05 Νοεμβρίου 2010

Σύγκρουση στην ηγεσία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Μία ακόμη απίστευτη ελληνική ιστορία τρέλας κινδυνεύει να δημιουργήσει εκ νέου θέμα greek statistics εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τη χώρα, λίγες μέρες πριν από την έλευση των εκπροσώπων της τρόικας που θα αποφασίσουν την παροχή ή μη της τρίτης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης.

Μάλιστα, η ιστορία αυτή –εάν την τραβήξουν στα άκρα όσοι διατείνονται ότι πράττουν με γνώμονα το καλό της χώρας– μπορεί να δώσει τη «χαριστική βολή» στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να εξέλθει της κρίσης η χώρα.

Αναφερόμαστε στον κρυφό –μέχρι χθες– πόλεμο που μαίνεται στην ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Η κυβέρνηση επέλεξε μέσω της ανοιχτής διαβούλευσης έναν 49χρονο επιστήμονα ως επικεφαλής της νέας αρχής, ο οποίος εργαζόταν στο ΔΝΤ ως αναπληρωτής διευθυντής της στατιστικής του υπηρεσίας. Πρόκειται για τον κ. Ανδρέα Γεωργίου, που άφησε την καριέρα του στο Ταμείο, υποβάλλοντας την παραίτησή του στα μέσα Ιουλίου. Η παραίτηση έγινε δεκτή από εκείνη τη στιγμή, όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος. Ετσι τυπικά ανέλαβε την ηγεσία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής από τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Ομως, η κυβέρνηση αν και διάλεξε τον άνθρωπο με τα κατάλληλα προσόντα, φαίνεται πως έκανε δύο πολύ σημαντικά λάθη

Παρερμηνείες

Πρώτον, δεν δημιούργησε σαφές θεσμικό πλαίσιο το οποίο να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Δεύτερον, για κάποια από τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ επέλεξε πρόσωπα με κριτήρια περισσότερο πολιτικά. Τέτοιο παράδειγμα, φαίνεται να είναι η κυρία Ζωή Γεωργαντά, η οποία αναφέρει στο επίσημο βιογραφικό της ότι ήταν «έγγαμη 20 χρόνια με τον αείμνηστο φιλέλληνα Ρ.Σ. Λίσσακ, ο οποίος διετέλεσε επί μακρόν ένας από τους πιο κοντινούς και διεισδυτικούς συμβούλους του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου. Θυμάμαι με αγάπη τη συνεργασία που είχα με τον σύζυγό μου για να δει καλύτερες μέρες η Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γεωργαντά ήθελε εξαρχής την προεδρία. Μέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Γεωργίου, άρχισε να επισκέπτεται μόνη της την υπηρεσία, να αμφισβητεί τον πρόεδρο και να ζητάει εξηγήσεις για το πώς στέλνονται διάφορα στοιχεία στην Eurostat. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό. Περίεργο, όμως, είναι το ότι στις 5 Αυγούστου (ο κ. Γεωργίου ανέλαβε τυπικά στις 2 Αυγούστου), η κυρία Γεωργαντά έσπευσε να τον κατηγορήσει εγγράφως ότι ήταν άνθρωπος του υπουργού Οικονομικών (!). Φέρεται μάλιστα να βρήκε συνεργάτη στο έργο της, τον αντιπρόεδρο κ. Ν. Λογοθέτη, με τον οποίο κάποια στιγμή ζήτησαν να έλθει σε απολογία ο κ. Γεωργίου και ο Ισλανδός εκπρόσωπος της Εurostat, επειδή κατά την απόψή τους μιλούσαν άσχημα για τις ελληνικές υπηρεσίες.

Μάλιστα, όταν ήλθε στην Αθήνα ο επικεφαλής της Eurostat, κ. Walter Radermacher, ζήτησαν να συναντηθούν μαζί του και του δήλωσαν πως διαφωνούν με τη μεθοδολογία της υπηρεσίας, καθώς και ότι τα στοιχεία θα πρέπει να παίρνουν την έγκριση τη δική τους και του συλλόγου του προσωπικού. Εκείνος ενημέρωσε τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο, Ολι Ρεν, ο οποίος ύστερα από συνεννόηση με τον κ. Γεωργίου συμφώνησε ότι πρέπει να αλλάξει ο σχετικός νόμος, ώστε να είναι σαφές πως ο πρόεδρος της Αρχής έχει την ευθύνη για τα στοιχεία.

Αλλωστε, ο κώδικας πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές προβλέπει ότι «ο προϊστάμενος της Στατιστικής Υπηρεσίας και όπου κρίνεται σκόπιμο οι προϊστάμενοι των στατιστικών τμημάτων, είναι οι μόνοι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις στατιστικές μεθόδους, τα πρότυπα και τις διαδικασίες, καθώς και με το περιεχόμενο και τη χρονική στιγμή της δημοσίευσης στατιστικών στοιχείων». Ο κώδικας αυτός εφαρμόζεται σε όλες της ευρωπαϊκές χώρες και ο κ. Γεωργίου έχει ήδη καταθέσει την πρότασή του για τις σχετικές αλλαγές.

Ανακοίνωση του Συλλόγου

Οι παρασκηνιακές προσπάθειες διαφόρων υπηρεσιακών παραγόντων να σταματήσουν τον πόλεμο αυτό, ούτως ώστε να μην εκτεθεί η χώρα για μία ακόμα φορά, φαίνεται πως έπεσαν στο κενό. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και πριν ανακοινωθούν τα στοιχεία της αναθεώρησης του ελλείμματος και του χρέους, ο σύλλογος εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία, μεταξύ άλλων, εγείρει ενστάσεις για θέματα που αφορούν το ασυμβίβαστο του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και καταγγέλλει τις προσπάθειες να αλλοιωθεί η νομικά κατοχυρωμένη συλλογική λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ.

Μετά την ανακοίνωση–πίεση του συλλόγου, η κ. Γεωργαντά πρότεινε στον κ. Γεωργίου να περάσουν τα τελικά στοιχεία που θα σταλούν στη Eurostat από το διοικητικό συμβούλιο κατά παρέκκλιση του ευρωπαϊκού κώδικα. Η πρότασή της απερρίφθη.

Βεβαίως, την ευθύνη έχουν εκείνοι, οι οποίοι είχαν μια σωστή ιδέα περί ανεξάρτητης στατιστικής αρχής, αλλά δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με την κατάρτιση ενός άρτιου νομοσχεδίου, που δεν θα δεχόταν αμφισβητήσεις

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_05/11/2010_421214