07 Ιουνίου 2010

Το golden boy του ΠΑΣΟΚ...

Tου Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη

Αναρίθμητες οι φορές που τον θυμάμαι -τον Πρωθυπουργό σου εννοώ- να μιλά για τα γαλάζια golden boys και να καταδικάζει την προηγούμενη κυβέρνηση του μικροκαραμανλισμού για προνομιακή μεταχείριση ορισμένων αρεστών, με το χάρισμα πολλών θέσεων με παχυλότατους μισθούς.

Τί να πρωτοθυμηθείς; Tί να πρωτοθυμηθώ; Tον κ. Χατζηεμανουήλ, που λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός έπαψε να τον κατηγορεί για κακοδιαχείριση και για τον προκλητικό του μισθό; Γιατί άραγε; Μήπως ο No1 του ΟΠΑΠ έκανε κάποια μεγάλη χορηγία σε... οικογενειακή ΜΚΥΟ του ΓΑΠ; Ποιός ξέρει; Ή μάλλον, κάποιος ξέρει, αλλά δεν είναι του παρόντος.

Όπως πολλοί ξέρουν και βλέπουν ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του για περιορισμό των υψηλών μισθών και τον αφανισμό των φαινομένων των "χρυσών παιδιών". Πολλοί ξέρουν, αλλά δίχως προσωπικά να καταλαβαίνω το λόγο, περνούν ειδήσεις στα ψιλά παραπολιτικών στηλών.

Όπως, μια κυριακάτικη εφημερίδα που στην παρασκηνιακή της στήλη γράφει:"Σε πέντε θέσεις... Αναμφίβολα κάποια από τα "άριστα και όχι αρεστά" στελέχη που τοποθετήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις ευθύνης έχουν περισσότερα προσόντα από κάποια άλλα. Αλλά είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να καλύπτει πέντε θέσεις σε διοικητικά συμβούλια διαφορετικών οργανισμών; Πρόκειται για τον Σπ. Παντελιά, που είναι αντιπρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μέλος δ.σ. στα ΕΛΛ.ΠΕ., μέλος δ.σ. στην Τράπεζα Αττικής, και μέλος δ.σ. στην Τ-Bank και στο Χρηματιστήριο. Αυτό θα πει άριστος!"

Προκλητική περίπτωση πράγματι πριμοδοτούμενου, ο κ. Παντελιάς (μόνο σε μένα το όνομά του μού θυμίζει τον κ. Πανταγιά;) και έκανα μια μικρή έρευνα για το αν πράγματι ισχύει, ακόμα και στις μέρες του νεοσοσιαλοφιλεύθερου ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ, η συγκεκριμένη εξοργιστική περίπτωση πολυθεσίτη. Και όντως ισχύει.

Ο ανώτατος τραπεζικός υπάλληλος, κ. Παντελιάς, είναι εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τον Δεκέμβριο του 2009. Εξελέγη επίσης στο Δ.Σ. στα ΕΛΛ.ΠΕ., ως εκπρόσωπος των μετόχων μειοψηφίας, κατά την ειδική συνέλευση που στις 28/12/09 και επίσης είναι πρόεδρος σε επιτροπή ελέγχου στα ΕΛΛ.ΠΕ., που τσεκάρει αν όντως οι ετήσιες αποδοχές των μελών του Δ.Σ. για το 2010 θα μειωθούν κατά 15%..Αλήθεια, χρειάζεται να συσταθεί επιτροπή για να ελεγχθεί αν τα μέλη θα τηρήσουν τα συμφωνημένα; Τέτοιος βαθμός επικινδυνότητας ελοχεύει για παρασπονδία και μη τήρηση ανάμεσα στα εκλεκτά μέλη; Τέτοια ανησυχία για το αν θα τηρήσουν μια δέσμευση με άρωμα κοινωνικής δικαιοσύνης από τους εντιμότατους Κυρίους;

Προσπερνώντας το παράλογο στα ΕΛΛ.ΠΕ. και συνεχίζοντας την απαρίθμηση των θέσεων του εν λόγω επίλεκτου, σημειώνω ακόμη ότι κατά τη συνεδρίασή του στις 26/1/2010, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής εξέλεξε, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Αντωνίου Καμινάρη, τον κ. Σπυρίδωνα Παντελιά ως νέο, μη εκτελεστικό μέλος του. Tέλος -για την ώρα, γιατί πιθανώς ο κ. Παντελιάς να καταλάβει κι άλλη θέση- στις 11/05/2010 συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας «Ασπίς» (Aspis Bank) -που άλλαξε την επωνυμία της σε «T-Bank»- και μεταξύ άλλων εξέλεξε ως μέλος τον κ. Παντελιά. Σημειώνω ότι βασικός μέτοχος της T-Bank, με ποσοστό 32,9%, είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και δεν γνωρίζω αν επιτρέπεται από το καταστατικό και τη σχετική νομοθεσία η συμμετοχή ενός μέλος στο ΔΣ που είναι μέλος και στο ΔΣ του βασικού μετόχου.

Τί έχει κάνει αλήθεια ο κ. Παντελιάς για να είναι τόσο ευνοημένος; Συνέταξα, για να απαντήσω σ' αυτό το ερώτημα που αυτοέθεσα, το βιογραφικό του κυρίου που έχει περάσει από πολλές τράπεζες, των οποίων τώρα διακυβεύεται η σωτηρία τους και μάλλον θα σωθούν από το πακέτο του ΔΝΤ, το οποίο ο Πρωθυπουργός σου θα δώσει κατά πλειοψηφία σ' αυτές για... καλοδιαχείριση, ασχέτως αν πριν λίγο καιρό κατηγορούσε τη ΝΔ για ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών. Σας παραθέτω τις περγαμηνές του κ. Παντελιά στη κατακλείδα μου.

Ο κ. Παντελιάς, λοιπόν, είναι κάτοχος Διδακτορικού και Μάστερ στις Οικονομικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Washington στο St. Louis, καθώς και Πτυχίου της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκίνησε από το Ρόιτερς, συνέχισε στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, για να μεταπηδήσει εν συνεχεία στην Εθνική όπου διετέλεσε στενός συνεργάτης του Νίκου Καραμούζη. Ηταν ο μόνος που ακολούθησε τον Καραμούζη όταν ο τελευταίος μεταπήδησε στην EFG Eurobank και εκεί ο κ. Παντελιάς ορίστηκε Γενικός Διευθυντής στην EFG Telesis Finance (2002-2004). Οταν αργότερα ο τότε γενικός διευθυντής της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Γιάννης Μάνος, ανέλαβε πρόεδρος της Γενικής Τράπεζας, ζήτησε από τον Παντελιά, που τον γνώριζε από την Ένωση, να τον ακολουθήσει, προσφέροντάς του μία από τις τρεις κορυφαίες θέσεις της Γενικής. Εκεί εργάστηκε ως και ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής (2000-2002). Η παραίτηση Μάνου ενάμιση χρόνο μετά ώθησε τον Παντελιά να υποβάλει και τη δική του παραίτηση για λόγους ευθιξίας και ηθικής τάξεως αν και θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του. Ακολούθησε η επάνοδος στην EFG Eurobank από την οποία αποχώρησε στα τέλη του 2004 για να αναλάβει την άνοιξη σύμβουλος διοίκησης στην Εμπορική, όπου διετέλεσε αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής (2005-2007). Στη συνέχεια ενίσχυσε το στελεχιακό δυναμικό της Τράπεζας Κύπρου, όπου ανέλαβε τη θέση του Ανώτερου Διευθυντή εργασιών Investment Banking, Asset Management και Χρηματιστηριακών Συναλλαγών, σε Ελλάδα και Κύπρο.