11 Νοεμβρίου 2010

Ανατρεπτικές κινήσεις από Σαμαρά σε Αθήνα, Πειραιά

Στο απίθανο προ ολίγων μόλις εβδομάδων, ενδεχόμενο να «κερδίσει» και τους τρεις μεγάλους δήμους και να διεκδικήσει μέχρι τέλους την Περιφέρεια Αττικής προσβλέπουν πλέον τα στελέχη της Ν.Δ., επιμένοντας στην αντιμνημονιακή ρητορική προσέλκυσης των ψηφοφόρων. Ο κ. Σαμαράς, μετά την προχθεσινή επίσκεψη στο επιτελείο Κικίλια, εμφανίστηκε χθες μαζί με τον κ. Νικ. Κακλαμάνη, την ίδια ώρα που στον Πειραιά ο Π. Μαντούβαλος εξέφραζε την υποστήριξή του στον, μέχρι πρότινος ορκισμένο εχθρό, Β. Μιχαλολιάκο.

Η παρουσία του κ. Αντ. Σαμαρά στο πλευρό του κ. Νικ. Κακλαμάνη αποφασίστηκε, προκειμένου να διασκεδασθούν τα σενάρια που ήθελαν τον μεν δήμαρχο εν εξάλλω με τη «χλιαρή» στήριξη του κόμματος στην υποψηφιότητά του, τη δε Ρηγίλλης να μην «αγχώνεται» ακόμη και μπροστά στο ενδεχόμενο ήττας του κ. Κακλαμάνη, τον οποίο σε κάθε περίπτωση οι σκληροί της ηγετικής ομάδας θεωρούν «ξένο σώμα».

Κατόπιν συνεννοήσεως των δύο πλευρών, ο κ. Αντ. Σαμαράς πραγματοποίησε, τελικά, επίσκεψη στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας, την ίδια στιγμή που ο κ. Κακλαμάνης πραγματοποιούσε σύσκεψη με γαλάζια κομματικά στελέχη της Α΄ Αθηνών. «Το Μνημόνιο δεν δημιουργεί μόνο ασφυξία στην αγορά, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό και χρειάζεται η επιλογή ατόμων οι οποίοι ξέρουν και μπορούν, με γνώση και με δυναμισμό, να διεκδικούν. Γι’ αυτό και ήρθα να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Νικ. Κακλαμάνη», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Πορεία επιστροφής

Την ίδια στιγμή, στο λιμάνι του Πειραιά ο κ. Π. Μαντούβαλος δημοσιοποιούσε τη στήριξή του, για τον δεύτερο γύρο, στον κ. Β. Μιχαλολιάκο, «θάβοντας» το τσεκούρι του πολέμου και εισπράττοντας τα εύσημα του προέδρου της Ν.Δ. «Θα περίμενε κανείς να προβούμε σε παραδειγματική τιμωρία, όσων μας έβλαψαν και μας αδίκησαν. Επί του παρόντος μάς αρκεί η λαϊκή δικαίωση. Τώρα προέχει η επισφράγιση της ανοδικής πορείας της παράταξης... Συμπαρατασσόμαστε στο πλευρό του Β. Μιχαλολιάκου στον Πειραιά και του Β. Κίκιλια στην περιφέρεια και καλώ όσους μας ψήφισαν να πράξουν το ίδιο», δήλωσε ο κ. Μαντούβαλος.

Λίγα λεπτά αργότερα, η Ρηγίλλης δημοσιοποιούσε το σχόλιο του κ. Σαμαρά για τον κ. Μαντούβαλο: «Εκανε την υπέρβασή του και απέδειξε ότι διαθέτει παραταξιακή συνείδηση». Η στήριξη του Π. Μαντούβαλου, που μέχρι το πρωί χθες τηρούσε επαμφοτερίζουσα στάση, στον Β. Μιχαλολιάκο και η άμεση θετική αντίδραση της Ρηγίλλης δεν αποκλείεται να σηματοδοτεί, όπως εκτιμούσαν πολιτικά στελέχη, και την έναρξη της πορείας επιστροφής του πρώην βουλευτή στη Ν.Δ. εν όψει εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εντείνονται οι διαβουλεύσεις γαλάζιων στελεχών και με μέλη του περιφερειακού συνδυασμού του Γ. Δημαρά, εν όψει του δεύτερου γύρου στην Περιφέρεια Αττικής. Χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι καποιοι εξ αυτών λειτουργούν ως «αντ’ αυτού» του κ. Αντ. Σαμαρά, βουλευτές της περιφέρειας Αττικής, αλλά και υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες του ψηφοδελτίου Κικίλια έχουν επιχειρήσει να προσεγγίσουν στελέχη του ψηφοδελτίου Δημαρά, μεταξύ άλλων, τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ κ. Χρήστο Κουρούση.

Ο τελευταίος, ο οποίος πάντως προ εβδομάδων είχε δεχθεί βολές από τη Ρηγίλλης ως «ενεργούμενο της κ. Ντόρας Μπακογιάννη» στον συνδυασμό Δημαρά, δεν αποκλείεται εντός των επομένων ωρών να προβεί σε δημόσια δήλωση που θα καταλήγει στη στήριξη, εμμέσως ή ευθέως, του συνδυασμού Κικίλια.

Η Ρηγίλλης ρίχνει το βάρος της στο Β. Αιγαίο -σήμερα ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει στη Χίο- αλλά και στην Πελοπόννησο με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να επισκέπτεται ξανά αύριο την Αρκαδία.