01 Σεπτεμβρίου 2010

Νικολόπουλος: Καταρρέει και η σκευωρία του "σκανδάλου των ομολόγων"

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή σήμερα Τετάρτη ο Βουλευτής Αχαίας και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης των ομολόγων, κ. Νίκος Νικολόπουλος, και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται, από τις καταθέσεις μαρτύρων, τα σαθρά επιχειρήματα, στα οποία το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να στηρίξει την πολιτική σπέκουλα και τις προειλημμένες αποφάσεις του.

Μάρτυρες οι οποίοι, ως φαίνεται, για διάφορους λόγους είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν τις εκδόσεις των σύνθετων ομολόγων «επικίνδυνες», «βλαπτικές» και «ζημιογόνες» για τα ασφαλιστικά Ταμεία, εμφανίζονται πολύ διαφορετικοί στην Εξεταστική, όπου αδυνατούν να απαντήσουν στο καίριο ερώτημα «Μπορεί το ελληνικό δημόσιο και να εγγυάται και να εκδίδει υπερτιμημένα και επικίνδυνα ομόλογα;».

Το όλο κλίμα, πάντως, φαίνεται να έχει επηρεαστεί και από τις τεράστιες ζημίες που σημειώνουν τα Ταμεία από την καταβαράθρωση των τιμών των μετοχών καθώς και των «απλών» ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, στα οποία έχουν επενδύσει, χρηματοοικονομικά προϊόντα, με μεγάλους όγκους κατά την περίοδο των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Βιάστηκαν όπως φαίνεται, κατηγορούνται ακόμη και Ταμεία τα οποία ΚΕΡΔΙΣΑΝ από την επένδυσή τους σε «δομημένα» ομόλογα (οι αποδέκτες των οποίων είναι πολύ ικανοποιητικές, λόγω της εξέλιξης των επιτοκίων), ενώ το ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας» έστειλε τα spreads στα ύψη και τα ομόλογα στα τάρταρα, κάνει ότι… δεν καταλαβαίνει και λέει «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» στις Εξεταστικές, προσπαθώντας να κρύψει τα τεράστια προβλήματα και τις πληγές που προκαλεί στον ελληνικό λαό η άφρων πολιτική των ξένων συμβούλων και των «κολλητών» του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Κάποια στιγμή θα πρέπει και το ΠΑΣΟΚ να σοβαρευτεί…και να αναλάβει τις ευθύνες της καταστροφικής του πολιτικής»

Ο Αχαιός Βουλευτής επεσήμανε ακόμη: «Ο καθηγητής κ. Ν. Τραυλός, ειδικός σε θέματα χρηματοοικονομικής των επιχειρήσεων και των συγχωνεύσεων και εξαγορών εταιρειών, προσήλθε και κατέθεσε για τα δομημένα ομόλογα στην Επιτροπή, χωρίς να επιδείξει ιδιαίτερη εξειδίκευση στον τομέα των δομημένων ομολόγων. Επιχείρησε να ενισχύσει την γραμμή … «μόνο τα ταμεία είναι υπόλογα…», ισχυρίστηκε ότι υπήρχε μία συμφωνία «πακέτο», την οποία η JP Morgan «έσπασε» σε δύο κομμάτια και πούλησε το κομμάτι του ομολόγου υπερτιμολογημένο στα Ταμεία, επιρρίπτοντας ευθύνες στα ταμεία για την αγορά του.

Ισχυρίστηκε επίσης, ότι εάν τα ταμεία αγόραζαν και το SWAP δεν θα έχαναν. Αιφνιδιάστηκε όμως -όντας παραπληροφορημένος- όταν του επισημάνθηκε ότι υπήρχαν δύο χωριστές συμφωνίες, μία για το ομόλογο που έγινε και η συναλλαγή μεταξύ Ε.Δ. και JP Morgan και μία για το SWAP.»

Και κλείνοντας την απάντηση του ο κ. Νικολόπουλος επεσήμανε: «Ο κ. Τραυλός, επίσης, δεν γνώριζε (ίσως δεν τον είχαν πληροφορήσει) ότι η συμφωνία SWAP δεν μπορούσε να εκχωρηθεί στα ταμεία, γιατί αυτό θα οδηγούσε στον «παραλογισμό» τα ταμεία να πληρώνουν τα κουπόνια στον εαυτό τους.

Οι συνάδελφοι όμως του ΠΑΣΟΚ, δεν ήξεραν; Δεν ρώταγαν; Οι αρμόδιοι Υπουργοί τους, τώρα πια έχουν γνώση, και όλα τα στοιχεία των υπηρεσιακών φακέλων.