10 Δεκεμβρίου 2010

Διεθνές ένταλμα σύλληψης και για τον πρώην Πρωθυπουργό της Κροατίας

http://akorra.com/blog/wp-content/uploads/2009/12/ivo-sanader.jpgΟ Ivo Sanader διώκεται από τις αρχές της Κροατίας για παράβαση καθήκοντος και για κακουργηματικές πράξεις όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Ο Sanader εγκατέλειψε τη χώρα την Πέμπτη και λίγες ώρες αργότερα η κροατική Βουλή προχώρησε σε άρση της βουλευτικής ασυλίας του, ανοίγoντας το δρόμο για την σύλληψή του.

Ο τόπος διαμονής είναι άγνωστος αν και τα κροατικά ΜΜΕ εικάζουν ότι βρίσκεται στην Αυστρία, όπου σπούδασε δικηγόρος και απ' όπου επέστρεψε στη χώρα στις αρχές του 90 και ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα.

Κάποιος δικηγόρος που δήλωσε ότι τον εκπροσωπεί είπε ότι βρίσκεται σε προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι και θα επιστρέψει σε μερικές μέρες.

Ο Sanader παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά το 2009 αφού προηγουμένως διετέλεσε για 6 χρόνια Πρωθυπουργός της Κροατίας σαν αρχηγός του κόμματος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης.

Η Κυβέρνηση στην Κροατία έχει εντείνει τελευταία τις προσπάθειές της για την πάταξη της διαφθοράς μιας και παρακολουθείται στενά από την ΕΕ προκειμένου το 2012 να γίνει δεκτή στους κόλπους της.