04 Δεκεμβρίου 2010

Ρε τον άχρηστο τον Καραμανλή: Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να μαίνεται η φονική πυρκαγιά στο Ισραήλ

http://static.doldigital.net/webstatic/C58EDB6808FC145C2D76DBE540064932.jpgΜε το πρώτο φως της ημέρας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Ισραήλ ρίχτηκαν και πάλι στη μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που καίει εδώ και δύο ημέρες νοτιοανατολικά της Χάιφα και η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή 42 ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» του στην Αίγυπτο και την Ιορδανία που έστειλαν δυνάμεις για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έστειλαν αεροσκάφη κι ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε, επίσης, προσωπικά τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για την αποστολή βοήθειας. Ήταν η πρώτη συνομιλία των δύο πρωθυπουργών, σε διάστημα 18 μηνών.

Οι αρχές ελπίζουν ότι μεγάλη βοήθεια θα προσφέρει ένα αεροσκάφος το οποίο έστειλε η Ρωσία και μπορεί να μεταφέρει 42.000 λίτρα νερού. Και άλλα αεροσκάφη, με δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων νερού, στάλθηκαν και συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε την Πέμπτη στο λόφο Καρμέλ και μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχε στοιχίσει 42 ζωές, είχε απανθρακώσει χιλιάδες στρέμματα γης κι είχε αναγκάσει 17.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το καταστροφικό έργο της φωτιάς ενίσχυσαν οι ισχυροί άνεμοι, ο ασυνήθιστα θερμός για την εποχή καιρός και η ξηρασία.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου οι φλόγες απειλούσαν τα χωριά Νιρ Τζιόν και Έιν Χοντ, που εκκενώθηκαν. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από την πόλη Ντενίγια, προάστιο της Χάιφα.

Μια άλλη φωτιά, που ξέσπασε κοντά στην Μααλότ, περίπου 40 χλμ. βόρεια από εκείνη στο λόφο Καρμέλ, τέθηκε υπό έλεγχο. Αξιωματούχοι είπαν ότι ενδέχεται να πρόκειται για εμπρησμό. Την Παρασκευή συνελήφθησαν δύο άτομα ως ύποπτα για εμπρησμό στο Καρμέλ.

www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231069933#ixzz178WoeCfC