22 Δεκεμβρίου 2010

Η διαφορά των πολιτικών που θέλουν να σώσουν τη χώρα τους και τους πολίτες και αυτών που τους ενδιαφέρει να απεμπλακούν από τις ακάλυπτες επιταγές

http://assets.tovima.gr/files/Article%20Photos/20101222/thumbs/374271_310x.jpgΠροσέξτε την παρακάτω είδηση που αφορά το ενδιαφέρον της Κίνας για αγορά ομολόγων της Πορτογαλίας... σας θυμίζει κάτι; Μπράβο! Την ίδια είδηση είχαν μεταδώσει τα ξένα ΜΜΕ και για την Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο... υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά στο πως αντιμετώπισε το ΠΑΣΟΚ και ο Παπακωνσταντίνου το θέμα και πως το αντιμετώπισαν οι Πορτογάλοι. Διαβάστε την είδηση και θα καταλάβετε:
«Η Κίνα είναι έτοιμη να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας ύψους 4-5 δις ευρώ για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις πιέσεις στις αγορές ομολόγων, ανέφερε η εφημερίδα Jornal de Negocios. Συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων θα οδηγήσει την Κίνα στην αγορά πορτογαλικών ομολόγων σε δημοπρασίες ή τις δευτερογενείς αγορές το πρώτο τρίμηνο του 2011, ανέφερε η εφημερίδα, χωρίς να επικαλείται πηγές. 

(ΣΣ. Προσέξτε τώρα τη διαφορετική αντιμετώπιση των Πορτογάλων στο θέμα και τα διαφορετικά αποτελέσματα:)

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας, σύμφωνα με το Reuters, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ αξιωματούχοι της πορτογαλικής κυβέρνησης δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια (ΣΣ. Αντίθετα εμάς τον περασμένο Ιανουάριο ο Παπακωνσταντίνου έσπευσε να διαψεύσει την είδηση...). Το ευρώ σκαρφάλωσε σε υψηλό ημέρας έναντι του δολαρίου μετά το δημοσίευμα, ωστόσο, όπως ανέφεραν διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων καθώς το δημοσίευμα δεν έχει πηγή, μολονότι προσφέρει κάποια στήριξη (ΣΣ. Προσέξτε ότι το δημοσίευμα και η μη διάψευσή του εννοείται προσφέρουν κάποια στήριξη... αντίθετα τον Ιανουάριο, μετά τη διάψευση Παπακωνσταντίνου, τα ελληνικά spreads σκαρφάλωσαν μερικές δεκάδες μονάδες...), απέχει απο το να θεωρηθεί σημαντικού ειδικού βάρους όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις.»

Αυτή είναι η διαφορά των πολιτικών που θέλουν να σώσουν τη χώρα τους και τους πολίτες και αυτών που τους ενδιαφέρει να απεμπλακούν από τις ακάλυπτες επιταγές που μοίραζαν προεκλογικά