26 Αυγούστου 2010

Δήλωση Κ. Μητσοτάκη και Ό. Κεφαλογιάννη μετά την επίσκεψή τους στο καμένο φοινικόδασος της Πρέβελης

«Επισκεφθήκαμε σήμερα τις καμένες εκτάσεις του φοινικόδασους στην Πρέβελη όπου διαπιστώσαμε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής, ενώ στη συνέχεια συμμετείχαμε στην σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στην Νομαρχία Ρεθύμνου.

Ακούσαμε τις απόψεις και τις προτάσεις των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας και φυσικά των κατοίκων της περιοχής και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί τους.

Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι, η κατάσταση στο σπάνιο αυτό οικοσύστημα μπορεί να βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και να αναληφθούν σήμερα, χωρίς καθυστερήσεις, όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Είναι αυτονόητο ότι, η καμένη περιοχή πρέπει να προστατευθεί από περαιτέρω καταστροφή και να ληφθούν μέτρα για να μην χειροτερέψει η ζημιά που ήδη έχει γίνει.

Επισημάναμε ότι, οι κάτοικοι είναι οι φυσικοί σύμμαχοι στην κοινή αυτή προσπάθεια για αναγέννηση του φοινικόδασους. Οφείλουμε να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι ανάγκη να επανασχεδιαστεί η φέρουσα ικανότητα του χώρου και να ελεγχθεί αποτελεσματικά η ανθρώπινη δραστηριότητα. Έτσι θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε ξανά και να ξαναζωντανέψουμε στο μέτρο του δυνατού έναν βιότοπο μεγάλης περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας, ο οποίος είναι και εξαιρετικά σημαντικός για την ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Εμείς δεσμευτήκαμε να συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας στην επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου και φυσικά να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των πρωτοβουλιών και των μέτρων που θα ληφθούν».