10 Αυγούστου 2010

Βαθαίνει η ύφεση-Βουτιά σε οικοδομή, βιομηχανική παραγωγή, ΑΕΠ

Στην πραγματική οικονομία αποτυπώνεται ολοένα και εντονότερα η δημοσιονομική κρίση, με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και την αβεβαιότητα για το μέλλον τόσο στα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις να οδηγεί σε επιτάχυνση της ύφεσης.



Υστερα από πτώση του ΑΕΠ κατά 2,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, πληροφορίες αναφέρουν ότι το δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας αυξήθηκε κατά 3,5% και όπως προκύπτει από το γεγονός ότι η τρόικα δεν άλλαξε την εκτίμησή της για ύφεση 4% στο σύνολο του έτους, το δεύτερο εξάμηνο οι επιδόσεις θα είναι ακόμα χειρότερες. Ηδη βασικά συστατικά του ΑΕΠ όπως η οικοδομική δραστηριότητα στην οποία στηρίζεται σχεδόν το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας διαγράφουν τροχιά κάθετης πτώσης από τις αρχές του έτους ενώ και η παραγωγή της βιομηχανίας- ακολουθώντας την πτώση της κατανάλωσης- φθίνει, με τους κλάδους ένδυσης και υπόδησης να υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν ότι η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε πτώση 22,4% στο πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου, με τη βουτιά στον οικοδομικό όγκο να φτάνει το 33,4% στην Αττική, το 29,4% στη Στερεά Ελλάδα και το 24,9% στη Δυτική Ελλάδα. Κόντρα στο ρεύμα της πτώσης, υπάρχουν και τρεις από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, όπου ο οικοδομικός όγκος κινήθηκε ανοδικά. Πρόκειται για τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (11,8%), Νοτίου Αιγαίου (11,7%) και Ιονίων Νήσων (3,9%).

Η οικοδομική δραστηριότητα εκτιμάται πως θα ανακάμψει με ιδιαίτερη δυσκολία όσο οι στρόφιγγες τραπεζικής δανειοδότησης αγοράς νέων ακινήτων παραμένουν κλειστές και η αγορά ακινήτων εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης αδυνατεί να καλύψει το απόθεμα έτοιμων κατοικιών που σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς ξεπερνά τις 200.000. Πτώση της παραγωγής
Στο μέτωπο της βιομηχανικής παραγωγής, η μεγαλύτερη πτώση στο εξάμηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου αφορά τα είδη ένδυσης και υπόδησης αλλά και τα προϊόντα καπνού. Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πτώση παραγωγής στο εξάμηνο κατά 38,7% για τον κλάδο δέρματος και ειδών υπόδησης, 26,1% για τον κλάδο ένδυσης, με πτώση 18,1% ακολουθεί η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών και μείωση 18% εμφανίζει η παραγωγή καπνού.

Συνολικά η βιομηχανική παραγωγή στο εξάμηνο εμφανίζεται μειωμένη κατά 5,8% αν και έχει περάσει ακόμα χειρότερες μέρες αφού το αντίστοιχο περσινό διάστημα η μείωση είχε φτάσει το 10,3%.

Στα αρνητικά σημάδια, έρχεται να προστεθεί και η μείωση κατά 25% των εισαγωγών τον Ιούνιο- σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπορευματικών συναλλαγών- η οποία μπορεί να περιορίζει τη διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, αναδεικνύει όμως και την κάμψη της κατανάλωσης, δεδομένου ότι η εγχώρια παραγωγή αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση στους περισσότερους κλάδους. Στον αντίποδα, τον Ιούνιο οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 10,6%, με τον πληθωρισμό στο 5,2% να αιτιολογεί το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου.


SΟS για την υστέρηση των εσόδων

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού εκπέμπουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που δείχνουν μείωση κατά 6,9% τον Ιούλιο, μακράν του ετήσιου στόχου αύξησής τους κατά 13,7%. Μετά τις δραματικές επιδόσεις του Ιουλίου, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων καθηλώθηκε στο επτάμηνο στο 4,1% από 7,2% στο εξάμηνο, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» της περασμένης Πέμπτης. Η υστέρηση των εσόδων- αν γίνει αναγωγή στον ετήσιο στόχο- υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ και απειλεί με αναγκαστικές διορθωτικές κινήσεις στον προϋπολογισμό, είτε με έξτρα φόρους είτε με νέο μαχαίρι στις δαπάνες, αφού περιθώριο αποτυχίας στη μείωση του ελλείμματος δεν υπάρχει. Τα νέα μέτρα απορρίπτονται κατηγορηματικά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως άλλωστε απορρίφθηκαν και από την τρόικα που απαίτησε όμως άμεσα αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής στα υψηλά κλιμάκια εισοδήματος και περιουσίας.

Παρά τα αλλεπάλληλα φορο-μέτρα και τις προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής, τα έσοδα αποτελούν τον μεγάλο πονοκέφαλο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς αν δεν αναστραφεί άμεσα η κατάσταση, απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 39,5% σε σχέση με πέρυσι. Οι πρώτες αρρυθμίες στο έλλειμμα φάνηκαν ήδη από το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου. Στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνουν μείωση του ελλείμματος κατά 32,5% όταν ο ετήσιος στόχος του προϋπολογισμού αφορά σε μείωση κατά 39,5%.

Την κατάσταση επί του παρόντος εξακολουθούν να σώζουν οι δαπάνες, οι οποίες μειώνονται με ταχύτερο από τον προβλεπόμενο ρυθμό. Ετσι στο επτάμηνο σημειώνουν πτώση 11,3% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,5%, δημιουργώντας ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» της τάξεως των 4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τις υποδείξεις της τρόικας, το «μαξιλάρι» πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία.


Ενίσχυση επενδύσεων με μόρια

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ με μοριοδότηση, η οποία θα προκύπτει από συγκεκριμένα κριτήρια και θα αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης, θα προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 23 Αυγούστου.

Δυνατότητα υποβολής προτάσεων έχουν σχεδόν όλοι οι κλάδοι, καθώς και εκείνοι που υπάγονται σε ειδικά καθεστώτα. Εξαιρούνται κλάδοι με δραστηριότητες που απαγορεύονται από την κοινοτική νομοθεσία και άλλοι που αφορούν την παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. Η διαδικασία προσκλήσεων θα διενεργείται δύο φορές ετησίως, εντός δύο εξαμηνιαίων περιόδων με τις αιτήσεις υπαγωγής να υποβάλλονται τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο κάθε έτους. Καινοτομία του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι ότι η καταβολή των ενισχύσεων γίνεται σε τέσσερις φάσεις. Συγκεκριμένα:

Προκαταβολή μέχρι 25% με την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου.

Καταβολή μέχρι 25% επιπλέον με την ολοκλήρωση του 50% της συνολικής επένδυσης.

Καταβολή επιπλέον 40% (και ό,τι δεν έχει εισπραχθεί κατά τις πρώτες δύο φάσεις) μετά τον έλεγχο ολοκλήρωσης του έργου.

Το υπόλοιπο 10% καταβάλλεται μετά το πέρας της τριετίας από την ολοκλήρωση και εφόσον έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=4588650