28 Ιουνίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Μ. ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ ΣΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ

*Ελάχιστες πρέπει να ήταν οι ομιλίες στο συνέδριο που συνέβαλαν με προτάσεις στο τρόπο που πρέπει να οργανωθεί το κόμμα της ΝΔ. Η συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών αναλώθηκαν στο να τα χώσουν στο ΠΑΣΟΚ και επιδόθηκαν σε έναν αγώνα για το ποιος θα τα χώσει πιο χοντρά, λες και απευθύνονταν σε αναποφάσιστους 5 μέρες πριν τις εκλογές!!!

Τέλος πάντων θα σας παρουσιάσουμε τρεις από τις αξιολογότερες ομιλίες (Βολουδάκης, Καραχάλιος, Γαλαμάτης) στο συνέδριο που πραγματικά πρότειναν κάποια πράγματα για το πως πρέπει να πορευθεί στη συνέχεια η ΝΔ:

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, φίλες και φίλοι,

Είναι μεγάλος βέβαια ο πειρασμός σ’ ένα τέτοιο Συνέδριο ν’ αναφερθεί κανείς σε όλα. Αλλά, σεβόμενος τον χρόνο, θα περιοριστώ μόνο σ’ αυτά που αφορούν τη Γραμματεία των Νέων Τεχνολογιών της Έρευνας και της Καινοτομίας. Και θα δώσω έμφαση εκεί που πραγματικά χρειάζεται η συστράτευση όλων, για να μπορέσουμε να κάνουμε το άλμα που χρειάζεται ο εκσυγχρονισμός και η αλλαγή της στρατηγικής μας προσέγγισης σε αυτά τα θέματα.

Έχουμε δυο διακριτούς τομείς δουλειάς στη Γραμματεία Νέων Τεχνολογιών. Θα σας μιλήσω για τον έναν με επικεφαλίδες και για τον άλλον λίγο πιο αναλυτικά. Με επικεφαλίδες θα σας πω για τον τομέα που αφορά τη διαμόρφωση των θέσεων της παράταξής μας για τα ζητήματα των Νέων Τεχνολογιών, της έρευνας και της καινοτομίας.

Πρόκειται για θέσεις που, σήμερα, σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη ειδικότερα -αντιμετωπίζονται ως τα κατ΄ εξοχήν μέσα για την έξοδο από την κρίση. Γιατί υπάρχει συναίνεση και πολιτική -και γύρω από τους οικονομικούς αναλυτές- ότι το κατεξοχήν πεδίο μέσα από το οποίο μπορούν να κινητοποιηθούν επενδύσεις, μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, μπορούν τελικά να δοθούν οδοί εξόδου από την κρίση, είναι ακριβώς οι τομείς των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, προς την κατεύθυνση δηλαδή της διαμόρφωσης των θέσεων, ξεκινήσαμε ήδη συνεργασία με τους φορείς της αγοράς, τους φορείς του ακαδημαϊκού κόσμου, τους φορείς της κοινωνίας.

Ξεκινήσαμε μια συζήτηση που θα συνεχιστεί, πολύ σύντομα, διαδικτυακά. Με μια δημόσια διαβούλευση -την πρώτη που θα κάνει το κόμμα μας διαδικτυακά- η οποία, μέχρι το Φθινόπωρο, θα έχει καταλήξει σε μια διατύπωση συνολικής πρότασης για τα ζητήματα, τόσο των νέων τεχνολογιών, όσο και της έρευνας, που είναι ένας συγγενής, αλλά διαφορετικός τομέας. Αυτός ήταν ο τομέας για τον οποίο σας είπα ότι θα αναφερθώ σε επικεφαλίδες.

Λίγο πιο αναλυτικά θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο άλλο μέρος της δουλειάς μας, στη Γραμματεία των Νέων Τεχνολογιών. Το μέρος που απορροφά και την περισσότερη ενέργειά μας αυτό το διάστημα: Είναι η εκπόνηση και η υλοποίηση μιας νέας διαδικτυακής στρατηγικής για το κόμμα μας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει μπροστά της πεδίο δόξης λαμπρό για το χώρο του διαδικτύου. Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν δεν ήμαστε στην πρωτοπορία. Και αυτό το γεγονός το αναγνωρίζουμε και εργαζόμαστε σκληρά για να βρεθούμε στην πρωτοπορία. Και θα σας πω με ποιο τρόπο.

Η διαδικτυακή μας στρατηγική βασίζεται σε δυο πυλώνες: Ο ένας είναι η διαδραστικότητα και ο άλλος είναι η αποκέντρωση στην παραγωγή του περιεχομένου. Και θα σας πω τι εννοώ και που χρειάζεται η συνδρομή και συστράτευση όλων σας.

Διαδραστικότητα ονομάζουμε τη δυνατότητα του πολίτη να συμμετέχει στη διαμόρφωση της πολιτικής. Είναι το άνοιγμα στην κοινωνία που κάνει η Νέα Δημοκρατία, το οποίο βρίσκει έμπρακτη εφαρμογή. Αποδεικνύεται εμπράκτως στη διαδικτυακή μας στρατηγική.

Διαδραστικότητα σημαίνει οι διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν σε όλα τα μείζονα θέματα, στα οποία ο κάθε πολίτης, ο κάθε φορέας, θα μπορεί να διατυπώσει γραπτά τη γνώμη του, να μπει η γνώμη αυτή στο διάλογο διαδικτυακά, να σχολιαστεί από άλλους και να μας βοηθήσει να κάνουμε τελικά τη σύνθεση για τη διαμόρφωση των δικών μας θέσεων.

Διαδραστικότητα είναι ακόμα η δυνατότητα γρήγορης αποτελεσματικής και εύκολης επικοινωνίας του πολίτη, του μέλους του κόμματος, με το κόμμα συνολικά, με τα στελέχη του, με την οργάνωσή του.

Ξαναλέω ότι είναι η έμπρακτη απόδειξη και εφαρμογή του ανοίγματος στην κοινωνία. Και αυτό το χαρακτηριστικό, η διαδραστικότητα, θα είναι κύριο χαρακτηριστικό της νέας μας διαδικτυακής πύλης. Γιατί η νέα μας στρατηγική συνοδεύεται κι από μία νέα διαδικτυακή πύλη, ένα portal όπως λέγεται, το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό μας ιστότοπο και μέσα από το οποίο θα δείτε όλα αυτά για τα οποία σας μίλησα.

Υπάρχει άλλο ένα βασικό σημείο στη στρατηγική μας, ο δεύτερος πυλώνας. Και αυτός -η αποκέντρωση στην παραγωγή περιεχομένου- και αυτός εκφράζει το άνοιγμα στην κοινωνία. Τι εννοώ; Η νέα μας διαδικτυακή πύλη θα είναι ένα μωσαϊκό ουσιαστικά από επιμέρους ιστοτόπους. Θα δίνεται η δυνατότητα -και αυτός είναι ο στόχος μας- κάθε Τομέας Πολιτικής Ευθύνης, κάθε Γραμματεία, κάθε Νομαρχιακή Οργάνωση, κάθε Δημοτική, ακόμα Τοπική Οργάνωση, να έχει το δικό της αυτόνομο ιστότοπο, μέσα στο πλαίσιο της διαδικτυακής πύλης.

Μέσα από την αποκέντρωση αυτή στην παραγωγή περιεχομένου, μπορούμε να διευρύνουμε τη θεματολογία με την οποία προσεγγίζουμε την κοινωνία. Μπορούμε, τελικά, να διευρύνουμε την επιρροή μας στην κοινωνία. Κι ακόμα, μέσα από αυτή την αποκέντρωση κι από αυτή την αυτονομία, που θα δίνεται στις οργανώσεις και τις δομικές μονάδες του κόμματος, δίνουμε αξία ουσιαστικά, σε όλες αυτές τις οργανώσεις, τις κάνουμε συμμέτοχους στη διαμόρφωση της τελικής πολιτικής.

Και βέβαια η προσπάθειά μας για την αποκέντρωση, δεν μπορεί να εξαντληθεί στο τι θα γίνεται μέσα από την επίσημη διαδικτυακή μας πύλη. Από την προσπάθειά μας αυτή δεν μπορεί να λείπουν τα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο, τα social media , τα blogs , τα μέσα της δικτύωσης, όπως το facebook , το twitter και πολλά άλλα που δε χρειάζεται να αναφέρω αυτή τη στιγμή.

Τα μέσα αυτά, τα προσεγγίζουμε με τελείως διαφορετικό τρόπο, από ό,τι ως σήμερα. Και πάλι η έμφασή μας είναι στην αυτονομία της κάθε μιας μονάδας, του κάθε προσώπου, της κάθε οργάνωσης που μπορεί και θέλει να παραγάγει περιεχόμενο. Θέλουμε να συμμετέχουμε στον ελεύθερο διάλογο που γίνεται στην κοινωνία. Να διευκολύνουμε τα μέλη και τα στελέχη και τους φίλους μας να αναπτύξουν τη δική τους παρουσία στο διαδίκτυο και στο διάλογο αυτό.

Δεν θέλουμε, μέσα από τα social media , να κάνουμε αναπαραγωγή των δελτίων Τύπου. Όχι γιατί αυτά δεν έχουν σημασία, αλλά γιατί έχουν το δικό τους δρόμο. Έχουν το δρόμο και της κεντρικής μας διαδικτυακής πύλης και των Μέσων Ενημέρωσης προς τα οποία απευθύνονται. Θέλουμε μέσα από αυτό το μηχανισμό να εκμεταλλευθούμε τον δυναμισμό, τις ιδέες, τη διάθεση την αγωνιστική της κάθε μιας και του κάθε ενός από εσάς. Γιατί αυτή τη δυνατότητα, μας τη δίνει σήμερα η τεχνολογία. Κι αυτή τη δυνατότητα θέλουμε να την αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό.

Πρέπει να σας πω και κάτι άλλο πολύ σύντομα: Όλα τα κόμματα στην Ελλάδα, σήμερα -και η Νέα Δημοκρατία- είναι αναγκασμένα, σε ένα βαθμό, στο δημόσιό τους διάλογο να περιορίζονται από την επικαιρότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται στα μεγάλα κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης. Εν πάση περιπτώσει να την παρακολουθούν πολύ αυστηρά και πολύ συχνά να αφιερώνουν εκεί το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών τους.

Με την αποκέντρωση στην παραγωγή του περιεχομένου, που σας ανέφερα, δίνουμε τη δυνατότητα του διαλόγου σε πολλά θέματα, σε τομείς της καθημερινότητας και του ζωντανού πολιτικού πεδίου. Δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτά να μπουν στο προσκήνιο και να αποτελέσουν μέσο επιρροής και διάδοσης των ιδεών μας σε κάθε κατεύθυνση.

Γιατί υπάρχουν πολλά θέματα που δεν φτάνουν κάθε μέρα στη Βουλή, που δεν φτάνουν να γίνονται κεντρικές πολιτικές θέσεις, δεν φτάνουν στα δελτία των οκτώ ή στις εφημερίδες. Απασχολούν, όμως, επιμέρους κοινωνικές-επαγγελματικές ομάδες, απασχολούν επιμέρους τοπικές κοινωνίες.

Όλα αυτά, μέσα στο μωσαϊκό των ιστοτόπων μας, μέσα στο δίκτυο το μεγάλο των ανεξάρτητων παρουσιών τα κοινωνικά μέσα της δικτύωσης, στα social media , θα μπορέσουν να αναδειχθούν και να αποτελέσουν κεντρικά σημεία της δικής μας πολιτικής προσπάθειας.

Η Γραμματεία των Νέων Τεχνολογιών, για να αναπτύξει αυτή την αυτόνομη παρουσία των φίλων, των μελών, των στελεχών μας και των οργανώσεων που σας ανέφερα, έχει ήδη ξεκινήσει ένα κύκλο σεμιναρίων για τα στελέχη. Ορίστηκαν υπεύθυνοι διαδικτύου σε κάθε Γραμματεία, σε κάθε Τομέα, σε κάθε ΝΟΔΕ. Και αποτελούν, ήδη, οι άνθρωποι αυτοί τη μαγιά μιας νέας πολιτικής παρουσίας, μιας παρουσίας, η οποία χέρι-χέρι με τη σημερινή μας οργάνωση θα δώσει τη μάχη των ιδεών σε όλα τα πεδία.

Το διαδίκτυο, φίλες και φίλοι, είναι ένας χώρος ελευθερίας. Είναι ένας χώρος ανταλλαγής και άνθισης των ιδεών. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, πιστεύουμε ότι είναι ένας χώρος προνομιακός για τη δική μας παράταξη, για την παράταξη που σήμερα προτάσσει τις ιδέες της, τις ιδέες που διεθνώς κυριαρχούν αυτή τη στιγμή, τις ιδέες που αποτελούν την ουσιαστική απάντηση στην κρίση.

Τις ιδέες μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, οι οποίες μέσα από αυτό το σύστημα που θα κινητοποιεί τη δύναμη του κάθε ανθρώπου που μοιράζεται τις ιδέες και τα πιστεύω μας, μέσα από την προσπάθεια όλων των ανθρώπων και των οργανώσεων, θα μας επιτρέψουν να κάνουμε την παράταξή μας και στην πράξη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. και θα μας επιτρέψουν να δείξουμε και στην πράξη ότι οι ιδέες μας είναι αυτές που αποτελούν τη διέξοδο. ότι οι ιδέες μας είναι αυτές που τελικά κυριαρχούν και στην ελληνική κοινωνία.

Σας ευχαριστώ πολύ.