19 Οκτωβρίου 2010

Ι. Βρούτσης: Υποσχέσεις, χωρίς να προσδιορίζει το πώς και το πότε, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την Ανεργία

«Μέσα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου και με καθυστέρηση ενός χρόνου, ο Πρωθυπουργός, έσπευσε - κάτω από το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής - να εξαγγείλει μέτρα για την αντιμετώπιση της Ανεργίας.

Στα θύματα των αδιέξοδων πολιτικών του – μισθωτούς και συνταξιούχους – υποσχέθηκε «κοινωνικό μέρισμα», χωρίς να προσδιορίζει το πώς και το πότε.

Η Ανεργία, ήδη, έχει σκαρφαλώσει στο 12%, οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει τους 600.000 και η προοπτική για το επόμενο διάστημα προβλέπεται εφιαλτική. Επιπλέον, 300.000 χαμένες θέσεις εργασίας αναμένονται μέχρι το 2012, όπως η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2011.

Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής του Μνημονίου, που αγνοεί την Ανάπτυξη και καθυστερεί τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, που θα τονώσουν την Απασχόληση και θα αναχαιτίσουν την Ανεργία.

Τα μέτρα που εξαγγέλλει σήμερα η κυβέρνηση εσπευσμένα, για την αντιμετώπιση της Ανεργίας είναι:

  • Μέτρα «ξαναζεσταμένα», χρησιμοποιημένα αρκετές φορές στο παρελθόν.
  • Προγράμματα του ΟΑΕΔ, που έχουν εξαγγελθεί επανειλλημένα τον τελευταίο χρόνο.
  • Μέτρα χωρίς αντίκρισμα, χωρίς ελπίδα.

Μοναδική «καινοτομία», η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών. Πρόκειται για ένα μέτρο, που η ευρωπαϊκή του εμπειρία είναι αρνητική, αφού όπου εφαρμόστηκε δεν έφερε αποτελέσματα.

Είναι πολύπλοκο, γραφειοκρατικό και η χρηματοδότησή του, μέσω της διευθέτησης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ – ΟΑΕΔ, εκπέμπει και καλλιεργεί μια νοοτροπία εισφοροαποφυγής για τις επιχειρήσεις. Επίσης, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη ρευστότητα του ΙΚΑ, που σε συνδυασμό με την κρατική υποχρηματοδότηση, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων.

Όλοι σήμερα γνωρίζουν και συνομολογούν ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ουσιαστική αντιμετώπιση της Ανεργίας:

  • Περνά μέσα από ένα νέο Δυναμικό, Αναπτυξιακό Προσανατολισμό της Οικονομίας μας.
  • Εξασφαλίζεται, μέσα από Στοχευμένες, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια αλλά με ισχυρά κίνητρα, Δράσεις ενίσχυσης της Απασχόλησης.
  • Επιτυγχάνεται μέσα από την αποδοτική ενεργοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, που σήμερα «λιμνάζουν».

Όλα αυτά, όμως, απουσιάζουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Γι’ αυτό και οι πολίτες απογοητεύονται και δεν προσδοκούν τίποτα, πλέον, από αυτές».