07 Δεκεμβρίου 2010

Υπό κράτηση ο Ασάντζ μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου

Ο ιδρυτής της Wikileaks δεν μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, σύμφωνα με το δικαστήριο του Γουεστμίνστερ.

Το βρετανικό δικαστήριο ενώπιόν του οποίου προσήχθη σήμερα το απόγευμα ο Τζούλιαν Ασάντζ, αποφάσισε η κράτησή του να παραταθεί έως την 14η Δεκεμβρίου. Το δικαστήριο απέρριψε την εγγυοδοσία εκ μέρους του Ασάντζ.

Η Σουηδία έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 39χρονου Ασάντζ, με βάση αδικήματά του περιεχομένου σεξουαλικού -σε βάρος δύο γυναικών.

Ο Ασάντζ έχει εμπλακεί και στη διαρροή διαβαθμισμένων διπλωματικών τηλεγραφημάτων των Ην. Πολιτειών. Ο Τζούλιαν Ασάντζ παραδόθηκε σήμερα οικειοθελώς στην Σκότλαντ Γυάρντ.

Νωρίτερα, ένας από τους Βρετανούς συνηγόρους του, ο Μάρκ Στέφενς δήλωσε κατά την άφιξή του στο δικαστήριο πως ο πελάτης του «είναι καλά» και πως η ανάκρισή του από τη βρετανική αστυνομία ήταν «πολύ εγκάρδια».

«Ταυτοποίησαν τα στοιχεία του» εξήγησε και πρόσθεσε πως ο 39χρονος πελάτης του προσήλθε «οικειοθελώς» και θα ασκήσει έφεση στην πιθανή απόφαση για έκδοσή του.

«Βεβαιώθηκαν πως είναι πραγματικά ο Τζούλιαν Ασάντζ και είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο δικαστήριο», τόνισε ο Στέφενς μπροστά στο πλήθος των δημοσιογράφων, που έχουν κατακλείσει την είσοδο του δικαστηρίου στο κέντρο του Λονδίνου, δύο βήματα από το Κοινοβούλιο.

Ο Ασάντζ αντιμετωπίζει αρκετές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για σεξουαλική επίθεση και βιασμό, που φέρεται ότι διαπράχθηκαν τον περασμένο Αύγουστο στη Σουηδία.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks έγραψε στο Twitter ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι αβάσιμες και ότι το γεγονός ότι βγαίνουν αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά ενοχλητικό.

Ανησυχεί ο δικηγόρος του Ασάντζ για έκδοση στις ΗΠΑ

Ο δικηγόρος του έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα ασκήσει έφεση σε ενδεχόμενη απόφαση έκδοσης του πελάτη του, εκφράζοντας την ανησυχία του για πιθανή έκδοσή του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν συλληφθεί και παραδοθεί στη σουηδική αστυνομία και επισημαίνοντας τις εχθρικές δηλώσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ απειλούν τον Τζούλιαν Ασάνζ με δίωξη σε απάντηση για τη σταδιακή δημοσίευση εδώ και πολλές ημέρες από το WikiLeaks 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής αποδεκτή διατύπωση κατηγορητηρίου.

Η διαδικασία έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες, έως και μήνες. Εκπρόσωπος της βρετανικής υπηρεσίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος (SOCA) εξήγησε ότι ένας αλλοδαπός που προσάγεται ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου με σκοπό την έκδοσή του, έχει τα ένδικα μέσα για να αντιταχθεί, προκαλώντας νέα ακρόαση των πλευρών.

Ο Ασάνζ, που ισχυρίζεται ότι απειλείται η ζωή του, ανησυχεί για πολιτικό τέχνασμα που θα τον κάνει να σιωπήσει και φοβάται πάνω απ΄όλα μία έκδοση στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η σουηδική δικαιοσύνη αρνείται ότι υποχώρησε στις αμερικανικές πιέσεις ώστε να συλλάβει τον ιδρυτή του WikiLeaks. Οι ΗΠΑ δεν έχουν βρει μέχρι σήμερα νομική βάση για τη δίωξή του.

Εν αναμονή των εξελίξεων, ο ιστότοπος WikiLeaks αγωνίζεται κατά μίας ολομέτωπης επίθεσης που περιλαμβάνει κυβερνοεπιθέσεις, πάγωμα τραπεζικών καταθέσεων, άρνησης παροχής υπηρεσιών server.

Το πρώτο σουηδικό ένταλμα σύλληψης είχε λάθη στη διατύπωσή του. Τέλος, η ελβετική τράπεζα Postfinance ανακοίνωσε πως έκλεισε τον λογαριασμό του Ασάνζ λόγω «λανθασμένων στοιχείων που αφορούν τον τόπο κατοικίας του». Ο λογαριασμός αυτός χρησιμοποιείται «για απευθείας δωρεές στο ταμείο υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάντζ και άλλων μελών της ομάδας Wikileaks».

Θα συνεχίσει η δημοσίευση τηλεγραφημάτων

Ο ιστότοπος WikiLeaks θα συνεχίσει τη δημοσίευση αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, παρά τη σύλληψη του ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ, διαβεβαίωσε ένας δημοσιογράφος που εργάζεται για τον ιστότοπο.

«Αναφορικά με ό,τι συμβαίνει σήμερα, όλα έχουν προβλεφθεί, όλα θα συνεχίσουν όπως πριν. Μόνο αυτό μπορώ να σάς πω», δήλωσε ο Τζέιμς Μπολ τηλεφωνικά από το Λονδίνο.

Μήνυμα που δημοσιεύθηκε στο Twitter του WikiLeaks αναφέρει επίσης: «οι ενέργειες εναντίον του αρχισυντάκτη μας Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα επηρεάσουν τη δουλειά μας: τη νύκτα θα δημοσιεύσουμε και άλλα τηλεγραφήματα, ως συνήθως».

Ο Τζούλιαν Ασάντζ έχει δηλώσει ότι «τα αρχεία των τηλεγραφημάτων, καθώς και σημαντικά αμερικανικά έγγραφα, αλλά και έγγραφα και άλλων χωρών, έχουν διανεμηθεί...σε κρυπτογραφημένη μορφή, σε 100.000 άτομα».

"Εάν μάς συμβεί κάτι, τα έγγραφα-κλειδιά θα δοθούν στη δημοσιότητα», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια γραπτής επαφής του με τους χρήστες της ιστοσελίδας της εφημερίδας The Guardian.

Σε δεύτερο μήνυμά της, που ακολούθησε μετά τη 19ωρη διακοπή των επικοινωνιών της, η WikiLeaks καλεί σε μαζικές διαμαρτυρίες σήμερα το απόγευμα, κατά την ώρα που έχει προγραμματιστεί να προσαχθεί στο δικαστήριο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο ο Ασάντζ.

*Παράλληλα, οι γερμανικές αρχές διέψευσαν σήμερα πως πρόκειται να κλείσει ένα ίδρυμα που υποβοηθά τη WikiLeaks να συγκεντρώσει χρήματα, έπειτα από την αναστολή λειτουργίας άλλων προσοδοφόρων διαύλων του αποκαλυπτικού ιστότοπου.

Το ίδρυμα Wau Holland, που διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στη χρηματοδότηση της WikiLeaks, έχει δεχθεί δύο προειδοποιήσεις για την μη έγκαιρη καταβολή οικονομικών στοιχείων στις αρχές.

Το ίδρυμα, που πήρε το όνομά του από έναν γερμανό διαδικτυακό ακτιβιστή που έφυγε από τη ζωή το 2001, συγκέντρωσε 800.000 ευρώ για τη WikiLeaks από τον Οκτώβριο του 2009, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Βίνφριντ Μότζκους.

Μετά την Pay-Pal και η Mastercard

Εκπρόσωπος της πόλης του Κάσελ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως οι προειδοποιήσεις αποτελούν ένα απλό νομικό ζήτημα και δεν έχουν πολιτικές προεκτάσεις, ή κάποια σχέση με τη WikiLeaks.

*Εντούτοις, η εταιρεία MasterCard International διέκοψε κάθε έμβασμα που προορίζεται για τη WikiLeaks, σύμφωνα με τον πληροφοριακό ιστότοπο CNET, που επικαλείται πηγές από την πιστωτική εταιρεία.

Εκπρόσωπος της MasterCard δικαιολόγησε την απόφαση επικαλούμενος την παράνομη φύση της δραστηριότητας της WikiLeaks: «οι κανονισμοί της MasterCard απαγορεύουν στους πελάτες της να συμμετέχουν, να διευκολύνουν, έμμεσα, ή άμεσα, κάθε παράνομη δραστηριότητα», τόνισε ο εκπρόσωπος Κρις Μοντέιρο, σύμφωνα με το CNET.

Παράλληλα, Σουηδή εισαγγελέας διαβεβαίωσε ότι τα αδικήματα για τα οποία καταζητείτο ο ιδρυτής του ιστοτοπου WikiLeaks δεν έχουν καμία σχέση με την αποκάλυψη χιλιάδων εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας και δεν υπάρχει καμία συνωμοσία σε βάρος του, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ καταζητείται από τις σουηδικές αρχές για σεξουαλική παρενόχληση, κάτι που αφορά την προσωπική του ζωή και δεν έχει καμία σχέση με την εργασία του ως προς τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο, διαβεβαίωσε Σουηδή εισαγγελέας. «Δεν έχουμε τίποτα που να δείχνει ότι πρόκειται για συνωμοσία», υποστήριξε η Μάριαν Νι, σε συνέντευξη Τύπου στο Γκέτεμποργκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet.

Γκέιτς: Καλό νέο η σύλληψη του Ασάντζ

Η σύλληψη του ιδρυτή της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ αποτελεί «ένα καλό νέο» εκτιμά σήμερα ο αμερικανός υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς, κατά τη διάρκεια αιφνίδιας επίσκεψής του στο Αφγανιστάν.

«Δεν μου το έχουν πει ακόμη, αλλά αυτό μου φαίνεται καλό νέο», τόνισε ο Γκέιτς, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την επίσκεψή του στη βάση του Φορτ Κόνολι στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου έφθασε σήμερα το πρωΐ στο Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν δύναμη 100.000 οπλιτών.