23 Δεκεμβρίου 2010

Ε. Κωνσταντινίδης στη Βουλή για το ζωτικό για τη Φλώρινα ζήτημα της αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

«Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας περιέγραψε με σαφήνεια τις αστοχίες του προϋπολογισμού. Δε θα αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες, δε μπορώ όμως να μην αναφερθώ στην εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Αναλογίζεστε, κύριοι της κυβέρνησης, τι πάτε να κάνετε;

Έχετε σκεφτεί τι σημαίνει αυτό για τη Δυτική Μακεδονία και για το Νομό της Φλώρινας; Ξέρετε τι τελικά εξομοιώνετε; Το χειμώνα της Κρήτης και της Νότιας Ελλάδας με το χειμώνα της Φλώρινας. Εξομοιώνετε τους 2 μήνες φθινοπώρου, ξέρω τι λέω, φθινοπώρου της Νότιας Ελλάδας με τους 7 μήνες χειμώνα της Φλώρινας. Βάζετε οριστικά, οικονομική ταφόπλακα στην Ελλάδα των συνόρων. Αυτά δεν είναι λόγια του αέρα αλλά η πραγματικότητα και θα σας το αποδείξω αμέσως. Ελάτε αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ να ζήσετε για λίγες ημέρες στη Φλώρινα και θα νιώσετε το χειμώνα για τα καλά στο μεδούλι και στη τσέπη σας.

Σας παραθέτω ενδεικτικά θερμοκρασίες των μηνών του φθινοπώρου από επίσημα στοιχεία της Ε.Μ.Υ.

2 Σεπτεμβρίου 5,8 βαθμοί

10 Οκτωβρίου -0,6 βαθμοί

30 Οκτωβρίου -3,1 βαθμοί

13 Νοεμβρίου 3,2 βαθμοί.

Μπαίνουμε στο χειμώνα

10 Δεκεμβρίου -4.5

18 Δεκεμβρίου -18

Ορίστε για τα πρακτικά τα κλιματολογικά στοιχεία της Ε.Μ.Υ τα οποία αναφέρονται μόνο στην πόλη της Φλώρινας. Φανταστείτε τώρα τι συμβαίνει στον υπόλοιπο ορεινό νομό.

Η εξομοίωση θα ανεβάσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1380 ευρώ τον τόνο, σύμφωνα με τις σημερινές τιμές στο πετρέλαιο κίνησης.

Με την κατανάλωση να αγγίζει σε αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες τον μισό τόνο μηνιαίως, πως θα ζεσταθεί ο χαμηλοσυνταξιούχος του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και άλλων ταμείων με σύνταξη από 300 ως 500 ευρώ το μήνα;

Πως θα ζεσταθεί ο άνεργος;

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες;

Οι έμποροι και οι επαγγελματίες, που επιβαρύνονται εκτός από την οικιακή θέρμανση με το πετρέλαιο των καταστημάτων και των επαγγελματικών χώρων;

Οι ασθενέστεροι θα σβήσουν κυριολεκτικά και η μεσαία τάξη θα περάσει στην κατηγορία των ασθενεστέρων.

Γιατί ακόμα και ο μισθωτός δε θα το αντέξει. Τι νομίζετε ότι παίρνει κατά μέσο όρο ένας μισθωτός; Θα σας πω αμέσως. Έγγαμος με τρία ανήλικα τέκνα και 12 χρόνια προϋπηρεσία, 1135 ευρώ. Ορίστε η μηνιαία βεβαίωση αποδοχών από την υπηρεσία του. Την καταθέτω στα πρακτικά. Τι πρέπει να γίνει αυτός ο άνθρωπος; Πρόεδρος της ΓΣΕΕ ή της ΑΔΕΔΥ για να ανταπεξέλθει; Μιλάμε δηλαδή για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Νομού Φλώρινας. Ανέργους που αγγίζουν το 20% του πληθυσμού, αγρότες, χαμηλοσυνταξιούχους, εμπόρους και μικροεπαγγελματίες εν μέσω κρίσης μάλιστα, μισθωτούς, άτομα με ειδικές ανάγκες. Πως θα πληρώσουν μισό τόνο πετρέλαιο το μήνα, δηλαδή 700 ευρώ; Και πως θα ανταπεξέλθουν στις βιοποριστικές τους ανάγκες. Γι΄ αυτό ο Υπουργός Οικονομικών, ας ξεχάσει αυτά που λέει για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Πως θα δώσει ανταποδοτικό επίδομα στους ασθενέστερους, χωρίς πάλι να ξεκαθαρίζει, ποιους εννοεί ασθενέστερους και τι ποσό θα λάβει κάθε δικαιούχος.

Εδώ μιλάμε πλέον για όλο σχεδόν τον πληθυσμό.

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Εάν ισχύσει το μέτρο, τουλάχιστον στην πατρίδα μου, θα γίνει κοινωνική επανάσταση. Ο κόσμος θα βγει στους δρόμους. Θα έρθουν μέρες που θα θυμίζουν Αργεντινή. Καταλάβετε το τώρα, πριν είναι αργά. Οι κάτοικοι δε μπορούν να ανταποκριθούν σήμερα με 760 ευρώ τον τόνο, θα τα καταφέρουν αύριο με 1400;

Ζητώ από αυτό εδώ το βήμα, από το βήμα της Βουλής, να μην ισχύσει το μέτρο. Πάρτε το πίσω τώρα. Και πρέπει να ξέρετε κάτι. Εμείς στη Φλώρινα είμαστε πολύ περήφανοι. Δε ζητάμε την ελεημοσύνη της κυβέρνησης. Ζητάμε δικαιοσύνη. Ζητάμε να μην προχωρήσετε στο έγκλημα. Διαφορετικά γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια, που επιχειρείτε να μας στερήσετε. Και αυτό και θα το καταλάβετε και θα το νιώσετε.

Καταθέτω στα πρακτικά και τα ψηφίσματα των φορέων της Φλώρινας για να κατανοήσετε ότι το αίτημα είναι καθολικό, πέρα από κόμματα και χρώματα. Του Νομαρχιακού Συμβουλίου, της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, των Εμπορικών Συλλόγων Φλώρινας και Αμυνταίου με την ελπίδα ότι θα ληφθούν υπόψη».