03 Ιουνίου 2010

Η επιστολή Μεϊμαράκη εκθέτει την Μπακογιάννη

Την επιστολή του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη με την οποία ζητούσε από την συνάδελφό του κ. Ντόρα Μπακογιάννη να επιληφθεί προσωπικά του θέματος της χρηματοδότησης των έργων υποδομής στη ναυτική βάση στο Δυρράχιο της Αλβανίας φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος, απαντώντας στους ισχυρισμούς της τέως υπουργού Εξωτερικών ότι δέχεται «αήθη επίθεση» με «παραποίηση δεδομένων και γεγονότων».

Η επιστολή Μεϊμαράκη εκθέτει την ΜπακογιάννηΗ κ. Μπακογιάννη ισχυρίσθηκε πως δεν αρνήθηκε τη χρηματοδότηση των 6,5 εκατ. ευρώ, απλά λόγω νομικού κωλύματος δεν μπορούσε να διατεθεί το ποσό αυτό μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας. Δεν αναφέρει όμως αν έγινε προσπάθεια εξεύρεσης των χρημάτων από άλλες πηγές, προκειμένου να αποφευχθεί η διείσδυση της Τουρκίας στην Αλβανία και να μην τορπιλισθούν τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων. Κάτι που επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης στην επιστολή του, αλλά χωρίς δυστυχώς να εισακουσθεί, και σήμερα η Αγκυρα να αναπτύσσει συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τα Τίρανα, εγκαθιστώντας ναυτικές δυνάμεις στο Δυρράχιο και σε άλλες περιοχές της Αλβανίας.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας, για τη χρηματοδότηση με 6,5 εκατ. ευρώ της ελληνοαλβανικής συμφωνίας που αφορούσε στην εκτέλεση των αναγκαίων έργων υποδομής-αναβάθμισης της ναυτικής βάσης του Bisht Palla (Δυρράχιο), το σχέδιο νόμου προέβλεπε να πραγματοποιηθεί από πιστώσεις αναπτυξιακής βοήθειας ετών 2003-2006. Το 2002 είχαν δοθεί από την ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ 500.000 ευρώ για έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών για την εκτέλεση του έργου από το ΓΕΝ, το οποίο όμως για τεχνικούς λόγους δεν μπόρεσε να απορροφήσει την πίστωση. Το 2004 προβλέφθηκε νέα πίστωση 1 εκατ. ευρώ από την ΥΔΑΣ, η οποία όμως ανακλήθηκε πιθανώς λόγω έλλειψης κονδυλίων. Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν είναι πώς για τα δύο αυτά χρόνια η ΥΔΑΣ δεν είχε νομικό κώλυμα αποδέσμευσης κονδυλίων για στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το απέκτησε ξαφνικά το 2006;

Ο κ. Μεϊμαράκης προειδοποιούσε πως «η εκκρεμότητα, πέραν του ότι πλήττει το κύρος της χώρας, έχει αποτελέσει αφορμή αρνητικών δημοσιευμάτων από τον αλβανικό Τύπο και χρησιμοποιείται πολιτικά από αλβανικούς κύκλους που αντιτίθενται στην ελληνοαλβανική προσέγγιση» και έκρουε το κώδωνα του κινδύνου για την εμπλοκή της Τουρκίας. «Παράλληλα, δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να διευρύνει τη διείσδυσή της στην Αλβανία, καθόσον ανέλαβε και διεκπεραίωσε ήδη ένα μέρος του έργου, που αφορούσε στην κατασκευή και τον εξοπλισμό του διοικητηρίου της ναυτικής βάσης, ενώ έχει εκδηλώσει την επιθυμία να αναλάβει τη συνολική κατασκευή του έργου», επισήμανε στην επιστολή του προς την κ. Μπακογιάννη.

Την προέτρεπε, μάλιστα, να μεριμνήσει προσωπικά για τη μεταφορά του ποσού των 6,5 εκατ. ευρώ κατανεμημένου σε ένα ή δύο έτη από πιστώσεις αναπτυξιακής βοήθειας της ΥΔΑΣ και ειδικότερα από τα κονδύλια των «Αλλων Επίσημων Ροών» και να ενεργήσει σύντομα. Ωστόσο, οι προτροπές του δεν ελήφθησαν υπόψη, με αποτέλεσμα οι κινήσεις της Αγκυρας να εκτοπίσουν την Ελλάδα από μία περιοχή που έπρεπε να κατέχει κυρίαρχη θέση.

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=8481&catid=7