«Μπορεί η εγχείρηση να πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε. Την ώρα που «το έλλειμμα έχει πτωτική πορεία», δουλειές εξαφανίζονται, μαγαζιά κλείνουν και στους δρόμους επικρατεί η κατήφεια»
Τζόζεφ Στίγκλιτζ
«Είναι κακό που ζητείται από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, να μειώσουν τις δαπάνες τους για να βελτιώσουν τα δεδομένα του προϋπολογισμού τους. Και τώρα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πράττουν το ίδιο, με αποτέλεσμα να τεθεί ένα φρένο σε μια ήδη ασθενή οικονομική ανάπτυξη και να αυξηθούν τα ελλείμματα»
Ν.Χριστοδουλάκης
«Η θεραπεία σοκ στον ΦΠΑ και στους έμμεσους φόρους που εφήρμοσε η τρόικα έριξε σε κώμα την οικονομία. Αν η οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμό 4%-5% τα μέτρα θα ήταν σωστά. Ομως σε περιόδους ύφεσης δεν μπορείς να αυξάνεις τους φόρους και ιδίως τους έμμεσους. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ενισχύσει τα έσοδα κυνηγώντας να εισπράξει τα οφειλόμενα.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη με επενδύσεις, χωρίς να περικόψει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να εισπράξει έσοδα από την αυξημένη παραγωγή. Το πρώτο εξάμηνο του έτους επιβλήθηκε περικοπή στις δημόσιες επενδύσεις κατά 2,5 δισ.ευρώ για να μικρύνει το έλλειμμα, αγνοώντας ότι έτσι αυτομάτως εντάθηκε και η ύφεση κατά μία μονάδα του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Αγνοήθηκε επίσης η συμπληρωματική σχέση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων,κάτι που σημαίνει ότι όταν ματαιώνεται ένας δρόμος στην περιφέρεια μπορεί να ματαιωθεί και μια επιχειρηματική πρωτοβουλία που τον θεωρούσε προϋπόθεση. Τα μέτρα έφεραν την κατάρρευση των εσόδων. Ως τη λήψη των μέτρων,στο πρώτο τρίμηνο του έτους, τα έσοδα πήγαιναν καλά. Μετά με τη λήψη των μέτρων και παρά την αύξηση του ΦΠΑ οι ρυθμοί άρχισαν να μειώνονται, ενώ το κύμα κλεισίματος επιχειρήσεων σπέρνει φόβους για μεγαλύτερη συρρίκνωση στην πραγματική οικονομία»
TO BHMA