29 Ιουνίου 2010

Ρε Γιωργάκη επιμένεις να ρωτήσουμε πιτσιρικά να μας πει αν αυτά που έλεγες για το Sony Reader είναι SciFi;

Βουλή 23.01.2009. Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την παιδεία. Στο βήμα ανεβαίνει ο ΓΑΠ και είναι εμφανές ότι έχει κρύψει κάτι κάτω απ το σακάκι του:

«Θα το αποδείξουμε από τον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό, με επιπλέον 1.000.000.000 ευρώ για την παιδεία. Θα κόψουμε, αν χρειάζεται, από παντού. Τα λεφτά θα βρεθούν. Θα εξοικονομηθούν και από άλλες δαπάνες, για να πάνε στην παιδεία. Όχι για να χαθούν σε κάποια αδιαφανή χοάνη, αλλά για να χρηματοδοτήσουν τις μεγάλες αλλαγές και να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις.

Κλείνω μ΄ ένα παράδειγμα: Πόσο νομίζετε ότι κοστίζουν όλα τα βιβλία που διανέμουμε δωρεάν σε μαθητές και φοιτητές; Τι θα λέγατε, αν μπορούσαμε να χωρέσουμε, όλα αυτά τα βιβλία σ΄ ένα, που να χωράει μάλιστα στην τσέπη του μαθητή και χίλια ακόμα; Όλα τα αρχαία κείμενα των Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων, αλλά πολλά και της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, αγγλικής και γαλλικής λογοτεχνίας, σημειώσεις καθηγητών; Αυτό το βιβλίο το κρατώ στο χέρι μου. Είναι ηλεκτρονικό βιβλίο.

Σ΄ ένα σχολείο ο μαθητής δεν θα έχει μόνο τα βιβλία του. Μέσα από το διαδίκτυο θα έχει πρόσβαση σ΄ ένα πλούτο γνώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα είναι η δική του παγκόσμια βιβλιοθήκη. Εάν διαβάζει για γενικές εξετάσεις, θα μπορεί να βρει τον καλύτερο φροντιστή καθηγητή ή και συμμαθητή να τον βοηθήσει οn line, διαδικτυακά.

Θα έχει τις ασκήσεις του. Θα μπορεί να τον αξιολογεί ο καθηγητής, μέσα από μία κεντρική αρχή αξιολόγησης ή τοπικά. Εάν οι επίσημες εξετάσεις είναι πολλαπλών επιλογών, θα μπορούν να διανέμονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, άμεσα.

Όταν το σχολείο και ο μαθητής θα έχει απεριόριστα βιβλία, φίλες και φίλοι, ή αν θέλετε πρόσβαση στην πνευματική περιουσία ολόκληρης της ανθρωπότητας –διότι αυτό θα είναι αύριο το σχολείο- δεν θα του ζητάμε αποστήθιση. Θα είναι τρελό. Θα του ζητάμε κριτική δυνατότητα, να ξέρει να επιλέγει απ’ όλες τις πηγές την καλύτερη δυνατή λύση για το πρόβλημά του.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα των προβάτων)...

Και το κεντρικό Υπουργείο, μέσω άμεσης επαφής με το διαδίκτυο, θα έχει πολύ καλύτερη, καθημερινή εικόνα του επιπέδου κάθε μαθητή, των σχολείων και της ύλης. Το βιβλίο, μέσα σε μια μέρα, θα μπορεί να συμπληρώνεται κεντρικά, ηλεκτρονικά, και να διανέμεται ταυτόχρονα σ΄ όλη την Ελλάδα ή την υφήλιο.

Εάν αυτά κύριοι συνάδελφοι, σας φαντάζουν επιστημονική φαντασία, ρωτήστε ένα νέο της ηλικίας του Αλέξανδρου, που δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα των προβάτων)»

Στο αν αυτά που έλεγε ήταν επιστημονική φαντασία δεν χρειάζεται φαντάζομαι να ρωτήσουμε κανένα πιτσιρικά...

Αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων πόσο παραμυθάς είναι