30 Νοεμβρίου 2010

Προανακριτική για τα ομόλογα θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ για τους Π. Δούκα, Σ. και Τσιτουρίδη

Την περαιτέρω διερεύνηση των ευθυνών του πρώην υπουργού Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη και του πρώην υφυπουργού κ. Π. Δούκα αναμένεται να αποφασίσει η εξεταστική επιτροπή των ομολόγων, σε συνεδρίασή της που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι.

Υπέρ της παραπομπής των δύο πρώην υπουργών τάσσονται οριστικά το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑΟΣ θέλει περαιτέρω διερεύνηση μόνον για τον κ. Δούκα. Ο ανεξάρτητος Ν. Τσούκαλης της Δημοκρατικής Αριστεράς τάχθηκε υπέρ της σύστασης της Προανακριτικής, επικαλέστηκε όμως νομικούς λόγους ώστε να μην κατονομάσει στο πόρισμά του τους πρώην υπουργούς, των οποίων οι ευθύνες θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποχωρήσει από την επιτροπή από τον Σεπτέμβριο.

Αν και τρία από τα κόμματα που συμμετέχουν στην Εξεταστική (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) καταλήγουν στα ίδια πρόσωπα, δεν θα υπάρξει κοινό πόρισμα. Η Βέρα Νικολαΐδου (ΚΚΕ) τόνισε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα κοινού πορίσματος, γιατί είναι διαφορετικές οι θέσεις του κάθε κόμματος στο συγκεκριμένο ζήτημα» και μίλησε για «διαχρονικές πολιτικές ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα». Οπως τόνισε, το ΚΚΕ «προτείνει περαιτέρω διερεύνηση για τον κ. Τσιτουρίδη και τον κ. Δούκα».

Ο κ. Β. Μουλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) εκτίμησε ότι «υπάρχει κεντρικός συντονισμός για τα ομόλογα των 280 εκατομμυρίων και για το ΤΣΠΕΑΘ» και πρότεινε περαιτέρω διερεύνηση για του πρώην υπουργούς κ. Δούκα και Τσιτουρίδη. Επίσης απέδωσε πολιτικές ευθύνες στους κ. Μεϊμαράκη και Αλογοσκούφη, ενώ πρότεινε πολιτικές ευθύνες για τους πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη και Παπαληγούρα, λόγω των χειρισμών της Δικαιοσύνης στη διερεύνηση του σκανδάλου.

Περαιτέρω διερεύνηση

Οπως δήλωσε στη χθεσινή συνεδρίαση ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Χρ. Πρωτόπαπας, στην πρόταση της πλειοψηφίας «το κείμενο επιρρίπτει ποινικές ευθύνες στον κ. Τσιτουρίδη και στον κ. Δούκα, υπό την έννοια όμως της περαιτέρω διερεύνησης, την οποία πρέπει να αναλάβει η προκαταρκτική επιτροπή», ενώ πρόσθεσε ότι «στο τελικό κείμενο μπορούμε να αποδώσουμε πολιτικές ευθύνες, κατά τη γνώμη μου, και όχι ποινικές, στον κ. Αλογοσκούφη και στον κ. Μεϊμαράκη».

Η πρόταση της πλειοψηφίας περιγράφει και τις ευθύνες μη πολιτικών προσώπων, όπως είναι ο κ. Κουρής, ο κ. Μαμμωνάς, οι χρηματιστές ή και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος. Πάντως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Μίχος ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση και για τον κ. Μεϊμαράκη.