10 Νοεμβρίου 2010

Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: «ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ…»

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Π. Ψωμιάδης, απάντησε και στις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έγιναν λίγη ώρα νωρίτερα. Συγκεκριμένα για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, το ΠΕΠ ή άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, σημείωσε ότι από το 2004 η Νομαρχία Θεσσαλονίκης απορρόφησε 39 προγράμματα, ποσού 11 εκατομμυρίων ευρώ.

«Επίσης», σημείωσε, «έχουν εγκριθεί και είναι σε εξέλιξη άλλα 8 κόστους 6,5εκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε υποβάλλει προς έγκριση 35 προγράμματα αποδεικνύοντας ότι ξέρουμε πως θα πλησιάσουμε τις Βρυξέλλες και θα φέρουμε ευρωπαϊκά κονδύλια στον τόπο μας. Ως Νομαρχία, από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο, υλοποιήσαμε 69 έργα προϋπολογισμού 96 εκ ευρώ δηλαδή κατά 100% που μας είχαν εγκριθεί στους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης, αλιείας, εκπαίδευσης, πληροφορικής, περιβάλλοντος, υγείας και πρόνοιας».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ΕΣΠΑ σημείωσε ότι «υποβάλλαμε προγράμματα για 12 σχολεία, 4 οδικά έργα, 10 έργα για ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση και 2 για το περιβάλλον. Όλα αυτά έχουν χρηματοδοτηθεί και εγκριθεί από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Επτά έργα εκ των οποίων 4 σχολεία 9 εκατομμυρίων ευρώ , ένα για το παιδικό χωριό 800.000 ευρώ και ένα για το περιβάλλον αποκατάσταση των 11 ΧΑΔΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος 2 εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά αν τα προσθέσουμε πλησιάζουν αν δεν πέφτω έξω τα 150 εκ ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ, από τα ΠΕΠ , από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Έλεος πια, δεν πάει άλλο. Αν κάποιοι δεν είναι σωστά πληροφορημένοι δεν πρέπει να κατεβαίνουν σε τέτοιες εκλογές. Δεν είναι δυνατόν άλλοι να είναι αδιάφοροι και άλλοι να είναι αδιάβαστοι».

Αναφορικά με τα σχόλια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ από εκείνον, ο Π. Ψωμιάδης σημείωσε ότι διεκδίκησε να δημιουργήσει ένα πόλο πίεσης και διεκδίκησης της Μακεδονίας της Βορείου Ελλάδος απέναντι στην Αθήνα, απέναντι στην οποιαδήποτε κυβέρνηση. «Ήξερα ότι ποτέ δεν θα γινόμουνα ούτε πρωθυπουργός ούτε πρόεδρος αλλά είχα δηλώσει ότι εγώ μένω στην αυτοδιοίκηση. Δεν με ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή».

Υπενθύμισε δε πως αποχώρισε από τη Βουλή ως πρώτος βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης για να διεκδικήσει τη Νομαρχία και να «ξοφλήσει» τα γραμμάτια που χρωστάει στο λαό.«Εγώ έφυγα ως πρώτος βουλευτής λίγους μήνες πριν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, για να έρθω εδώ να υπηρετήσω, να ξοφλήσω τα γραμμάτια που χρωστάω στο λαό. Και εγώ ένω αύριο, αν χάσω, στην αυτοδιοίκηση.

Και επειδή μιλούν τελευταία για ανάπτυξη, γιατί δεν έχουν άλλη καραμέλα, σας λέω αυτό λοιπόν που εσείς γράψατε. Πάνω από 1.500 επιχειρήσεις κλείσανε ή κλείνουν τον τελευταίο χρόνο, άλλες κλείσανε και άλλες μετακινήθηκαν στα Βαλκάνια. Αποδεικνύεται ποιος ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη και δεν πρέπει να κρύψουμε ότι χιλιάδες άλλες μικρότερες επιχειρήσεις, το βλέπουμε καθημερινά, κλείσανε ή κλείνουν. Κατεβαίνουν τα στόρια στην Θεσσαλονίκη, η ανεργία έχει φτάσει στο περίπου 30%».