30 Αυγούστου 2010

Οικονομικές ειδήσεις από όλο τον κόσμο

Ε.Ε.: ΝΕΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Μεγαλύτερη της αναμενόμενης ήταν η ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη κατά τον Αύγουστο.

Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε στο 101,8 τον Αύγουστο, ενώ τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά στο 101,1. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη ενίσχυση του δείκτη στο 101,7.

Επισημαίνεται πάντως, πως το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται σταθερά στην ευρωζώνη τους τελευταίους πέντε μήνες, ενώ η διαφορά από τον Μάρτιο του 2009 (οπότε ο αντίστοιχος δείκτης ήταν στο 64,6) είναι αισθητή.

OLLI REHN: ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Η Ουγγαρία «δεν μπορεί να αντέξει» την καθυστέρηση των προσπαθειών συρρίκνωσης του ελλείμματός της», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Olli Rehn.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, τα σχόλια του Επιτρόπου έρχονται προκειμένου να αποθαρρύνουν τον πρωθυπουργό της χώρας, Viktor Orban, για οποιαδήποτε παρέκκλιση από το στόχο, προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

«Σε μια περίοδο όπου οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ βρίσκονται σε τροχιά δημοσιονομικής ενοποίησης, η Ουγγαρία δεν μπορεί να παρεκκλίνει από αυτή», σχολίασε ο Rehn σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία ουγγρική εφημερίδα Vasarnapi Hirek.Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αντί να αυξάνει το έλλειμμα, η Ουγγαρία θα πρέπει να ακολουθήσει ηχηρή δημοσιονομική πολιτική, η οποία είναι αναγκαία προϋπόθεση για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη».

DANSKE BANK: Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟ MOODY’S

Η Ισπανία είναι η επόμενη υποψήφια χώρα για υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s, εκτιμά η Danske Bank, αναμένοντας μάλιστα την κίνηση του οίκου εντός του επόμενου μήνα, αναφέρει δημοσίευμα του Dow Jones Newswires.

Αν και η υποβάθμιση καθαυτή της Ιρλανδίας από τη Standard & Poor΄s δεν αποτέλεσε έκπληξη, δεν ισχύει το ίδιο και για τη δήλωση που ακολούθησε περί διατήρησης του αρνητικού outlook, σχολιάζει η Danske. Και προσθέτει ότι η Ιρλανδία είναι «μπροστά» από την Ισπανία σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και «εκκαθάρισης» του τραπεζικού κλάδου.

«Επιπλέον, η Ισπανία είναι η επόμενη υποψήφια προς υποβάθμιση και εδώ μπορούσαμε να βρεθούμε προ μιας δυσάρεστης έκπληξης, δεδομένων όσων έχουμε δει για την Ιρλανδία και την Ελλάδα», προσθέτει.

ΣΤΟ 1,8% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Υποχώρησε ελαφρώς τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ισπανία, λόγω των χαμηλότερων τιμών σε τρόφιμα και καύσιμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας, INE.

Στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το μήνα, η INE ανακοίνωσε ότι ο εναρμονισμένος με την ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή της Ισπανίας, αυξήθηκε 1,8% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο συγκριτικά με την άνοδο 1,9% που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο. Οι τελικές εκτιμήσεις του ΙΝΕ αναμένεται να ανακοινωθούν στις 10 Σεπτεμβρίου.

ΙΑΠΩΝΙΑ: ΕΝΕΣΕΙΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Σε γενναίες ενέσεις ρευστότητας στην αγορά προχωρά η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) επεκτείνοντας το ειδικό πρόγραμμα χορήγησης δανείων στις τράπεζες με χαμηλό και σταθερό επιτόκιο, στα 30 τρισ γεν, ενώ παράλληλα δεν αποκλείει και άλλες κινήσεις.

Συγκεκριμένα, μετά την έκτακτη σύνοδό της, η BOJ ανακοίνωσε επέκταση του προγράμματος στήριξης στο τραπεζικό σύστημα κατά 10 τρις γεν, τα οποία θα διοχετευθούν μέσα στους επόμενους 6 μήνες, σε μία προσπάθεια τόνωσης της αγοράς και χαλιναγώγησης του γεν από τα υψηλά 15 ετών.

Εκτός από το πρόγραμμα ρευστότητας της BOJ, ο πρωθυπουργός της χώρας Naoto Kan αναμένεται να παρουσιάσει αύριο πακέτο οικονομικών μέτρων για την στήριξη της ιαπωνικής οικονομίας. Σήμερα συναντάται εκτάκτως με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του, αλλά και με τον επικεφαλής της BOJ, Masaaki Shirakawa, ο οποίος αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα από την ετήσια σύνοδο της Fed στο Jackson Hole.

FINANCIAL TIMES: ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να αποφασίσει παράταση στον έκτακτο δανεισμό προς τις τράπεζες της ευρωζώνης μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, καθώς "ζυγίζει" το πόσο θα άντεχαν οι "16" μια μεγάλη αμερικανική ή διεθνή επιβράδυνση.

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ξεπερνά τις προσδοκίες της ΕΚΤ και υπάρχουν ενδείξεις ότι η ταχεία ανάπτυξη της Γερμανίας θα γίνει πιο ευρύτερη από την τωρινή, που στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές. Όμως, εκτός από την αδυναμία της οικονομίας των ΗΠΑ, ο κίνδυνος που εξακολουθεί να υπάρχει για τα κράτη-μέλη, τα οποία έχουν πέσει θύματα της κρίσης χρεών, ενθαρρύνει την κεντρική τράπεζα να έχει μια διακριτικά επιφυλακτική στάση.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης, κ. Jean-Claude Trichet, την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσει ότι τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2011 οι ανάγκες των τραπεζών για εβδομαδιαία, μηνιαία και, πιθανόν, για τριμηνιαία ρευστότητα θα ικανοποιούνται πλήρως. Έτσι, η πολιτική απεριόριστης ρευστότητας, την οποία η ΕΚΤ εισήγαγε ως "ποσοτική ρευστότητα" μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στα τέλη του 2008, θα επεκταθεί στο τρίτο έτος του.