πώς εμπλέκεστε και τι ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Καταρχήν δεν εμπλέκομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εννοώ πώς σας έχουν εμπλέξει χωρίς εσείς να έχετε ευθύνη.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεκτό.
Εκλήθην λοιπόν στις 14 Δεκεμβρίου 2004 –αν θυμάμαι καλά- από τον Πρόεδρο του κόμματος και τότε Πρωθυπουργό κύριο Καραμανλή εδώ, στη Βουλή, στο γραφείο του για να μου αναθέσει την ευθύνη του Γενικού Διευθυντή του κόμματος. Παρόντες κατά την ημέρα εκείνη στο γραφείο του τότε Διευθυντή κυρίου Αγγέλου ήταν ο τότε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κύριος Μεϊμαράκης, ο κύριος Αγγέλου ασφαλώς, ο Πρόεδρος οπωσδήποτε και, αν θυμάμαι καλά, ήταν ο κύριος Ρουσόπουλος, ο κύριος Καρράς, Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και φυσικά ο προκάτοχός μου Βαρθολομαίος.
Όταν μου ανακοινώθηκε αυτή η απόφαση του Προέδρου, είχα έναν ενδοιασμό τον οποίο εξέθεσα πάραυτα. Είπα ότι ευθυνόφοβος δεν υπήρξα ποτέ, αλλά ότι θα αναλάβω την ευθύνη υπό έναν όρο: Δεν ήθελα να έχω καμία απολύτως σχέση με την οικονομική διαχείριση του κόμματος και τούτο γιατί δεν είχα ποτέ αγαθές σχέσεις με τα οικονομικά. Ευρέθη τότε η φόρμουλα και είπα ότι εάν οιοσδήποτε άλλος, π.χ. η Οικονομική Επιτροπή του κόμματος, αναλάβει τη διαχειριστική ευθύνη των οικονομικών, από κει και πέρα οποιαδήποτε άλλη ευθύνη την επωμίζομαι ευχαρίστως γιατί πιστεύω ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ με πληρότητα σε ό,τι συνεπήγετο η θέση αυτή. Έτσι και έγινε υπό έναν όρο παρουσία όλων των ονομάτων που σας εξέθεσα, δηλαδή ότι αν κάπου λόγω θέσεως ως Γενικός Διευθυντής είναι απαραίτητη η υπογραφή μου σε σχέση με τα οικονομικά του κόμματος, είπα ότι πρώτα θα υπογράφει ο προκάτοχός μου ο οποίος είχε ως τότε τη διαχείριση και φυσικά μόνο όπου είναι απαραίτητο, όπως παραδείγματος χάρη όταν υποβάλλεται κατ’ έτος η οικονομική κατάσταση των κομμάτων κ.λπ.. Ποτέ δεν υπέγραψα χαρτί που να έχει σχέση με τα οικονομικά πάρε-δώσε χωρίς προηγουμένως να προϋπάρχει η υπογραφή του προκατόχου μου ο οποίος και επωμίστηκε αυτή την ευθύνη. Έκτοτε ασχολήθηκα με ό,τι άλλο συνεπήγετο η θέση του Γενικού Διευθυντή, με τα λειτουργικά του κόμματος, τα εκλογικά, τα θέματα των δημοσίων σχέσεων, χωρίς να έχω καμία απολύτως σχέση με τα οικονομικά του κόμματος.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση και για οποιοδήποτε θέμα θέλετε να διευκρινίσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Λαμβάνατε γνώση της οικονομικής πορείας του Κόμματος; Ως Γενικός Διευθυντής αναφερόντουσαν οι υπεύθυνοι διαχείρισης των οικονομικών σε εσάς;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Καθόλου, διότι εγώ ούτε πολυπράγμων υπήρξα ούτε και ενδιαφερόμουν, γιατί δεν με απασχολούσε. Ούτε γνώριζα και την κατάσταση την οικονομική, αλλά και την κίνηση των οικονομικών του Κόμματος. Ούτε και είχα την απαίτηση, γιατί δεν με απασχολούσε.
Εγώ, όσο χρόνο είχα στη διάθεσή μου, είχα με τόσα άλλα πράγματα να ασχοληθώ, από πρωίας μέχρι μεσονυχτίου, ώστε δεν μου περίσσευε χρόνος να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο εκτός των ευθυνών που είχα επωμιστεί…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δηλαδή, την περίοδο που εσείς ήσασταν στη Γενική Διεύθυνση του Κόμματος, ποιοι είχαν την ευθύνη για τη διαχείριση των οικονομικών, για εισπράξεις, για δωρεές προς το Κόμμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Υπήρχε η Οικονομική Επιτροπή και ο διαχειριστής, ο Βαρθολομαίος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Άρα, όλη την περίοδο που ήσασταν εσείς Γενικός Διευθυντής, ήταν ο αείμνηστος Βαρθολομαίος οικονομικός υπεύθυνος.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Την ευθύνη την είχε η Οικονομική Επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Της οποίας, όμως, προΐστατο…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Διαχειριστής…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Διαχειριστής της Οικονομικής Επιτροπής ήταν ο κ. Βαρθολομαίος.
Εσείς είχατε κάποιες γνωριμίες; Είχατε ποτέ έρθει σε επαφή με άτομα από τη Siemens, από τα ονόματα αυτά των «διακεκριμένων αστέρων» που έχουν ακουστεί, Χριστοφοράκος, Καραβέλας;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Καμία απολύτως. Απόλυτα και κατηγορηματικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Με τα άτομα που χειριζόντουσαν τις υποθέσεις για τις οποίες έχει εμπλακεί η Siemens στο συγκεκριμένο σκάνδαλο που διερευνούμε εμείς, δηλαδή με πολιτικά στελέχη των Υπουργείων, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν και του δικού σας Κόμματος, είχατε καθόλου επαφή; Σε σχέση με τη Siemens είχατε…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Καμία και με κανέναν και ποτέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Σημαιοφορίδη, έχω εδώ μία κατάσταση με τις επιτροπές των ατόμων που παρέλαβαν το περίφημο σύστημα C4I. Το έχετε ακούσει το C4I. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Το ακούω τώρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το Σύστημα Προστασίας των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ούτε ξέρω τι σημαίνει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ξέρετε τι είναι όμως;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είναι το γνωστό Σύστημα Προστασίας των Ολυμπιακών Αγώνων για το οποίο έχουν καταβληθεί ποσά, έχουν γίνει ιστορίες αν παρελήφθη, δεν παρελήφθη, με ποιο τρόπο παρελήφθη αν παρελήφθη. Δεν έχετε καθόλου…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Πλήρη άγνοια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εγώ δεν έχω να κάνω άλλη ερώτηση.
Ο κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε μάρτυς, ως γνωστόν η Επιτροπή ασχολείται, ύστερα από απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την έρευνα της υπόθεσης Siemens χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
Ειδικότερα μας απασχολεί το ζήτημα που δεν απασχόλησε μόνο τη δική μας χώρα, αλλά και μία πλειάδα κρατών, στα οποία η γερμανική πολυεθνική εταιρεία Siemens είχε αναπτύξει μία δραστηριότητα με βάση την οποία, επιχειρώντας να αναπτύξει τον κύκλο εργασιών της σε κάθε ένα κράτος, είχε χρησιμοποιήσει μέσα τα οποία ελέγχονται ως μέσα διαφθοράς του πολιτικού και του υπηρεσιακού προσωπικού των Οργανισμών και των κρατικών εταιρειών για τις οποίες ανελάμβανε προμήθειες ή εκτέλεση έργων.
Έχουμε, λοιπόν, από τη μία πλευρά δεδομένο ένα υλικό αποδεικτικό, το οποίο μας έχει έρθει από τις Ανακριτικές Γερμανικές Αρχές, στο οποίο αναφέρεται ότι συγκεκριμένα από τα έτη 1997 και μετά, η Siemens στην Ελλάδα, από διάφορα ταμεία μέσω των οποίων διακινούσε μαύρο και βρώμικο χρήμα, αντλούσε και χρησιμοποιούσε μεγάλα ποσά για την καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου, όπως λέγεται, δηλαδή στο να κάνει πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να είναι όσο γίνεται πιο υποχωρητικοί στην ανάθεση προμηθειών και έργων στην εταιρεία. Αυτό είναι δεδομένο.
Μάλιστα, δε, από ένα δικηγορικό γραφείο που εκτελούσε εντολές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, έχει προκύψει ότι αυτά τα χρήματα η Siemens τα έδινε σε ποσοστό 8% για δωροδοκίες υπηρεσιακών παραγόντων και 2% για δωροδοκίες κομμάτων ή πολιτικών του ποσοστού αυτού μετρουμένου επί του ετησίου τζίρου που πραγματοποιούσε η συγκεκριμένη εταιρεία.
Θα ήθελα, λοιπόν, με βάση αυτά τα δεδομένα να μας πείτε εσείς τι έχετε να καταθέσετε σε πρώτη αναφορά και δεύτερον, ποια είναι η προσωπική σας γνώμη για τα συγκεκριμένα γεγονότα, επί των οποίων θα ήθελα να πάρετε και μία συγκεκριμένη αξιολογική θέση.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σηαιοφορίδης): Κατ’ αρχήν, ουδέν έχω να καταθέσω. Αφού σας είπα ότι δεν είχα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, αυτό δεν σας αγγίζει, όχι πλέον ως πολιτικό, ως πολίτη αυτής της χώρας;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ως πολίτης, απ’ ό,τι τώρα διαβάζω και ακούω, το καταδικάζω απολύτως όπου και σε όποιο βαθμό συνέβη. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο όμως. Να αξιολογήσω πρόσωπα και πράγματα δεν μπορώ, γιατί δεν έχω γνώση, γιατί δεν είχα καμία ούτε ενημέρωση ούτε ανάμειξη ούτε σχέση με όλες αυτές τις υποθέσεις.
Εγώ στη μακρόχρονη διαδρομή μου εδώ, τη βουλευτική μου θητεία, τα μόνα πράγματα που με απασχολούσαν ή ασχολήθηκα ήταν τα θέματα της Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λειτουργία του Κόμματος, οι εκλογές και τίποτε άλλο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εάν υποθέσουμε ότι μεταξύ των Κομμάτων που λένε οι γερμανικές Αρχές ότι δέχθηκαν εισφορές ή ενισχύσεις χρηματικές ήταν και η Νέα Δημοκρατία, αυτά τα χρήματα μέσω ποίας οδού θα εισήρχοντο στο Κόμμα, αν εισήλθαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν το ξέρω αυτό. Σας είπα ότι με τα οικονομικά του Κόμματος δεν είχα καμία απολύτως σχέση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μήπως γνωρίζετε τι είδους λογιστικά βιβλία τηρεί το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας; Αν τηρεί βέβαια.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Σας είπα ότι με τα οικονομικά δεν τα πάω καλά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τίποτα εντελώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν ασχολήθηκα καθόλου, μα καθόλου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Πώς αλλιώς να τα πω; Νομίζω ότι τα ελληνικά μου είναι…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άριστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): …σαφή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Τζαβάρα.
Ο κ. Παφίλης έχει το λόγο.
.....................
(Στο σημείο αυτό προσέρχεται ο μάρτυρας κ. Κωνσταντίνος Γείτονας)
Κύριε Γείτονα, πείτε μας, σας παρακαλώ, για τα Πρακτικά το όνομά σας και την ιδιότητά σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ονομάζομαι Κώστας Γείτονας του Ιωάννου και είμαι Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Β΄ Περιφέρειας Αθηνών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλούμε, κύριε Γείτονα, να ορκιστείτε: «Ορκίζομαι πω όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αποκρύψω τίποτα».
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ορκίζομαι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, έχετε όσο χρόνο θέλετε για να μας πείτε με δικά σας λόγια την εικόνα που έχετε εσείς για το θέμα.
Εμείς σας καλέσαμε εδώ σήμερα, γιατί από τις καταθέσεις του βασικού κατηγορούμενου Χριστοφοράκου προκύπτει -ο Χριστοφοράκος αυτόκλητος μηνυτής του εαυτού του ομολόγησε και υπάρχει στην απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου κατά το μέρος του Χριστοφοράκου, αλλά επίσης και στο Πρωτοδικείο του Μονάχου από τον Σίκατσεκ- ότι αυτοί δωροδοκούσαν τα δύο κόμματα –δηλαδή η SIEMENS δωροδοκούσε τα δύο κόμματα- την περίοδο του C4-I, ώστε τα δύο κόμματα μέσω του Κώστα Γείτονα και του αείμνηστου Βαρθολομαίου θα εξασφάλιζαν, ώστε οι αρμόδιοι αξιωματικοί, μέλη των επιτροπών…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Υπάλληλοι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …και υπάλληλοι θα παραβίαζαν ενδεχομένως το καθήκον τους, ώστε να υποστηρίξουν τα συμφέροντα της SIEMENS.
Αυτό είναι το θέμα για το οποίο σας έχουμε καλέσει και θέλουμε με δικά σας λόγια να μας δώσετε μια εικόνα για το πώς εσείς το αντιλαμβάνεστε και τι έχετε να μας πείτε γι’ αυτό.
Θα έχετε την άνεση χρόνου να μας εξηγήσετε και μετά θα είστε στη διάθεση των συναδέλφων για ερωτήσεις. Άλλωστε, νομίζω πως ξέρετε τη διαδικασία.
Έχετε το λόγο, λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Τη γνωρίζω, κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα λίγο την προσοχή σας.
Από την αρχή, κύριε Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν ηλίου φαεινότερο ότι επρόκειτο για μια μεθόδευση στη βάση μιας υπερασπιστικής στρατηγικής που είχε χαράξει ο κατηγορούμενος και φυγόδικος Χριστοφοράκος.
Και αναφέρομαι στη μεθόδευση εμπλοκής των δύο κομμάτων, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, μέσω των ταμείων. Μάλιστα, θέλω να σας ομολογήσω ότι εγώ δεν υπήρξα ποτέ ταμίας. Και θέλω να σας προσδιορίσω και την ακριβή μου ιδιότητα. Όπως ξέρετε, με βάση το Καταστατικό, ήμουν εκλεγμένος -φυσικά αυτό γίνεται με υπόδειξη του εκάστοτε Αρχηγού, από την Κεντρική Επιτροπή τότε- ως υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικού, που έχει τη γενική ευθύνη της εξασφάλισης της αυτοδυναμίας των κομμάτων.
Λέει λοιπόν: «Η μεθόδευση αυτή αποσκοπούσε στο να εμπλακούν τα δυο κόμματα στο θέμα αυτό προκειμένου εκείνος να εξασφαλίσει αυτούς τους στόχους που είχαν θέσει. Εμείς το καταγγείλαμε από την αρχή…» -θα πω στη συνέχεια τα γεγονότα- «…και ήρθε το DVD…» -ένα DVD δεν ξέρω αν το έχετε υπόψη σας- «...το οποίο ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό που λέγαμε από την αρχή, ότι επρόκειτο για μια μεθόδευση». Θυμίζω ότι σε ένα σημείο αυτής της συνομιλίας του Χριστοφοράκου με τους δικηγόρους του, όπου εκεί δεν γίνεται καμία μνεία στο δικό μου όνομα –σ’ αυτό το DVD- λένε οι δικηγόροι του «αυτό που μπορούμε να συζητήσουμε είναι να τα μεταφέρουμε στα δεδομένα της Γερμανίας και να πούμε αντίστοιχα ότι χρηματοδοτήσαμε τη CQL, τη SPD, τη FBP –είναι κόμματα Γερμανίας- και τους «πράσινους» και τους έδωσα κάτι…» -αυτά τα λένε στη μαγνητοφωνημένη- «…επειδή μ’ αρέσει ο πλουραλισμός και θα έπρεπε κανείς να δει αν αυτό γίνεται. Μάλλον πρέπει να υιοθετήσουμε τέτοια τακτική γιατί πρώτον, ταιριάζει καλύτερα σε όσα είπαν και ο Σίκατσεκ και ο τάδε». Όπως φαίνεται, είναι σαφές ότι χάρασσαν μια υπερασπιστική τακτική σύμφωνη με αυτά που είχε πει ο Σίκατσεκ για δικούς τους λόγους και εκεί αναφέρθηκαν.
Έρχομαι τώρα στα γεγονότα. Όταν πληροφορήθηκα δημοσιογραφικά και εγώ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. –και αυτό έγινε στις 12 Αυγούστου 2009 το πρωί και μάλιστα ώσπου να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς ήταν, μας πήρε το απόγευμα- ότι υπήρξε αναφορά στην απολογία του κ. Χριστοφοράκου στην αυτοκαταγγελία του στο Ειρηνοδικείο του Μονάχου, για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., για τους ταμίες, για τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή αναφορά ουσιαστικά για συμφωνίες που έγιναν, για δήθεν ενέργειες για υποτιθέμενες οικονομικές ενισχύσεις, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. δράσαμε ακαριαία. Κάναμε μια πρώτη διάψευση. Υπάρχουν οι δηλώσεις. Αμέσως στις 12 Αυγούστου έγινε δήλωση δική μου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ό,τι έχετε, κύριε συνάδελφε, να κατατεθεί για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όπως είπα στην αρχή ήταν από δημοσιογραφικές πληροφορίες. Σας διαβάζω τη δήλωσή μου: «Στα όσα πληροφορούμε μέσω δημοσιογραφικών ερωτήσεων και με τα οποία επιχειρείται να συνδέσουν εμένα προσωπικά με συμφωνίες και χρηματοδοτήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τη SIEMENS, είναι εντελώς ανυπόστατα, είναι αποκυήματα φαντασίας. Όλες αυτές οι αναφορές δεν ισχύουν και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα για όλη την περίοδο κατά την οποία ήμουν υπεύθυνος στον τομέα οικονομικών του κινήματος. Παραμένω σταθερός στη θέση μου. Θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση». Και ήμουν σταθερός από την αρχή και υπέγραψα όλες τις εξεταστικές επιτροπές, πριν αναφερθεί το δικό μου όνομα.
Ταυτόχρονα βγήκε ανακοίνωση από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που λέει «Στο ταμείο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως φαίνεται και από τη δήλωση του Κώστα Γείτονα, τότε υπεύθυνου οικονομικών του κινήματος και από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και έχουν ελεγχθεί στη Βουλή, δεν προκύπτει οτιδήποτε σχετικό. Τα δε περί συμφωνιών των δύο κομμάτων για την υπόθεση C4I, είναι το λιγότερο αστεία». Αυτή είναι δήλωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Δεν μείναμε εκεί. Στη συνέχεια με απόφαση του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του κ. Παπανδρέου, ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ραγκούσης τότε έστειλε επιστολή στους δικηγόρους του Χριστοφοράκου να μας δώσουν ό,τι στοιχεία έχουν. Όπως ξέρετε, απάντησαν ότι δεν έχουν στοιχεία.
Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το θέμα έληξε ουσιαστικά εκεί. Για μένα προσωπικά υπήρχε ακόμη ένα θέμα. Γιατί εγώ ήθελα να προστατεύσω και τη δική μου τιμή και υπόληψη. Γι’ αυτό εξουσιοδότησα δικηγόρους εδώ, στους οποίους έδωσα εντολή να έρθουν σε επαφή με δικηγόρους της Γερμανίας και να ζητήσουν όλα τα αναφερόμενα επίσημα από τις γερμανικές αρχές. Και το λέω αυτό γιατί κάποτε ακούστηκε και μέσα στη Βουλή ότι δεν έγιναν ενέργειες.
Ζητήσαμε δυο φορές -την πρώτη απερρίφθη, μετά έγινε έφεση και απερρίφθη κι αυτή- από τις γερμανικές δικαστικές αρχές, μέσω της εισαγγελίας του Μονάχου, όλα τα στοιχεία με τον πλέον επίσημο τρόπο, τα υποτιθέμενα στοιχεία, για να προστατεύσω τον εαυτό μου και να ασκήσω τα δικαιώματά μου. Και σ’ αυτό το αίτημά μου και στο νεώτερο που είπαμε –και υπάρχουν αυτές οι απαντήσεις- η απάντηση ήταν αρνητική. Δεν μας έδωσαν στοιχεία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λέτε ότι «υπάρχουν». Πού υπάρχουν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Τα έχουν οι δικηγόροι μου. Όταν θέλετε να σας τα δώσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα διαμορφώσετε εσείς ένα φάκελο και θα τον φέρετε εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Πολύ ευχαρίστως.
Λέω ότι η απάντηση ήταν αρνητική με το αιτιολογικό ότι εκκρεμοδικεί η υπόθεση και δεν είμαι διάδικος. Συγκεκριμένα είπα στο αιτιολογικό ότι προσκρούει το αίτημά μου στους σκοπούς της ποινικής δίωξης κατά Χριστοφοράκου. Η συνέχεια αποδεικνύει ότι ήταν σκόπιμη και αυτή η άρνηση. Διότι εκκρεμοδικούσε το θέμα. Θα αναφερθώ στη συνέχεια.
Στο μεταξύ αυτά είχαν υποβληθεί και ήρθε η πρώτη αρνητική απάντηση και μετά η δεύτερη αρνητική απάντηση. Στο μεταξύ στις 13.9.2009 εν μέσω εκλογών –είπαμε ότι ξεκινήσαμε από τις 12 Αυγούστου- και καταλαβαίνετε τι ήταν για μένα, δημοσιεύει η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αποσπάσματα –εμείς δεν είχαμε πάρει στοιχεία- από την απολογία του Χριστοφοράκου. Από τα αποσπάσματα αυτά –τα οποία δεν ξέρουμε τι ήταν, πώς ήταν- είδαμε ότι ξανά αναφέρεται στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στο όνομά μου με εξόφθαλμες συκοφαντίες και αναλήθειες συνομολογώντας ταυτόχρονα ότι αποδείξεις δεν υπάρχουν. Το λέει στην κατάθεσή του «αποδείξεις δεν υπάρχουν». Και μετά από αυτή την εξέλιξη δεν είχα άλλη επιλογή παρά να προσφύγω στη δικαιοσύνη και άσκησα αγωγή στις 22 Σεπτεμβρίου.
Τα αιτήματά μου προς τη γερμανική δικαιοσύνη, τις απαντήσεις και την αγωγή, θα τα καταθέσω στη δικαιοσύνη.
Η υπόθεση ήταν θνησιγενής όπως είπα, από την αρχή. Γιατί; Η εξέλιξη στη συνέχεια -και παρακαλώ κύριε Πρόεδρε, αν δεν έχετε αυτές τις αποφάσεις να τις ζητήσετε μέσω της δικαστικής συνδρομής- απέδειξε και κατέδειξε όλη τη μεθόδευση. Υπήρξε στη συνέχεια απόφαση –γι’ αυτό μας είχαν πει ότι εκκρεμοδικεί, γι’ αυτό δεν μας δίνουν τα στοιχεία- του πρωτοδικείου ή δεν ξέρω τι άλλο, του δεύτερου βαθμού, όπου φαίνεται ότι οι καταγγελίες ήρθησαν και αρχειοθετήθηκε το αδίκημα της δωροδοκίας των πολιτικών προσώπων. Αυτό έγινε στις 5 Μαρτίου. Πιστεύω να το έχουν υπόψη τους τα μέλη της επιτροπής.
Διαβάζω από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τι γράφτηκε: «Τάσος Τέλογλου. Καθώς και τροποποίηση του κατηγορητηρίου στηρίχτηκε σε δυο πραγματικά περιστατικά, τα οποία το δικαστήριο μετά από εξηγήσεις των συνηγόρων του κ. Χριστοφοράκου, αξιολόγησε ως απιστία σε βάρος της SIEMENS και όχι ως δωροδοκία προσώπων με άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είχε αποφανθεί η εισαγγελία. Ο κ. Χριστοφοράκος είχε πει ότι είχε δώσει χρήματα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.λπ.» Και αναφέρομαι στον Τάσο Τέλογλου, γιατί παρακολουθεί το θέμα και αυτός είχε δημοσιεύσει και τα περισσότερα με τη Γερμανία. Συνεχίζει παρακάτω: «Ο κ. Χριστοφοράκος επιθυμούσε να τροποποιήσει αυτό τον ισχυρισμό για το λόγο ότι είχε να αντιμετωπίσει την αγωγή Γείτονα, αλλά και διότι η τελεσίδικη καταδίκη του για δωροδοκία θα σήμαινε κίνδυνο οριστικού αποκλεισμού της SIEMENS από κάθε διαγωνισμό.» Έχουμε λοιπόν να μένει μόνο το αδίκημα της απιστίας. Τα ίδια αναφέρει και η κυρία Μπουγάτσου στις 5 Μαρτίου -να μη τα διαβάσω, μπορείτε να τα βρείτε τα αποκόμματα- στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ότι ουσιαστικά ήρθησαν οι αυτοκαταγγελίες που είχαν γίνει ως προς αυτό. Και έμεινε μόνο η απιστία, για την οποία υπάρχει η καινούργια απόφαση με τα πρόσφατα δημοσιεύματα στις 10 Μαΐου -αναφέρομαι στις εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και ΕΘΝΟΣ- όπου «η αστική δίκη δεν θα γίνει για τον κ. Χριστοφοράκο, καθώς φαίνεται ότι τα βρήκε με τη SIEMENS».
Είναι αυτό το 1,2 με το οποίο συμφώνησε για τη Siemens. Το ίδιο αναφέρει και το «Έθνος», ότι μετά την καταδίκη σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών στις αρχές του περασμένου Μαρτίου για το αδίκημα της συνέργιας σε απιστία – δεν υπάρχει το αδίκημα της δωροδοκίας – κατέβαλε αποζημίωση 1,2 εκατομμύρια.
Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά. Από την αρχή, όπως είπα, καταγγείλαμε ως ανυπόστατα, είναι δε εξωφρενικά αυτά τα οποία αναφέρονται, ότι μπορούσαμε να συμφωνήσουμε από κοινού τα δύο μεγάλα κόμματα, οι δύο ταμίες των δύο μεγάλων κομμάτων με τη Siemens – οι οποίοι δεν ξέραμε αν θα είμαστε, γιατί, όπως ξέρετε, οι ταμίες των κομμάτων είναι προσωρινοί – ώστε να επηρεάσουμε στη δημόσια διοίκηση υπέρ Siemens υπαλλήλους. Και αορίστως – δεν αναφέρεται ότι έχει αποδείξεις – και σε περίοδο, όπως λέει και η ίδια η απόφαση, μη διερευνηθείσα, δόθηκαν, λέει, κάποια χρήματα. Πού και πότε;
Όλα αυτά φαινόταν ότι ήταν συκοφαντικά και ήταν στη στρατηγική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του. Αφού εξυπηρέτησε τα υπερασπιστικά του συμφέροντα, ουσιαστικά άλλαξε ρότα και έτσι το θέμα έχει φτάσει μέχρι εδώ.
Πιστεύω, δηλαδή, ότι έχει αναιρεθεί. Εγώ έχω τα στοιχεία, όπως είπα, και τις ενέργειες που έκανα, τις ανακοινώσεις που έκανα. Σε αυτές εμμένω. Δεν υπάρχει τίποτα. Δεν μπορεί κανένας να εμπλέξει ούτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη δική μου την περίοδο, όπως είπα – ιδιαίτερα γι’ αυτήν μιλάω εγώ, που μπορώ να μιλήσω, γιατί ενώπιόν σας θέλω να είμαι συγκεκριμένος – ούτε το πρόσωπό μου.
Και θέλω να πω για το πρόσωπό μου – με ξέρετε οι περισσότεροι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Πρόεδρε – ότι έχω χτίσει αυτό που είμαι λιθαράκι λιθαράκι. Έχω κάνει επτά έως εννέα κυβερνητικές θητείες με αποφάσεις μεγάλες που πήρα ως Υπουργός και ποτέ ούτε καν επικρίθηκε απόφασή μου. Και έχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με βάση τους νόμους και τους κανόνες της ηθικής, όχι απλά μόνο με τους νόμους. Γι’ αυτό και δεν επέτρεψα σε κανέναν – θα μπορούσα να σταματήσω, γιατί φαινόταν πού ήταν η εξέλιξη – γι’ αυτό και κατέφυγα στη Δικαιοσύνη, για να μην υπάρξει καμία σκιά και να αποκαταστήσω την τιμή μου.
Και απ’ ό,τι φαίνεται, άρχισε να τα «στρίβει» και με την τελευταία απόφαση ουσιαστικά φαίνεται ότι δικαιώνομαι πλήρως κι εγώ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Αυτές ήταν οι αντιδράσεις οι δικές μας. Δεν υπήρξαν αντίστοιχες αντιδράσεις, να ζητήσουν στοιχεία από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν ξέρω αν έγινε κάτι που εγώ δεν το γνωρίζω. Εκείνο που γνωρίζω μόνο, διότι παρακολουθούσα τα πράγματα, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι η γυναίκα του αείμνηστου του Βαρθολομαίου έχει κάνει κάποιο εξώδικο κι αυτή για την προστασία της μνήμης του ανθρώπου της.
Κύριε Πρόεδρε, επί της ουσίας δεν έχω άλλα. Θέλω να πω δε, για να είμαι καθαρός, ότι κατά σύμπτωση – θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, ως Βουλευτής να ασχοληθώ – με το θέμα C4I ούτε είχα ασχοληθεί ποτέ…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με προλάβατε, θα σας ρωτούσα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι, να τελειώσω με αυτό: ούτε είχα ασχοληθεί ποτέ, ούτε ασχολήθηκα και γι’ αυτό προτείνω μάρτυρες όλους όσους τυχόν ανακατεύτηκαν με το θέμα να πουν αν ποτέ με ξέρουν, με είδαν, με άκουσαν ή οτιδήποτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τώρα, σήμερα εξετάζεστε εσείς. Δεν έχετε χρεία μαρτύρων. Δεν είστε κατηγορούμενος.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι, το λέω, για να αποδείξω τα κραυγαλέα ψέματα και μια μεθόδευση, η οποία αποσκοπούσε, με αυτά τα περί πλουραλισμού κ.λπ., στο να εμπλέξει και τα δύο μεγάλα κόμματα και ταυτόχρονα να δημιουργήσει υπερασπιστική γραμμή. Ήταν ολοφάνερη και δυστυχώς σε αυτή τη δίνη ενεπλάκημεν και βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Αλλά τουλάχιστον ευτυχώς τα γεγονότα έδειξαν, όπως λέγεται, ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
Αυτά. Από κει και πέρα, είμαι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε.
.....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο συνάδελφος κ. Καμμένος έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυρα, κατ’ αρχήν ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Είστε ένας έμπειρος πολιτικός και ένας πολιτικός ο οποίος δεν έχει πλουτίσει από την πολιτική και ζει σε ένα επίπεδο ζωής φτωχότερο απ’ ότι όταν μπήκε στην πολιτική, όπως και αρκετοί άλλοι που έχουμε εκλεγεί από τον ελληνικό λαό. Δεν σας κάνει εντύπωση που πολλοί συνάδελφοί μας –συνήθως αλεξιπτωτιστές- έχουν πλουτίσει αυτά τα χρόνια από την πολιτική; Κυκλοφορούν με μεγάλα αυτοκίνητα, έχουν πάρει βίλες, έχουν σπίτια στα νησιά, έχουν μία ζωή που ζουν οι δισεκατομμυριούχοι. Και σας ρωτώ μέσα από την καρδιά μου, σαν πολιτικό ο οποίος έχετε δώσει μάχες και ξέρω τον τρόπο με τον οποίο ζείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, εγώ το μόνο που μπορώ να πω και πρέπει να πω και μάλιστα από τη θέση του μάρτυρα, είναι για τον εαυτό μου. Θα μου επιτρέψετε να μην προβώ σε γενικότερες κρίσεις για τους πολιτικούς και για το πολιτικό σύστημα. Και πρέπει να το σεβαστείτε αυτό. Είμαι στη θέση του μάρτυρα. Πρέπει να είμαι ακριβής και προσεκτικός για ό,τι ξέρω σε σχέση με αυτά που έχουν τεθεί επί τάπητος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ρώτησα για τον εξής λόγο: Εδώ ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει εκταμιευτεί το 2% από τις δουλειές της Siemens με σκοπό να πάνε σε πολιτικά κόμματα και πολιτικούς, ουσιαστικά λεφτά έχουν βρεθεί ή αναφορές έχουν βρεθεί για συγκεκριμένους πλην των πρωταγωνιστών. Μεταξύ αυτών είστε κι εσείς. Δηλαδή, για να προστατεύσετε τον εαυτό σας -θεωρώ ότι καθήκον όλων μας είναι να ξεχάσουμε ακόμα και την κομματική μας ταυτότητα και να βρούμε την άκρη- γι’ αυτό σας ρωτώ ευθέως, κύριε Γείτονα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Οφείλω, όμως, να πω κάτι, κύριε Καμμένο, για να είμαι απόλυτα ακριβής.
Ο κατηγορούμενος, φυγόδικος, υπόδικος, ισχυρίζεται ότι δια μέσου ημών, εμού και του Βαρθολομαίου, έδινε λεφτά στα κόμματα, όχι σε εμάς. Αυτό χρειάζεται να είναι σημειωμένο.
Μιας και θίξατε αυτό το θέμα, απ’ ό,τι θυμάμαι –και καλό είναι να το δει η Επιτροπή σας, αφού συζητάει αυτή την περίπτωση και κάλεσε κι εμένα ως μάρτυρα, δεν κάνω υποδείξεις, αλλά αυτή είναι η γνώμη μου- πάνω σε αυτό που λέτε αναφέρεται το εξώδικο της Βαρθολομαίου, σε τέτοια ζητήματα. Για δείτε το.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Της κας Βαρθολομαίου. Της συζύγου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ναι.
(Στο σημείο αυτό την προεδρική έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ, όμως, εκτός των χρημάτων που έχουμε, τυγχάνει και οι αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν από συναδέλφους μας πολιτικούς -και των δύο μεγάλων κομμάτων που ασκήσαμε εξουσία- να συμπίπτουν χρονικά με εκταμιεύσεις χρημάτων, με τηλεφωνικά ραντεβού και με πρόσφατες αποφάσεις. Γι’ αυτό το λόγο, είναι καθήκον μας, προστατεύοντας και την υστεροφημία όλων μας, να προχωρήσουμε.
Σας ρωτώ συγκεκριμένα: Στα ραντεβού και στις υποχρεώσεις του Χριστοφοράκου, όπως προκύπτει από τα κατασχεθέντα κλασέρ της Siemens και συγκεκριμένα της δικογραφίας 141, την Κυριακή 6/2/2003 φέρεται να υπάρχει αναφορά που να λέει: PC, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. Terming key, που σημαίνει αποπληρωμή. 26/2. Έχει ζητήσει ο Σίκατσεκ. Θα γίνει ραντεβού. Τηλέφωνο Γείτονας, Σίμιτσεκ, Στεφανίδης, Νανόπουλος και εν συνεχεία…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Πότε είπατε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυριακή 6/2/2003.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Που λέει, αναφέρει Γείτονα. Υπάρχουν πολλές αναφορές, στο ημερολόγιο, Γείτονας. Είναι ακατανόητες…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας πω, γιατί εδώ υπάρχει το εξής θέμα. Παρακάτω, σε άλλη γραμμή, λέει: ΚΥΣΕΑ. Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, Βερελής, Τσοχατζόπουλος. Να στείλουμε δύο paper. Σίκατσεκ. Μετά από είκοσι μέρες –προσέξτε- γίνεται το ΚΥΣΕΑ. Στο ΚΥΣΕΑ αυτό υπογράφουν: Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, εισήγηση ο Βερελής και ο Σημίτης και δεν υπογράφει ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε ο Χρυσοχοΐδης που ήταν Υπουργός Δημόσιας Τάξης για την προμήθεια του C4I. Και την ίδια εποχή έχουμε και εκταμίευση από τα γραφεία της Siemens.
Δηλαδή, θέλω να σας πω ότι εδώ υπάρχει άμεση εμπλοκή και των ημερομηνιών και των εκταμιεύσεων και των αποφάσεων. Μάλιστα, έρχεται η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την απόφαση αυτή του ΚΥΣΕΑ, της 27/2, την ανατρέπει, λέγοντας να μην πληρωθεί, διότι χρειάζεται προσυμβατικός έλεγχος. Κατά διαβολική σύμπτωση αυτοί που δεν υπογράφουν, είναι οι έχοντες την απάντηση από την ολομέλεια, δηλαδή ο κ. Χρυσοχοΐδης. Και καλώς κάνει ο άνθρωπος και δεν υπογράφει, όπως δεν υπέγραψε αργότερα και ο Βουλγαράκης στην ίδια θέση.
Κι εδώ φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή με συμμετοχή συγκεκριμένων πολιτικών. Βάζουν, όμως, μέσα στο σύστημα και τα κόμματα. Δεν ξέρετε τίποτα; Δεν θυμάστε αν είχατε ποτέ επαφή 6/2/2003;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, ήμουν κατηγορηματικός και είμαι: Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με το θέμα C4I.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία. Αφήστε το C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ούτε στο στάδιο αυτό που λέτε, της ανάθεσης, ούτε μετά, πολύ περισσότερο, στο στάδιο που αναφέρετε. Διότι αναφέρεται ο Χριστοφοράκος, σε αυτά που είπε στο Ειρηνοδικείο, σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο. Μάλιστα, εγώ δεν ήμουν καν. Είχα φύγει και από υπεύθυνος οικονομικού σε χρόνους που πιθανολογούνται. Εγώ, δεν είχα, σας το είπα, που θα μπορούσα ως Βουλευτής… Εσείς δεν έχετε ενδιαφερθεί για χίλια θέματα; Θα μπορούσα να έχω ασχοληθεί και τώρα θα έλεγαν: Α, ασχολήθηκες. Δεν έχω, κατά σύμπτωση –ευτυχώς δηλαδή- ασχοληθεί ποτέ. Γι’ αυτό και απάντησα και προηγουμένως στην ερώτηση, ότι για το C4I δεν έχω κουβεντιάσει ποτέ με κανέναν, από Siemens, από…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με το Χριστοφοράκο έχετε βρεθεί ποτέ πλην του C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Αφού αναφέρεται στο ημερολόγιο…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάμε στο ημερολόγιο…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μην ξεχνάτε ότι εγώ ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής Απορρήτου, πριν γίνει η ΑΔΑΕ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, έχετε βρεθεί με τον κ. Χριστοφοράκο.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Βρεθήκαμε μία φορά για τα θέματα απορρήτου. Διότι μας απασχολούσαν στην Επιτροπή –και αυτά είναι, όπως ξέρετε, στα πρακτικά των πορισμάτων που δίναμε κάθε χρόνο- τα θέματα της ασφάλειας των κινητών τηλεφώνων σε σχέση με υποκλοπές. Δεύτερον, μας απασχολούσε μία πληροφορία –και ήταν Διακομματική, όπως ξέρετε, η Επιτροπή- ότι υπάρχει τεχνολογία η οποία αποκωδικοποιεί, φορητή τεχνολογία. Σε αυτά τα πλαίσια είχα δει πολλούς που έχουν σχέση με τηλέφωνα, μεταξύ αυτών και τον κ. Χριστοφοράκο. Αυτή είναι η μόνη επαφή.
Είναι για άλλο θέμα και θα μπορούσε αυτό όπως ξέρετε από το ρόλο το συνταγματικό –γιατί συνταγματικά ήμουν ο υπεύθυνος- να μην το αναφέρω και καν. Αλλά σας το λέω για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ‘Ησασταν ταμίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το Μάρτιο του 2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Καταρχήν ταμίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπως είπα δεν υπήρξα ποτέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην οικονομική επιτροπή ήσασταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ναι βεβαίως. ‘Εμεινα και στις δυο εκλογές όταν ανέλαβε ο Πρόεδρος και νυν Πρωθυπουργός. ‘Όπως γίνεται όταν αλλάζει ο αρχηγός, υπέβαλα την παραίτησή μου. Μου είπε να μείνω στις εκλογές, έμεινα στις δύο εκλογές και έφυγα μετά. ‘Όταν έγινα το συνέδριο έφυγα τυπικά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κύριος Τσουκάτος όπως ξέρετε έχει ομολογήσει ότι πήρε ένα εκατομμύριο μάρκα για να δώσει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και η ανακοίνωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του επισήμου είναι ότι δεν έχει πάρει ένα εκατομμύριο από τον κύριο Τσουκάτο. Το βεβαιώνετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Για το θέμα του κυρίου Τσουκάτου έχει απαντήσει ο ίδιος και το κίνημα. Εγώ δεν έχω ούτε γνώση ούτε ανάμειξη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ‘Ησασταν στην οικονομική επιτροπή όμως;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): ‘Όχι αυτό έγινε σε προγενέστερο χρόνο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γι’ αυτό σας ρωτάω για ημερομηνίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν ήμουν εγώ. Να γίνει καθαρό. Εγώ ανέλαβα στο τέλος του 2000 τόσο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα λεφτά τότε του Τσουκάτου ήταν εκείνη την περίοδο. Γι’αυτό σας ρωτάω. Στις εκλογές του 2000 ήταν.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν ήμουν εγώ υπεύθυνος το 2000. Εγώ πήγα μετά τις εκλογές. Και δεν ήμουν και έφυγα περίπου αρχές του 2005. Θα το βρείτε. Εγώ θέλω να διευκολύνω το έργο της επιτροπής. ‘Όπως ξέρετε οι υπεύθυνοι οικονομικού ορίζονται και διαχειριστές με βάση πληρεξούσια των αρχηγών. Αυτό πηγαίνει στην επιτροπή που ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων. Άρα μπορείτε να βρείτε όλους τους υπεύθυνους οικονομικού όλων των κομμάτων για να ξέρετε ποιοι ήταν και πότε ήταν ο καθένας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς λοιπόν μετά που αναλάβατε στην επιτροπή, διερευνήσατε την υπόθεση αν ο Τσουκάτος έλεγε αλήθεια ή ψέματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μα δεν εγνώριζε κανείς για την υπόθεση αυτή. Δεν μου ετέθη ποτέ εμένα τέτοιο θέμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κάνατε μήνυση στον κύριο Τσουκάτο σαν οικονομική επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ; Διότι εδώ προκύπτει το εξής θέμα. Αν μεν ο Τσουκάτος λέει ψέματα, θα έπρεπε να του κάνει μήνυση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στους αντιστοίχους της Νέας Δημοκρατίας το ίδιο ισχύει και το ίδιο λέω. Αν ισχύει όμως είναι υποχρεωμένο το κόμμα βάσει του συντάγματος και των νόμων να επιστρέψει την κρατική επιχορήγηση. Εχει γίνει κάποια κίνηση από τη μεριά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της οικονομικής επιτροπής που ανέλαβε μετά για ποινική ή αστική διεκδίκηση κατά του κυρίου Τσουκάτου;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν γνωρίζω κύριε συνάδελφε γιατί σας λέω εγώ ότι από το 2005 και μετά έπαψα να είμαι υπεύθυνος οικονομικού.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 3 Μαρτίου 2004 στις αναφορές της κυρίας Τσακάλου στο ημερολόγιο Τσουκάτου υπάρχει η σημείωση «φάκελος Θόδωρου Τσουκάτου, συνάντηση με Γείτονα και δικηγόρο Δημάκη». Και παράλληλα δεξιά υπάρχουν αναφορές για την κυρία Κόκκαλη. Και για τους άλλους τροφοδότες της SIEMENS, προμηθευτές. Δεν γνωρίζετε κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): ‘Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε τον συναντήσατε ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι. Μάλιστα το 2004 δεν τον έχω δει καν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ είμαι υποχρεωμένος να πω τις αναφορές.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας):Αυτά που σας είπα περί επιτροπής απορρήτου προηγούνται του 2004.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 29 Νοεμβρίου 2002 ο κύριος Τσουκάτος φέρεται τηλεφώνημα Γείτονα και μάλιστα /Αποστολίδης file. Αποστολίδης σας θυμίζω ότι ήταν ο διοικητής της Ε.Υ.Π. τότε. Προφανώς μπορεί να ήταν για θέμα του απορρήτου. Και αριστερά στα ραντεβού συναντιέται με την κυρία Γιαννάκου στις 10.30 το πρωϊ και στις 12.00 με την κυρία Κυπραίου. Εδώ αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι προκύπτει ότι έχει επαφές με ανθρώπους και από τα δύο κόμματα και αναφέρεται και σε εσάς. Εσείς λοιπόν τότε μου λέτε ότι το μόνο στο οποίο είχατε σχέση ήταν το θέμα του απορρήτου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Καμμένο το έχω πει χίλιες φορές και το έχω ξαναπεί. Εγώ είχα συναντήσει και συναντούσα τον κύριο Χριστοφοράκο σε δημόσιες εκδηλώσεις όπου συναντάμε χίλιους ανθρώπους και τον συνάντησα τότε που σας είπα που διερευνούσα αυτό το θέμα. Καμία άλλη. Αυτό δε στη Βουλή, πουθενά αλλού. Και αναφέρεται κάπου ο ίδιος εκεί στην κατάθεση ότι συνάντησε εμένα. Πουθενά. Ούτε σε SIEMENS έχω πάει ούτε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει έρθει όσο γνωρίζω εγώ, ούτε σε άλλο γραφείο. ‘Όταν έγινε η συνάντηση αυτή, έγινε στη Βουλή επίσημα και σας είπα γιατί, για ποιόν λόγο, υπό την ιδιότητα μου αυτή. Είναι γνωστό. Κάπου μάλιστα υπάρχει μία αναφορά ότι ήταν μέλος. Το είδα και εγώ στο ημερολόγιο. Υπάρχει μια αναφορά στο ρόλο μου αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν πολλές αναφορές, για αυτό σας ρωτάω. Τη μέρα που σας συναντάει στη Βουλή και τηλεφωνεί ή συναντιέται με την κυρία Γιαννάκου και την κυρία Κυπραίου και τον κύριο Αποστολίδη γράφει παρακάτω «ραντεβού με την κυρία Σιούτη» η οποία όμως τυχαίως όλως σήμερα βρίσκεται στο Μαξίμου και ήταν εκείνη η οποία υπέβαλε το ερώτημα προς την αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κατά πόσο η DEBEVOISE & PLIMPTON μπορεί να κάνει έλεγχο, με αποτέλεσμα να χρεωθεί στην αρχή που μέλος της ήταν ο δικηγόρος και του Χριστοφοράκου αλλά και του κυρίου Βουρλούμη και να μην δοθεί το δικαίωμα να κάνει έλεγχο η DEBEVOISE & PLIMPTON στην SIEMENS μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου. Σας είχε τεθεί ποτέ θέμα για πιθανό έλεγχο και κατά πόσο το θέμα του απορρήτου είχε σχέση; Είχατε βρεθεί με την κυρία Σιούτη;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι δεν την έχω συναντήσει ποτέ. Ούτε την γνωρίζω την κυρία. Το όνομά της το έχω ακούσει. ‘Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον δεν ετέθη θέμα ποτέ από την επιτροπή απορρήτου –δεν ήμουν μόνος μου- για θέματα υποκλοπών, για τη SIEMENS. Σας είπα γιατί χρησιμοποιήσαμε ως τεχνοκράτη και ρωτούσαμε. Εμείς μιλούσαμε για τα θέματα υποκλοπής όπως ξέρετε με τους παρόχους. Πάροχοι ήταν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ΟΤΕ κ.λπ. Επειδή όμως είχαμε αυτές τις πληροφορίες και με τη συζήτηση που είχαμε σε όλη την επιτροπή, προσπαθούσαμε να βρούμε τεχνικές λεπτομέρειες ή να πάρουμε πληροφορίες για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει παραβίαση του απορρήτου. Και όπως απεδείχθη όσο ήμουν εγώ Πρόεδρος της Επιτροπής απορρήτου δεν υπήρξε υποκλοπή. Τουλάχιστον δεν έχει βγει στο φως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 28 Νοεμβρίου του 2002 φέρεται συνάντηση Γείτονας- Κυπραίου μαζί και παρακάτω …
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Την Κυπραίου;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η κυρία Κυπραίου πιθανώς είναι ιδιαιτέρα του κυρίου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Εγώ να συναντηθώ με την κυρία Κυπραίου;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας λέω τι γράφει στο ημερολόγιο και είμαι υποχρεωμένος να το αναφέρω.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Να συνεννοηθούμε λίγο. Εμείς μπορούμε να συνεννοηθούμε τουλάχιστον. Στο ημερολόγιο υπάρχουν κάποιες μονομερείς αναφορές τις οποίες μάλιστα επειδή τις είδα και εγώ δημοσιευμένες προσπάθησα ορισμένες να τις εξηγήσω και πραγματικά είναι ανεξήγητο. Γράφει διάφορα κωδικά. Αυτά μπορεί να είναι άσχετα. Δεν ξέρω πότε γράφηκαν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι καλύτερα να τα καταθέτετε εδώ πέρα παρά να βγαίνουν σε εφημερίδες.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση. Γι’αυτό απαντώ στις ερωτήσεις σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την ίδια ημέρα φέρεται να γράφει “for C4I, Μεγάλη Βρετάνια-Νίκος”. Γνωρίζετε πιθανή εμπλοκή της εταιρείας ΛΑΜΨΑ, της ιδιοκτήτριας της Μεγάλης Βρετάνιας σε σχέση με το C4I ή του κυρίου Λασκαρίδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι κύριε Καμμένο. Σας είπα ότι δεν γνωρίζω τίποτα. Κατηγορηματικά όχι. Δεν γνωρίζω για το C4I.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η αμερικανική πλευρά είχε ενδιαφέρον; Για το απόρρητο είχε ενδιαφέρον;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι ποτέ δεν απασχολήθηκε. ‘Όπως ξέρεις εγώ είχα και εμπειρία από το Δημόσιας Τάξης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γι’ αυτό σας ρωτάω.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Είχαμε διακομματική επιτροπή. Τα μέλη της είναι γνωστά. Είχαμε διακομματική επιτροπή η οποία δούλεψε. Είχα συγχαρεί τότε όλα τα κόμματα όταν παραδώσαμε στην ανεξάρτητη αρχή γιατί δουλέψαμε όλα τα κόμματα ως μία γροθιά και πραγματικά όσο μπορούσαμε με διάφορους ελέγχους, με αιφνιδιαστικούς ελέγχους, με πληροφορίες προστατεύσαμε τότε το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, παρόλο που ήμασταν μία επιτροπή από τα κόμματα που υπήρχαν με ένα συνεργάτη ο καθένας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κύριος Μίλερ ήταν τότε Πρέσβυς των Η.Π.Α.; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν γνωρίζω, ούτε θυμάμαι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε σε αυτό το σημείο θέλω να ζητήσω, γι’ αυτή τη συνάντηση, να δούμε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ΛΑΜΨΑ, εάν ήταν μέλος ο κύριος Τόμας Μίλερ, πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως επίσης και τι εξαγορές έγιναν σε off shore εταιρείες από την εταιρεία ΛΑΜΨΑ, που προκύπτουν από το δελτίο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και συγκεκριμένα σε εταιρείες με έδρα τον Παναμά και τη Λιβερία, ποιοι ήταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου και αν εκταμιεύτηκαν ποσά της τάξεως των 38.000.000 ευρώ. Αυτό είναι προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ποια είναι η συσχέτιση με την υπόθεση;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Η συσχέτιση κύριε Πρόεδρε είναι ότι φέρεται την ίδια μέρα που υπάρχει τηλέφωνο Γείτονας, Κυπραίου, ραντεβού Μεγάλη Βρετάνια προς C4I, Νίκος, 28 Νοεμβρίου 2002. Και επειδή οι Αμερικανοί είχαν ενδιαφέρον εκείνη την εποχή, να δούμε πιθανώς μήπως υπήρχε έμμεση σχέση με την υπόθεση ΛΑΜΨΑ, η οποία διερευνάται.
Θέλω να σας πω ότι παράλληλα υπάρχει αναφορά στις 22 Νοεμβρίου 2002, πάλι Γείτονας, υπάρχει αναφορά στις 21 Νοεμβρίου 2002 και μάλιστα αναφέρει διεύθυνση Αγίου Κωνσταντίνου 8 2ος όροφος, είναι από κάτω, αλλά αργότερα υπάρχει αναφορά σε σχέση με τον κύριο Αντωνακόπουλο στις 21 Οκτωβρίου 2002. Θέλω να σας ρωτήσω: επειδή αναφέρεται στην ίδια σελίδα ο κύριος Λέτσας, μάλιστα σε ποιο ξενοδοχείο προτείνουμε να μείνει, για Ολυμπιακούς 2004 και λέει «Λέτσας, Κονιδάρης, Γείτονας, Τουσμάκης, Δρ Γιούγκ» και αναφέρεται εν συνεχεία η κυρία Γαλανάκη. Είχε καμία εμπλοκή η επιτροπή τότε σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με το απόρρητο το οποίο θα ήρετο για την κινητή τηλεφωνία;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ουδέποτε κύριε συνάδελφε. Το έχω εξηγήσει. Για να σας διευκολύνω άλλωστε θα σας θυμίσω κάτι. Ο κύριος Χριστοφοράκος αναφέρεται ότι ήρθε σε επαφή με εμάς από το τέλος του 2003. Αν δείτε αυτό που είπε στο Ειρηνοδικείο, σας τα θυμίζω, αναφέρεται…..
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Θα πάμε και στο Ειρηνοδικείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Πότε θα μας πάτε στο Ειρηνοδικείο κύριε Καμένε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε συγχωρήστε με αλλά θέλω να εξετάσω τον μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Βεβαίως να τον εξετάσετε. Πόσο χρόνο θέλετε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Πρέπει να τελειώσω με τις αναφορές στο ημερολόγιο. Αν δεν θέλετε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αφού σας λέει ότι δεν έχει καμία σχέση. Ρωτάτε έτσι;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Εδώ μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ο κύριος Γείτονας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Συνεχίστε τις ερωτήσεις σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Επειδή είμαστε στην ίδια περιφέρεια, μην με …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Όχι βέβαια. Δεν το κάνω. Μάλιστα αναφέρθηκα από την αρχή για εσάς.
Η αναφορά λοιπόν στο τηλέφωνο 3822796, 3802858, στο όνομά σας, είναι το γραφείο σας το πολιτικό ή της Βουλής;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν ξέρω τα τηλέφωνα αυτά που μου λέτε, ούτε τα έχω δε ποτέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Μάλιστα, δεν τα θυμάστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Θα πάμε και στο Ειρηνοδικείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είπε ότι δεν τα ξέρει, όχι ότι δεν τα θυμάται.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μπορεί και να είναι. Δεν τα ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Για τις 20 Ιουλίου 2004 υπάρχει αναφορά και στην ίδια σελίδα αναφέρεται ο κύριος Τζανετάκης, πιθανόν ο πρώην Πρωθυπουργός, ο μακαρίτης, Ελευθεριάδης, Γείτονας και σε ραντεβού που έχουν σχέση με την SIEMENS Mobile. Εκείνη την εποχή εσείς δεν ήσασταν στην επιτροπή. Έτσι δεν είναι; Είχε γίνει η επιτροπή απορρήτου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Τον Ιούλιο του 2004 δεν ήμουν εγώ. Έγινε ή τέλος του 2003 η ΑΔΑΕ, ή αρχές του 2004. Δεν θυμάμαι. Υπάρχουν τα πορίσματα που έχουν κατατεθεί κύριε Πρόεδρε στη Βουλή γι’ αυτά, γιατί η επιτροπή κατέθετε πόρισμα με βάση το Σύνταγμα, όπως ξέρετε, προς τους αρχηγούς των κομμάτων, τον Πρόεδρο της Βουλής κ.λπ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Άλλη αναφορά 1η Μαρτίου 2004, Γείτονας για ραντεβού Δευτέρα ή Τρίτη. Στις 26 Φεβρουαρίου 2004 αναφέρεται πάλι Κυπραίου, Γείτονας, Παπαθανασίου. Εσείς είχατε καμία κοινή συμμετοχή με τον κύριο Παπαθανασίου σε καμία επιτροπή μαζί;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ουδέποτε. Δεν γνωρίζω. Σας είπα ότι τις είδα όλες τις αναφορές κύριε συνάδελφε. Δεν μου λένε τίποτα αυτές οι αναφορές.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Εδώ υπάρχει αναφορά πάλι στο όνομά σας μαζί με τον κύριο Βερελή και αναφέρεται και ο κύριος Παμπούκης για το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, ραντεβού, και ο κύριος Αλογοσκούφης.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Για πότε λέτε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Για τις 25 Φεβρουαρίου 2004. Νομίζω ότι ήταν προεκλογικά αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι. Ουδέποτε είχα εγώ καμία σχέση με τα πρόσωπα που λέτε σε σχέση με το ….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Σας ρωτώ μήπως υπάρχουν και άλλοι Γείτονες. Γιατί εδώ βλέπω συνέχεια πάλι, 12 Φεβρουαρίου 2004, Γείτονας, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Γιαννίδης, ο δικηγόρος.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Μετά, αναφορά στις 12 Μαΐου 2003. Αναφέρεται στην κυρία Κυπραίου ότι ενημέρωσε ότι στις 20 Μαΐου μιλάει ο Κυριάκος για την ελληνική οικονομία στο Royal Olympic, τραπέζι 12 ατόμων, 240 ευρώ, Γείτονας, όπου εδώ φέρεται να σας ζητάει αυτό που λέγατε προηγουμένως, να μεσολαβήσετε στην κυρία Κωστοπούλου Ασπασία, που συμμετείχε στην υλοποίηση της σύμβασης για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς. Την ξέρετε την κυρία Κωστοπούλου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι. Ούτε την κυρία Κωστοπούλου ξέρω, ούτε μου έχει ζητηθεί ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε έχω συζητήσει ποτέ για συμβάσεις. Επαναλαμβάνω κύριε Καμένε και με ξέρετε, κατηγορηματικά –και ξέρετε την εμπειρία μου…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Κύριε Γείτονα μην εκνευρίζεστε. Εγώ σας ρωτώ για να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα που αναφέρονται στη δικογραφία. Βέβαια, την άλλη μέρα που φέρεται να ήρθε να συζητήσει για την κυρία Κωστοπούλου Ασπασία, κάνει ραντεβού στις 7 η ώρα την Τετάρτη με τον κύριο Βερελή. Οπότε εδώ προκύπτει θέμα εξέτασης του κυρίου Βερελή.
Τελευταία αναφορά πάλι στις 12 Μαΐου αναφέρεται ραντεβού με τον κύριο Λασκαρίδη και Μητσοτάκη και τηλέφωνο Γείτονα και Κυπραίου. Όλα αυτά πιστεύετε ότι είναι αναφορές οι οποίες γίνονται έτσι.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν έχω ούτε είχα καμία σχέση ούτε συζήτηση ποτέ και πολύ περισσότερο συμφωνία ή άλλου είδους ενέργεια για τα θέματα SIEMENS είτε αφορά C4I, είτε αφορά άλλες συμβάσεις. Κατηγορηματικά κύριε συνάδελφε και ξέρετε τι σημαίνει ο λόγος μου. Δεν με αγγίζει. Γι’ αυτό με βλέπετε έτσι. Δεν με αγγίζει το θέμα της SIEMENS.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Όμως κύριε Γείτονα πρέπει να βρούμε ποιος την έκανε τη δουλειά. Εγώ δέχομαι αυτό που μου λέτε, αλλά εδώ πέρα προκύπτει και το εξής θέμα. Κατ’ αρχήν εγώ υιοθετώ, ο ίδιος αναλαμβάνω την προσωπική ευθύνη, διότι μου το έστειλαν εμένα το dvd της υποκλοπής και θεωρώ ότι θα το χρησιμοποιήσω τουλάχιστον όσον αφορά εμένα, παρότι είναι προϊόν υποκλοπής, διότι εδώ ερευνούμε θέματα που έχουν να κάνουν με εγκληματικές ενέργειες, φέρεται μέσα σε αυτό το dvd της συνομιλίας, ο Χριστοφοράκος να κάνει την τροποποίηση που είπατε της κατηγορίας, για τον εξής λόγο: αναφέρεται και λέει «εάν βγει δωροδοκία και δεν πάει απιστία σε βάρος της εταιρείας, τότε βάσει του γερμανικού δικαίου, μπορεί να καταργηθεί η σύμβαση και να πρέπει να υποχρεωθεί να γυρίσει πίσω όλα τα λεφτά της συμβάσεως». Αυτό το έχετε διαβάσει στην αναφορά από το υποκλοπέν dvd;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Για να μη γίνει πάλι παρατήρηση για χρήση ….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΕΝΟΣ: Εγώ αναλαμβάνω ευθύνη. Εγώ σας ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Εγώ όταν είδα το dvd προφανώς το διάβασα γιατί είχε μπει στην υπόθεση το όνομά μου.
Πρώτον, αυτό που είδα και πρόσεξα είναι ότι πουθενά δεν αναφέρεται στους διαλόγους το όνομά μου. Και δεν είναι τυχαίο πώς προέκυψε μετά. Δεν αναφέρεται πουθενά το όνομά μου, προσέξτε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην κατάθεση αναφέρεται.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Το όνομά μου αναφέρεται μόνο στην κατάθεση στο Ειρηνοδικείο για πρώτη φορά,…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στη Μπόιμερ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας):...τον Ιούλιο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην Μπόιμερ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ναι, στην κατάθεση στον ειρηνοδίκη. Δεν αναφέρεται το όνομά μου.
Και δεύτερον, από την αρχή που με ρωτήσανε διέψευσα όλα αυτά τα πράγματα. Και με ρωτήσανε και δημοσιογράφοι κι άλλοι παράγοντες «πώς το εξηγείτε;» κι είχα πει ότι είναι μεθόδευση. Γι’ αυτό χρησιμοποίησα και το προηγούμενο. Λέω ότι η συνέχεια των πραγμάτων από το DVD, που είπα, και από το ότι αναίρεσε για να αρχειοθετηθεί το αδίκημα της δωροδοκίας, δικαιώνει αυτή την άποψή μου, ότι μεθοδεύσανε τα πράγματα. Ήταν σε άσχημη κατάσταση τότε και μεθόδευσε με τους δικηγόρους του τα πράγματα έτσι, προσπάθησε να εμπλέξει τα κόμματα, για να επιτύχει καταδίκη εκεί και να αποφύγει άλλα ζητήματα. Δηλαδή όλη αυτή η μεθόδευση εντάχθηκε σε μια στρατηγική υπερασπιστική του κ. Χριστοφοράκου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εντάξει, κύριε Γείτονα. Αυτό ήταν το τελευταίο ερώτημα, κύριε Καμμένο. Εσείς είπατε ότι ήταν το τελευταίο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε όμως. Εδώ πέρα προκύπτει το εξής, ότι η στρατηγική εντάσσεται και στην προσπάθεια αντί να βγει η κατηγορία της δωροδοκίας, που μπορεί να επιφέρει ποινές για τη Γερμανία και για τη SIEMENS με επιστροφή του συνόλου των χρημάτων που πήρε για τη Σύμβαση, εάν αποδειχθεί δωροδοκία, όπως λέει ο ίδιος ο Χριστοφοράκος,…Έχει κι αυτό μέσα, τα λεφτά για τα κόμματα. Εγώ το λέω δημοσίως -και για τη Νέα Δημοκρατία πρώτα- ότι υπάρχουν χρήματα άνω των 15.000 ευρώ που διάφοροι επιχειρηματίες δίνουν. Σε αυτά τα χρήματα προέκυψε του Αλαφούζου με το θέμα της MAYO, με το ένα εκατομμύριο, επιταγή κ.λπ.. Τα χρήματα, τα οποία δινόντουσαν πιθανώς στα κόμματα, εσείς ως Επιτροπή είστε βέβαιος ότι τα ξέρατε όλα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, όπως ξέρετε, έχω κι εγώ απόψεις, αλλά δεν ήρθα εδώ να πω τις γενικές μου απόψεις. Και σας θυμίζω ότι όταν συζητιόταν, νομίζω το 2002, ο νόμος περί χρηματοδότησης των κομμάτων είχα πει εκεί τις απόψεις μου και τι πρέπει να γίνει, με την εμπειρία μου αυτή. Όμως εκείνο που σας λέω είναι ότι όσον αφορά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την περίοδο που εγώ ήμουν, κάναμε οικονομικές εξορμήσεις –το ξέρετε- όπως κάνουν τα κόμματα, με κουπόνια κυρωμένα από τη Βουλή και το πρώτο που βάζαμε στις εγκυκλίους ήταν ότι θα τηρηθεί απ’ όλους που παίρνανε κουπόνια ο νόμος περί χρηματοδότησης των κομμάτων, ο οποίος είχε όρια και ως προς το ποσόν και είχε και όρια ότι δεν μπορούσες να πάρεις από εταιρίες. Ό,τι λέει ο νόμος προσπαθούσαμε να το τηρήσουμε. Τώρα αν κάποιος ποτέ δεν το τήρησε αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανένας. Εμείς πάντως είχαμε φανερά τα οικονομικά μας. Όλα ελέγχθηκαν από την Επιτροπή, τη μικτή, με δικαστικούς της Βουλής. Έχουν ελεγχθεί όλα τα οικονομικά των κομμάτων. Δεν υπάρχει τέτοια εισφορά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πιστεύετε ότι υπάρχει ένας πολίτης απέξω που θα πιστέψει ότι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πιθανώς κάποια άλλα κόμματα –πιθανώς, λέω εγώ- δεν πήραν πάνω από 15.000 ευρώ; Δηλαδή εδώ το κακό είναι ότι αυτοί που τα παίρνανε και πολλοί εξ αυτών τα κρατούσαν για την τσέπη τους και φαίνεται από τη ζωή που κάνουν έξω - για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη- χρησιμοποιούσαν τα κόμματα και κάποιοι από τα κόμματα πιθανώς να παίρνανε και χοντρές «σακούλες». Το θέμα είναι όμως ότι θα βγουν και θα πουν ότι εδώ ο Γείτονας και ο Καμμένος πήγαν να καλύψουν τα κόμματα. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό, γιατί αυτοί θα μας ρίξουν στα λιοντάρια. Πρέπει να τους αποκαλύψουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κοιτάξτε. Εγώ σας λέω πραγματικά περιστατικά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν συμφωνείτε με αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Από εκεί και πέρα, αν θέλετε να συζητήσουμε για τυχόν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Όχι. Εδώ εξετάζεστε ως μάρτυρας. Εδώ δεν κάνουμε αντιπαράθεση πολιτικών απόψεων.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Όχι τώρα, κύριε Πρόεδρε,…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι όμως σημαντικό να καταγραφεί στα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Αν θέλετε να συζητήσουμε απόψεις που έχω κι εγώ -αυτό σας είπα- περί της αλλαγής του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, πώς να ψάξουμε να βρούμε το κακούργημα εδώ πέρα είναι το ζήτημα, κύριε συνάδελφε. Να ψάξουμε να βρούμε αυτούς που τα πήραν πραγματικά και τα πήραν και για λογαριασμό των κομμάτων και για τους εαυτούς τους. Γιατί εσείς μπήκατε στην πολιτική και δεν έχετε πάρει πέντε πολυκατοικίες και κότερα. Έτσι είναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Είστε όλοι οι μετέχοντες -και δεν κάνω κανένα κομπλιμάν- έμπειροι, έχετε όλοι αυτή τη διάθεση. Προσπαθήστε να χυθεί άπλετο φως, να βρεθεί η αλήθεια. Εγώ αν θέλετε, όσο μπορώ, προσπαθώ να σας διευκολύνω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάντως σ’ ένα πράγμα δεν μου απαντήσατε και θέλω να το επισημάνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Και με αυτό κλείστε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι για το θέμα του Τσουκάτου. Ο Τσουκάτος ομολόγησε ότι πήρε τα λεφτά. Δεν έπρεπε εσείς ως Επιτροπή Οικονομική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είτε να μηνύσετε τον κ. Τσουκάτο, είτε, αν τα πήρε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., να πείτε «ναι, σφάλαμε. Πρέπει να επιστρέψουμε πίσω την επιχορήγηση»;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μου ζητάτε να τοποθετηθώ σ’ ένα θέμα το οποίο, πρώτον, είναι στη Δικαιοσύνη και δεύτερον, να τοποθετηθώ σ’ ένα θέμα το οποίο βγήκε όταν εγώ δεν ήμουν. Αυτό βγήκε το 2007, το 2008. Εγώ είχα φύγει. Σας είπα ότι δεν ήμουν υπεύθυνος οικονομικών, δεν είχα καμία σχέση με τα οικονομικά. Επομένως, δεν μπορώ να σας απαντήσω, ούτε να κάνω κρίση. Και δεν είναι σωστό να κάνω κρίση.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε, κύριε Καμμένο.
.........
Το λόγο έχει ο κ. Τζαβάρας για δεκαπέντε λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δύο ερωτήσεις θα κάνω μόνο.
Κατ’ αρχάς, δεχτείτε και τη δική μου εκτίμηση και σεβασμό για την ιστορία σας στο ελληνικό Κοινοβούλιο κυρίως.
Θα ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις.
Είπατε προηγουμένως σε επανειλημμένα ερωτήματα που σας τέθηκαν ότι η αναφορά του ονόματός σας στο ημερολόγιο της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου είναι «μονομερείς καταγραφές». Και με τον χαρακτηρισμό αυτό ως «μονομερών καταγραφών» προφανώς θέλετε να μας πείτε ότι είναι άνευ σημασίας, γιατί δεν έχουν και τη δική σας αποδοχή.
Προσέξτε, όμως, να δείτε το εξής και σ’ αυτό θέλω να σας ρωτήσω. Αυτές οι «μονομερείς καταγραφές» πράγματι θα ήσαν στερημένες κάθε αξίας, νοήματος, εάν είχαν γίνει σε χρόνο ο οποίος είναι μεταγενέστερος της αποκάλυψης του σκανδάλου. Όμως, πρόκειται για καταγραφές οι οποίες έχουν γίνει σε ανύποπτο χρόνο. Γι’ αυτό ακριβώς εγώ θεωρώ ότι έχουν την αξία τους. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα τις υπερεκτιμήσουμε.
Όμως, εγώ θεωρώ ότι από εσάς, από έναν έμπειρο πολιτικό, από έναν ικανό καθ’ όλα κρατικό λειτουργό σε αξιώματα τα οποία μας αναφέρατε, έχω την απαίτηση να μου δώσει τουλάχιστον μία άλλη εξήγηση. Τι σημαίνει δηλαδή «μονομερής καταγραφή»;
Και όταν μάλιστα –και αυτό είναι ένα δεύτερο στοιχείο το οποίο σας δίνω για να μου πείτε την απάντησή σας- αυτές οι καταγραφές παρουσιάζουν μία κατανομή η οποία ποικίλει ανάλογα με τα πρόσωπα. Δηλαδή, για άλλα πρόσωπα του δικού σας Κόμματος έχουμε μεγαλύτερη πυκνότητα και συχνότητα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για άλλα πρόσωπα του δικού μας Κόμματος.
Άρα, λοιπόν, αυτές οι διακυμάνσεις ακόμη και στη συχνότητα της καταγραφής έχουν την αξία τους. Γι’ αυτό ακριβώς, επειδή όλα αξιολογούνται στην Επιτροπή, θα ήθελα να πάρετε μια πιο διεισδυτική θέση και να μας δώσετε μία εξήγηση που να είναι πέραν αυτού του αφορισμού που έγκειται στο ότι πρόκειται περί «μονομερών καταγραφών».
Τι ακριβώς μπορεί να έχει συμβεί σ’ αυτήν την περίπτωση, ώστε σε έξι-επτά περιπτώσεις να υπάρχει το όνομά σας καταγεγραμμένο στο ημερολόγιο της κυρίας Τσακάλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κατ’ αρχήν αναφέρθηκα σε «μονομερείς καταγραφές», με την έννοια ότι εγώ δεν έχω το δικό μου ημερολόγιο για να μπορώ να συγκρίνω και να πω ότι τότε που λέει αυτό, δεν μου τηλεφώνησε ή ότι εγώ ήμουν εκεί κ.λπ.
Δεύτερον, είπα ότι οι καταγραφές είναι κατά τέτοιον τρόπο -γιατί προσπάθησα και εγώ να τις ερμηνεύσω, κύριε συνάδελφε- που ορισμένα είναι ανεξήγητα. Επί παραδείγματι, το τι σημαίνει «ευχές», το εξήγησα. Τι σημαίνει «Γείτονας» και παράθεση δέκα ονομάτων; Αυτό είπα, ότι αδυνατώ δηλαδή να δώσω μία ερμηνεία σε σχέση με τις καταγραφές. Δεν αναφέρθηκα ούτε σε πλαστές καταγραφές ούτε σε οτιδήποτε.
Σας είπα δε ότι επειδή οι περισσότερες καταγραφές είναι νωρίτερα του 2003 ή το 2002 –απ’ ότι είδα στο ημερολόγιο- ο ίδιος ο Χριστοφοράκος σ’ αυτήν την αυτοκαταγγελία του όπου εμπλέκει τα δύο Κόμματα -τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εμένα και τον Βαρθολομαίο- αναφέρεται σε συνάντηση γι’ αυτά τα θέματα στο τέλος του 2003. Αξιολογήστε τα. Δεν έχω καμία αντίρρηση να τα αξιολογήσετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επί του γεγονότος αυτού, θα ήθελα μία δική σας αξιολογική κρίση. Εσείς τώρα ανεξάρτητα από τη δική σας περίπτωση νομίζετε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να ασχοληθεί με τις καταγραφές συγκεκριμένων ονομάτων στο συγκεκριμένο ημερολόγιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Τζαβάρα, αυτή τη στιγμή εγώ είμαι μάρτυς, αυτή είναι η ιδιότητά μου και δεν την ξεχνώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ως μάρτυρα σας ρωτάω. Ξέρω πολύ καλά την ιδιότητά σας και σας ρωτώ ως μάρτυρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Είμαι μάρτυς, το όνομα του οποίου όμως είχε εμπλακεί. Και εάν εγώ πω να λάβετε ή να μην λάβετε υπόψη τις καταγραφές, νομίζω ότι μπορεί να έχει το υποκειμενικό στοιχείο.
Είστε αρκετά έμπειροι όλοι και πιστεύω ότι θέλετε, όπως άλλωστε και εγώ, να βρεθεί η αλήθεια και να πέσει άπλετο φως, για να μην μένει σκιά στον πολιτικό κόσμο, αλλά και για να τιμωρηθούν τυχόν υπεύθυνοι. Επομένως, θα το αξιολογήσετε δεόντως. Δεν μπορώ να σας το πω εγώ.
Όσον αφορά σ’ αυτές που αφορούν εμένα, σας εξήγησα. Κάποιες αναφορές είναι ανεξήγητες, ενώ για κάποιες αναφορές σας έδωσα συγκεκριμένες εξηγήσεις. Δεν αναφέρονται συναντήσεις, για να σας πω ότι δεν τον συνάντησα τότε. Σας είπα πού συνάντησα και πού δεν συνάντησα τον κ. Χριστοφοράκο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να σας κάνω μία άλλη ερώτηση. Πιστεύετε ότι έχει κάποια αξία η πολύ πυκνή και συχνή αναφορά του ονόματος του κ. Τσοχατζόπουλου ή του ονόματος άλλου προσώπου –δεν είμαι μονομερής- από τη Νέα Δημοκρατία; Δείχνει κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Τζαβάρα, επιτρέψτε μου να μην κάνω αξιολογική κρίση για άλλα πρόσωπα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το δέχομαι.
Τώρα, λοιπόν, θα σας κάνω μία τελευταία ερώτηση. Ερωτηθήκατε και από προηγούμενο συνάδελφο, αλλά εγώ θα επιμείνω με μία άλλη στόχευση. Είστε τα τελευταία…είκοσι χρόνια; Δεν ξέρω πόσα χρόνια υπηρετείτε…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Είμαι από το ’89 στη Βουλή ανελλιπώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχετε, λοιπόν, μία πληθωρική παρουσία στο δημόσιο βίο και μάλιστα είστε από τους πολιτικούς που έχουν παίξει πρωτεύοντα ρόλο σε πολύ κρίσιμες εποχές του τόπου μας.
Θέλω, λοιπόν, τώρα εν πάση ειλικρινεία να σας πω ότι δεν μπορεί ο Γείτονας -ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο επί πολλαίς κυβερνήσεις Υπουργός- να μην έχει αποκρυσταλλώσει, να μην έχει κατασταλαγμένη μέσα του μία άποψη για το τι έχει συμβεί στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Διότι εδώ, κύριε Γείτονα, η Επιτροπή βρίσκεται στην εξής θέση. Από τη μία πλευρά έχουμε επίσημο υλικό που προέρχεται από δικαστικές γερμανικές αρχές, στο οποίο έχει καταγραφεί ότι η Siemens από το 1996-1997 σε συγκεκριμένους τομείς της δημόσιας οικονομικής ζωής του τόπου έδινε «βρώμικο χρήμα», προκειμένου να «καλλιεργεί» πολιτικό τοπίο και να παίρνει δουλειές που είχαν σχέση με τις προμήθειες του ελληνικού δημοσίου και την εκτέλεση έργων. Αυτά τα χρήματα είναι πλέον δεδομένο από εκείνη την πλευρά, όπως σας είπα, ότι έχουν αποδέκτες πολιτικά και υπηρεσιακά πρόσωπα.
Εμείς, λοιπόν, έχουμε το προνόμιο το δυστυχές στην προκειμένη περίπτωση να προσπαθούμε να δούμε σε ποια πρόσωπα ή σε ποιους συγκεκριμένους αποδέκτες έχουν καταλήξει αυτά τα χρήματα, αν έχουν καταλήξει. Εγώ θέλω να μας βοηθήσετε με την άποψή σας, γιατί δεν μπορεί να μην έχετε άποψη. Έχετε συλλέξει όλο αυτό το υλικό επ’ ευκαιρία της αναφοράς του ονόματός σας και σας συγχαίρω γιατί αμυνθήκατε και υπερασπιστήκατε τον εαυτό σας όπως έπρεπε να το κάνετε. Θέλω, λοιπόν, να μας πείτε ποια είναι η άποψη στην οποία έχετε καταλήξει. Τι έχει συμβεί εδώ δηλαδή; Βρισκόμαστε προ μιας κατασυκοφάντησης του πολιτικού κόσμου η οποία εκπορεύεται από ξένα κέντρα; Ή πράγματι εδώ υπάρχουν στοιχεία τέτοια που να μας πείθουν ότι έχει γίνει αν όχι στην έκταση που λέγεται, αλλά σε μια πολύ σημαντική έκταση, το φαινόμενο αυτό της διαφθοράς του πολιτικού κόσμου αναφορικά με τις δουλειές που έπαιρνε η συγκεκριμένη επιχείρηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Τζαβάρα, εγώ μπορεί να είμαι πιο έμπειρος στην πολιτική αλλά και εσείς είστε στα νομικά. Αυτό που μου ζητάτε μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα από τη διερεύνηση συγκεκριμένων περιπτώσεων με συγκεκριμένα στοιχεία και μαρτυρίες. Δεν μπορεί να βρεθεί γενικά και αόριστα. Οπωσδήποτε κάτι συνέβη. Δεν είναι ότι δεν συνέβη κάτι. Αυτό είναι πασιφανές. Τι ακριβώς συνέβη, ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, πώς τυχόν κατέληξαν χρήματα σε υπηρεσιακούς ή σε πολιτικά πρόσωπα, όσο και δύσκολο να είναι, είναι μια δουλειά που αφορά την επιτροπή σας. Εγώ ό,τι μπορώ στον τομέα αυτόν, να διευκολύνω. Αλλά δυστυχώς όπως σας είπα, πάλεψα για να βρω στοιχεία και δεν μου τα έδωσαν, ούτε οι γερμανοί. Γι’ αυτό ζητώ και από τον Πρόεδρο να δούμε τι λέει η τελευταία απόφαση, αυτή που αρχειοθετήθηκε. Να τα δούμε όλα αυτά τα πράγματα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ευχαρίστως να μας βοηθήσετε. Εμείς δεν διεκδικούμε το προνόμιο της παντογνωσίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Η οποιαδήποτε διερεύνηση της αλήθειας, το αποτέλεσμα στη διερεύνηση της αλήθειας, εμένα προσωπικά με βοηθά γιατί εγώ, όπως ξέρετε, υπέστην -και πρέπει να το συνεκτιμήσετε αυτό- μία καταγγελία και συκοφαντία αστήρικτη εν μέσω εκλογών. Κι αυτό για έναν πολιτικό, ο οποίος έχει χτίσει μια εικόνα ανθρώπου και την έχει χτίσει λιθαράκι-λιθαράκι, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι. και η στάση ενός πολιτικού κ. Τζαβάρα, είναι στα υπουργικά καθήκοντα. Έχω κάνει ανεπίληπτες υπουργικές θητείες με τεράστιες αποφάσεις, μεγάλου οικονομικού αντικειμένου και δεν τόλμησε ούτε αντιπολίτευση ούτε κανένας ποτέ να τις επικρίνει. Και είμαι στη διάθεσή σας - ανακατεύτηκε το όνομά μου- να σας πω αν έχω κάτι να προσφέρω. Δεν έχω τίποτα παραπάνω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.
..................
Παρακαλώ να εισέλθει ο μάρτυς.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυς κύριος Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης)
Κύριε μάρτυς, θα μας πείτε όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και την ιδιότητα που είχατε και ποια ιδιότητα έχετε σήμερα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ονομάζομαι Σημαιοφορίδης Κωνσταντίνος του Αγαπίου. Η διεύθυνση κατοικίας μου είναι Βότση 5, Γλυφάδα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Σήμερα με τι ασχολείστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Με το γράψιμο και το διάβασμα. Με τα φιλολογικά μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είστε λοιπόν συνταξιούχος που γράφετε και διαβάζετε. Στο παρελθόν είχατε διατελέσει…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Πρόλαβα και δίδαξα 24 χρόνια ως καθηγητής φιλόλογος. Ύστερα «ξεστράτισα», έγινα δήμαρχος Καστοριάς και από το 1981 έως το 2000 ήμουν εδώ, στο Κοινοβούλιο. Μετέπειτα είχα μόνο κομματική δραστηριότητα. Εκλήθην, αν θυμάμαι καλά, στις 14 Δεκεμβρίου του 2004 από τον Πρόεδρο και τότε Πρωθυπουργό κύριο Καραμανλή για να μου αναθέσει την ευθύνη του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Πριν υπεισέλθετε σ’ αυτά τα ουσιαστικά θέματα, θα ήθελα να μου πείτε αν έχετε πρόβλημα να ορκιστείτε. Μπορείτε να ορκιστείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω οτιδήποτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Οπότε σας δίνουμε πέντε-δέκα λεπτά για να μας κάνετε μία μικρή εισαγωγή που να σχετίζεται με το αντικείμενο της υποθέσεως για την οποία έχετε κληθεί εδώ και που υποθέτω ότι αντιλαμβάνεστε ότι είναι η γνωστή υπόθεση των κατηγοριών που υπάρχουν από στελέχη της εταιρείας SIEMENS ότι εδίδοντο χρήματα στα πολιτικά κόμματα. Πείτε μας λοιπόν γι’ αυτά τα θέματα πώς εμπλέκεστε και τι ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Καταρχήν δεν εμπλέκομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εννοώ πώς σας έχουν εμπλέξει χωρίς εσείς να έχετε ευθύνη.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεκτό.
Εκλήθην λοιπόν στις 14 Δεκεμβρίου 2004 –αν θυμάμαι καλά- από τον Πρόεδρο του κόμματος και τότε Πρωθυπουργό κύριο Καραμανλή εδώ, στη Βουλή, στο γραφείο του για να μου αναθέσει την ευθύνη του Γενικού Διευθυντή του κόμματος. Παρόντες κατά την ημέρα εκείνη στο γραφείο του τότε Διευθυντή κυρίου Αγγέλου ήταν ο τότε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κύριος Μεϊμαράκης, ο κύριος Αγγέλου ασφαλώς, ο Πρόεδρος οπωσδήποτε και, αν θυμάμαι καλά, ήταν ο κύριος Ρουσόπουλος, ο κύριος Καρράς, Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και φυσικά ο προκάτοχός μου Βαρθολομαίος.
Όταν μου ανακοινώθηκε αυτή η απόφαση του Προέδρου, είχα έναν ενδοιασμό τον οποίο εξέθεσα πάραυτα. Είπα ότι ευθυνόφοβος δεν υπήρξα ποτέ, αλλά ότι θα αναλάβω την ευθύνη υπό έναν όρο: Δεν ήθελα να έχω καμία απολύτως σχέση με την οικονομική διαχείριση του κόμματος και τούτο γιατί δεν είχα ποτέ αγαθές σχέσεις με τα οικονομικά. Ευρέθη τότε η φόρμουλα και είπα ότι εάν οιοσδήποτε άλλος, π.χ. η Οικονομική Επιτροπή του κόμματος, αναλάβει τη διαχειριστική ευθύνη των οικονομικών, από κει και πέρα οποιαδήποτε άλλη ευθύνη την επωμίζομαι ευχαρίστως γιατί πιστεύω ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ με πληρότητα σε ό,τι συνεπήγετο η θέση αυτή. Έτσι και έγινε υπό έναν όρο παρουσία όλων των ονομάτων που σας εξέθεσα, δηλαδή ότι αν κάπου λόγω θέσεως ως Γενικός Διευθυντής είναι απαραίτητη η υπογραφή μου σε σχέση με τα οικονομικά του κόμματος, είπα ότι πρώτα θα υπογράφει ο προκάτοχός μου ο οποίος είχε ως τότε τη διαχείριση και φυσικά μόνο όπου είναι απαραίτητο, όπως παραδείγματος χάρη όταν υποβάλλεται κατ’ έτος η οικονομική κατάσταση των κομμάτων κ.λπ.. Ποτέ δεν υπέγραψα χαρτί που να έχει σχέση με τα οικονομικά πάρε-δώσε χωρίς προηγουμένως να προϋπάρχει η υπογραφή του προκατόχου μου ο οποίος και επωμίστηκε αυτή την ευθύνη. Έκτοτε ασχολήθηκα με ό,τι άλλο συνεπήγετο η θέση του Γενικού Διευθυντή, με τα λειτουργικά του κόμματος, τα εκλογικά, τα θέματα των δημοσίων σχέσεων, χωρίς να έχω καμία απολύτως σχέση με τα οικονομικά του κόμματος.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση και για οποιοδήποτε θέμα θέλετε να διευκρινίσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Λαμβάνατε γνώση της οικονομικής πορείας του Κόμματος; Ως Γενικός Διευθυντής αναφερόντουσαν οι υπεύθυνοι διαχείρισης των οικονομικών σε εσάς;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Καθόλου, διότι εγώ ούτε πολυπράγμων υπήρξα ούτε και ενδιαφερόμουν, γιατί δεν με απασχολούσε. Ούτε γνώριζα και την κατάσταση την οικονομική, αλλά και την κίνηση των οικονομικών του Κόμματος. Ούτε και είχα την απαίτηση, γιατί δεν με απασχολούσε.
Εγώ, όσο χρόνο είχα στη διάθεσή μου, είχα με τόσα άλλα πράγματα να ασχοληθώ, από πρωίας μέχρι μεσονυχτίου, ώστε δεν μου περίσσευε χρόνος να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο εκτός των ευθυνών που είχα επωμιστεί…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δηλαδή, την περίοδο που εσείς ήσασταν στη Γενική Διεύθυνση του Κόμματος, ποιοι είχαν την ευθύνη για τη διαχείριση των οικονομικών, για εισπράξεις, για δωρεές προς το Κόμμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Υπήρχε η Οικονομική Επιτροπή και ο διαχειριστής, ο Βαρθολομαίος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Άρα, όλη την περίοδο που ήσασταν εσείς Γενικός Διευθυντής, ήταν ο αείμνηστος Βαρθολομαίος οικονομικός υπεύθυνος.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Την ευθύνη την είχε η Οικονομική Επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Της οποίας, όμως, προΐστατο…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Διαχειριστής…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Διαχειριστής της Οικονομικής Επιτροπής ήταν ο κ. Βαρθολομαίος.
Εσείς είχατε κάποιες γνωριμίες; Είχατε ποτέ έρθει σε επαφή με άτομα από τη Siemens, από τα ονόματα αυτά των «διακεκριμένων αστέρων» που έχουν ακουστεί, Χριστοφοράκος, Καραβέλας;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Καμία απολύτως. Απόλυτα και κατηγορηματικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Με τα άτομα που χειριζόντουσαν τις υποθέσεις για τις οποίες έχει εμπλακεί η Siemens στο συγκεκριμένο σκάνδαλο που διερευνούμε εμείς, δηλαδή με πολιτικά στελέχη των Υπουργείων, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν και του δικού σας Κόμματος, είχατε καθόλου επαφή; Σε σχέση με τη Siemens είχατε…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Καμία και με κανέναν και ποτέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Σημαιοφορίδη, έχω εδώ μία κατάσταση με τις επιτροπές των ατόμων που παρέλαβαν το περίφημο σύστημα C4I. Το έχετε ακούσει το C4I. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Το ακούω τώρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το Σύστημα Προστασίας των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ούτε ξέρω τι σημαίνει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ξέρετε τι είναι όμως;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είναι το γνωστό Σύστημα Προστασίας των Ολυμπιακών Αγώνων για το οποίο έχουν καταβληθεί ποσά, έχουν γίνει ιστορίες αν παρελήφθη, δεν παρελήφθη, με ποιο τρόπο παρελήφθη αν παρελήφθη. Δεν έχετε καθόλου…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Πλήρη άγνοια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εγώ δεν έχω να κάνω άλλη ερώτηση.
Ο κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε μάρτυς, ως γνωστόν η Επιτροπή ασχολείται, ύστερα από απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την έρευνα της υπόθεσης Siemens χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
Ειδικότερα μας απασχολεί το ζήτημα που δεν απασχόλησε μόνο τη δική μας χώρα, αλλά και μία πλειάδα κρατών, στα οποία η γερμανική πολυεθνική εταιρεία Siemens είχε αναπτύξει μία δραστηριότητα με βάση την οποία, επιχειρώντας να αναπτύξει τον κύκλο εργασιών της σε κάθε ένα κράτος, είχε χρησιμοποιήσει μέσα τα οποία ελέγχονται ως μέσα διαφθοράς του πολιτικού και του υπηρεσιακού προσωπικού των Οργανισμών και των κρατικών εταιρειών για τις οποίες ανελάμβανε προμήθειες ή εκτέλεση έργων.
Έχουμε, λοιπόν, από τη μία πλευρά δεδομένο ένα υλικό αποδεικτικό, το οποίο μας έχει έρθει από τις Ανακριτικές Γερμανικές Αρχές, στο οποίο αναφέρεται ότι συγκεκριμένα από τα έτη 1997 και μετά, η Siemens στην Ελλάδα, από διάφορα ταμεία μέσω των οποίων διακινούσε μαύρο και βρώμικο χρήμα, αντλούσε και χρησιμοποιούσε μεγάλα ποσά για την καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου, όπως λέγεται, δηλαδή στο να κάνει πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να είναι όσο γίνεται πιο υποχωρητικοί στην ανάθεση προμηθειών και έργων στην εταιρεία. Αυτό είναι δεδομένο.
Μάλιστα, δε, από ένα δικηγορικό γραφείο που εκτελούσε εντολές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, έχει προκύψει ότι αυτά τα χρήματα η Siemens τα έδινε σε ποσοστό 8% για δωροδοκίες υπηρεσιακών παραγόντων και 2% για δωροδοκίες κομμάτων ή πολιτικών του ποσοστού αυτού μετρουμένου επί του ετησίου τζίρου που πραγματοποιούσε η συγκεκριμένη εταιρεία.
Θα ήθελα, λοιπόν, με βάση αυτά τα δεδομένα να μας πείτε εσείς τι έχετε να καταθέσετε σε πρώτη αναφορά και δεύτερον, ποια είναι η προσωπική σας γνώμη για τα συγκεκριμένα γεγονότα, επί των οποίων θα ήθελα να πάρετε και μία συγκεκριμένη αξιολογική θέση.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σηαιοφορίδης): Κατ’ αρχήν, ουδέν έχω να καταθέσω. Αφού σας είπα ότι δεν είχα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, αυτό δεν σας αγγίζει, όχι πλέον ως πολιτικό, ως πολίτη αυτής της χώρας;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Ως πολίτης, απ’ ό,τι τώρα διαβάζω και ακούω, το καταδικάζω απολύτως όπου και σε όποιο βαθμό συνέβη. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο όμως. Να αξιολογήσω πρόσωπα και πράγματα δεν μπορώ, γιατί δεν έχω γνώση, γιατί δεν είχα καμία ούτε ενημέρωση ούτε ανάμειξη ούτε σχέση με όλες αυτές τις υποθέσεις.
Εγώ στη μακρόχρονη διαδρομή μου εδώ, τη βουλευτική μου θητεία, τα μόνα πράγματα που με απασχολούσαν ή ασχολήθηκα ήταν τα θέματα της Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λειτουργία του Κόμματος, οι εκλογές και τίποτε άλλο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εάν υποθέσουμε ότι μεταξύ των Κομμάτων που λένε οι γερμανικές Αρχές ότι δέχθηκαν εισφορές ή ενισχύσεις χρηματικές ήταν και η Νέα Δημοκρατία, αυτά τα χρήματα μέσω ποίας οδού θα εισήρχοντο στο Κόμμα, αν εισήλθαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν το ξέρω αυτό. Σας είπα ότι με τα οικονομικά του Κόμματος δεν είχα καμία απολύτως σχέση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μήπως γνωρίζετε τι είδους λογιστικά βιβλία τηρεί το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας; Αν τηρεί βέβαια.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Σας είπα ότι με τα οικονομικά δεν τα πάω καλά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τίποτα εντελώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Δεν ασχολήθηκα καθόλου, μα καθόλου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): Πώς αλλιώς να τα πω; Νομίζω ότι τα ελληνικά μου είναι…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άριστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης): …σαφή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Τζαβάρα.
Ο κ. Παφίλης έχει το λόγο.