30 Οκτωβρίου 2010

Σκληρή απάντηση Αναστασιάδη στον Μπαγίς που δήλωσε ότι δεν ξέρει αν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία

Με σκληρή γλώσσα μίλησε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης για τον Εγκεμέν Μπαγίς.

«Μέχρι να μάθει ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση Εγκεμέν Μπαγίς αν υπάρχει ή όχι η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν πρόκειται να ανοίξει κανένα κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία προοπτική προόδου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Επιστρέφοντας απόψε από τις Βρυξέλες, όπου συμμετείχε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε χθες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προς τον οποίο και ανέπτυξε δύο θέματα.

«Το ένα θέμα», εξήγησε «αφορούσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε και την εμμονή του όσον αφορά την υλοποίηση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, αλλά κατά κύριο λόγο τις συνέπειες από αυτή την εμμονή του κ. Φούλε που αποθρασύνει την Τουρκία, με αποτέλεσμα ο Τούρκος επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς να είχε το θράσος να μιλά ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει μια ανάλογη χώρα όπως η Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμα ότι έχει υποδείξει «στον κ. Μπαρόζο με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως μέχρι να μάθει ο Εγκεμέν Μπαγίς αν υπάρχει ή όχι η Κυπριακή Δημοκρατία, κανένα μα κανένα κεφάλαιο δεν πρόκειται να ανοίξει και συνεπώς καμιά μα καμιά προοπτική προόδου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί».

Ανέφερε ακόμα ότι «ήταν σαφής και κατηγορηματική η δήλωση την οποία διαβίβασα και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνταξιδεύουμε. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή θα είναι η γραμμή της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε ο κ. Μπαγίς και να μετρά τα λόγια του και να μετρά τις χώρες για να τις βρίσκει ορθά, όσες τουλάχιστον είναι αναγνωρισμένες τόσο από τα Ηνωμένα Εθνη ιδιαίτερα όμως όσες ή από όσες, έστω και λιλιπούτειες, εξαρτάται της δικής του χώρας η πρόοδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε.

Σε ερώτηση ποια ήταν η αντίδραση του κ. Μπαρόζο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε πως «ανέλαβε να δει πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Εν πάση περιπτώση ανεγνώρισε ότι όντως προκλήθηκε πρόβλημα τόσο από τη δήλωση του ενός (Φούλε) όσο και από τη θέση του άλλου (Μπαγίς)», κατέληξε.

http://www.sigmalive.com/news/politics/320769