19 Νοεμβρίου 2010

Στον αέρα οι παραπομπές για Βατοπέδι- Το Δικαστικό Συμβούλιο μπορεί να τις απορρίψει λόγω λάθους στην ψηφοφορία

Από ένα απλό νομικό λάθος ή μία μη ομολογούμενη σκοπιμότητα κινδυνεύει να καταπέσει στο Δικαστικό Συμβούλιο η παραπομπή των τριών πρώην υπουργών εμπλακέντων στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Το θέμα που ανακινήθηκε από τον βουλευτή της Ν. Δ. κ. Κ. Τζαβάρα και τεκμηριώθηκε με συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες βουλευτές μέλη της προανακριτικής -Ν. Δένδιας, Ευ. Στυλιανίδης, Ελίζα Βόζενμπεργκ- παίρνει πλέον πολιτικές διαστάσεις, αφού ομολογείται όχι μόνον από την αξιωματική αντιπολίτευση και από βουλευτές της Αριστεράς ότι είναι μάλλον πιθανό το Δικαστικό Συμβούλιο να απορρίψει την παραπομπή, αν προηγηθεί της εξέτασης παραγραφής των αδικημάτων. Αυτό όμως είναι και επιδιωκόμενο από τους παραπεμπόμενους, κ. Αλ. Κοντό, Ευ. Μπασιάκο και Π. Δούκα, αφού είναι προτιμότερη η απόρριψη της παραπομπής από τη «ρετσινιά» της παραγραφής.

Οι βουλευτές της Ν. Δ. θεωρούν ως αποτέλεσμα προχειρότητας την αναγραφή στο ψηφοδέλτιο της κατηγορίας του άρθρου 390 του Π. Κ. περί απιστίας με το περιεχόμενο όμως του άρθρου 256 περί απιστίας στην υπηρεσία, που είναι πολύ βαρύτερο αδίκημα, όπως συνέβη στην ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης. Οι βουλευτές της Αριστεράς κ. Σκυλλάκος (ΚΚΕ) και Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) επισήμαναν πριν από την ψηφοφορία ότι ψηφίζουν την απλή απιστία (άρθ. 390) και διαφωνούν με τη διατύπωση που ανεγράφη στο ψηφοδέλτιο, αλλά για να μην ακυρώσουν τα ψηφοδέλτιά τους θα ψηφίσουν όπως είναι αυτά.

«Παραπλάνηση»

Χθες, οι βουλευτές της Ν. Δ. έκαναν λόγο για παραπλάνηση των βουλευτών της Αριστεράς και υφαρπαγή των ψήφων τους, αφού χωρίς αυτή το οριακό αποτέλεσμα δείχνει ότι οι παραπομπές θα είχαν απορριφθεί. Διέψευσαν, επίσης, ότι υπάρχει σκέψη για πρόταση μομφής κατά του κ. Πετσάλνικου, ενώ ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επανάληψη της ψηφοφορίας.

«Οχι, δεν παραπλανηθήκαμε», έσπευσε να τονίσει σε δήλωσή του ο κ. Δρίτσας χθες, χαρακτηρίζοντας όμως ως «ανεξήγητο λάθος και αντίφαση στη διατύπωση της κατηγορίας», αφού άλλο αδίκημα περιέγραφε και με άλλο πρότεινε την παραπομπή, γεγονός εξαιτίας του οποίου «υπάρχει ισχυρή πιθανότητα πλέον να ακυρώσει το Δικαστικό Συμβούλιο την κατηγορία για τυπικούς λόγους». Αλλά και ο κ. Σκυλλάκος είπε ότι η θέση του πορίσματος του ΚΚΕ ήταν για απλή απιστία. Ο πρόεδρος της Βουλής, που προγραμματίζει κλήρωση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη, ερωτηθείς είπε ότι ο ίδιος είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να προχωρήσει, συνιστώντας νηφαλιότητα και όχι βιασύνη σε σχέση με ανακοινώσεις. Χωρίς να μπει στην ουσία, είπε πως για τα πάντα αποφαίνεται το Δικαστικό Συμβούλιο και ότι η Βουλή απλώς μεταφέρει στο ψηφοδέλτιο την κατηγορία του πορίσματος παραπέμποντας στον πρόεδρο της προκαταρκτικής Δημ. Τσιρώνη, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτήρισε «νομικίστικα τεχνάσματα όσα προφασίζεται η Νέα Δημοκρατία».

Στο μεταξύ, από το γραφείο του προέδρου της Βουλής δόθηκαν διευκρινίσεις αναφορικά με το θέμα των αριθμητικών λαθών που φάνηκε να υπάρχουν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ειδικότερα επισημάνθηκε από τη μία πλευρά πως η αναντιστοιχία που παρατηρήθηκε οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ τα έγκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν στο σύνολο της κάθε κάλπης, οι θετικές και αρνητικές ψήφοι, καθώς και τα «παρών» καταμετρήθηκαν ανά κατηγορία. Για μία δε περίπτωση (στην υπόθεση του κ. Κοντού) το λάθος αποδόθηκε σε μη ορθή αποτύπωση από τους πρακτικογράφους του αποτελέσματος το οποίο ανακοινώθηκε.