08 Αυγούστου 2010

Υστέρηση 2,4 δισ. ευρώ καταγράφουν τα έσοδα στο επτάμηνο

Υπενθυμίζουμε ότι μόλις πριν λίγες μέρες ο Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η υστέρηση εσόδων είναι μόνο 350 εκ. €!!!. Σύμφωνα με το in.gr η υστέρηση είναι περίπου 2,4 δις €. Τα έσοδα είναι αυξημένα μόλις 4% (στόχος 13,7%) παρόλη τη φοροεπιδρομή στα καύσιμα-τσιγάρα-ποτά, τις αυξήσεις ΦΠΑ, τις έκτακτες εισφορές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, το ΕΤΑΚ (που εισπράχθηκε φέτος τόσο για το 2008 όσο και για το 2009) και ένας θεός ξέρει τι αλλο ξεχνάω...

Κατά τ' άλλα οι μηχανισμοί είσπραξης ήταν διαλυμένοι επί ΝΔ και θα τους ανασυγκροτούσαν αυτοί...

"Υστέρηση εξακολουθούν να καταγράφουν τα έσοδα του Προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, παρά την αύξηση του ΦΠΑ και την ενεργοποίηση των νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 4%, έναντι αύξησης 7,2% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σημειώνεται πως ο ετήσιος στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής αναφέρεται σε αύξηση εσόδων κατά 13,7%, ήτοι η υστέρηση που καταγράφεται στις εισπράξεις αρχίζει και λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Αν και η πορεία των εσόδων μέσα στο έτος δεν έχει γραμμικό χαρακτήρα, στο επτάμηνο έπρεπε να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις εισπράξεις. Κυρίως διότι ήδη έχει εισρεύσει στα κρατικά ταμεία η έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008, οι αυξημένες εισπράξεις από τον ΕΦΚ και αναλογούντα ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών, ενώ έχει σημειωθεί αισθητή μείωση στις επιστροφές φόρων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Βάσει των προσωρινών στοιχείων τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού ανήλθαν στο επτάμηνο σε 28,64 δισ. ευρώ , έναντι 27,54 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 4%.

Σύμφωνα με την ενδεικτική μηνιαία κατανομή του προγράμματος οικονομικής πολιτικής (με βάση ιστορικά στοιχεία και προγραμματισμό μέτρων) στο επτάμηνο 2010 τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού έπρεπε να ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στον τομέα των εσόδων ο Προϋπολογισμός υστερεί κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο Μνημόνιο.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών συνιστούν «ψυχραιμία» και σημειώνουν πως στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου αναμένουν εισροές ύψους 2 δισ. ευρώ που θα καλύψουν τη συγκεκριμένη διαφορά. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα προέλθουν από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, από τον ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, αλλά και από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
in.gr"