11 Δεκεμβρίου 2010

Γ. Παπαθανασίου: Η ευθύνη για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ ανήκει κατά 100% στο ΠΑΣΟΚ.

Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι η μόνη που αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κρίση δανεισμού και την προσφυγή στο ΔΝΤ. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Spiegel», ότι άργησε πολύ, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, να πάρει μέτρα.
«Η ελληνική κυβέρνηση άργησε να αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος και να πάρει τα αναγκαία μέτρα. Εμείς στην ΕΚΤ προειδοποιούσαμε δυνατά και καθαρά την κυβέρνηση ότι έπρεπε να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά. Σε πολύ απαιτητικούς καιρούς, σε εποχές μεγάλης έντασης το ουσιαστικό είναι να δρα κανείς γρήγορα και αποφασιστικά».
Ζαν Κλωντ Τρισέ, περιοδικό Spiegel, 13-5-2010
Ο πρόεδρος του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν είπε επίσης, ότι αν το πρόβλημα είχε αντιμετωπιστεί το Φεβρουάριο, το κόστος θα ήταν μικρότερο.
«Είμαι πεπεισμένος ότι αν το πρόβλημα είχε τακτοποιηθεί το Φεβρουάριο θα ήταν λιγότερο δαπανηρό. Πήρε πάρα πολύ χρόνο».
Ντομινίκ Στρος-Καν, Mega, 14-5-2010
O επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κ. Πέτρος Χριστοδούλου, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC στις 31 Μαρτίου 2010, ότι «εάν δεν υπήρχε συζήτηση για το ΔΝΤ και τα πακέτα στήριξης, θα είχαμε την ησυχία μας να προχωρήσουμε στις εκδόσεις ομολόγων.»

Οι κ.κ. Γιάννος Παπαντωνίου και Γιάννης Στουρνάρας, με συνεντεύξεις και άρθρα τους, υποστήριξαν, ότι θα απαιτούνταν πολύ πιο ήπια μέτρα και σε καμία περίπτωση ΔΝΤ, τα επιτόκια θα ήταν χαμηλότερα και η χώρα δεν θα είχε διασυρθεί, εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έπαιρνε τα μέτρα έγκαιρα και δεν είχε φερθεί ανεύθυνα στο θέμα του ελλείμματος.

Ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε σε συνέντευξή του (3 Φεβρουαρίου 2010 στο ρ/σ 9.89), ότι αν είχαν ληφθεί μέτρα νωρίτερα, δεν θα υπήρχε αυτό το μέγεθος της αμφισβήτησης από τις αγορές. Εκτός αν ισχύει εκείνο που δήλωσε αργότερα ο ίδιος (στις 3 Μαίου 2010, στη ΝΕΤ), ότι δηλαδή εξαρχής, όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εξαιτίας της κοντόφθαλμης πολιτικής της κυβέρνησης, όλη η Ευρώπη συζητά τώρα πως η Ελλάδα μπήκε με πλαστά στοιχεία στην ΟΝΕ. Σχετικές είναι οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ για το θέμα αυτό, στις 28 Απριλίου 2010 μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, αλλά και η επίθεση που εξαπέλυσε στις 15 Νοεμβρίου 2010 η γερμανίδα καγκελάριος κατά του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ, επειδή επέτρεψε την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.