14 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΣΟΚ: Άρχισαν οι κολοτούμπες! Κάνουν λόγο για οριακή επικράτηση των υποψηφίων τους στις περιφέρειες

Να χαμηλώσει τον πήχυ των εκλογικών προσδοκιών του έσπευσε χθες αιφνιδίως το κυβερνητικό επιτελείο σε μια εμφανή προσπάθεια να εμφανισθεί ως μεγάλη επιτυχία του ΠΑΣΟΚ ακόμη και μια ενδεχόμενη οριακή του νίκη.

Ετσι, ενώ όλες τις τελευταίες ημέρες στελέχη της Ιπποκράτους δήλωναν τη βεβαιότητά τους ότι το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο 8, 9 ή ακόμη και 10 από τις 13 περιφέρειες, αίφνης χθες το μέτρο της επιτυχίας υποχώρησε στο μαγικό νούμερο της απλής πλειοψηφίας, δηλαδή στον στόχο το ΠΑΣΟΚ να βάψει πράσινη έστω και μια περιφέρεια περισσότερη από τη Ν.Δ.

Σημειωτέον, δε, ότι ανάλογη «μετριοπάθεια» εξέπεμπαν ακόμη και συνεργάτες του πρωθυπουργού όχι μόνον για τις περιφέρειες, αλλά ακόμη και για τους μεγάλους δήμους της χώρας. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, στελέχη του Μαξίμου υπονοούσαν ότι πιθανώς θα χαθεί όχι μόνον ο Δήμος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά πιθανώς και αυτός του Πειραιά ασχέτως αν ο πράσινος κ. Γ. Μίχας προηγήθηκε στον πρώτο γύρο με 6,5% του μπλε κ. Βασ. Μιχαλολιάκου, δηλαδή όση διαφορά είχε και ο κ. Νικ. Κακλαμάνης από τον κ. Γ. Καμίνη στην Αθήνα. Ο στόχος της συγκεκριμένης διαρροής ήταν προφανής: Να εμφανισθεί τυχόν νίκη του ΠΑΣΟΚ στους συγκεκριμένους Δήμους ως ανέλπιστη επιτυχία και κυρίως ως αντιστάθμισμα σε τυχόν απροσδόκητες απώλειες που προκύψουν στις περιφέρειες.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές δεν έκρυβαν ότι αν κάτι τους ανησυχεί περισσότερο από ένα δυσμενές αποτέλεσμα αύριο, είναι το τι θα συμβεί στο κυβερνών κόμμα από τη Δευτέρα αν οι δυσοίωνες προβλέψεις τους επιβεβαιωθούν.

Δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους χαρακτηρίζουν πλέον εντελώς εσφαλμένη όλη την προεκλογική στρατηγική του κόμματός τους, χωρίς να εξαιρούν ακόμη και τη «στροφή» των τελευταίων ημερών. Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι με την «καθαρή νίκη» έναντι της Ν.Δ. που εξήγγειλε ως αρχικό του στόχο ο πρωθυπουργός, επί της ουσίας «κατόρθωσε» να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως ηττημένο των εκλογών, δεδομένου ότι όλοι οι δημοσκόποι έσπευσαν να μετρήσουν την «καθαρή» διαφορά των δύο κομμάτων εξαιρώντας τις πρόσκαιρες ψήφους αποδοκιμασίας έναντι της κυβέρνησης που εστράφησαν είτε σε πράσινους αντάρτες είτε και στην αποχή. Με συνέπεια, η διαφορά αυτή να εμφανισθεί γύρω στο 2%, ενώ όλοι οι εκλογολόγοι συμφωνούν ότι σε περίπτωση μια εθνικής κάλπης αυτή θα ήταν τουλάχιστον διπλάσια.

Με το ίδιο πνεύμα, οι ίδιοι υπουργοί ασκούν εντονότατη κριτική και στην απόφαση του πρωθυπουργικού επιτελείου να προσδώσει αίφνης αυτοδιοικητικό χαρακτήρα στον αυριανό δεύτερο γύρο. Διότι, όπως λένε, η αλλαγή αυτή ήταν ηττοπαθής, καθώς ανέδειξε μια ανησυχία του ΠΑΣΟΚ για ακόμη χειρότερα αποτελέσματα με την έννοια μιας απεγνωσμένης προσπάθειας να αμβλυνθεί εκ των προτέρων η πολιτική σημασία τους.

Η απάντηση Μπεγλίτη

Το τι θα συμβεί τη Δευτέρα, αν όλες αυτές οι «σκέψεις» αρχίζουν να δημοσιοποιούνται, κατέδειξε μια χθεσινή συνέντευξη του κ. Πάνου Μπεγλίτη. Απαντώντας στις υπόγειες αιχμές συναδέλφων ότι υπονόμευσε αντί να βοηθήσει τον κ. Π. Τατούλη, δήλωσε ότι στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον «πράσινο» υποψήφιο στην Πελοπόννησο, αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι «όσοι καλοθελητές ενδεχομένως επιχειρήσουν και μετά τη Δευτέρα να αποδώσουν ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν, θα λάβουν άμεσα τις απαντήσεις τους»...