01 Οκτωβρίου 2010

Τοποθέτηση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά κατά τη σύσκεψη των βουλευτών της Ν.Δ. του Λεκανοπεδίου Αττικής, με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής κ. Βασίλη Κικίλια

Υπό την Προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας του Λεκανοπεδίου Αττικής, με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής κ. Βασίλη Κικίλια.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας:

«Να σας χαιρετίσω όλους. Η πανστρατιά, για την οποία μίλησα χθες, απαιτεί γενική κινητοποίηση, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Αττικής. Και το λέω αυτό, γιατί, εδώ πέρα, βρίσκεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Τόπου. Είναι τα τραγικά συσσωρευμένα προβλήματα, τα οποία ζει καθημερινά ο πολίτης. Και είμαστε υποχρεωμένοι, κυρίως σε αυτή τη μάχη, να δώσουμε το δικαίωμα της ελπίδας, σε όσους μπορούν να μας ακούσουν, σε όσους πρέπει να μας ακούσουν και σε όσους έχουν υποχρέωση να ακούσουν ένα διαφορετικό μήνυμα από εκείνο το οποίο σήμερα δίνει καθημερινά, με αυτή τη βιαία φοροεπιδρομή, με αυτή την απαράδεκτη οικονομική πολιτική- η οποία δημιουργεί λουκέτα και ανεργία- η κυβέρνηση.

Ζητώ συσπείρωση, ενότητα, εξωστρέφεια. Και θα ήθελα να πω ότι, σε μια στιγμή που ζούμε πραγματικά αυτά τα προβλήματα, από την παράνομη μετανάστευση, από την ανασφάλεια του κόσμου, από την οικονομική δυσκολία του καθενός, θα ήταν αδιανόητο, ο καθένας από εμάς να μην δώσει το παρόν. Δεν είναι απλά μια απόφαση παραταξιακή. Είναι μια απόφαση συνείδησης για το καθένα. Να δώσει αυτή τη μάχη, σε αυτές τις δύσκολες, τις σκληρές ώρες, που περνάει ο Ελληνικός Λαός.

Το λέω αυτό, έχοντας ακούσει νωρίτερα, αυτά τα οποία είπε σήμερα ο Πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, τα αδιανόητα, μέχρι και ότι τα spreads ανέβηκαν λόγω της Νέας Δημοκρατίας. 130 ήταν όταν παραδώσαμε, 170 και κάτι, 180 πήγαν όταν το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε, μέσα από τα λογιστικά του κόλπα, την αύξηση του ελλείμματος, 1000 είναι σήμερα. Γιατί μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου; Για να μην πω, ότι ως οικονομολόγος, θα έπρεπε κάποιος να του έχει πει- του κ. Πρωθυπουργού- ότι ο λόγος που βρίσκονται σήμερα τα spreads σε αυτό το επίπεδο είναι γιατί οι διεθνείς αγορές, λόγω της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του, δεν προσδοκούν ανάκαμψη. Δεν προσδοκούν το δικαίωμα στην ανάπτυξη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και εγώ, ως οικονομολόγος, θα του απαντήσω, ότι δεν είναι σωστό, δεν είναι καν λάθος, είναι ανοησία, να πιστεύει ότι αυτό είναι το αίτιο.

Μπορεί, βέβαια, να λέει ότι θα μας κάνει Εξεταστικές για την Οικονομία. Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Να κάνει όσες Εξεταστικές θέλει. Ο Ελληνικός Λαός γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να διοικήσει χωρίς Εξεταστικές. Χρειάζεται έναν μόνιμο αποπροσανατολισμό του Ελληνικού Λαού. Αλλά Εξεταστικές, αν γίνουν, θα γίνουν όπως εννοεί την Εξεταστική ο ίδιος ο Ελληνικός Λαός. Αν ενδιαφέρει τον κ. Παπανδρέου να μάθει την αλήθεια, να ξεκινήσουμε από το 1981 και να φθάσουμε μέχρι σήμερα. Δεν μπορούμε να βάλουμε χρονικό συρματόπλεγμα, μόνο στην περίοδο που θέλει εκείνος. Θα πάμε και πριν, θα πάμε και μετά. Δεν ιδρύθηκε η Ελλάδα το 2004, ούτε τελείωσε το 2009.

Υπάρχει Ελλάδα και πριν το 2004, υπάρχει και Ελλάδα μετά το 2009. Μετά δε το 2009 θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να ανιχνεύσουμε, μαζί με τον κ. Παπανδρέου, τα πραγματικά αίτια, εξαιτίας των οποίων φθάσαμε σήμερα σ' αυτή τη διαδικασία του Μνημονίου. Δε θα ήθελα, όμως, να μιλήσω άλλο γι' αυτή την υπόθεση. Η πραγματικότητα είναι εφιαλτική και το βλέπουμε κάθε μέρα σε όλα τα επίπεδα. Είπα πριν για την οικονομία, είπα για την ανασφάλεια.

Είναι σίγουρο ότι πρέπει κανείς να αναφέρεται και στην Παιδεία και την Υγεία. Αλλά εγώ θα πάω απευθείας στον Βασίλη τον Κικίλια. Είναι μια επιλογή νίκης, μια επιλογή ανανέωσης. Είναι αυτή η προσφορά που κάνει η Νέα Δημοκρατία σε όλους εκείνους που έλεγαν «αλλάξτε τα, επιτέλους, όλα». Είναι η προσωποποίηση ο Βασίλης ο Κικίλιας αυτής της αλλαγής, χωρίς επιφυλάξεις, χωρίς μισόλογα. Δε χωράνε άλλες σκέψεις. Κάναμε τη μεγάλη τομή. Πήραμε το ρίσκο. Το δέχομαι. Αλλά είναι ένα ρίσκο το οποίο συγκινεί τον κόσμο, τον απλό τον κόσμο, που ήθελε να υπάρχει μια αλλαγή και να αποδείξουμε εμείς οι ίδιοι ότι μπορούμε να την κάνουμε.

Θέλω να ξέρετε ότι συστρατευόμαστε όλοι για τη νίκη του Βασίλη στην Περιφέρεια της Αττικής. Θέλω να ξέρετε ότι ασφαλώς αυτό ισχύει και για τους άλλους Δήμους. Βεβαίως και για τον Δήμο Αθηναίων. Αλλά σήμερα ήρθαμε να μιλήσουμε για την αναγκαία οργανωτική αναδιάταξη, προκειμένου να πάμε καλά στην υποψηφιότητα Κικίλια και των λαμπρών ονομάτων που κοσμούν το ψηφοδέλτιό του σε επίπεδο αντιπεριφερειαρχών. Ονόματα τα οποία θα ανακοινωθούν, αμέσως μετά, από τον Ανδρέα τον Λυκουρέντζο.

Θέλω, όμως, να πω το εξής: Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να βοηθήσει και να πάρει τον Βασίλη πόρτα- πόρτα, σπίτι- σπίτι, μαγαζί- μαγαζί, πλατεία- πλατεία. Κανείς δεν μπορεί να απουσιάσει από αυτό το μεγάλο ραντεβού της μάχης. Επαναλαμβάνω αυτό που είπα χθες: Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το παρακολουθήσω προσωπικά. Εγώ- επαναλαμβάνω- τα ρίσκα μου, τα πήρα. Την πράξη αυτή τη ανανέωσης την έκανα πραγματικότητα. Χρειάζεται, τώρα, και η σύμπραξη της κοινωνίας. Και αυτή είναι η μεγάλη υπόθεση για το Λεκανοπέδιο.

Θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίσει έναν άνθρωπο επιστήμονα, έναν άνθρωπο πετυχημένο στους χώρους που διάλεξε να αγωνιστεί στη ζωή του, τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στον αθλητισμό, όσο και στην ιατρική. Έναν άνθρωπο ο οποίος είναι εύκολος στο χνώτο με τον απλό τον πολίτη, στην επαφή, στην καθημερινότητα, ο οποίος ζει και έζησε αυτά τα προβλήματα και ο οποίος έχει να δώσει πάρα πολλές, μεγάλες δυνάμεις για την προώθηση του συμφέροντος του κάθε Αθηναίου, της κάθε Αθηναίας, του καθενός που μένει στην Αττική.

Θα βγάλουμε ένα πρόγραμμα μαζί με τις ευθύνες που θα αναλάβει ο καθένας. Θα βγάλουμε ένα πρόγραμμα για το Λεκανοπέδιο, για το οποίο θα ήθελα να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά τώρα στη συζήτηση που θα έχουμε μεταξύ μας».