05 Νοεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Π.ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ

Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση και στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη έστειλε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με το ενδεχόμενο απολύσεων εργαζομένων εν όψει της εφαρμογής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Καλλικράτης), αλλά και στην αναδιάρθρωση που επιχειρείται σε Δήμους, Περιφέρειες, Δημοτικές και Νομαρχιακές Επιχειρήσεις, καθώς και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα λόγω του μνημονίου.

«Σας καλούμε να μη προχωρήσετε σε απολύσεις εργαζομένων είτε πρόκειται για συμβασιούχους έργου ή ορισμένου χρόνου, είτε πρόκειται για συμβασιούχους αορίστου χρόνου. Οποιαδήποτε απώλεια εργασίας επέλθει στο δημόσιο τομέα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με οποιοδήποτε πρόσχημα, κανονιστική διάταξη, δήθεν αναδιοργάνωση ή άλλη ρύθμιση είναι απαράδεκτη και θα μας βρει αντίθετους και στο πλευρό κάθε εργαζομένου που θα χάσει τη δουλειά του», τονίζει στην επιστολή του ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης και καταλήγει: «Το εύκολο είναι να απολύεις. Το δύσκολο είναι να εμπνέεις και να εφαρμόζεις συστήματα και μεθόδους για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με τελικό αποδέκτη ποιοτικών υπηρεσιών τον ίδιο τον πολίτη. Λέμε ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, λέμε ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ και την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νομάρχη Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριε και κυρία Υπουργοί,

Ενόψει της εφαρμογής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Καλλικράτης) στην αυτοδιοίκηση αλλά και σύμφωνα με δημοσιεύματα που αφορούν στην αναδιάρθρωση που επιχειρείται στους Δήμους, τις Περιφέρειες, τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Επιχειρήσεις, αλλά και το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικά Ταμεία κ.α.) κυοφορείται το ενδεχόμενο απολύσεως εργαζομένων, είτε εξαιτίας κυβερνητικών επιλογών, είτε εξ αιτίας δεσμεύσεων μέσω του Μνημονίου με το Δ.Ν.Τ.

Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο θα απαξιώσει εντελώς την αυτοδιοίκηση, σε μια μεταβατική μάλιστα περίοδο, αλλά και όλο το δημόσιο τομέα που θα χάσει παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό, θα δημιουργήσει δε τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στη χώρα και ιδιαίτερα στις εκτός Αθηνών περιοχές.

Σας καλούμε να μη προχωρήσετε σε απολύσεις εργαζομένων είτε πρόκειται για συμβασιούχους έργου ή ορισμένου χρόνου, είτε πρόκειται για συμβασιούχους αορίστου χρόνου. Οποιαδήποτε απώλεια εργασίας επέλθει στο δημόσιο τομέα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με οποιοδήποτε πρόσχημα, κανονιστική διάταξη, δήθεν αναδιοργάνωση ή άλλη ρύθμιση είναι απαράδεκτη και θα μας βρει αντίθετους και στο πλευρό κάθε εργαζομένου που θα χάσει τη δουλειά του. Αρκετή μείωση στις αποδοχές τους έχουν υποστεί, όταν μάλιστα η μείωση των συνολικών δαπανών του δημοσίου είναι πολύ μικρότερη, εγείροντας το ερώτημα, πού πήγαν τα χρήματα των εργαζομένων;

Στην περίοδο που ζούμε ζητούμενο δεν θα πρέπει να είναι η εκκαθάριση εργαζομένων και η αποδυνάμωση των κρατικών και αυτοδιοικητικών δομών και οργανισμών, αλλά η ενεργητική αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού.

Η ηγεσία θα πρέπει να δίνει πρώτη το παράδειγμα και να κινητροδοτεί τους εργαζομένους προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους. Όχι βέβαια με διάτρητες μεθόδους τύπου opengov, αλλά με δικαιοσύνη και αξιοπιστία. Το εύκολο είναι να απολύεις. Το δύσκολο είναι να εμπνέεις και να εφαρμόζεις συστήματα και μεθόδους για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με τελικό αποδέκτη ποιοτικών υπηρεσιών τον ίδιο τον πολίτη. Λέμε ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, λέμε ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ και την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

Με εκτίμηση,

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»