ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΦΟΒΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΝΑ "ΛΥΣΟΥΝ" ΚΥΠΡΙΑΚΟ-ΣΚΟΠΙΑΝΟ-ΑΙΓΑΙΟ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
26.01.2010
Αντλήθηκαν 8 δισ. με επιτόκιο 6,2% Οι προσφορές για την έκδοση 5ετών ομολόγων ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ
Το «φιλί της ζωής» έδωσαν χθες οι αγορές στην Ελλάδα, αναγκάζοντάς την ωστόσο να πληρώσει πολύ ακριβά γι’ αυτό. Το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 8 δισ. ευρώ, μέσω της κοινοπρακτικής έκδοσης 5ετών ομολόγων, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ. Το «καπέλο» όμως που υποχρεώθηκε να καταβάλει το Δημόσιο για να δανειστεί, έφτασε στο 3,5% πάνω από το μέσο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης όταν εκδίδουν τίτλους 5ετούς διάρκειας.
Ετσι, το επιτόκιο των ομολόγων που εξέδωσε χθες το Δημόσιο διαμορφώθηκε στο 6,2%. Πρόκειται για το υψηλότερο επιτόκιο που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα για τα δανεικά της από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και μετά. Το επιτόκιο των 5ετών τίτλων του περυσινού Ιανουαρίου ήταν 5,5% και του Μαρτίου του 2009 ήταν 4,98%.
Από την άλλη πλευρά, το ύψος του επιτοκίου ήταν και ο σημαντικότερος λόγος για την υποβολή τόσο πολλών προσφορών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξαν περίπου 500 επενδυτές. Σχεδόν το 23% των προσφορών κατατέθηκε από ελληνικά χαρτοφυλάκια, το 6% από αμερικανικά και το υπόλοιπο από ευρωπαϊκά, ενώ από 500 εκατ. ευρώ πήραν οι έξι ανάδοχοι της έκδοσης (Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Εθνική και Eurobank).
Από το υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ εξέφραζαν χθες την ικανοποίησή τους για την απήχηση που είχε η κοινοπρακτική έκδοση και το ύψος - ρεκόρ των προσφορών. Ο λόγος για τον οποίο ήταν ικανοποιημένοι, εξηγήθηκε από τις δηλώσεις της αναλύτριας του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, κυρίας Σάρα Κάρλσον. Μιλώντας στην τηλεόραση του Reuters, υποστήριξε πως «ήταν πολύ σημαντικό να πάει καλά αυτή η έκδοση. Αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας, ότι η Ελλάδα σίγουρα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει το χρέος της το 2010». Αν και η χθεσινή εξέλιξη δεν αλλάζει την αρνητική αξιολόγηση της Moody’s για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι ωστόσο η πρώτη θετική δήλωση για την Ελλάδα μετά από αρκετούς μήνες. Πάντως, η κ. Κάρλσον συμπλήρωσε ότι η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει το δημοσιονομικό της σχέδιο, ενώ σημείωσε ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ΕΚΤ, να επιτρέψει στα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας να προκαλέσουν κρίση.
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή έκδοση, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Σπ. Παπανικολάου, υποστήριξε πως η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για φέτος. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι «οι εικασίες για έξοδο από τη νομισματική ένωση αποτελούν φαντασιώσεις».
Παράλληλα, ο κ. Παπανικολάου υποστήριξε ότι η χθεσινή επιτυχημένη έκδοση θα οδηγήσει και σε μία μείωση των υπερβολικά υψηλών επιτοκιακών διαφορών (spreads) μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων. Χθες, το spread στους 10ετείς τίτλους υποχώρησε στις 303 μονάδες βάσης από 318 μονάδες την Παρασκευή, ενώ στους 5ετείς μειώθηκε στις 368 μ.β. από 407 μονάδες. Πάντως, στους 3ετείς τίτλους το spread αυξήθηκε στις 418 μ.β. χθες από 372 μονάδες την Παρασκευή.
Σχετικά με τη χθεσινή έκδοση των 5ετών ομολόγων, το «καπέλο» που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα είναι το υψηλότερο των τελευταίων δέκα χρόνων και φτάνει στο 3,5%, αν και αρχικά υπολογιζόταν στο 3,75%. Το επιτόκιο 6,2%, με το οποίο δανείστηκε χθες το Δημόσιο τα 8 δισ. ευρώ, μεταφράζεται σε ετήσιους τόκους 496 εκατ. ευρώ και σε βάθος 5ετίας το ποσό αυτό ανέρχεται σε 2,48 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο «υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αποκατάστασης της αξιοπιστίας και εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Τον Φεβρουάριο νέα έκδοση
Σε νέα κοινοπρακτική έκδοση 10ετών ομολόγων θα προχωρήσει το Δημόσιο μέσα στις επόμενες 2 με 4 εβδομάδες. Εως τώρα έχει αντλήσει το 25% των συνολικών δανειακών αναγκών για το 2010, δηλαδή έχει δανειστεί 13,6 δισ. από το σύνολο των περίπου 54 δισ. ευρώ. Στα τέλη Φεβρουαρίου το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί σε ΗΠΑ και Ασία για να προωθήσει και την έκδοση ομολόγων σε δολάρια ή και γιεν, εν όψει του διμήνου Απριλίου-Μαΐου που οι υποχρεώσεις του Δημοσίου είναι 22,6 δισ. ευρώ.
http://news.kathimerini.gr/