29 Νοεμβρίου 2010

Ε. Κωνσταντινίδης: Θα πληρώσετε επιτέλους τους πτυχιούχους εργολήπτες δημοσίων έργων της Δυτικής Μακεδονίας;

Τα συσσωρεμένα χρέη των φορέων του Δημοσίου τομέα προς τους εργολήπτες δημοσίων έργων της Δυτικής Μακεδονίας ανέρχονται συνολικά στο ύψος των 32 εκατομμυρίων ευρώ. Αναλυτικότερα 7.500.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, 18.000.000 ευρώ από το πρόγραμμα Ε.Π.Α.Δ.Υ.Μ. και 5.000.000 από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα για έργα που έχουν εκτελεστεί και παραδοθεί.

Με δεδομένο ότι μιλάμε για μικρές εργοληπτικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα και δραστηριοποιούνται στην περιφέρειά μας, γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι το συγκεκριμένο ποσό είναι τεράστιο. Παράλληλα με τους εργολήπτες, πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, διότι παραμένουν απλήρωτοι όπως και οι κάθε λογής προμηθευτές.

Σε μια περιοχή, όπου η ανεργία είναι τεράστια και οι θέσεις εργασίες δυσεύρετες, αποτελεί απαράδεκτο γεγονός οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η αδιαφορία να καταδικάζουν επιχειρήσεις σε οικονομικό μαρασμό, εργαζομένους στην εξαθλίωση και εμπόρους σε κλείσιμο των καταστημάτων τους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Προτίθενται να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την πληρωμή των χρεών των φορέων του Δημοσίου προς τους εργολήπτες;

2. Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τους εργαζομένους που έχουν μείνει απλήρωτοι και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις και ανάγκες;

Αθήνα 25/11/2010
Ο ερωτών Βουλευτής
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης