29 Οκτωβρίου 2010

Κ. Χατζηδάκης για το αλλαλούμ με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

«Η κυβέρνηση σε νέες περιπέτειες…Το ζήτημα με τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εργασίας εξελίσσεται με τρόπο τραγελαφικό.

Συγκεκριμένα:

- Φάση πρώτη: Στον ανασχηματισμό, η κυβέρνηση, διεκδικώντας βραβείο παγκόσμιας πρωτοτυπίας, ανακοίνωσε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εργασίας, προφανώς για να ικανοποιήσει προσωπικές προτεραιότητες Υπουργών. Και αυτό ενώ οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς παρέμειναν στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

- Φάση δεύτερη: Το προεδρικό διάταγμα 96/2010 για την υλοποίηση της απόφασης, αντί να επιλύσει, δημιούργησε προβλήματα. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων σήμαινε στην πράξη ότι οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, που στελέχωναν μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και είχαν εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα, θα έδιναν τη θέση τους στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εργασίας που δεν είχαν ανάλογη εξειδίκευση.

- Φάση τρίτη: Μετά από, περίπου, δύο μήνες αδράνειας της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η κυβέρνηση, προφανώς αντιλαμβανόμενη το λάθος της, έρχεται να το «διορθώσει» με εσπευσμένη τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που συζητείται τη Δευτέρα στη Βουλή. Με την τροπολογία προκαλούνται νέες δυσλειτουργίες. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα στελεχωθεί τελικά από υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Με αποσπάσεις που δεν θα χρειάζονταν αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η ανεξήγητη απόφαση για τη μεταφορά της Γραμματείας. Το ζήτημα της μισθοδοσίας και των κρίσεων των υπαλλήλων παραμένει εκκρεμές. Θα είναι άραγε αρμόδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης ή το Υπουργείο Εργασίας; Τέλος, επιβεβαιώνοντας η κυβέρνηση το συνολικά λανθασμένο σχεδιασμό της στον τομέα αυτό, με την ίδια τροπολογία προβλέπει πως δράσεις του ΕΣΠΑ για την προστασία του καταναλωτή θα προωθούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης αυτή τη φορά !

Καθώς ο Υπουργός Ανάπτυξης δηλώνει, συχνά τις τελευταίες μέρες, ότι η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η προστασία του καταναλωτή είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης , θα είχε την καλοσύνη η κυβέρνηση να μας απαντήσει ποια είναι η προστιθέμενη αξία αυτού του αλαλούμ; »