27 Νοεμβρίου 2010

Σφαγή συμβασιούχων στο Δήμο Αθηναίων

ΑΠΟΨΙΛΩΝΟΝΤΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Εφιάλτης αρχίζει για τον Δήμο Αθηναίων και τους πολίτες που προσδοκούν από αυτόν υπηρεσίες καθαριότητας και κοινωνικής πρόνοιας. Τα κενά που θα προκύψουν είναι αδύνατο να αναπληρωθούν καθώς στους σχετικούς δημοτικούς φορείς υπηρετούν περίπου 2.500 συμβασιούχοι έργου που οδηγούνται στην έξοδο καθώς, όπως δηλώθηκε και επισήμως, μόνο οι 5.200 μόνιμοι υπάλληλοι έχουν εξασφαλισμένη την παραμονή τους.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει συνολικά 18 ανεξάρτητους δημοτικούς φορείς, εκ των οποίων κάποιοι προσφέρουν σημαντικό έργο και άλλοι φυτοζωούν ή λειτουργούν ουσιαστικά μόνο για να «τακτοποιούνται» πρόσωπα από το περιβάλλον των δημάρχων στα διοικητικά τους συμβούλια. Βάσει του «Καλλικράτη», οι 18 αυτοί φορείς θα πρέπει να συγχωνευτούν σε δύο ή τρεις -εάν θεωρηθεί ότι και το δημοτικό ραδιόφωνο πρέπει να διατηρήσει αυτοδύναμη παρουσία. Ανάμεσά τους βρίσκονται:

* Το Δημοτικό Βρεφοκομείο που στελεχώνει τους παιδικούς σταθμούς, ενώ μαγειρεύει και το φαγητό για τα δημοτικά συσσίτια. Σε αυτό υπηρετούν 512 συμβασιούχοι σε σύνολο 1.625 υπαλλήλων. Θα χαθεί δηλαδή το 31,5% του δυναμικού του.

* Ο Οργανισμός Νεολαίας Αθλησης που, μεταξύ άλλων, στελεχώνει τα δημοτικά γυμναστήρια και συντηρεί τις παιδικές χαρές θα χάσει 397 υπαλλήλους ή το 43,3% του δυναμικού του.

* Το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων θα χάσει 62 συμβασιούχους ή το 67,4%!

* Η Επιχείρηση Μηχανογράφησης θα χάσει το 91,4% ή 330 υπαλλήλους μέσω των οποίων στελέχωνε -καλώς ή κακώς- και άλλες υπηρεσίες όπως η Διεύθυνση Αλλοδαπών, τα ΚΕΠ και διάφορα γραφεία που ήθελαν προσωπικό μηχανογράφησης.

* Ο Εθνικός Κήπος χάνει το μισό του προσωπικό (47,2%) ή 25 εργαζομένους.

* Η Δημοτική Ραδιοφωνία (Αθήνα 9,84) χάνει 125 εργαζόμενους με σύμβαση έργου, που είναι το 46,3% της δύναμής της.

* Στα Μουσικά Σύνολα 47 υπάλληλοι (28,3%) είναι συμβασιούχοι και η διάλυση αναμένεται «ηχηρή», καθώς οι μπάντες δεν μπορούν να λειτουργήσουν εάν φύγουν π.χ. όλα τα πνευστά ή όλα τα κρουστά και μείνουν οι υπόλοιποι.

Θεωρητικά όλοι οι δημοτικοί φορείς, εφόσον συγχωνευτούν, θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν προσωπικό από τους μόνιμους που δεν θα είναι διασπαρμένοι σε 18 σημεία. Παραμένει όμως ερώτημα το αν οι 1.113 μόνιμοι του Βρεφοκομείου θα μπορέσουν να βγάλουν την ίδια δουλειά με τους 1.625 που ήταν (μαζί με τους συμβασιούχους), ακόμη και αν ενισχυθούν με κάποιους από τους 520 μονίμους του ΟΝΑ ή τους 303 του Πολιτισμικού Οργανισμού. Ισως αξιοποιήσουν όμως κάποιους από τους 119 μόνιμους των Μουσικών Συνόλων, για να παίζουν νανουρίσματα στα παιδιά...

Καθαριότητα

Τραγωδία χωρίς κάθαρση απειλείται όμως στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας, που εκτελείται όχι από κάποιον φορέα αλλά από την αρμόδια διεύθυνση. Στη διεύθυνση αυτή υπηρετούν 706 συμβασιούχοι (20,5% του συνόλου). Εξ αυτών οι 86 είναι οδηγοί απορριμματοφόρων, οι 220 δουλεύουν στην αποκομιδή και 400 στον οδοκαθαρισμό. Θεωρητικώς απομένουν 406 μόνιμοι οδηγοί (εάν δεν έχουν αποσυρθεί σε υπηρεσίες γραφείου ή «υψηλών προσώπων») και 1.410 για την αποκομιδή. Με πλήρη εξαφάνιση απειλούνται και τα καροτσάκια του οδοκαθαρισμού, αφού οι 400 συμβασιούχοι είναι το 33,3% του συνόλου στον κλάδο.

Κρίσιμη κατάσταση και στην ταλαίπωρη Διεύθυνση Αλλοδαπών όπου οι 54 από τους 72 υπαλλήλους είναι συμβασιούχοι. Στον αντίποδα, παρελθόν πρέπει να θεωρηθούν οι «πολυτέλειες» στα γραφεία δημάρχου, αντιδημάρχων, Τύπου και δημοσίων σχέσεων, αν και παραμένουν 150 μόνιμοι υπάλληλοι που έως τώρα όμως είχαν άλλους 90 συμβασιούχους να... τραβάνε το ζόρι.

Στις δεκάδες ακόμη υπηρεσίες του δήμου (τεχνικές, οικονομικές, πολεοδομικές, αστυνομία, ληξιαρχεία, κοιμητήρια κ.λπ.) το πρόβλημα αναμένεται μικρότερο, καθώς εργάζονται περίπου 4.000 μόνιμοι και μόλις 300 συμβασιούχοι (για να προκύψει ένα γενικό σύνολο 12.000 ανθρώπων).

Συνέπειες

Δύο χθεσινές ανακοινώσεις του Δήμου Αθηναίων αναφέρονται στις ήδη καταγραφόμενες συνέπειες της απομάκρυνσης συμβασιούχων εργαζομένων. Ο δήμος δικαιολογεί την καθυστέρηση στην αποκομιδή των σκουπιδιών, μετά την πενθήμερη απεργία, στην απόλυση 100 συμβασιούχων από τον ΧΥΤΑ της Φυλής και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του δήμου κατήγγειλε ότι το δικαστήριο απέρριψε την προσωρινή παραμονή συμβασιούχων με συνέπεια να μη λειτουργήσουν ο νέος ξενώνας υπερηλίκων της Πατησίων (τζάμπα τα προεκλογικά εγκαίνια Κακλαμάνη...), το Πολυκέντρο για ΑΜΕΑ Κολοκυνθούς και το Κοινωνικό Φαρμακείο στη Βαρβάκειο. Οι υπόλοιπες δομές και οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν με τη βοήθεια εθελοντών.*