22 Σεπτεμβρίου 2010

Ψηφίστηκε χωρίς αλλαγές το ν/σ για τους μεταφορείς

Ολοκληρώθηκε στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση , με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους και με σημείο αιχμής τα δύο βασικά αιτήματα των μεταφορέων για την 5ετή μεταβατική περίοδο και την διατήρηση του 35% της άυλης αξίας των αδειών τους.

Έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί σημειώθηκαν και ανάμεσα σε ΝΔ και ΛΑΟΣ με αλληλοκατηγορίες για το ποιο κόμμα στηρίζει τη κυβέρνηση .

Ο Υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις και τόνισε ότι το ν /σ είναι μία από τις πτυχές των διαρθρωτικών αλλαγών για την ανάπτυξη της οικονομίας και την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος της χώρας. Ταυτόχρονα, καυτηρίασε την στάση και τις θέσεις της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της ΝΔ, κάνοντας λόγο για παλαιοκομματική τακτική και τονίζοντας ότι «η άγρα ψήφων δεν προωθεί τα συμφέροντα αυτών που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για το συμφέρον τους ».

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ για αλαζονεία και αυταρχισμό, ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης μίλησε για «κυβέρνηση του πιο ακραίου νεοφιλευθερισμού της Χιλής».

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε να προσδιοριστεί η εθνικότητα , έτσι ώστε άδειες εμπορευματικών μεταφορών να μπορούν να έχουν μόνο οι υπήκοοι της ΕΕ και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι γυμνό τοπίο να ασελγεί ο καθένας πάνω του, όποτε το θέλει». Ακόμα, ο κ. Καρατζαφέρης - με αφορμή και την διαγραφή από την ΝΔ του κ. Θ. Σκυλακάκη - επέκρινε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, αφού άλλα ψηφίζει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό . «Η ΝΔ είπε ναι επί της αρχής του ν/σ που βλάπτει σοβαρά τη ζωή και τα οράματα τόσων οικογενειών . Εμείς είμαστε σταθερά αντίθετοι. Ναι στη φιλελεύθερη αντίληψη, όχι όμως στη νεοφιλελεύθερη που καταστρέφει την εικόνα της ΝΔ . Διαγράψατε τον ευρωβουλευτή σας που υπερασπίστηκε το ναι στο Μνημόνιο, που εσείς του είπατε να ψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο . Ο ΛΑΟΣ έπραξε ό,τι και οι ευρωβουλευτές σας στο Ευρωκοινοβούλιο. Εσείς ψηφίσατε άλλα εντός και άλλα εκτός", είπε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ .

Άμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη , που κατηγόρησε τον ΛΑΟΣ ότι στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και τις αντιλαϊκές και ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει και πρόσθεσε ότι αυτό απόδεικνύει και η στήριξη που έδωσε (ο ΛΑΟΣ) στην κυβέρνηση με την υπερψήφιση του Μνημονίου. Αναφερόμενος δε στο σχόλιο του κ Καρατζαφέρη για το Θ. Σκυλακάκη τόνισε χαρακτηριστικά: «Κανένας Κεφαλογιάννης και κανένας Σκυλακάκης δεν πρόκειται να αμαυρώσει την πολύ πετυχημένη εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ ». «Ο ΛΑΟΣ καλό είναι να χτυπά το ν/σ και να αποδείξει ότι δεν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης και του μνημονίου . Για εμάς στη ΝΔ, μόνος αντίπαλος είναι η κυβέρνηση και τα αντιλαϊκά της μέτρα», σχολίασε ο εισηγητής του κόμματος Μαργαρίτας Τζήμας.