09 Ιουλίου 2010

Αναβάθμισε την Παιδεία !!!

Με αφορμή την κατάργηση της βάσης του 10 και την εισαγωγή χιλιάδων επιπλέον υποψηφίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με βαθμούς από 4-5 στα ΤΕΙ και 6-7 στα ΑΕΙ διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά την επικίνδυνη πολιτική του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της Παιδείας.

Εδώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε τον παραλογισμό σε όλο του το μεγαλείο αν δεν είχαμε να κάνουμε με το ΠΑΣΟΚ, που γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι της πελατειακής πολιτικής στο χώρο της Παιδείας...

Aπό τη μια το Υπουργείο Παιδείας τροφοδοτεί με χιλιάδες μαθητές τα περιφερειακά ΤΕΙ που έχουν φυτρώσει ως μανιτάρια σε κάθε επαρχιακή κωμόπολη και από την άλλη μελετά την αναδιάρθρωση του χάρτη των ΑΕΙ-ΤΕΙ με συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων ή και ιδρυμάτων. Είναι ο επικαλούμενος «Καλλικράτης των Πανεπιστημίων» όπως έχει ονομαστεί από τους εκπαιδευτικούς ρεπόρτερ. Αντί οποιουδήποτε άλλου δημοσιεύματος θα παραθέσω αυτούσια δήλωση της υπουργού Παιδείας για το θέμα.

Στη χώρα μας επί αρκετές δεκαετίες, υπήρξε μια επιλογή αποκέντρωσης των πανεπιστημίων η οποία πολλές φορές ξεπέρασε τα όρια της ορθολογικής και επιστημονικής σκέψης και πήρε τα χαρακτηριστικά διασποράς ιδρυμάτων. Σήμερα, λοιπόν, στο συνολικό σχέδιο ανασύνταξης της χώρας, μπαίνει με έμφαση και το θέμα της χωροταξικής αναδιάρθρωσης και των πανεπιστημίων. Χωροταξική αναδιάρθρωση η οποία θα βασιστεί σε ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά και κριτήρια που έχουν σχέση με τις περιφερειακές δομές της χώρας, κριτήρια τα οποία θα συζητηθούν με όλη την ακαδημαϊκή και όχι μόνο κοινότητα, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε πανεπιστημιακά ιδρύματα ισχυρά. Τα οποία σε συνεργασία και με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών – και εδώ αξίζει τον κόπο να εξαντλήσουμε στα όρια του Συντάγματος τη δυνατότητα συμμετοχής και των τοπικών κοινωνιών – να μπορέσουμε να δώσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα για παραγωγή γνώσης, για έρευνα, για αριστεία, για εφαρμογή αυτής της γνώσης προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Βλέπε εδώ την δήλωση

http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7743:2010-05-10-13-06-21&catid=335:2009-12-02-06-41-30&Itemid=673

Και ερωτώ, αν πράγματι προχωρήσει το σχέδιο των καταργήσεων - συγχωνεύσεων, που σίγουρα θα πλήξει πρώτα περιφερειακά ΑΤΕΙ και ΑΕΙ που δεν έχουν σαφές επιστημονικό αντικείμενο, δεν οδηγούν σε σύνδεση με την παραγωγή, και τέλος, είναι ξεκομμένα από άλλα ομοειδή τμήματα, ΤΙ ΘΑ ΓΊΝΟΥΝ όλοι αυτοί οι εισακτέοι;;;Σαφώς και δεν θα διαγραφούν καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι άπαξ και εισαχθείς σε ένα ελληνικό ΑΕΙ/ΑΤΕΙ δεν υπάρχει περίπτωση να σε διαγράψουν ποτέ (βλέπε αιωνίους φοιτητές). Αρα, οι φοιτητές / σπουδαστές αυτοί θα μεταπηδήσουν σε κάποιο άλλο ίδρυμα... Καταλαβαίνετε δηλ. τι θα γινει, εισάγεται κάποιος πχ στο ΤΕΙ Κολοπετινιτσας και όταν αυτό καταργηθεί θα πάρει πτυχίο από το ΤΕΙ Αθηνών.. Αρα, μήπως η κατάργηση της βάσης του 10 είχε σκοπό να εισαχθεί μια μεγάλη εκλογική πελατεία στα ΤΕΙ που αλλού θα εισαχθεί και μετά θα μετακινηθεί κάπου καλύτερα;

Μα κάνει το ΠΑΣΟΚ τέτοια πράγματα θα μου πείτε; Αντί απάντησης θα σας παραθέσω ένα δημοσίευμα του Ριζοσπάστη του 1996. Δυστυχώς ήταν το μόνο που βρήκα για το θέμα καθώς οι υπόλοιπες εφημερίδες είτε δεν διαθέτουν δωρεάν πρόσβαση στο αρχείο τους είτε δεν έχουν ψηφιοποιήσει το αρχείο της εποχής εκείνης. Αν και από το Ριζοσπάστη, η είδηση είναι απολύτως αληθινή, γνωρίζω κάποια παιδιά που ευνοήθηκαν από την προεκλογική αύξηση των εισακτέων του 1996 και την παράλληλη πτώση των βάσεων. Σημειωτέον, η ρύθμιση αυτή έγινε, όπως λέει και το άρθρο, λίγο πριν τις εκλογές του 1996, όποτε το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη μετά τις καρεκλιές του συνεδρίου κατόρθωσε να βγει «Ενωμένο Δυνατό» και να εγκαινιάσει την οκταετία του Σημιτισμου… Τραγική ειρωνεία, ο τότε υπουργός παιδείας που έκανε αυτό το προεκλογικό ρουσφέτι της πτώσης των βάσεων και της εισαγωγής επιπλέον 3.302 υποψηφίων ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός η κυβέρνηση του οποίου κατάργησε την βάση του 10 επιτρέποντας την εισαγωγή χιλιάδων επιπλέον υποψηφίων που σε άλλη περίπτωση δεν θα περνούσαν ούτε απ’έξω από εκπαιδευτικό ίδρυμα….Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Ακολουθεί το άρθρο του Ριζοσπάστη

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=3673911&textCriteriaClause=

Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 1996, Νέες βάσεις σε 319 τμήματα

Σε χρόνο ρεκόρ για να προλάβει τις εκλογές, το υπουργείο Παιδείας ολοκλήρωσε την επιχείρηση εισαγωγής κι άλλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εισάγονται 3.302 αλλά δημιουργούνται προσδοκίες αλλαγής τμήματος σε χιλιάδες άλλους με την πτώση των βάσεων

Νύχτα και μέρα εργάζονταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας που επεξεργάστηκαν τα νέα δεδομένα, προκειμένου ο υπουργός Γ. Παπανδρέου να ανακοινώσει χτες, μόλις τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, τις νέες βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Για να δημιουργήσει έτσι προσδοκίες σε χιλιάδες υποψήφιους και τις οικογένειές τους. Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα, εισάγονται επιπλέον 3.302 υποψήφιοι και συγκεκριμένα 540 στα ΑΕΙ και 2.762 στα ΤΕΙ. Ταυτόχρονα όμως μειώνονται οι βάσεις σε 174 τμήματα των ΑΕΙ και 145 των ΤΕΙ, οπότε πολλοί είναι αυτοί που μπορούν να μεταπηδήσουν σε άλλο τμήμα.

Αξιοσημείωτο της πρεμούρας του υπουργείου, είναι το γεγονός ότι από την μέρα που ο υπουργός ζήτησε από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να δηλώσουν πόσους μπορούν να δεχτούν επιπλέον, μέχρι χτες που ανακοινώθηκαν οι νέες βάσεις, πέρασαν μόλις οκτώ μέρες!

Πρόκειται για την πιο ανέξοδη προεκλογική "παροχή" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που προκειμένου να κερδίσει μερικούς ψήφους καπηλεύεται το όνειρο για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο χιλιάδων νέων. Στο μεταξύ οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να ολοκληρώσουν το ρουσφέτι εκδίδοντας και τις ονομαστικές καταστάσεις με τους επιτυχόντες μέχρι αύριο, για να προλάβουν προφανώς τις εκλογές.

Ο γγ του υπουργείου προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. "Η ανακοίνωση σήμερα των βάσεων καταρρίπτει και το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι το υπουργείο Παιδείας κρατά σε αγωνία χιλιάδες υποψήφιους" είπε. Είπε επίσης ότι αποδείχτηκε πως δεν ήταν προεκλογική εξαγγελία, αλλά "επεξεργασμένη πρόταση που προσέφερε 3.302 θέσεις σε υποψήφιους που είχαν αποκλειστεί".


ΣΑ

Κέρκυρα