03 Δεκεμβρίου 2010

Σε αλλαγή πορείας επιμένει ο κ. Σαμαράς

Τη θέση του ότι «δεν είναι η Νέα Δημοκρατία αντιμνημονιακή, αλλά το ΠΑΣΟΚ αντιαναπτυξιακό» θα αναλύσει την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Αντώνης Σαμαράς στον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος-Καν και τον Ευρωπαίο επίτροπο κ. Ολι Ρεν, με τους οποίους θα συναντηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη χώρα μας.

Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να εξηγήσει στους συνομιλητές του γιατί είναι πεπεισμένος ότι η έλλειψη μέτρων τόνωσης της αγοράς συνιστά κίνδυνο όχι μόνο για τον κοινωνικό ιστό της χώρας, αλλά και για τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. ποντάρει στη σφαιρική γνώση των οικονομικών που διαθέτει, προκειμένου να πείσει τους συνομιλητές του ότι αν τα μέτρα που ζητούνται δεν συμπληρωθούν από πρωτοβουλίες για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, τότε οι πιθανότητες να τα καταφέρει η Ελλάδα μειώνονται δραματικά, και ευελπιστεί ότι τα δύο κορυφαία στελέχη της τρόικας θα τείνουν ευήκοα ώτα στις παρεμβάσεις του.

Την ίδια θέση αναμένεται να επαναλάβει ο αρχηγός της Ν.Δ. και στη συνάντηση που θα έχει εντός των ημερών με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο κ. Γ. Παπανδρέου για τη συναίνεση. Από τη μελέτη των στοιχείων, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους όχι μόνο δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που θα επιτύχει είναι η αναβολή του αδιεξόδου, στο οποίο με τα σημερινά δεδομένα οδηγείται η Ελλάδα.

Λόγω της ρευστότητας που, κατά τη Ρηγίλλης, εξακολουθεί να υπάρχει στην πολιτική σκηνή, ο κ. Σαμαράς κάλεσε χθες τους προέδρους των ΝΟΔΕ για να τους ζητήσει να διατηρήσουν τον κομματικό μηχανισμό σε εγρήγορση. «Η κομματική οργάνωση με τις ξύλινες πινακίδες και τα ξύλινα λόγια έχει τελειώσει, έχει πεθάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς μιλώντας στα προεδρεία των ΝΟΔΕ, επισημαίνοντας πως το ζητούμενο είναι οργανώσεις που να προέρχονται από την κοινωνία, να ανήκουν και να υπηρετούν την κοινωνία, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα.

Αλλαγή ηγετικής ομάδας

Ο κ. Σαμαράς προτίθεται, αμέσως μετά τις αρχές του νέου χρόνου, να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή της ηγετικής ομάδας, αλλά και σε παρεμβάσεις που στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργία της κομματικής μηχανής. Ταυτοχρόνως, επιδιώκει να διατηρήσει το προβάδισμα στον ορισμό της πολιτικής ατζέντας, το οποίο θεωρεί ότι εξασφάλισε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή αποτελεί η πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο κ. Σαμαράς όρισε ήδη επιτροπή, υπό τον αντιπρόεδρο του κόμματος κ. Δημ. Αβραμόπουλο, η οποία θα επεξεργαστεί τις προτάσεις που θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Αν και κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά μιλούν για ρηξικέλευθες προτάσεις, οι οποίες θα δίνουν το στίγμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού και θα αποδεικνύουν ότι η Ν.Δ. είναι ένα σύγχρονο κόμμα, που αντιλαμβάνεται τις σύνθετες προκλήσεις της εποχής και παρεμβαίνει δυναμικά, χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ