19 Αυγούστου 2010

"Έφταιγαν οι ... γείτονες"... και μάλλον και ο Καραμανλής

Που η έλλειψη συνεννόησης και συντονισμού στην Πυροσβεστική στοίχησε τη ζωή 2 ανθρώπων οι οποίοι κάηκαν ζωντανοί μέσα στο διαμέρισμά τους. Για το ότι έφτασε στο τόπο της φωτιάς όχημα που δεν έφτανε στον 7ο όροφο που καιγόταν ή ότι ακόμα και μετά την τραγική κατάληξη η Πυροσβεστική και Αστυνομία έστειλαν τον Ιατροδικαστή να ψάχνει τα πτώματα στην απέναντι πολυκατοικία (δηλ. μία-δύο ώρες μετά το συμβάν οι υπηρεσίες δεν ήξεραν ακόμα που ακριβώς έγινε)... δεν φταίει κανένας και οι Υπηρεσίες του ΠΡΟΠΟτσή δεν διέταξαν καν μια τυπική ΕΔε για τα μάτια του κόσμου...

Λογικό αφού φταίνε οι γείτονες όπως λένε που καθυστέρησαν να ενημερώσουν... άρα γι αυτό και οι νταβατζήδες δεν ζήτησαν την παραίτηση του Μike όπως θα έκαναν επί Καραμανλή.

Διαβάστε τι γράφει η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:

"Έφταιγαν οι… γείτονες"!

Επιχείρηση συγκάλυψης των τραγικών λαθών που είχαν ως συνέπεια να καούν ζωντανοί δύο ηλικιωμένοι στο διαμέρισμά τους, μπροστά στα έντρομα μάτια δεκάδων κατοίκων, ξεκίνησε η πυροσβεστική

Χθες, γνωστοποιήθηκε πως, παρά την καθυστερημένη αντίδραση των δυνάμεων της υπηρεσίας για τη σωτηρία των ηλικιωμένων, δεν διατάχθηκε καμία εσωτερική έρευνα για το περιστατικό, προκειμένου να αποδοθούν, εφόσον προκύψουν, ευθύνες, καθώς η ηγεσία κατέληξε πως για όλα έφταιξαν αυτοί που δεν την ειδοποίησαν έγκαιρα!

Από το αρχηγείο της πυροσβεστικής τονίστηκε ότι η πυροσβεστική άργησε να φτάσει λόγω “καθυστερημένης ειδοποίησης της υπηρεσίας”, όπως είπε στη “Μ” ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου Νικόλαος Τσόγκας. “Από την ώρα που ειδοποιηθήκαμε, φτάσαμε στο σημείο σε τέσσερα λεπτά. Ήταν όμως καθυστερημένη η ειδοποίηση. Όταν εμείς φτάσαμε, το διαμέρισμα καιγόταν ολοσχερώς. Η φωτιά είχε ξεκινήσει τουλάχιστον δέκα λεπτά νωρίτερα”, υποστήριξε στη δήλωσή του ο κ. Τσόγκας.

Ωστόσο αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τη λαθεμένη εκτίμηση της κατάστασης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να καταφθάσει στο σημείο μικρότερο κλιμακοφόρο όχημα, αφού το μεγαλύτερο έφτασε στη συνέχεια, δεν χρειάστηκε όμως να αναπτυχθεί, καθώς οι ηλικιωμένοι ήταν ήδη νεκροί. Η ηγεσία της πυροσβεστικής διέψευσε, ουσιαστικά, χθες και τις δηλώσεις του διοικητή της υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις οποίες “κινητοποιήθηκε το μικρότερο κλιμακοφόρο επειδή υπήρχε λανθασμένη πληροφόρηση για φωτιά στον έκτο όροφο, και το συγκεκριμένο όχημα δεν φτάνει στο ύψος του έβδομου ορόφου”. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου είπε ότι το μικρό όχημα που αναπτύχθηκε και ξεκίνησε την κατάσβεση από το ύψος του έκτου ορόφου “έχει μεν τη δυνατότητα να φτάσει ψηλότερα, αλλά αυτό δεν έγινε επειδή υπήρχε μεγάλη ακτινοβολία και υπήρχε κίνδυνος να καούν οι πυροσβέστες”.

Από την άλλη, όμως, αξιωματικοί της πυροσβεστικής επισήμαναν πως το μικρότερο κλιμακοφόρο δεν έχει τη δυνατότητα να παραλάβει επιπλέον πρόσωπα λόγω της μικρής χωρητικότητας του καλαθιού, γι’ αυτό κινητοποιήθηκε στη συνέχεια το μεγαλύτερο, αλλά ήδη οι ηλικιωμένοι ήταν νεκροί. Η σειρά των λαθών αποκαλύφτηκε και χθες, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των κατοίκων, ότι τα πρώτα οχήματα της πυροσβεστικής προσπαθούσαν να εντοπίσουν τη φωτιά το μεσημέρι της Δευτέρας στην απέναντι πλευρά του δρόμου, και συγκεκριμένα στην πολυκατοικία που βρίσκεται στον αριθμό 125 της λεωφόρου Κ. Καραμανλή (ΣΣ. Ρε τους φασίστες τους Θεσσαλονικείς! Να έχουν δρόμους με τέτοια ονόματα!!!), αντί του 122 που βρίσκεται το διαμέρισμα. Είναι ενδεικτικό πως και ο ίδιος ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας, ο οποίος ειδοποιήθηκε αφού διαπίστωσαν οι πυροσβέστες ότι τα δύο αδέρφια πέθαναν, ενημερώθηκε πως το συμβάν εξελίχθηκε στην οδό Κ. Καραμανλή 125, ενισχύοντας τις καταγγελίες για έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δυνάμεων.

Αυτό που επίσης προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι η πυροσβεστική αρχικά έλαβε ένα τηλεφώνημα κατοίκου για τη φωτιά στο ρετιρέ των ηλικιωμένων αδερφών και, δεκαπέντε λεπτά αργότερα, τα τηλεφωνήματα έπεφταν βροχή στο τηλεφωνικό κέντρο της υπηρεσίας.

“Προσπάθησε να την αγκαλιάσει για να τη σώσει”

Οι τελευταίες στιγμές των δύο ηλικιωμένων αδερφών, της 80χρονης γυναίκας που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και του 75χρονου αδερφού της που καλούσε συνεχώς σε βοήθεια από το μπαλκόνι του εβδόμου ορόφου, αποκαλύπτονται στην έκθεση του ιατροδικαστή. “Η γυναίκα βρέθηκε στα πόδια του αδερφού της, και αυτός ήταν μισοσκυμμένος πάνω της. Φαίνεται πως προσπάθησε να την αγκαλιάσει, για να τη σώσει”, περιέγραψε ο κ. Τσούγκας.

Οι δύο ηλικιωμένοι πέθαναν από ασφυξία και από τα σοβαρά εγκαύματα που είχαν σε όλο τους το σώμα. “Τα πνευμόνια τους ήταν μαύρα, ενώ στο 70% του σώματός τους είχαν σοβαρά εγκαύματα. Τα δύο αυτά προκάλεσαν τον θάνατό τους”, παρατήρησε ο κ. Τσούγκας.