12 Δεκεμβρίου 2010

Γ. Παπαθανασίου: Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την εξεταστική

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε το Φεβρουάριο του 2010 πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με αντικείμενο τη διερεύνηση της υπόθεσης των δημοσιονομικών στοιχείων, κατά την περίοδο 2004 - 2009.

Στο σημείο αυτό, οφείλω να υπενθυμίσω τις δηλώσεις του σημερινού υπουργού Οικονομικών, του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στις 4/8/2009 στον Ρ/Σ Αθήνα 9,84:
«Δεν κάναμε εμείς δημοσιονομική απογραφή, όπως η κυβέρνηση. Δεν πήγαμε στις Βρυξέλες να τους πούμε “ξέρετε, σας λέγανε ψέματα οι προηγούμενοι”. Δεν πρόκειται εμείς να κάνουμε ποτέ αυτά που έκανε η Νέα Δημοκρατία και μας εξέθεσε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλους τους εταίρους μας».
Τελικά το ΠΑΣΟΚ και ειδικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, έκανε ακριβώς τα αντίθετα από όσα ο ίδιος δήλωνε, δύο μήνες σχεδόν πριν τις εκλογές.

Από το σκεπτικό της πρότασης προκύπτει ξεκάθαρα το συμπέρασμα, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρεται για την αναζήτηση της αλήθειας, αλλά για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων και επιδιώξεων.

Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος επεσήμανε σε συνέντευξή του στις 29 Αυγούστου 2010 τα εξής:
«Εξεταστική για την οικονομία δεν γίνεται. Τι θα κάνει, δηλαδή η Εξεταστική για την οικονομία; Θα εξετάσει αν πάρθηκαν σωστές αποφάσεις στην οικονομική πολιτική και θα τις ποινικοποιήσει; Με βάση ποια άρθρα του Ποινικού Κώδικα; Ξέρετε πολύ καλά, ότι σε ένα κράτος δικαίου, η ποινική διαδικασία στηρίζεται σε νόμους που περιγράφουν με μεγάλη σαφήνεια τι ακριβώς συνιστά ποινικό αδίκημα κάθε φορά. Εδώ δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα. Εδώ μόνο η λαϊκή αποδοκιμασία μπορεί να συνιστά καταδίκη. Τίποτε άλλο».
Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει:

Πρώτον, να λησμονήσουν οι πολίτες τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσε και δεν τήρησε.

Δεύτερον, να αποκρύψει τους ολέθριους και καταστροφικούς χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης, που οδήγησαν την Ελλάδα στο ΔΝΤ και στη βαθιά ύφεση.

Τρίτον, να ενοχοποιήσει το κόμμα και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για την κατάσταση της οικονομίας. Λες και η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που αντιμετώπιζε τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, οι οποίες το 2008 – 2009 ήταν πολύ πιο έντονες στις περισσότερες χώρες της ΕΕ σε σχέση με τη χώρα μας. Στο Ντουμπάι που κήρυξε στάση πληρωμών, στις ΗΠΑ που το έλλειμμα έφτασε στο 12,9% η Νέα Δημοκρατία ήταν κυβέρνηση; Στη Μεγάλη Βρετανία που το έλλειμμα το 2009 ήταν 11,4 % και το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 4,9 %, στην Ιρλανδία που το έλλειμμα έφτασε στο 14,4 % και η ύφεση στο 7,6 %, στην Πορτογαλία που είχε έλλειμμα 9,3 %, στην Ισπανία που είχε ύφεση 3,7%, ανεργία 18 % και έλλειμμα 11,1% ο Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός;

Η πραγματικότητα είναι ότι τα προβλήματα της οικονομίας έχουν ρίζες δεκαετιών. Και ευθύνες για τη μη αντιμετώπισή τους, έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Το ασφαλιστικό δεν δημιουργήθηκε την τελευταία πενταετία, ούτε οι ΔΕΚΟ έγιναν ελλειμματικές μετά το 2004. Ο Δημόσιος Τομέας ήταν επί δεκαετίες αντιπαραγωγικός, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η παραοικονομία, η διαφθορά γιγαντώθηκαν ήδη από τη δεκαετία του ’80 και μετά.

Όπως δήλωσε και ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στις 8 Οκτωβρίου 2010 στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ:
«Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με την αντιμετώπισή της το τελευταίο έτος, έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δυο ή τρεις δεκαετίες».
Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, έχουμε κάνει αυτοκριτική για το γεγονός ότι τα ζητήματα αυτά δεν αντιμετωπίσθηκαν αποτελεσματικά κατά την πενταετία 2004 - 2009.

Μπορούσαμε και έπρεπε να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, ιδίως στην αρχή της θητείας μας. Πρέπει να υπενθυμίσουμε όμως, ότι σε όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που κάναμε, το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντοτε απέναντί μας.