26 Νοεμβρίου 2010

Με τάνκς μπήκε σε γκέτο του Ρίο η βραζιλιάνικη Αστυνομία

Polizei in RioΜε τάνκς και άρματα μεταφοράς προσωπικού που υποστηρίζονταν από ελικόπτερα, μπήκε χθες και σήμερα η βραζιλιάνικη αστυνομία στη φτωχογειτονιά Vila Cruzeiro, του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η γειτονιά ήταν προπύργιο της συμμορίας «Comando Vermelho» (Ερυθροί Κομμάντο) και χθες βρήκαν καταφύγιο 200 ένοπλα μέλη της συμμορίας. Η συμμορία είναι η μεγαλύτερη του Ρίο και η συγκεκριμένη γειτονιά είναι η πλέον επικίνδυνη από τις 900 παραγκουπόλεις που περιβάλουν το κέντρο της πόλης.

«Η Vila Cruzeiro ανήκει και πάλι στο Κράτος» δήλωσε ο αρχηγός της Αστυνομίας ενώ ο στρατός συνέβαλε στην επιχείρηση με 800 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, 10 τάνκς και 2 ελικόπτερα. Άγνωστο παραμένει αν η Αστυνομία θα εισβάλει και σε άλλες φτωχογειτονιές, όπου δεν υπάρχει κράτος, τις επόμενες μέρες.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία της χώρας, ξεκίνησε τη Δευτέρα και η Αστυνομία έχει σκοτώσει πάνω από 40 κακοποιούς. Τις προηγούμενες μέρες μέλη της συμμορίας είχαν ληστέψει οδηγούς και είχαν κάψει πάνω από 100 αυτοκίνητα και λεωφορεία.

Το 2014 θα γίνει στη Βραζιλία το Μουντιάλ και δυό χρόνια αργότερα οι Ολυμπιακοί αγώνες... καλά κρασιά...