29 Σεπτεμβρίου 2010

Δραγώνα αποφασίζει και διατάζει να βάλει τον 14χρονο αθίγγανο στις ίδιες τουαλέτες με τα 6χρονα ξενέρωτα... των άλλων βέβαια και όχι τα δικά της

Αναστάτωση προκλήθηκε προχθές το πρωί στην Περαία, όταν γονείς των μαθητών που φοιτούν στο 1ο, στο 3ο και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο έμαθαν ότι 35 Τσιγγανόπουλα θα φοιτήσουν φέτος στα σχολεία της περιοχής τους μετά από προσωπική παρέμβαση και επίσκεψη της Θάλειας Δραγώνα που συνοδευόταν μάλιστα και από εκπρόσωπο του Παρατηρητηρίου του Κώλου ή Ελσίνκι.

Οι γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο μιας και δεν κλήθηκαν στη συνάντηση που πάρθηκε η τερατώδη απόφαση. Και λέμε τερατώδη γιατί η "διαταγή" της Δραγώνα ήταν να ενταχθούν τα τσιγγανόπουλα στο Δημοτικό σχολείο βάσει των γνώσεών τους και όχι βάσει της ηλικίας τους. Αποτέλεσμα να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο (προαύλιο, ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ) 13χρονοι και 14χρονοι αθίγγανοι, που καλουπώνουν τον ψύλλο μιας και έχουν φάει τη νύχτα της Θεσσαλονίκης με το κουτάλι, μαζί με 6χρονα και 7χρονα παιδάκια που ξέρουν μόνο την παιδική χαρά και τον παιδότοπο!!!!

Στη συνάντηση που συγκάλεσε η Δραγώνα, η γνωστή "καθηγήτρια" χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο (αν και όλο κάποια μπινιά θα έκανε προκειμένου να το αναγνωρίσει), κάλεσε μόνο όσους ήταν του χεριού της και συνεπώς εκβιάσιμοι, ενώ απέκλεισε τους γονείς για να μην την κράξουν.

Επειδή δε η επαφή της με το λαό είναι πολύ "στενή" ανέθεσε στη συνέχεια στους Διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν τους γονείς αφενός και να μαζέψουν τα τσιγγανόπουλα αφετέρου... γιατί είπαμε: "Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά των "γύφτων" (ΣΣ. Μην αμφιβάλλει κανείς ότι τους αποκαλούν έτσι όταν συζητάνε μεταξύ τους... μιας και ότι κάνουν δεν το κάνουν από πόνο για τους Ρόμα αλλά για να αλλοτριώσουν του Έλληνες) αλλά μακριά από την πόρτα μας και τα δικά μας παιδιά τα στέλνουμε στα ιδιωτικά"

Διαβάστε το άρθρο της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:

Οι γονείς ενημερώθηκαν από τον προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης για το γεγονός και τις αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην τους και έκαναν τις δικές τους προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς, οι οποίες έγιναν δεκτές.

Πέρα από το περιστατικό καθαυτό, που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με την αιφνιδιαστική επίσκεψη της ειδικής γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Θάλειας Δραγώνα και εκπροσώπου του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι, υπάρχει ένα ακόμη σοβαρότερο ζήτημα, αυτό της παραμονής των Αθίγγανων σε έκταση που ο δήμος Θερμαϊκού έχει δωρίσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, προκειμένου να χτιστεί εκεί το νέο πανεπιστήμιο. Πρόκειται για έκταση 100 στρεμμάτων, στην οποία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί σε εφαρμογή και επιβλέπεται από ειδική επιτροπή, σε πέντε χρόνια από σήμερα θα ανεγερθούν οι νέες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Με αφορμή την ένταξη των 35 παιδιών Ρομά, τα οποία για πρώτη φορά φέτος θα πάνε σχολείο, προέκυψε ένα πρόβλημα που απασχολεί, όπως φαίνεται, ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Ορισμένοι από τους κατοίκους της Περαίας, που για ευνόητους λόγους θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υποστηρίζουν ότι "οι Ρομά βρίσκονται στον συγκεκριμένο χώρο καταλαμβάνοντάς τον παράνομα περίπου 25 χρόνια. Άρα θα είναι δύσκολο να φύγουν".

Άλλοι ισχυρίζονται ότι οι Τσιγγάνοι της περιοχής έχουν κατά καιρούς προκαλέσει προβλήματα στους κατοίκους της Περαίας, "ανάβοντας φωτιές και καίγοντας λάστιχα". Όπως εξηγεί στη "Μ" ο αντιδήμαρχος Θερμαϊκού Ιωάννης Βασιλειάδης, το θέμα της ένταξης των παιδιών Ρομά στην εκπαιδευτική κοινότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά. Δεν είναι δυνατόν να προσπαθείς να εντάξεις αυτά τα παιδιά στο σχολείο, χωρίς πρώτα να έχεις εξασφαλίσει έναν μόνιμο χώρο κατοικίας τους".

Η επίσκεψη Δραγώνα
Την περασμένη Παρασκευή η ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Θάλεια Δραγώνα συναντήθηκε με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Θεόδωρο Καρτσιώτη, άλλα στελέχη της εκπαίδευσης, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους προέδρους και τους διευθυντές του 1ου, 3ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας Θεσσαλονίκης και εκπροσώπους των Ρομά.

Η επίσκεψη είχε χαρακτήρα επείγοντος, είπαν όσοι παραβρέθηκαν. Τους έκανε, εξάλλου, ιδιαίτερη εντύπωση η παρουσία του εκπροσώπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, ο οποίος παρακολουθούσε από κοντά τη διαδικασία της εγγραφής των παιδιών Ρομά, τα οποία θα πάνε για πρώτη φορά σχολείο. Μάλιστα οι εκπαιδευτικοί έψαξαν και βρήκαν στον καταυλισμό των Τσιγγάνων τα παιδιά, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία.

Αποφασίστηκε επίσης να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής στο 1ο, στο 3ο και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, ώστε να ενταχθούν ευκολότερα οι νέοι μαθητές. Εκείνο που δεν είχε γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, ήταν να ενημερωθούν οι γονείς των μαθητών που ήδη φοιτούσαν στα σχολεία.

Καταγγελίες για φθορές
Χθες το πρωί γονείς από το 1ο, το 3ο και το 4ο Δημοτικό Σχολείο ζήτησαν εξηγήσεις από την αρμόδια διεύθυνση, η οποία τελικά έκανε δεκτό το αίτημά τους να μοιραστούν τα παιδιά σε όλα τα δημοτικά σχολεία της περιοχής. Έτσι στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο αργά χθες βράδυ δεν εξαγγέλθηκαν κινητοποιήσεις, αλλά έγιναν επισημάνσεις για την καλύτερη διευθέτηση του θέματος.

"Πρέπει κυρίως να βρεθεί ένας μόνιμος χώρος για τους ανθρώπους αυτούς. Φανταστείτε να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, αλλά οι γονείς τους να μην έχουν πού να μείνουν", εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας Θάνος Θαλασσινός.

"Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των γονιών. Μας καταγγέλλουν ότι προξενούν φθορές, ότι κλέβουν σχάρες από τα φρεάτια του δήμου, ότι καίνε λάστιχα τα βράδια... Ωστόσο πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος να ενταχθούν ομαλά τα παιδιά, αρκεί να βοηθήσουμε όλοι", εξηγεί ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θερμαϊκού Ιωάννης Βασιλειάδης.

http://www.makthes.gr/news/reportage/62071/

Και ο ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ αναφέρεται στις ενστάσεις των γονιών των παιδιών που ήδη φοιτούν στα Δημοτικά της Περαίας:

«Εμείς ζητάμε να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για την ομαλή ένταξη των μαθητών και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων», ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος των γονέων του 3ου Δημοτικού, Γιώργος Κασκέτης.

Οι γονείς ζητούν τη μεταφορά των μαθητών Ρομά που είναι άνω των 13 ετών σε τμήμα ένταξης γυμνασίου και όχι σε κάποιο δημοτικό, προκειμένου να μοιράζονται την ίδια αυλή με παιδιά συνομήλικά τους και όχι με μαθητές δημοτικού.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=60141